Dietetikai tanácsadás

Dietetikai tanácsadás

Szerző: Varga Dóra | Módosítva: 2023.09.20 09:37

A dietetikai tanácsadás során a dietetikus személyre szabott táplálkozási tervet alakít ki a páciens számára, amely megfelel a páciens állapotának, adottságainak, lehetőségeinek, valamint céljainak is. A változatos, kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás alapjául szolgál az egészségmegőrző életmódnak, illetve a már korábban kialakult betegségek kezelésének. Inzulinrezisztencia, PCOS vagy pajzsmirigybetegségek esetén a terápia elengedhetetlen része a táplálkozásterápia (pl. IR diéta), továbbá a tartós testsúlycsökkentés sem képzelhető el megfelelően összeállított életmód és táplálkozásterápia nélkül.

Táplálkozásterápia szempontjai

Dietetikusok specialitásai

Dietetikai tanácsadás előkészületei

Dietetikai tanácsadás

Dietetikai szolgáltatások

 

Kapcsolódó cikkünk

Ezekre figyeljen, ha át szeretne térni a vegetáriánus étkezésre

Manapság egyre több ember tér át a vegetáriánus vagy vegán étkezésre, azonban sokan különösebb átgondolás nélkül kezdenek bele, ami komoly hiányokhoz vezethet. Hogy pontosan mi mindenre kell ügyelni, ha valaki el szeretné hagyni az állati eredetű élelmiszereket, arról Vajdovich Dorottya, a Budai Endokrinközpont dietetikusa beszélt.

A táplálkozás a mindennapi élet részét képezi, ugyanis egy alapvető funkció, ami a létfenntartásunkhoz elengedhetetlen. Nem mindegy azonban, hogy milyen étel, mikor, milyen gyakorisággal és milyen mennyiségben kerül a szervezetünkbe. A helyes táplálkozás kialakításában és az étkezések összeállításában nyújtanak segítséget a dietetikusok. A táplálkozásterápia során számos egyéni szempont figyelembe vételével személyre szabott étrend kialakításában tudnak segíteni a pácienseknek.

Személyre szabott táplálkozásterápia összeállításának szempontjai

A személyre szabott táplálkozásterápia (étrend) során a dietetikusok figyelembe veszik a páciens életkorát, nemét, fizikai aktivitásának mértékét, a munkahelyének jellegét, az előforduló betegségét, betegségekre való hajlamát (családi anamnézis alapján), a táplálkozási szokásait, az ízpreferencáit, az anyagi lehetőségeiket, valamint a kitűzött célokat.

Táplálkozásterápia - gyógyítás része

A táplálkozásterápia részeként alkalmazott személyre szabott étrend kiemelt szerepet játszik az életmóddal összefüggő kórképek megelőzésében és kezelésében is. A helytelen életmód folytatásával kapcsolatban álló, krónikus nem fertőző megbetegedések közé tartozik többek között az inzulinrezisztencia, a prediabéteszes állapotok, a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, az elhízás, valamint a szív-és érrendszeri betegségek. Az említett kórképek kezelésének fontos része az életmódterápia, így a személyre szabott étrend betartása (táplálkozásterápia), a mozgásterápia, és ahogy szükség esetén a gyógyszeres kezelés is megkezdése is.

IR diéta, PCOS étrend a táplálkozásterápia részeként

Az inzulinrezisztencia (vagy másnéven IR) egyre több embert érint világszerte. Az IR egy anyagcserezavar, amit úgy fogalmaztak meg, hogy ismert mennyiségű inzulin nem képes ugyanolyan mértékben növelni a sejtek glükózfelvételét és -hasznosítását az egyén szervezetében, mint az egészséges emberek esetében. Ha nem kezelik megfelelően a testsúly optimalizálásával, táplálkozásterápia, mint az IR diéta, mozgásterápia és/vagy gyógyszeres kezelés beiktatásával, az inzulinrezisztencia gyakran hozzájárul a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához, ezért az inzulinrezisztencia állapotát nagyon gyakran a 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként is emlegetik.

Az inzulinrezisztencia felismerését követően elengedhetetlen a személyre szabott IR diéta kialakítása az étkezés megváltoztatásán keresztül, melyben központi szerepet tölt be a megfelelő típusú szénhidrátok étrendbe illesztése és időzítése. Az IR diéta alapja a hozzáadott cukor kerülése, a teljes értékű, magas rost tartalmú gabonafélék (pl. bulgur, köles, barna rizs, teljes kiőrlésű pékáruk, tésztafélék, stb.) étrendbe illesztése, a megfelelő mennyiségű zöldségfogyasztás, de még a jó minőségű zsiradék és fehérjebevitel is számít az étkezések összeállítása, rendszerezése során. Mindemellett fontos szerepet játszik az IR diéta kialakításában az étkezések rendszeres beiktatása, ami a vércukor- és inzulinszint egyenletessé tételében nagy szerepet játszik. Sok hölgy esetében az IR PCOS-sel (policisztás ovárium szindróma) is társul, aminél hasonlóan az IR diétához, a PCOS étrend alapelvei érvényesek.

Az inzulinrezisztencia és az esetlegesen előforduló cukorbetegség esetén meghatározott szénhidráttartalmú, speciális diéta szükséges azért, hogy a vércukor- és az inzulinszintet stabilizálni tudjuk. Sokan nem tudják, hogy ilyenkor nem az az elsődleges cél, hogy a szénhidrátbevitelt minimalizáljuk, hanem az, hogy változatos, megfelelő szénhidráttartalmú és lassan felszívódó szénhidrátforrások legyenek az étrend részei, amit a táplálkozásterápia során is figyelembe vesznek dietetikusaink.  

Pajzsmirigy diéta a táplálkozásterápia folytatásakor

A pajzsmirigy betegségek gyakran járnak a testsúlyt érintő problémákkal is. Érdemes ezért az ideális testalkat elérése érdekében dietetikus szakember segítségét kérni, aki a drasztikus, megszorító diéták helyett segít egy élethosszig tartandó étkezési terv, táplálkozásterápia összeállításában és az egészséges életmód elérésében. Autoimmun pajzsmirigy probléma (pl. Hashimoto) esetén felmerülhet a gluténmentes, esetleg tejmentes étkezési szükséglet is, amely igen nagy kihívás elé állíthatja a legrutinosabb háziasszonyokat is. Dietetikusaink ilyen esetben is tudnak segítséget adni a pácienseknek a mindennapi életet megkönnyítő receptekkel, alapanyag választási segédletekkel, tájékozódási útmutatókkal, személyre szabott tanácsokkal, ételkészítési javaslatokkal.
Dietetikai tanácsadás elérhető az EndokrinKözpontban.

Miben segítenek a dietetikusaink a táplálkozásterápia összeállításakor?

Az Endokrinközpont dietetikusai az egészséges életmód folytatását támogató táplálkozás és életvitel szakértői. A dietetikai konzultáció keretében a páciensnek lehetőség nyílik az aktuális tápláltsági állapot felmérésére, a táplálkozási szokások, valamint az alapanyag választás felmérésére és kiértékelésére, majd az aktuális és korábbi kórelőzmények, esetleges étkezést érintő állapotok figyelembe vételével a személyre szabott táplálkozási terv kialakítására. Igény esetén kérhető a dietetikai vizit során személyre szabott egy-, két- vagy négyhetes étrendi terv, 20 receptből álló receptlista, táplálkozási napló kiértékelése, stb. a mindennapok megkönnyítése érdekében.

 

Varga Dóra dietetikus szakmai segítsége kiterjed a különböző betegségekhez tartozó étrendi ajánlásokra és diéták összeállítására. Specialitásai közé tartoznak az összetett allergiás ételintoleranciás kórképek, PCOS étrend, inzulinrezisztencia diéta, kombinált allergiás és endokrin kórképek. Varga Dóra rendelése elérhető az Endokrinközpont Mammut 2-ben lévő központi telephelyén, valamint távkonzultáció formájában. 

Vajdovich Dorottya dietetikus specialitásai közé tartozik az inzulinrezisztencia és a PCOS étrendi kezelése, de jártas a pajzsmirigy betegségek diétájában, szívesen nyújt segítséget túlsúlyos egyének étrendi kezelésében is. Emellett nagy rálátása van a sport és endokrin betegségek étrendi összehangolására. Vajdovich Dorottya rendelése elérhető személyesen az Endokrinközpont Széll Kálmán tér, Ostrom utcai telephelyén, valamint távkonzultáció formájában is.

Czakó Bettina dietetikus fő irányvonala a testtömegcsökkentés, de jártas a PCOS és az inzulinrezisztencia diétájában is. Emellett a sport és endokrin betegségek összehangolását is szívügyének tekinti.Czakó Bettina rendelései elérhetők személyesen az Endokrinközpont Bosnyák téri telephelyén, valamint távkonzultáció formájában is. 

Ressely-Szarvas Veronika dietetikus specialitásai az endometriózis, a PCOS és az inzulinrezisztencia étrendi kezelése, de szívesen fogad pajzsmirigy problémákkal küzdő egyéneket is. Ressely-Szarvas Veronika rendelése elérhető személyesen az Endokrinközpont ALFA Egészségközpont telephelyén a Buda Square Irodaházban.

Szkladányi-Szabó Lucia dietetikus jártas a PCOS és az inzulinrezisztencia étrendjében, híve a holisztikus szemléletű dietetikai tanácsadásnak, továbbá szívesen segít az endokrin problémákkal küzdő pácienseknek az endokrin rendszer gyógynövényekkel történő támogatásában. Szkladányi-Szabó Lucia rendelése elérhető személyesen az Endokrinközpont Mammut 2-ben lévő központi telepehelyén, valamint a Széll Kálmán tér, Ostrom utcai telephelyén is. 

Drégely Anikó dietetikus az inzulinrezisztencia és a PCOS étrendi kezelése mellett a sporttáplálkozás rejtelmeiben is jártas. Szívesen segít a túlsúlyos pácienseknek, valamint a sport és endokrin betegségek étrendi összehangolásában is. Drégely Anikó rendelése az Endokrinközpont Mammut 2-ben lévő központi telephelyén, valamint a Széll Kálmán tér, Ostrom utcai és a Bosnyák téri rendelőjében is.

 

 

Hogyan készüljön fel a dietetikai tanácsadásra?

 • Hozza magával a szakorvosi dokumentációját a labor letetekkel együtt, amennyiben rendelkezik ilyennel.
 • Gondolja végig a jelenlegi táplálkozási szokásait, akár írjon össze 2-3 jellemző napot, mikor, mit evett és ivott meg.
 • Gyűjtse össze milyen étrend-kiegészítőket fogyaszt.
 • Nézze meg, milyen márkájú termékek fordulnak elő rendszeresen az étkezésében.

Mi fog történni a 60 perces dietetikai tanácsadás során?

 • a kórtörténet részletes átbeszélése
 • az étkezési szokások átnézése, átbeszélése
 • a szedett gyógyszerek és az étrend-kiegészítők egyeztetése
 • az adott problémához kapcsolódó étkezési irányelvek részletes átbeszélése
 • konkrét étkezési javaslat írása személyre szabott tanácsokkal

Dietetikai szolgáltatások

 • Recept csomag | 20 recept személyre szabott igények szerint összeállítva.
 • Étrendi napló elemzés | Páciens által 1 hétig vezetett étrendi napló (mit, mennyit és mikor eszik) dietetikus által történő kiértékelése.
 • Ételrendelés összeállítása | Páciens által kiválasztott ételkiszállító cég következő heti menüjének összeállítása, szakszerű összeválogatása dietetikus által.
 • Dietetikus házhoz megy | Az elméleti konzultáción kívül lehetőség van arra, hogy a páciens dietetikusunkkal konzultáljon otthonában, vagy éppen abban az üzletben ahol rendszeresen bevásárlásait intézi.
 • Étrend | Dietetikusaink teljesen személyre szabott étrendet írnak a páciens számára egy meghatározott időtartamra (1 hét, 2 hét vagy 4 hét) vonatkozóan.

 

Dietetikusaink Budapesten három telepehelyen is fogadják az érdeklődőket. Dietetikai tanácsadás megtalálható a Mammut 2 5. emeletén a Lövőház utcában, a Széll Kálmán térnél az Ostrom utcában, valamint a Bosnyák téren is.

Téma szakértői

Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Drégely Anikó

Drégely Anikó

sportdietetikus
Czakó Bettina

Czakó Bettina

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc, sportdietetikus

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK