Dietetikai tanácsadás

Dietetikai tanácsadás

Létrehozva: 2016.07.21 08:01 | Módosítva: 2019.09.04 13:50

A dietetikai tanácsadás során lehetőség van egy személyre szabott táplálkozási terv kialakítására, mely megfelel a páciens adottságainak, lehetőségeinek, céljainak. A változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás alapjául szolgál egy egészségmegőrző életmódnak, illetve már kialakult betegségek kezelésének.

Kimelet szerepe van a megfelelően összeállított táplálkozásnak az egyes krónikus megbetegedések kezelésében, mint a cukrobetegség, prediabéteszes állapot, magas vérnyomás, elhízás, szív-és érrendszeri betegségek. Továbbá nagy mértékben segít az egyes allergiák, ételintoleranciák, illetve speciális étrendet igénylő állapotok során (pl. veresnysport, terhesség) a megfelelő egészségi állapot elérésében, fenntartásában.

Az endokrin eredetű megbetegedések esetén is elengedhetetlenül fontos a dietetikus szakemberrel való konzultáció, hiszen számos kórkép terápiájának része a megfelelő étrend követése. A policisztás ovarium szindrómához (PCOS) sokszor kapcsolódó inzulinrezisztencia akár gyógyszer nélkül, diétával is karban tartható a megfelelő minőségű és mennyiségű szénhidrátok fogyasztásával.

A pajzsmirigy megbetegedései esetén is szükség lehet dietetikus szakember véleményére, hiszen például a pajzsmirigy alulműködésekor jelentkező nagymértékű hízás mérsékelhető a megfelelő táplálkozással.Dietetikai tanácsadás elérhető az EndokrinKözpontban Budán.

Miben segítenek a dietetikusaink?

Varga Dóra, Fülöp Lili és Szabó Lucia dietetikusok az egészséget támogató táplálkozás és életvitel szakértői. A dietetikai konzultáció keretében lehetőség nyílik az aktuális tápláltsági állapot felmérése, táplálkozási szokások kiértékelésére, aktuális és korábbi kórelőzmények figyelembe vételével a táplálkozási terv kialakítására. Igény esetén kérhető a dietetikai vizit után személyre szabott 1 vagy kéthetes étrendi terv, a mindennapok megkönnyítése érdekében.

Varga Dóra dietetikus szakmai segítsége kiterjed a különböző betegségekhez tartozó étrendi ajánlásokra és diéták összeállítására. Specialitásai közé tartoznak az összetett allergiás ételintoleranciás kórképek, PCOS étrend, inzulinrezisztencia diéta, kombinált allergiás és endokrin kórképek. Varga Dóra rendelése elérhető a Budai Endokrinközpontban és a Bosnyák téri rendelőnkben.

Fülöp Lili dietetikus az inzulinrezisztencia étrendi kezelése mellett a sporttáplálkozás rejtelmeiben is jártas, ezek mellett pedig szívesen segít a vegán életmódot folytatóknak is. Lili rendelése keddenként, a Bosnyák téri rendelőben érhető el.

Szabó Lucia dietetikus szívesen segít PCOS, inzulinrezisztencia étrendjében, különféle táplálékintoleranciák, táplálékallergiák esetén, akár hisztamin intolerancia fennállásakor. Lucia rendelése A Budai Cukorbetegközpontban érhető el.

Téma szakértői

Szabó Lucia

Szabó Lucia

dietetikus
Fülöp Lili

Fülöp Lili

dietetikus
Varga Dóra Varga Dóra

Varga Dóra

dietetikus, Oklevles táplálkozástudományi Szakember MSc

Hírek

3 jel, ami pajzsmirigy daganatra utalhat

3 jel, ami pajzsmirigy daganatra utalhat

A pajzsmirigy daganatos megbetegedéseinek száma növekvő tendenciát mutat, ezért érdemes tisztában lenni a figyelemfelhívó tünetekkel. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ezeket a panaszokat osztotta meg.

További részletek
Ezekre figyeljen, ha pajzsmirigybetegként vitaminokat szed

Ezekre figyeljen, ha pajzsmirigybetegként vitaminokat szed

A pajzsmirigyzavarok igen gyakoriak, így nem csoda, hogy ma már több vitamin és táplálékkiegészítő létezik, melyek az orvosi kezelés támogatását segítik (rossz esetben annak helyettesítését). Dr. Bérczy Judit , a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa elmondta, mi mindenre kell figyelni, ha valaki pajzsmirigyzavarra vitaminokat és ásványi anyagokat szeretne szedni.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA