Gyógyszerek

Gyógyszerek

Módosítva: 2023.04.30 23:57

A gyógyszer olyan készítmény, amit a betegségek gyógyítására, megelőzésére, felismerésére, kezelésére vagy élettani funkciók fenntartása, helyreállítása, javítása céljából emberi szervezetben vagy emberi szervezeten alkalmaznak.

Egészségügyi felmérések szerint az endokrin rendszer megbetegedései a népesség egyre jelentősebb százalékát érintik. Ide tartoznak a pajzsmirigy betegségei, az inzulinrezisztencia, a PCOS, az obezitológia és más hasonló kórképek. Az életmód kifejezetten fontos az endokrin betegek hosszútávú gondozása során (pl. étrend, fizikai aktivitás), a megfelelő életmód mellett azonban sokszor szükség van gyógyszeres kezelésre is. A megfelelő gyógyszer kiválasztása, beállítása sokszor hosszadalmas folyamat, melynek során több gyógyszert is kipróbálhatnak az orvosok, mire megtalálják azt, melyre szervezete valóban jól reagál.

Kapcsolódó cikkünk

9 ok, ami gyakori izzadást, kimelegedést eredményezhet

Az izzadás és a kimelegedés igazán kellemetlen lehet akkor, amikor azt az időjárás vagy a tevékenység nem indokolja. Dr. Bérczy Judit, az EndokrinKözpont belgyógyásza, endokrinológusa arról beszélt, milyen állapotok okozhatják ezt a tünetet és mikor érdemes kivizsgáltatni magunkat.

A pajzsmirigy betegséggel élők nagy százaléka például nem a megfelelő módon szedi a számára felírt gyógyszereket. A nemkívánt mellékhatások elkerülése, valamint a gyógyszeres kezelés hatásosságának fenntartása érdekében a betegek állapotát folyamatosan ellenőrizni szükséges.

A gyógyszerek többségét orvosi receptre, e-receptre adják ki gyógyszertárban, kórházban.  Fontos, hogy mindig az orvos utasításainak betartásával kell alkalmazni. A kezelő orvos utasításainak figyelmen kívül hagyása vagy adagolásuk önkéntes megváltoztatása nemcsak az egészséget, de az életet is veszélyeztető mellékhatásokat, szélsőséges esetben gyógyszermérgezést okozhatnak.

Hírek

Nem jön a baba? A pajzsmirigy is lehet az oka!

Nem jön a baba? A pajzsmirigy is lehet az oka!

A pajzsmirigy alulműködése és túlműködése – elsősorban autoimmun betegsége – is rontja a teherbeesés esélyét, emellett vetélést, koraszülést, fejlődési rendellenességeket is okozhatnak. Ezért fontos a pajzsmirigy-értékek ellenőrzése a tervezett várandósság előtt, meddőség esetén és a várandósság alatt is – hangsúlyozza dr. Skurdenka Beatrix belgyógyász, endokrinológus, az Endokrinközpont meddőség- és pajzsmirigy-specialistája.

További részletek
Pajzsmirigybetegsége lehet? Ezekkel a vizsgálatokkal kideríthető!

Pajzsmirigybetegsége lehet? Ezekkel a vizsgálatokkal kideríthető!

A pajzsmirigybetegségek számos szerv működésére kedvezőtlenül hathatnak. A tünetekből nem mindig egyértelmű, hogy pajzsmirigyproblémák állnak-e a háttérben, ezért is nélkülözhetetlen sokszor a pajzsmirigy vizsgálata, amire többféle módszer létezik. A pajzsmirigybetegségek diagnosztikájáról dr. Békési Gábor, PHD, endokrinológus, belgyógyász, egyetemi docens, az Endokrinközpont pajzsmirigybetegségek specialistája ad tájékoztatást.

További részletek
Stressz és hormonzavarok- nem elég egyedül a gyógyszeres kezelés

Stressz és hormonzavarok- nem elég egyedül a gyógyszeres kezelés

A stressz a mindennapi életünk szerves részét képezi, éppen ezért fontos, hogy megtanuljuk a megfelelő stresszkezelési technikák elsajátítását, hiszen, ha az idegeskedés és a feszült hangulat állandósul, akkor az nem csak a mentális egészségünkre van hatással, hanem a fizikaira is. Hogy milyen változásokat idéz elő sok stressz a hormonrendszerünkben, azt dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa magyarázta el. 

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok