Gyógyszerek

Gyógyszerek

Módosítva: 2023.04.30 23:57

A gyógyszer olyan készítmény, amit a betegségek gyógyítására, megelőzésére, felismerésére, kezelésére vagy élettani funkciók fenntartása, helyreállítása, javítása céljából emberi szervezetben vagy emberi szervezeten alkalmaznak.

Egészségügyi felmérések szerint az endokrin rendszer megbetegedései a népesség egyre jelentősebb százalékát érintik. Ide tartoznak a pajzsmirigy betegségei, az inzulinrezisztencia, a PCOS, az obezitológia és más hasonló kórképek. Az életmód kifejezetten fontos az endokrin betegek hosszútávú gondozása során (pl. étrend, fizikai aktivitás), a megfelelő életmód mellett azonban sokszor szükség van gyógyszeres kezelésre is. A megfelelő gyógyszer kiválasztása, beállítása sokszor hosszadalmas folyamat, melynek során több gyógyszert is kipróbálhatnak az orvosok, mire megtalálják azt, melyre szervezete valóban jól reagál.

Kapcsolódó cikkünk

5 hiba, melyet elkövethet pajzsmirigy hormonpótlás során

Pajzsmirigy alulműködés esetén a fő terápia a gyógyszeres kezelés, melynek során pótlásra kerülnek a hiányzó pajzsmirigy hormonok. Viszont – mint a legtöbb készítmény esetén- van néhány dolog, melyekre nem árt ügyelni, ugyanis több minden is befolyásolhatja a terápia sikerességét. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ezeket a buktatókat ismerteti.

A pajzsmirigy betegséggel élők nagy százaléka például nem a megfelelő módon szedi a számára felírt gyógyszereket. A nemkívánt mellékhatások elkerülése, valamint a gyógyszeres kezelés hatásosságának fenntartása érdekében a betegek állapotát folyamatosan ellenőrizni szükséges.

A gyógyszerek többségét orvosi receptre, e-receptre adják ki gyógyszertárban, kórházban.  Fontos, hogy mindig az orvos utasításainak betartásával kell alkalmazni. A kezelő orvos utasításainak figyelmen kívül hagyása vagy adagolásuk önkéntes megváltoztatása nemcsak az egészséget, de az életet is veszélyeztető mellékhatásokat, szélsőséges esetben gyógyszermérgezést okozhatnak.

Hírek

A pajzsmirigy betegségek hatása a spermaképre

A pajzsmirigy betegségek hatása a spermaképre

A pajzsmirigy betegségek igen negatív hatással vannak a családalapításra, hiszen mindkét nem esetén olyan folyamatokat generálnak, melyek nagyban rontják a fogamzókészséget. Hogy miként befolyásolja a férfiak spermaképét a pajzsmirigy alul-és túlműködés, azt dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája osztotta meg.                                                                                                                

További részletek
Lipidológia- mit takar az elnevezés?

Lipidológia- mit takar az elnevezés?

Az egészségügyben, orvoslásban olykor találkozni olyan elnevezésekkel, illetve szakterületekkel, melyeket sokan nem ismernek, nem tudják, vajon mit is takarnak. Ilyen például a lipidológia is. Hogy pontosan mit is jelent, mivel foglalkozik a lipidológus, azt Prof. Dr. Somogyi Anikótól, az Endokrinközpont belgyógyász-endokrinológusától, lipidológusától kérdeztük meg.

További részletek
Ilyen bőrproblémákat okozhatnak a hormonzavarok

Ilyen bőrproblémákat okozhatnak a hormonzavarok

A hormonzavarok tünetei kapcsán leggyakrabban a hajhullás, a menstruációs problémák és a meddőség kerülnek szóba, ám számos olyan bőrön jelentkező panasz van, melyek felhívják a figyelmet különböző endokrin problémákra. Hogy melyek lehetnek jelzésértékűek, azt dr. Bérczy Judittól, az Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusától kérdeztük meg.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok