Gyógyszerek

Gyógyszerek

Módosítva: 2023.04.30 23:57

A gyógyszer olyan készítmény, amit a betegségek gyógyítására, megelőzésére, felismerésére, kezelésére vagy élettani funkciók fenntartása, helyreállítása, javítása céljából emberi szervezetben vagy emberi szervezeten alkalmaznak.

Egészségügyi felmérések szerint az endokrin rendszer megbetegedései a népesség egyre jelentősebb százalékát érintik. Ide tartoznak a pajzsmirigy betegségei, az inzulinrezisztencia, a PCOS, az obezitológia és más hasonló kórképek. Az életmód kifejezetten fontos az endokrin betegek hosszútávú gondozása során (pl. étrend, fizikai aktivitás), a megfelelő életmód mellett azonban sokszor szükség van gyógyszeres kezelésre is. A megfelelő gyógyszer kiválasztása, beállítása sokszor hosszadalmas folyamat, melynek során több gyógyszert is kipróbálhatnak az orvosok, mire megtalálják azt, melyre szervezete valóban jól reagál.

Kapcsolódó cikkünk

9 ok, ami gyakori izzadást, kimelegedést eredményezhet

Az izzadás és a kimelegedés igazán kellemetlen lehet akkor, amikor azt az időjárás vagy a tevékenység nem indokolja. Dr. Bérczy Judit, az EndokrinKözpont belgyógyásza, endokrinológusa arról beszélt, milyen állapotok okozhatják ezt a tünetet és mikor érdemes kivizsgáltatni magunkat.

A pajzsmirigy betegséggel élők nagy százaléka például nem a megfelelő módon szedi a számára felírt gyógyszereket. A nemkívánt mellékhatások elkerülése, valamint a gyógyszeres kezelés hatásosságának fenntartása érdekében a betegek állapotát folyamatosan ellenőrizni szükséges.

A gyógyszerek többségét orvosi receptre, e-receptre adják ki gyógyszertárban, kórházban.  Fontos, hogy mindig az orvos utasításainak betartásával kell alkalmazni. A kezelő orvos utasításainak figyelmen kívül hagyása vagy adagolásuk önkéntes megváltoztatása nemcsak az egészséget, de az életet is veszélyeztető mellékhatásokat, szélsőséges esetben gyógyszermérgezést okozhatnak.

Hírek

A pajzsmirigy túlműködés gyakran félreértett tünetei

A pajzsmirigy túlműködés gyakran félreértett tünetei

Ha a pajzsmirigy valamilyen ok miatt a kelleténél több hormont termel, túlműködésről beszélünk. Sokan csak a fogyás és a szapora pulzus kapcsán gondolnak erre a lehetőségre, holott a hipertireózis sokszor kevésbé egyértelmű tüneteket is okoz. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus ezekre a tünetekre, és a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Mi okozhat magas prolaktin-szintet a daganaton kívül?

Mi okozhat magas prolaktin-szintet a daganaton kívül?

A magas prolaktin-szint igen kellemetlen tünetekkel járhat, mint például tejcsorgás, menstruációs problémák a nőknél, merevedési zavar, ritkuló szőrzet a férfiaknál. A vér magas prolaktin-szintjét az esetek kis részében az agyalapimirigy daganata okozza, nagyobb részben azonban bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik. Mi a teendő ilyen esetben? A kérdést Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa válaszolta meg.

További részletek
Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK