9 ok, ami gyakori izzadást, kimelegedést eredményezhet

9 ok, ami gyakori izzadást, kimelegedést eredményezhet

Dr. Bérczy Judit Létrehozva: 2020.10.07 Módosítva: 2020.10.22

Az izzadás és a kimelegedés igazán kellemetlen lehet akkor, amikor azt az időjárás vagy a tevékenység nem indokolja. Dr. Bérczy Judit, az EndokrinKözpont belgyógyásza, endokrinológusa arról beszélt, milyen állapotok okozhatják ezt a tünetet és mikor érdemes kivizsgáltatni magunkat.

9 lehetséges ok az izzadás, a kimelegedés mögött

1. Gyógyszer mellékhatás
Számos gyógyszer járhat ilyen mellékhatással, például fájdalomcsillapítók, antibiotikumok, hormonrendszerre -, tüdőre-, urológiai szervekre ható gyógyszerek, immunszuppresszánsok, kemoterápiás szerek. Ha a tünet zavaróvá válik, mindenképpen egyeztetni kell a kezelőorvossal az esetleges dózis- vagy szerváltásról.

2. Idősödés
A kor előrehaladtával a szervezet egyre kevésbé és egyre lassabban tud alkalmazkodni a nagyobb hőmérsékletváltozásokhoz. Ráadásul az idősebbeknél gyakrabban alakulnak ki olyan betegségek, amelyek hatással vannak a test melegre adott válaszára, valamint a 65 év felettiek gyakrabban szednek izzadást, melegség érzetet (mellékhatásként) okozó gyógyszereket. Ebben a korosztályban különösen kell figyelni a megfelelő hidratálásra és a szellős öltözékre.

3. Stressz, szorongás
A stresszreakció egyik eleme lehet az izzadás, a melegség érzet, a kipirulás, az emelkedett pulzus, a remegés, a szájszárazság. Ha ezek a jelek túl gyakran jelentkeznek, és a szorongás tartóssá válik, mindenképpen érdemes pszichológushoz, mentálhigiéniás szakemberhez fordulni.

4. Anhidrózis
A fokozott izzadásnak hormonális oka is lehet.Ha valaki egyáltalán nem képes izzadni, anhidrózisról beszélünk, amely érinthet egyes testrészeket és akár az egész testfelületet is. Ez azért probléma, mert az izzadás szükséges a test lehűtéséhez, a túlmelegedés megelőzéséhez. Az érintett személyek azt érzik, hogy nem izzadnak, miközben extrém módon melegük van. Ezzel a szerencsére ritka betegséggel mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

5. Fibromyalgia
A nyilvánvaló ok nélküli, tartós izomfájdalmak oka bizonyos esetekben az úgynevezett fibromyalgia. Ez nem csak fájdalmat, égő érzést okozhat számos testrészben, de extrém érzékenységgel is járhat (a páciens olykor még egy érintést is fájdalmasnak érezhet), és megváltozhat a hőmérsékletre való reakció is, ezért a beteg akár gyakori, indokolatlan kimelegedést is tapasztalhat. A komplex kezelés nagy orvosi tapasztalatot igényel.

6. Szklerózis multiplex
A szklerózis multiplex egy autoimmun eredetű, progresszív betegség, ami megtámadja a gerincben és az agyban lévő idegrostok szigetelőhüvelyét, az ún. myelinhüvelyt. A tünetek a lábakon, a karokon és az arcon jelentkezhetnek, egyik vagy mindkét oldalon. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha homályos látás, beszédbeli és koordinációs nehézségek mutatkoznak, amelyekhez erős fáradtság társul, még akkor is, ha az epizódok gyorsan elmúlnak. Az is a tünetek közé tartozhat, ha a beteg erős melegséget tapasztal. 

7. Cukorbetegség
A cukorbetegség károsíthatja azokat az ereket és az idegeket is, amely az izzadtságmirigyekben találhatók, ezért a test nem feltétlenül tudja hatékonyan hűteni magát, melege lesz. A magas hőmérséklet ráadásul arra is hat, hogyan használja fel a szervezet az inzulint, ezért ilyen körülmények közt a betegeknek gyakrabban kell ellenőrizniük a vércukorszintjüket. Vagyis a cukorbetegeknek rendkívül komolyan kell venniük a melegség érzetet és rendszeresen szükséges inniuk.  

8. Perimeopauza, menopauza
Az utolsó menstruáció előtt már évekkel, az ún. perimenopauza időszakában élettani hormonális változások és tünetek kezdődhetnek. Az utolsó egy-két évet premenopauzának nevezik, ez az utolsó vérzéssel ér véget. Ilyenkor, jellemzően a negyvenes évek végén kezdődhetnek a hőhullámok, amelyek többnyire a felsőtesten érzékelhetők és nem ritkán piros foltokkal is járnak. A menopauza olyan hormonváltozásokkal jár, amelyek következtében leáll a menstruáció. Jellemzően 45-58 éves kor közt következik be, és a hőhullámok mellett vaginális szárazsággal, alvásproblémákkal, hangulatzavarokkal is nehezítheti a nők életét.

9. Pajzsmirigy túlműködés
Az erős izzadás pajzsmirigy túlműködés tünete is lehet.Amikor a pajzsmirigy túl sok hormont termel, és ún. túlműködés mutatkozik, megváltozik többek közt a szervezet hőszabályzó képessége is. Ezért fokozott izzadás és csökkent melegtűrés mutatkozik, amelyhez kapcsolódhat még indokolatlan fogyás, felborult menstruációs ciklus, álmatlanság, szapora szívverés, idegesség. (Ritkán pajzsmirigy alulműködéskor is előfordulhat kellemetlen szagú izzadás.)

Segítséget kell kérni

- Amennyiben a kimelegedés és az fokozott izzadás, a hőhullámok állandósulnak, ha nagyon gyakran és indokolatlanul vannak jelen, és melléjük más tünetek is társulnak, mindenképpen ki kell deríteni, miért reagál így a szervezetünk – hangsúlyozza dr. Bérczy Judit, az EndokrinKözpont belgyógyász, endokrinológusa. – Amennyiben a panaszok hormonális eredetre, esetleg pajzsmirigy működési zavarra engednek következtetni, alapos kivizsgálás után nagyon hatékonyan tudjuk kezelni ezt az állapotot. Ha más betegségre gyanakszunk, a megfelelő szakorvoshoz, például nőgyógyászhoz, diabetológushoz, neurológushoz, mentálhigiénés szakemberhez irányíthatjuk a pácienst. 

Forrás: EndokrinKözpont (www.endokrinkozpont.hu)


 

Téma szakértője

  • Dr. Bérczy Judit

  • Szakterületek:
    • belgyógyász, endokrinológus
  • Specialitások:
    • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
    • centrális típusú elhízás,
    • meddőség, vetélés
    • mellékvese betegségek
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Véleményeket dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

     

    Rendelés helye: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

    Telefonszám: +36 30 141 4242 
     

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Távkonzultáció (skype)

    Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

    • Csak 1 db negatív PCR vagy antigén teszttel (48 órán belüli)

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!

Érdeklődnék, az alábbi leleteredményekről:
Szabad T4 9,73 (7,90-14,40)Szabad T3 6,06(3,80-6,00), TSH 2,530 (0,400-4,000).
Follikuláris fázis (ciklus 3. napja):
LH 7,99 (2,12-10,89)
FSH 11,82(3,85-8,78)
Prolaktin 405,7 (7,8-566,5)
Ösztradiol 195,5(99,1-447,9)
Progeszteron 3,4(0,98-4,83)
Tesztoszteron 0,5 (0,4-2,6).
37 éves vagyok, szeretnénk babát vállalni, ezért kérdezem Önt.Az LH és FSH eredményeim kicsit magasak.Egy meddőségi portálon olvastam, hogy bár az LH referencián belül van, a jó fogamzáshoz a 6 alatti eredmény lenne jó.Az FSH hormon pedig tényleg magas.
Mi a Doktornő véleménye?
Segítségét előre is köszönöm:

L.

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Kérdező!
A leletek értékelésekor nem pusztán a számokat nézzük, hanem a vizsgált személyt egészében.
Tehát , így első látásra , nem kell túlozni az FSH-t illetően , egy kicsit magas.
Amennyiben személyesen tudunk találkozni, biztosan tudok segíteni a Baba ügyben.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos és segítőkész

Mindenki nagyon kedves, figyelmes. Bérczy Doktornő rendkívül alapos és segítőkész. Köszönjük a tanácsait, segítségével remek eredményeink születtek. Hálásak vagyunk! Gratulálunk a remek csapathoz! 

További vélemények

Hírek

Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

A pajzsmirigyzavarok gyakori problémának számítanak, és érdemes tudni, hogy a gond sok esetben öröklődik is. Éppen ezért dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája felhívja a figyelmet az ekkor jelen lévő rizikóra a családokban. 

További részletek
Pajzsmirigy alulműködés a “beach body” útjában

Pajzsmirigy alulműködés a “beach body” útjában

Ahogy közeledik a nyár, egyre többen vágnak bele diétákba és kezdenek el rendszeresebben mozogni, hogy minél jobb formába hozzák magukat. Sajnos előfordulhat, hogy minden erőfeszítés ellenére sem mennek le a plusz kilók. Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltje felhívja a figyelmet arra, hogy a problémát pajzsmirigy alulműködés is okozhatja.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészséghálózat