Támogassa pajzsmirigye megfelelő működését I Endokrin Központ

Támogassa pajzsmirigye megfelelő működését I Endokrin Központ

Módosítva: 2022.08.04 15:05

Az emberek 12%-a tapasztal élete során valamilyen pajzsmirigy betegséget. A nők nyolcszor nagyobb valószínűséggel betegednek meg az egyensúlyhiánytól, mint a férfiak. A kor előrehaladtával pedig egyre nagyobb valószínűséggel jelentkezhet pajzsmirigy-probléma.

A pajzsmirigy problémák kapcsán minden korosztály érintett lehet, ezért érdemes különösen odafigyelni a jelekre, tünetekre.

 

A pajzsmirigy egy pici, az alsó nyak közepén fekszik és pillangószerű formájáról jellegzetes. A megfelelően működő pajzsmirigy fenntartja a megfelelő mennyiségű hormont, amely a szervezet anyagcseréjének fenntartásához szükséges. Az anyagcsere szabályozására a pajzsmirigy T3 és T4 hormonokat termel. Az agyalapi mirigy szabályozza a véráramban jelenlévő hormonok számát.

 

Probléma főként akkor adódik, ha a pajzsmirigy hormonszint túl magas vagy alacsony. Az emberek 12%-a tapasztal élete során valamilyen pajzsmirigy betegséget. A nők nyolcszor nagyobb valószínűséggel betegednek meg az egyensúlyhiánytól, mint a férfiak. A kor előrehaladtával pedig egyre nagyobb valószínűséggel jelentkezhet pajzsmirigy-probléma. Azok a pajzsmirigyek, amelyek nem termelnek elég hormont, alulműködésben szenvednek. Ilyenkor a szervezet az átlagosnál lassabban hasznosítja az energiát. Ilyen esetekben fáradtabbak lehetünk, feledékenyebbek, hajhullás, alvási zavarok, felborult menstruációs zavarok jelentkezhetnek, de könnyen szaladhat ránk néhány kiló is. Érdemes ezekre a jelekre odafigyelni.

 

Segítsen a szervezetének az alábbi módokon!

 

Bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy már napi 20-30perc napnak való kitettség jó hatással van a hormonokra, segíthet elűzni a fáradtságot és javít a depressziós hangulaton is. A D-vitamin pedig elengedhetetlen a pajzsmirigy működéséhez.

 

Kerülje a sütiket, édességeket, hiszen sok pajzsmirigy betegségben szenvedő páciens számolt be róla, hogy érzékenyebb a feldolgozott cukor negatív hatásaira, ráadásul az hozzájárul a súlygyarapodáshoz is. Érdemes más alternatívákat keresni az édesség-érzés kezelésére. Ebben kérje tapasztalt dietetikusunk segítségét is, aki specialistája a teljes étrend-összeállításnak.

 

Próbáljon eleget pihenni, aludni. Sok pajzsmirigy-beteg krónikus alváshiányban is szenved. Az autoimmun állapotokat, a hormonális egyensúlyhiányt súlyosbítja a kevés, rossz minőségű alvás. Ennek kivizsgálásában a Jó Alvás Központunk tud gyors és hatékony segítséget nyújtani.  Átlagosan egy pajzsmirigyprobléma nélküli felnőttnek napi 7-8 óra alvásra van szüksége, míg pajzsmirigy betegséggel küzdők számára több.

 

Csökkentse a stresszt! Napi teendőibe beépíthet egy szusszanásnyi időt vagy stresszcsökkentő tevékenységet. Jógázzon, meditáljon, hallgasson zenét, fusson vagy végezzen olyan tevékenységet, amely kikapcsolja és jótékonyan hat a közérzetére.

 

A legjobb megoldás, ha személyes konzultációt kér szakmailag felkészült orvosainktól, professzorainktól.

Hírek

Nem jön a baba? A pajzsmirigy is lehet az oka!

Nem jön a baba? A pajzsmirigy is lehet az oka!

A pajzsmirigy alulműködése és túlműködése – elsősorban autoimmun betegsége – is rontja a teherbeesés esélyét, emellett vetélést, koraszülést, fejlődési rendellenességeket is okozhatnak. Ezért fontos a pajzsmirigy-értékek ellenőrzése a tervezett várandósság előtt, meddőség esetén és a várandósság alatt is – hangsúlyozza dr. Skurdenka Beatrix belgyógyász, endokrinológus, az Endokrinközpont meddőség- és pajzsmirigy-specialistája.

További részletek
Pajzsmirigybetegsége lehet? Ezekkel a vizsgálatokkal kideríthető!

Pajzsmirigybetegsége lehet? Ezekkel a vizsgálatokkal kideríthető!

A pajzsmirigybetegségek számos szerv működésére kedvezőtlenül hathatnak. A tünetekből nem mindig egyértelmű, hogy pajzsmirigyproblémák állnak-e a háttérben, ezért is nélkülözhetetlen sokszor a pajzsmirigy vizsgálata, amire többféle módszer létezik. A pajzsmirigybetegségek diagnosztikájáról dr. Békési Gábor, PHD, endokrinológus, belgyógyász, egyetemi docens, az Endokrinközpont pajzsmirigybetegségek specialistája ad tájékoztatást.

További részletek
Stressz és hormonzavarok- nem elég egyedül a gyógyszeres kezelés

Stressz és hormonzavarok- nem elég egyedül a gyógyszeres kezelés

A stressz a mindennapi életünk szerves részét képezi, éppen ezért fontos, hogy megtanuljuk a megfelelő stresszkezelési technikák elsajátítását, hiszen, ha az idegeskedés és a feszült hangulat állandósul, akkor az nem csak a mentális egészségünkre van hatással, hanem a fizikaira is. Hogy milyen változásokat idéz elő sok stressz a hormonrendszerünkben, azt dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa magyarázta el. 

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok