Támogassa pajzsmirigye megfelelő működését I Endokrin Központ

Támogassa pajzsmirigye megfelelő működését I Endokrin Központ

Módosítva: 2022.08.04 15:05

Az emberek 12%-a tapasztal élete során valamilyen pajzsmirigy betegséget. A nők nyolcszor nagyobb valószínűséggel betegednek meg az egyensúlyhiánytól, mint a férfiak. A kor előrehaladtával pedig egyre nagyobb valószínűséggel jelentkezhet pajzsmirigy-probléma.

A pajzsmirigy problémák kapcsán minden korosztály érintett lehet, ezért érdemes különösen odafigyelni a jelekre, tünetekre.

 

A pajzsmirigy egy pici, az alsó nyak közepén fekszik és pillangószerű formájáról jellegzetes. A megfelelően működő pajzsmirigy fenntartja a megfelelő mennyiségű hormont, amely a szervezet anyagcseréjének fenntartásához szükséges. Az anyagcsere szabályozására a pajzsmirigy T3 és T4 hormonokat termel. Az agyalapi mirigy szabályozza a véráramban jelenlévő hormonok számát.

 

Probléma főként akkor adódik, ha a pajzsmirigy hormonszint túl magas vagy alacsony. Az emberek 12%-a tapasztal élete során valamilyen pajzsmirigy betegséget. A nők nyolcszor nagyobb valószínűséggel betegednek meg az egyensúlyhiánytól, mint a férfiak. A kor előrehaladtával pedig egyre nagyobb valószínűséggel jelentkezhet pajzsmirigy-probléma. Azok a pajzsmirigyek, amelyek nem termelnek elég hormont, alulműködésben szenvednek. Ilyenkor a szervezet az átlagosnál lassabban hasznosítja az energiát. Ilyen esetekben fáradtabbak lehetünk, feledékenyebbek, hajhullás, alvási zavarok, felborult menstruációs zavarok jelentkezhetnek, de könnyen szaladhat ránk néhány kiló is. Érdemes ezekre a jelekre odafigyelni.

 

Segítsen a szervezetének az alábbi módokon!

 

Bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy már napi 20-30perc napnak való kitettség jó hatással van a hormonokra, segíthet elűzni a fáradtságot és javít a depressziós hangulaton is. A D-vitamin pedig elengedhetetlen a pajzsmirigy működéséhez.

 

Kerülje a sütiket, édességeket, hiszen sok pajzsmirigy betegségben szenvedő páciens számolt be róla, hogy érzékenyebb a feldolgozott cukor negatív hatásaira, ráadásul az hozzájárul a súlygyarapodáshoz is. Érdemes más alternatívákat keresni az édesség-érzés kezelésére. Ebben kérje tapasztalt dietetikusunk segítségét is, aki specialistája a teljes étrend-összeállításnak.

 

Próbáljon eleget pihenni, aludni. Sok pajzsmirigy-beteg krónikus alváshiányban is szenved. Az autoimmun állapotokat, a hormonális egyensúlyhiányt súlyosbítja a kevés, rossz minőségű alvás. Ennek kivizsgálásában a Jó Alvás Központunk tud gyors és hatékony segítséget nyújtani.  Átlagosan egy pajzsmirigyprobléma nélküli felnőttnek napi 7-8 óra alvásra van szüksége, míg pajzsmirigy betegséggel küzdők számára több.

 

Csökkentse a stresszt! Napi teendőibe beépíthet egy szusszanásnyi időt vagy stresszcsökkentő tevékenységet. Jógázzon, meditáljon, hallgasson zenét, fusson vagy végezzen olyan tevékenységet, amely kikapcsolja és jótékonyan hat a közérzetére.

 

A legjobb megoldás, ha személyes konzultációt kér szakmailag felkészült orvosainktól, professzorainktól.

Hírek

A pajzsmirigy betegségek hatása a spermaképre

A pajzsmirigy betegségek hatása a spermaképre

A pajzsmirigy betegségek igen negatív hatással vannak a családalapításra, hiszen mindkét nem esetén olyan folyamatokat generálnak, melyek nagyban rontják a fogamzókészséget. Hogy miként befolyásolja a férfiak spermaképét a pajzsmirigy alul-és túlműködés, azt dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája osztotta meg.                                                                                                                

További részletek
Lipidológia- mit takar az elnevezés?

Lipidológia- mit takar az elnevezés?

Az egészségügyben, orvoslásban olykor találkozni olyan elnevezésekkel, illetve szakterületekkel, melyeket sokan nem ismernek, nem tudják, vajon mit is takarnak. Ilyen például a lipidológia is. Hogy pontosan mit is jelent, mivel foglalkozik a lipidológus, azt Prof. Dr. Somogyi Anikótól, az Endokrinközpont belgyógyász-endokrinológusától, lipidológusától kérdeztük meg.

További részletek
Ilyen bőrproblémákat okozhatnak a hormonzavarok

Ilyen bőrproblémákat okozhatnak a hormonzavarok

A hormonzavarok tünetei kapcsán leggyakrabban a hajhullás, a menstruációs problémák és a meddőség kerülnek szóba, ám számos olyan bőrön jelentkező panasz van, melyek felhívják a figyelmet különböző endokrin problémákra. Hogy melyek lehetnek jelzésértékűek, azt dr. Bérczy Judittól, az Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusától kérdeztük meg.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok