Támogassa pajzsmirigye megfelelő működését I Endokrin Központ

Támogassa pajzsmirigye megfelelő működését I Endokrin Központ

Módosítva: 2022.08.04 15:05

Az emberek 12%-a tapasztal élete során valamilyen pajzsmirigy betegséget. A nők nyolcszor nagyobb valószínűséggel betegednek meg az egyensúlyhiánytól, mint a férfiak. A kor előrehaladtával pedig egyre nagyobb valószínűséggel jelentkezhet pajzsmirigy-probléma.

A pajzsmirigy problémák kapcsán minden korosztály érintett lehet, ezért érdemes különösen odafigyelni a jelekre, tünetekre.

 

A pajzsmirigy egy pici, az alsó nyak közepén fekszik és pillangószerű formájáról jellegzetes. A megfelelően működő pajzsmirigy fenntartja a megfelelő mennyiségű hormont, amely a szervezet anyagcseréjének fenntartásához szükséges. Az anyagcsere szabályozására a pajzsmirigy T3 és T4 hormonokat termel. Az agyalapi mirigy szabályozza a véráramban jelenlévő hormonok számát.

 

Probléma főként akkor adódik, ha a pajzsmirigy hormonszint túl magas vagy alacsony. Az emberek 12%-a tapasztal élete során valamilyen pajzsmirigy betegséget. A nők nyolcszor nagyobb valószínűséggel betegednek meg az egyensúlyhiánytól, mint a férfiak. A kor előrehaladtával pedig egyre nagyobb valószínűséggel jelentkezhet pajzsmirigy-probléma. Azok a pajzsmirigyek, amelyek nem termelnek elég hormont, alulműködésben szenvednek. Ilyenkor a szervezet az átlagosnál lassabban hasznosítja az energiát. Ilyen esetekben fáradtabbak lehetünk, feledékenyebbek, hajhullás, alvási zavarok, felborult menstruációs zavarok jelentkezhetnek, de könnyen szaladhat ránk néhány kiló is. Érdemes ezekre a jelekre odafigyelni.

 

Segítsen a szervezetének az alábbi módokon!

 

Bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy már napi 20-30perc napnak való kitettség jó hatással van a hormonokra, segíthet elűzni a fáradtságot és javít a depressziós hangulaton is. A D-vitamin pedig elengedhetetlen a pajzsmirigy működéséhez.

 

Kerülje a sütiket, édességeket, hiszen sok pajzsmirigy betegségben szenvedő páciens számolt be róla, hogy érzékenyebb a feldolgozott cukor negatív hatásaira, ráadásul az hozzájárul a súlygyarapodáshoz is. Érdemes más alternatívákat keresni az édesség-érzés kezelésére. Ebben kérje tapasztalt dietetikusunk segítségét is, aki specialistája a teljes étrend-összeállításnak.

 

Próbáljon eleget pihenni, aludni. Sok pajzsmirigy-beteg krónikus alváshiányban is szenved. Az autoimmun állapotokat, a hormonális egyensúlyhiányt súlyosbítja a kevés, rossz minőségű alvás. Ennek kivizsgálásában a Jó Alvás Központunk tud gyors és hatékony segítséget nyújtani.  Átlagosan egy pajzsmirigyprobléma nélküli felnőttnek napi 7-8 óra alvásra van szüksége, míg pajzsmirigy betegséggel küzdők számára több.

 

Csökkentse a stresszt! Napi teendőibe beépíthet egy szusszanásnyi időt vagy stresszcsökkentő tevékenységet. Jógázzon, meditáljon, hallgasson zenét, fusson vagy végezzen olyan tevékenységet, amely kikapcsolja és jótékonyan hat a közérzetére.

 

A legjobb megoldás, ha személyes konzultációt kér szakmailag felkészült orvosainktól, professzorainktól.

Hírek

Ólmos fáradtságot érez étkezések után? IR is okozhatja

Ólmos fáradtságot érez étkezések után? IR is okozhatja

Szinte mindenki számára ismerős, hogy egy bőséges lakmározás után álmosság, fáradtság lesz rajta úrrá, és fellép az ún. “kajakóma”. Ez egyszer-egyszer előfordulhat, ám ha gyakran jelentkezik, akkor dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa azt tanácsolja, érdemes utánajárni, mi is okozza a problémát, ugyanis nagyon gyakran IR (inzulinrezisztencia) áll a hátterében. 

További részletek
Addison-kór: enyhe tüneteket okoz, de kezelés nélkül halálos is lehet

Addison-kór: enyhe tüneteket okoz, de kezelés nélkül halálos is lehet

A mellékvese egy igen fontos endokrin szervünk, melynek zavarai több problémát is okozhatnak. Az egyik ilyen az ún. Addison-kór, mely alacsony vérnyomást, depressziót és fokozott pigmentációt eredményezhet. Hogy miket érdemes tudni a betegségről, azt dr. Polyák Annamáriától, az Endokrinközpont endokrinológusától tudtuk meg.

További részletek
Mikor van szükség pajzsmirigy műtétre?

Mikor van szükség pajzsmirigy műtétre?

A pajzsmirigybetegségek legnagyobb része gyógyszeresen eredményesen kezelhető, ám vannak olyan esetek, amikor javulást csakis a műtéti beavatkozástól lehet várni. Dr. Békési Gábort, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját arról kérdeztük, vajon mikor indokolt a műtét, és mire lehet utána számítani? 

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok