Támogassa pajzsmirigye megfelelő működését I Endokrin Központ

Támogassa pajzsmirigye megfelelő működését I Endokrin Központ

Létrehozva: 2022.08.04 14:47 | Módosítva: 2022.08.04 15:05

Az emberek 12%-a tapasztal élete során valamilyen pajzsmirigy betegséget. A nők nyolcszor nagyobb valószínűséggel betegednek meg az egyensúlyhiánytól, mint a férfiak. A kor előrehaladtával pedig egyre nagyobb valószínűséggel jelentkezhet pajzsmirigy-probléma.

A pajzsmirigy problémák kapcsán minden korosztály érintett lehet, ezért érdemes különösen odafigyelni a jelekre, tünetekre.

 

A pajzsmirigy egy pici, az alsó nyak közepén fekszik és pillangószerű formájáról jellegzetes. A megfelelően működő pajzsmirigy fenntartja a megfelelő mennyiségű hormont, amely a szervezet anyagcseréjének fenntartásához szükséges. Az anyagcsere szabályozására a pajzsmirigy T3 és T4 hormonokat termel. Az agyalapi mirigy szabályozza a véráramban jelenlévő hormonok számát.

 

Probléma főként akkor adódik, ha a pajzsmirigy hormonszint túl magas vagy alacsony. Az emberek 12%-a tapasztal élete során valamilyen pajzsmirigy betegséget. A nők nyolcszor nagyobb valószínűséggel betegednek meg az egyensúlyhiánytól, mint a férfiak. A kor előrehaladtával pedig egyre nagyobb valószínűséggel jelentkezhet pajzsmirigy-probléma. Azok a pajzsmirigyek, amelyek nem termelnek elég hormont, alulműködésben szenvednek. Ilyenkor a szervezet az átlagosnál lassabban hasznosítja az energiát. Ilyen esetekben fáradtabbak lehetünk, feledékenyebbek, hajhullás, alvási zavarok, felborult menstruációs zavarok jelentkezhetnek, de könnyen szaladhat ránk néhány kiló is. Érdemes ezekre a jelekre odafigyelni.

 

Segítsen a szervezetének az alábbi módokon!

 

Bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy már napi 20-30perc napnak való kitettség jó hatással van a hormonokra, segíthet elűzni a fáradtságot és javít a depressziós hangulaton is. A D-vitamin pedig elengedhetetlen a pajzsmirigy működéséhez.

 

Kerülje a sütiket, édességeket, hiszen sok pajzsmirigy betegségben szenvedő páciens számolt be róla, hogy érzékenyebb a feldolgozott cukor negatív hatásaira, ráadásul az hozzájárul a súlygyarapodáshoz is. Érdemes más alternatívákat keresni az édesség-érzés kezelésére. Ebben kérje tapasztalt dietetikusunk segítségét is, aki specialistája a teljes étrend-összeállításnak.

 

Próbáljon eleget pihenni, aludni. Sok pajzsmirigy-beteg krónikus alváshiányban is szenved. Az autoimmun állapotokat, a hormonális egyensúlyhiányt súlyosbítja a kevés, rossz minőségű alvás. Ennek kivizsgálásában a Jó Alvás Központunk tud gyors és hatékony segítséget nyújtani.  Átlagosan egy pajzsmirigyprobléma nélküli felnőttnek napi 7-8 óra alvásra van szüksége, míg pajzsmirigy betegséggel küzdők számára több.

 

Csökkentse a stresszt! Napi teendőibe beépíthet egy szusszanásnyi időt vagy stresszcsökkentő tevékenységet. Jógázzon, meditáljon, hallgasson zenét, fusson vagy végezzen olyan tevékenységet, amely kikapcsolja és jótékonyan hat a közérzetére.

 

A legjobb megoldás, ha személyes konzultációt kér szakmailag felkészült orvosainktól, professzorainktól.

Hírek

Furcsa és szokatlan tünetek, melyek pajzsmirigyzavart jelezhetnek

Furcsa és szokatlan tünetek, melyek pajzsmirigyzavart jelezhetnek

Menstruációs zavarok, változások a testsúlyban, emésztési panaszok- pár tünet, melyek legtöbbször felvetik az orvosban és az érintettekben a pajzsmirigyzavar gyanúját. Igen ám, viszont vannak olyan panaszok, melyek szintén megjelenthetnek a hormonális rendellenesség esetén, ám sokan nem is gondolnak rá, hogy ezen apró szerv zavara állhat a háttérben. Hogy mely furcsa és szokatlan tünetek jelezhetnek pajzsmirigy problémát, arról dr. Skurdenka Beatrixot, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

További részletek
Hormonzavarok diagnosztikája: ezek a legfontosabb vizsgálatok

Hormonzavarok diagnosztikája: ezek a legfontosabb vizsgálatok

Az endokrin rendszer zavarai igen gyakori problémának számítanak, és sokszor az igen jelentéktelennek tűnő panaszok mögött is valamilyen hormonzavar húzódik. Dr. Polyák Annamáriától, az Endokrinközpont endokrinológusától azt kérdeztük, vajon milyen vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy megtudjuk, fennáll-e nálunk valamilyen hormonális probléma, illetve, hogy milyen állapotban vannak endokrin szerveink.

További részletek
Elhízás- mikor van szükség gyógyszeres kiegészítésre?

Elhízás- mikor van szükség gyógyszeres kiegészítésre?

Az elhízás elleni harc sokaknál egy életen át tart. Sajnos igen gyakori, amikor az illető hamar feladja, és elkönyveli magának azt, hogy ő egyszerűen ilyen alkattal rendelkezik, nem tud mit tenni. Pedig ez a hozzáállás igen káros, hiszen már jól tudjuk, milyen krónikus és súlyos betegségeket idézhet elő a túlsúly. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa azt tanácsolja, nem szabad legyinteni a súlyfeleslegre, és ha nem sikerül leadni a felesleges kilókat, ne adja fel, inkább kérjen orvosi segítséget, aki akár gyógyszerekkel is tudja támogatni a fogyást.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok