Támogassa pajzsmirigye megfelelő működését I Endokrin Központ

Támogassa pajzsmirigye megfelelő működését I Endokrin Központ

Módosítva: 2022.08.04 15:05

Az emberek 12%-a tapasztal élete során valamilyen pajzsmirigy betegséget. A nők nyolcszor nagyobb valószínűséggel betegednek meg az egyensúlyhiánytól, mint a férfiak. A kor előrehaladtával pedig egyre nagyobb valószínűséggel jelentkezhet pajzsmirigy-probléma.

A pajzsmirigy problémák kapcsán minden korosztály érintett lehet, ezért érdemes különösen odafigyelni a jelekre, tünetekre.

 

A pajzsmirigy egy pici, az alsó nyak közepén fekszik és pillangószerű formájáról jellegzetes. A megfelelően működő pajzsmirigy fenntartja a megfelelő mennyiségű hormont, amely a szervezet anyagcseréjének fenntartásához szükséges. Az anyagcsere szabályozására a pajzsmirigy T3 és T4 hormonokat termel. Az agyalapi mirigy szabályozza a véráramban jelenlévő hormonok számát.

 

Probléma főként akkor adódik, ha a pajzsmirigy hormonszint túl magas vagy alacsony. Az emberek 12%-a tapasztal élete során valamilyen pajzsmirigy betegséget. A nők nyolcszor nagyobb valószínűséggel betegednek meg az egyensúlyhiánytól, mint a férfiak. A kor előrehaladtával pedig egyre nagyobb valószínűséggel jelentkezhet pajzsmirigy-probléma. Azok a pajzsmirigyek, amelyek nem termelnek elég hormont, alulműködésben szenvednek. Ilyenkor a szervezet az átlagosnál lassabban hasznosítja az energiát. Ilyen esetekben fáradtabbak lehetünk, feledékenyebbek, hajhullás, alvási zavarok, felborult menstruációs zavarok jelentkezhetnek, de könnyen szaladhat ránk néhány kiló is. Érdemes ezekre a jelekre odafigyelni.

 

Segítsen a szervezetének az alábbi módokon!

 

Bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy már napi 20-30perc napnak való kitettség jó hatással van a hormonokra, segíthet elűzni a fáradtságot és javít a depressziós hangulaton is. A D-vitamin pedig elengedhetetlen a pajzsmirigy működéséhez.

 

Kerülje a sütiket, édességeket, hiszen sok pajzsmirigy betegségben szenvedő páciens számolt be róla, hogy érzékenyebb a feldolgozott cukor negatív hatásaira, ráadásul az hozzájárul a súlygyarapodáshoz is. Érdemes más alternatívákat keresni az édesség-érzés kezelésére. Ebben kérje tapasztalt dietetikusunk segítségét is, aki specialistája a teljes étrend-összeállításnak.

 

Próbáljon eleget pihenni, aludni. Sok pajzsmirigy-beteg krónikus alváshiányban is szenved. Az autoimmun állapotokat, a hormonális egyensúlyhiányt súlyosbítja a kevés, rossz minőségű alvás. Ennek kivizsgálásában a Jó Alvás Központunk tud gyors és hatékony segítséget nyújtani.  Átlagosan egy pajzsmirigyprobléma nélküli felnőttnek napi 7-8 óra alvásra van szüksége, míg pajzsmirigy betegséggel küzdők számára több.

 

Csökkentse a stresszt! Napi teendőibe beépíthet egy szusszanásnyi időt vagy stresszcsökkentő tevékenységet. Jógázzon, meditáljon, hallgasson zenét, fusson vagy végezzen olyan tevékenységet, amely kikapcsolja és jótékonyan hat a közérzetére.

 

A legjobb megoldás, ha személyes konzultációt kér szakmailag felkészült orvosainktól, professzorainktól.

Hírek

A pajzsmirigy túlműködés gyakran félreértett tünetei

A pajzsmirigy túlműködés gyakran félreértett tünetei

Ha a pajzsmirigy valamilyen ok miatt a kelleténél több hormont termel, túlműködésről beszélünk. Sokan csak a fogyás és a szapora pulzus kapcsán gondolnak erre a lehetőségre, holott a hipertireózis sokszor kevésbé egyértelmű tüneteket is okoz. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus ezekre a tünetekre, és a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Mi okozhat magas prolaktin-szintet a daganaton kívül?

Mi okozhat magas prolaktin-szintet a daganaton kívül?

A magas prolaktin-szint igen kellemetlen tünetekkel járhat, mint például tejcsorgás, menstruációs problémák a nőknél, merevedési zavar, ritkuló szőrzet a férfiaknál. A vér magas prolaktin-szintjét az esetek kis részében az agyalapimirigy daganata okozza, nagyobb részben azonban bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik. Mi a teendő ilyen esetben? A kérdést Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa válaszolta meg.

További részletek
Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK