Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Tisztelt Doktor úr!
Már három hónapja szedek napi 1szem 50mg-os Letroxot, most volt kontroll labor amely alapján a háziorvosom megemelte a gyógyszert napi 75mg-ra.
Az lenne a kérdésem, hogy nem kellene-e szakemberhez fordulnom?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel,
Komlósi Krisztina

Válasz

Kedves Krisztina

Amennyiben háziorvosa nem rendelkezik Endokrinológus végzettséggel, érdemes lenne felkeresnie egy szakorvost. Központunkból Dr. Békési Gábort tudom ajánlani Önnek aki kifejezetten pajzsmirigy specialista.

Üdvözlettel:

Kérdés

Időpontot szeretnék kérni...napi szinten rosszullétek keserítik meg az életem...nem tudok ugyanis lefogyni....annak ellenére hogy diétázom.

Válasz

Kedves Szandra!
Sajnos elég kevés információt adott meg panaszaival kapcsoltban, de időpontot tud foglalni Online a honlapunkon keresztül: https://www.endokrinkozpont.hu/munkatarsaink vagy telefonon az alábbi telefonszámok egyikén : +36704319728 vagy 36706388493 vagy 36706212443.

Kérdés

Tisztelettel

Érdeklődni szeretnek van e esélyem 4,14 Tsh - al állapotos maradni ..
1,5 éve vagyok kezelve pajzsmirigy alulmukodesre, 13,650 tsh kerültem endokrinologhoz ,majd ez az értek egy évvel ezelőtt csökkent 2,11 majd fel évre ra ismét 3,49 re és múlt heti eredmények alapján 4,14 jelenleg
75/50 L- thyroxint szedek ! 1 éve próbálkozunk a babával sikertelenül! Ginekologom szerint az értéknek 2,5 alatt kell lennie és sikerülni fog ! Jelenlegi endokrinologom viszont azt állítja nem a pajzsmirigy az oka , az rendben - normaban van !Tanácstalan vagyok ...
Köszönöm választ ,üdv. Klára

Válasz

Kedves Betegünk!

Az a tapasztalat, hogy a TSH magasabb értéke mellett a terhesség nehezebben jön létre. Igaza van a nőgyógyász kollégának. A TSH-t 2,5 alá kell beállítani. Így nő a terhesség esélye.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kérdés

Tisztelt Balázs Csaba Professzor Úr!
Ne haragudjon, de első körben így kérdeznék Öntől, hogy jogos-e az aggódásom.
Túl vagyok 2 sikertelen lombikprogramon, ez 3 éve történt. Valójában minden hónapban van tüszőérésem, sajnos nem tudok várandós lenni természetes úton. (úgy tűnik).
Közben kiderült, hogy a vérem heterozigóta (Leiden mutáció). Múlt héten a laboreredményem kimutatta, hogy Thyreo.-perox elleni AT: 285,2 IU/ml magas, a Thyreoglobulin AAT: 7,79 IU/ml, a prolaktin hormonom 832. (erre 15 évig szedtem gyógyszert, kb. 7 évig nem kellett) A mai nap folyamán az orvosom egy meddőségi klinikán már ebben a hónapban javasolta a 3. lombikprogram kezdését.
A kérdésem: Nem ad okot aggodalomra a Thyreo-perox AT magas adat? Nem kellene kivizsgálni? 3 hét alatt lemegy alacsony értékre a prolaktin hormonszintem és van esély egy sikeres beültetésre?
Ezek az adatok teljesen friss eredmények, viszont úgy érzem, hogy ezeknek érdemes lenne utána járnom. (A TSH, FT3, FT4, TSH receptor elleni AT teljesen normális. Ezeknek én jártam utána.)
Véleménye szerint ki kell ezt vizsgálnom mielőtt elkezdem 3 hét múlva a lombikprogramot?
Várom szíves válaszát, köszönettel!
Orsolya

Válasz

Kedves Betegünk!

A Thyreo-peroxidase antitest magasabb volta önmagában nem jelent problémát, ha a TSH, T3, T4 normálisak. A prolactin magas szintje mióta ismert? Készült MR vizsgálat az agyalapi mirigyről? Ha nem, akkor először ezt kell tisztázni, mielőtt a lombik program megkezdődik. A magas prolactin szint miatt adott gyógyszert a terhesség létrejötte után el kell hagyni.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kérdés

Tisztelt Dr Nő! Dr Úr!

A következő kérdésem lennei:

Radiojód I131 kapszulás kezelések általában mennyi idő után szokták "megszüntetni"
a pajzsmirigyben található forró göb működését. Nem arra gondolok, hogy mikorra áll helyre a TSH és a többi.
Magára a göb elpusztulására és így működésének megszűnésére gondolok. Lehet ezt nagyjából tudni?

Előre is köszönöm a választ!

Válasz

Kedves Betegünk!

A radiojód kezelést követően általában egy-két hónap alatt sikerül a forró göböt megszüntetni. Egy-egy esetben azonban szükség lehet a kezelés megismétlésére is.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kérdés

Tisztelt Mozgásterapeuta!

Mozgással kapcsolatos kérdésben kérnék segítséget. Mindenfélét olvasok, hogy étkezés előtt, étkezés után kell mozogni, kardió és erősítő edzés is kell legyen benne. Hogy érdemes elkezdeni mozogni inzulinrezisztensként? Köszönöm!

Válasz

Kedves Nikolett!

A nemzetközi szakmai ajánlások szerint hetente 150 perc közepes intenzitású kardiomozgás, és 2x30 perc izomerősítő mozgás ajánlott. Cukorbetegeknek, inzulinrezisztensek érdemes legalább minden másnapra elosztani mindezt, mivel az edzés jótékony hatásai a cukor-anyagcserére akár 48 óráig is eltarthatnak. Célszerű az edzéseket főétkezések előtt megtartani, de 1-2 órával előtte érdemes kevés szénhidrátot bevinni a hipoglikémia elkerülése céljából. Személyreszabott tanácsokért szívesen látom egyéni vagy kiscsoportos óráimon.

Üdvözlettel:
Dvorák Márton
mozgásterapeuta

Kérdés

Tisztelt Dvorák Márton!

Az inzulinrezisztenciám és PCOS-em végett heti többször is futok. Lehet 20 perc futás alatt szinte végig maximálishoz közel, 170-175 bpm a pulzusom? (
Köszönöm!
V. Krisztina

Válasz

Kedves Kriszta!

Ez az érték mindenképpen túl magas, nem érdemes ilyen intenzíven elkezdeni a mozgást! Az ajánlott intenzitás kezdésnek a maximális pulzus 60-70%-a, ami egy mérsékelt terhelésnek felel meg, és lehetőleg ezt kell tartani legalább 30-40 percig. Az Ön esetében ez agyábból 113-132 bpm között van, ami lehet, hogy kezdésnek csak egy tempós gyaloglás, vagy kocogás. Az elején érdemes inkább az időt, távolságot, rendszerességet növelni mintsem az intenzitást, hiszen ez javítja inkább a cukor-anyagcserét és a fittséget is. Pontos meghatározáshoz mindneképpen egy személyes konzultációt ajánlok ahol személyreszabott válaszokat kaphat.

Üdvözlettel:
Dvorák Márton
mozgásterapeuta

Kérdés

Jó estet kívánok . Azt szeretnem megkérdezni hogy kihez forduljak hormon vizsgalatra? Szerintem valami gond van, két, három hónapig nem jön meg a menzeszem,túl felesleg is van rajtam és nem tudok fogyni egy dekát sem .A nőgyógyász szerint majd megjön .Három hónap után majd egyszer csak megjön van két hónapig aztán megint semmi . Nagyon aggasztó ez számomra de hogy nem tudom lefogyni az még jobban idegesít , 33 évesen 113 kg és 160 cm .Köszönöm szépen a válaszát . Üdvözlettel : Hajnalka .

Válasz

Kedves Hajnalka!

A fent leírt tünetekkel érdemes lenne felkeresnie egy endokrinológus-nőgyógyász szakorvost, aki komplexen ki tudja vizsgálni a panaszait. Központunkban Dr. Lőrincz Ildikót tudom javasolni, akihez az alábbi telefonszámon tud időpontot egyeztetni:+36706212443

Kérdés

MIT TEHETEK, HA PAJZSMIRIGY ALULMŰKÖDÉSEM VAN, DE JÓDÉRZÉKENZSÉGEM IS EGYBEN ?

Válasz

Kedeves Betegünk!

Gondolom, a jódérzékenység a bőrén jelentkezik, ha jóddal érintkezik. A pajzsmirigy alulműködés mindenképpen kezelendő. A kezelés úgy történik, hogy a szervezetében egyébként is jelen lévő (csak kisebb mennyiségben) pajzsmirigy hormont adagoljuk. Ha a saját pajzsmirigy hormonjának jód tartalma nem okoz problémát, akkor a szájon át bevitt hormonnal sem lesz baj.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Alulműködő pajzsmirigyem van 12éve. Mindig éhgyomora veszem be a megfelelő gyógyszer adagot.Megszeretném kérdezni,hogy lehet e áttérni esti bevételre? Indok: Erős hányinger miatt. Köszönettel! Deák Mónika

Válasz

Kedves Betegünk!

A pajzsmirigy alulműködésre szedett gyógyszert este is beveheti, de fontos, hogy a gyógyszer bevétel éhgyomorra történjen, tehát bevétele előtt több órán át nem étkezhet. Ezért én azt tanácsolom, hogy maradjon inkább a reggeli, éhgyomorra történő bevétel. Utána még egy óráig nem kávézhat.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Munkatársaink
Hírek
Örökké szednem kell a pajzsmirigy gyógyszereimet?

Örökké szednem kell a pajzsmirigy gyógyszereimet?

Az, hogy kinek mennyi ideig van szüksége a gyógyszeres kezelésre, az egyéntől függ, és a szakorvosi konzultációk alkalmával dől el. Sok esetben élethosszig tartó terápiára van szükség, ám vannak kivételek. Dr. Békési Gábor PhD-val, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistájával vettük sorba a lehetséges kivételeket.

 

további részletek »
Ehetek burgonyát IR-esként?

Ehetek burgonyát IR-esként?

Az inzulinrezisztenciásoknak egy meghatározott szénhidráttartalmú diétát kell követniük, ami már önmagában sem egyszerű, odafigyeléssel, folyamatosan egyeztetve a dietetikussal azonban nem korlátozásnak fogjuk megélni az étrendünket. Varga Dórát, a Budai Endokrinközpont dietetikusát kérdeztük.

 

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!