Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

+36 70 431 9728

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Kérdés

Tisztelt Szakértő!

2017.03.01 férjem pajzsmirigy ultrahang eredménye miatt írok önöknek .

Lelet :
A pm.jobb lebeny kb 43x12x14 mm-es, a bal lebeny hasonló méretű.
Mk.lebeny kif.inhomogén, melyet apró cobfuláló göbök is adhatnak.
Határozott góc alig észlelhető.
Jobb túlsúllyal mko. néhány bő cm-es lapos lgl. mellett apróbbak is vannak .
Nyálmirigyek rendben .

Vélemény: a képet struma micronodosa ill. thyreoditis is adhatja.
Endocrinológiai controll jav .

Labor : 2017.03.20
TSH:3,980

Előző TSH : 2016.09.26
TSH :6,442

Azt szeretném kérdezni hogy a leletek alapján mi a véleményük ?
Voltunk endokrinológusnál de azt mondta mivel a TSH érték nem magas az ultrahang eredmény nem lényeges

Válasz

Dr. Békési Gábor PhD Kedves Betegünk!

Jelenlegi TSH értéke rendben van, tehát a pajzsmirigy jól működik. Az UH kép utalhat krónikus gyulladásra, de ezzel jelenleg tennivaló nincs. Javaslom, hogy évente legyen TSH és UH ellenőrzés.
Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kérdés

Tisztelt Uram/Hölgyem!
Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy a merckformin 500 xr tabletta befolyásolja -e az alábbi vérvételek eredményét: Infertilitas panel III, trombofilia panel, faktorXII, Faktor XIII, és PAI, d vitamin szint, anti müller hormon, kortozol, dhea-s. Szedhetem nyugodtan és a vizsgálati eredményeket nem befolyásolja? Köszönettel: Virágh Szabina

Válasz

Dr. Koppány Viktória Szedheti nyugodtan!

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr! Doktornő!

30 éves nő vagyok. 3 éve kivették a fél pajzsmirigyemet. A TSH szintem eddig a referencia tartományon belül volt, most 4,4. 3hete 50mikrogramm L-Thyroxint szedek.
2 éve abbahagytam a fogamzásgátlót, mert szeretnénk a következő 1-2 évben babát, de azóta nincs menzeszem. Nőgyógyász azt mondta PCOS-em van. Évente 2-szer 3 havi progeszteron kúrával (havonta 12 napig 2*50mg Provera) próbálja visszaállítani a rendes működést. Ezekben a hónapokban jelentkezik csak vérzés. A tesztoszteron szintem magas. Sok kis ciszta van a petefészkeimben. Rettentően hullik a hajam és zsíros a bőröm. Az inzulinrezisztenciát kizárták.
Érdeklődni szeretnék, hogy ezekkel a problémákkal továbbra is kizárólag nőgyógyász foglalkozzon, vagy keressek fel endokrinológust is?

Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Nikoletta

Az értékeim (egy éves adatok)
FSH 5,2
Prolaktin 199,2
Progeszteron 2,45
Tesztoszteron 4,19
DHEA 6,25

Friss adat (áprilisi labor)
TSH: 4,4 (az L-Thyroxin szedése előtt)
HbA1c % 5,1
HgbA1 6,4

Válasz

Nagy Anett Kedves Nikoletta!

Igen, ez már endokrinológus szakterülete.

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Nő ! Régi, gyógyszeres , 2 es tip. diabeteszes férfi vagyok, és nagy örömmel olvastam a napokban a facebookon, h van egy társaság, ami Dr Prof Tóth András endokrinológus igazgató ajánlásával terjeszt egy kínai ragtapaszt, / DiaRemedium nevű / miszerint az pár nap használat alatt megszünteti a diabeteszes tüneteket., sőt megszünteti a betegséget is. Szeretném a véleményüket kérni, mivel tudtommal a diabetesz gyógyíthatatlan, és erős kétségeim vannak a társaság jó szándékaival szemben, de nagyom szeretnék meggyógyulni . A javasló dr. prof. stb endokrinológiai kutatóközpont igazgatóját sem sikerült megtalálnom a neten. Szíves válaszukat várva maradok tisztelettel Végh István

Válasz

dr. Porochnavecz Marietta Kedves István.

Komolytalannak tartom ezt a hirdetést. Vannak olyan törekvések hogy tapasz formájában lehessen kezelni a betegséget. Ezek a világban még csak állat kísérletek szintjén tartanak .Mai tudásunk szerint a 2-es típusú diabetes nem gyógyuló betegség, csak jól kezelhető. Előfordulhat hogy fogyás, sok mozgás mellett csökken a gyógyszerszükséglet, vagy csak a diéta is elegendő. Fontos a szénhidrát anyagcsere egyensúlya, mert akkor nem várható a szövődmények kialakulása. Rendszeres kontroll, önkontroll elengedhetetlen.

Üdvözlettel : Porochnavecz Marietta dr

Kérdés

Üdvözlöm, múlt év márciusától a bal mellemből sárgás-barnás váladék ürül. Ez mennyiségre változó, van, hogy 1-2 csepp, van, hogy több. Mammográphya, UH, nőgyógyászati vizsgálatok, prolaktin (kicsit emelkedett, emiatt Bromocriptint szedek) TSH rendben van. MRI folyamatban és a hormonok vizsgálata is. Mit lehetne még kipróbálni? Többen a tejcsatorna eltömődését mondják, de ez mell Uh-n nem látható? Válaszát köszönöm

Válasz

Dr. Polyák Annamária Kedves Siha-Balog Krisztina!

Azt gondolom, meg kell várni az MRI és hormon vizsgálatok eredményét, ettől függ a további kezelés.
Ezen eredmények nélkül nincs értelme egyéb vizsgálatnak.

Üdvözlettel,
Polyák Annamária Dr.

Kérdés

Szép hétvégét kívánok! Pajzsmirigy alulműködésem van. A gyógyszer és a teljes életmód váltás miatt sokkal jobban vagyok. Viszont van egy kellemetlen problémám. Állandóan köszörulnöm kell a torkom és köhögési rohamaim is vannak. Irritáló és kellemetlen.. lehet köze a pajzsmirigy problémámhoz ? Ha igen mit tehetnék hogy enyhüljenek a tünetek?
Válaszukat előre is köszönöm szépen!
Üdvözlettel: Dorkó Anita

Válasz

Dr. Békési Gábor PhD Kedves Betegünk!

Nem tudom. készült-e pajzsmirigy ultrahang, nézték-e röntgen vizsgálattal, hogy a pajzsmirigy nyomja-e a légcsövet. Ha a pajzsmirigy megnagyobbodott, vagy göbös, akkor ennek lehet kapcsolata a panaszaival. Első sorban azonban legelőször is gégészeti vizsgálat indokolt.

Üdvözlettel:
Dr. Békési Gábor

Kérdés

Údvózlóm ! Megszeretnem kérdezni hogy 47 éves vagyok és szedek 19 éve betalock zok gyogyszert befolyásolja e a TSH pajzsmirigyet ami 4.66 és okoz e elhizást? kószónettel

Válasz

Dr. Békési Gábor PhD Kedves Betegünk!

A TSH normális értéktartománya laboratóriumonként kissé különbözik. Nem tudom, hogy az Ön által írt eredmény a vizsgálatot végző laboratóriumban még normális-e. Ha az említett érték magasabb a normálisnál, lehet, hogy pajzsmirigy alulműködése van, és ez okozhat testsúly gyarapodást. Keressen fel egy endokrinológust a probléma megbeszélése végett!

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kérdés

Tisztelt Doktor úr/Doktornő
Szeretnék vàlaszt kapni a következö labor eredményre.Endorkrinolugos elküldött vérvételre.Menszruácio 2 napján a prilaktin 1212.0 mU/1 menszesz 21 napján 328.8mU/1 .szeretném megkerdezni hogy mi lehet a baj esetleg lehetséges a daganat is.ez az állapotot lehet gyogyszerel kezelni ? Lehetséges hogy ettől is fáj a fejem.kérem segitsen .köszönöm szépen .pajzsmirigy alulmüködéstöl lehet magas a prolaktin.

Válasz

Dr. Polyák Annamária Tisztelt Kalányos Ferencné!

A magas prolaktin szintje miatt úgynevezett sella MR vizsgálat elvégzése szükséges. Ebből kiderül, a háttérben áll-e agyalapi mirigy prolaktin termelő sejtjeinek túlburjánzása vagy sem.
Az MR eredménytől függ a további kezelés, amely nagy valószínűséggel gyógyszer lesz.

Üdvözlettel,
Polyák Annamária Dr.

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr!

2 hónapja fennálló végtagzsibbadásom miatt, ami főleg fekvő helyzetben jelentkezik (ENG negatív - koponya MRI-re időpont megkérve) cukorterhelés vérvételt kértem magánúton, mivel több orvos is kérdezte, hogy nem e cukorbetegség okozza a tüneteim, de az éhgyomri vércukrom mindig rendben volt.

Leleteim értelmezésében kérnék segítséget (természetesen orvoshoz is megyek majd).

Glucose 4,5 mmol/L 3,8 - 6,0
30 perces glucose 5,6 mmol/L
60 perces glucose 3,7 mmol/L
90 perces glucose 3,3 mmol/L
120 perces glucose 4,6 mmol/L
Inzulin 4,3 mIU/L 3,0 - 25,0
Inzulin 60 perc 24,4 mIU/L
Inzulin 120 perc 49,1 mIU/L

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: K.M.

Válasz

dr. Porochnavecz Marietta Kedves Magdolna !

Az elküldött értékei alapján nincs cukorbetesége, sem inzulin rezisztenciája. Nincs igy olyan ok, ami magyarázhatja e tekintetben panaszait. További kivizsgálását javasolom.

Üdvözlettel: P. Marietta

Kérdés

Tisztelt Doktornő! Doktor úr!
1998-2000-ig pajzsmirigytúlmüködésre Propycilt szedtem. Azóta ellenőrzésekre jártam.Ultrahang változatlan nagyságú göböket mutat.Vérvételnél a TSH érték referencia tartományon belül volt,ezért további vizsgálatok nem történtek.Szívritmuszavar Holterrel bizonyítva ,belsőfeszültség,alvászavar,hőhullámok a változókorral indokolva , 59 éves vagyok..Magán úton végzett szabadT4:16,70 pmol/L, T3:5,76pmol/L ATPO:654,00 IU/mL Vérnyomásomra 1/2 Lokrent szedek. Egyéb gyógyszert nem szedek Háziorvosom L-Thyroxin Henning 50 mikrogramm tablettából 1/2 tabletta szedését javasolta,írta fel. Érdeklődnék,hogy indokoltnak tartja-e? Válaszát előre is köszönöm: Dobócziné Ildikó

Válasz

Dr. Békési Gábor PhD Kedves Betegünk!

Amennyiben TSH értéke és a T3-T4 normális, az L-Thyroxint nem tartom indokoltnak. Ha a göbök nagyobbak 1 cm-nél, szúrásos mintavétel szükséges. A magas ATPO érték miatt egyelőre tennivaló nincs. Lehet, hogy bizonyos idő múlva alulműködése lesz, (ez vérvétellel igazolható) csak ebben az esetben szükséges az L-Thyroxin. Évente TSH és ultrahang ellenőrzés indokolt.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Munkatársaink

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!