Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő , Doktor úr!

A ciklus 3-5. napján elvégezendő hormonpanel vizsgálatra utaltak be. A ciklusom rendszertelen, így eléggé kiszámíthatatlan mikor fog kezdődni. A Norcolut tabletta szedését írták fel, hogy ezt kompenzáljuk. Az lenne a kérdésem ez a tabletta befolyásolni tudja-e bármilyen szinten az eredményeket?

Előre is köszönöm válaszukat!

Üdvözlettel,
Luca
Kedves Luca!

A tervezett labor vizsgálat elvégezhető Norcolut kezelés után, nem fogja meghamisítani az eredményeket.

Üdvözlettel,
Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Üdvözlöm!
A problémám a következő.
TSH szintem 5,8 lett. Háziorvosom tanácsára elkezdtem a letrox50mg gyógyszert szedni, viszont 2 hét után vettem észre, hogy epilelsziásoknak nem javasolt.
Epilepsziára a neurotop300-at szedem 12 éve, azóta tünetmentes vagyok.
Háziorvosom szerint nyugodtan szedjem, de nagyon félek a rohamtól.
Kérdésem az lenne, hogy mit javasolna ez ügyben? Esetleg olyan pajzsmirigy gyógyszer van, amit epilepsziások is szedhetnek?

Köszönöm előre is válaszát!

Jné
Tisztelt Juhász Sándorné!

Amennyiben a pajzsmirigyhormon pótlás feltétlen szükséges, akkor kisebb dózist javaslok 13 vagy 25 ug-t.
Jó egészséget kívánok:

Prof. Dr. Balázs Csaba

egyetemi tanár, az MTA doktora
endokrinológus-immunológus szakorvos
Prof. Dr. Balázs Csaba
Prof. Dr. Balázs Csaba endokrinológus, immunológus
Üdvözlöm!

Fogamzásgátló tabletta szedése elött állok, az orvosom elküldött trombózis kockázat vizsgálatra. Az alábbi eredményt kaptam:
V. alvadási faktor Leiden mutációja: 1 allél és második is normál.
Prothrombin G20210A mutáció: 1allél normál 2 allèl: mutáns (heterozygota).
MTHFR C677T mutáció: 1 és 2 allél is normál

Szeretnék érdeklödni hogy alacsony hormon tartalmú fogamzásgátlót lehet - e szedni vagy nem ajánlott?

Köszönöm elöre is.
Üdv,
Dorka (26)
Kedves Dorka!

A Prothrombin G20210A heterozigóta állapot veleszületett thrombophilia, ami azt jelenti, hogy növeli a trombózis kialakulásának a kockázatát. Kombinált hormonális fogamzásgátlók szedése ilyen esetekben ellenjavallt. A további teendők megbeszélése érdekében javaslom, hogy keresse fel szakrendelőnket.

Üdvözlettel,
Dr. Selmeczi Anna
Tisztelt Orvosok!

Endokrinologus által kért pajzsmirigy laborvozsgálattal kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy valóban nem szükséges éhgyomorra menni a vérvételre?
A hormonoknál érthető, hogy nem fontos, de szerepel egy tvk4-teljes labor sor is. Amiatt sem szükséges az éhgyomor?
Sajnos az orvostól már nincs lehetőségem megkérdezni.
Köszönöm a választ!
Szilvia
Kedves Szilvia!

Ha teljes labort (nagyrutint) vesznek le, abban van vércukor is, emiatt szükséges éhgyomorra mennie.
Azonban ha csak hormonokat és teljes vérképet vesznek akkor valóban nem indokolt.

Üdvözlettel:
Gabriella, asszisztens
McCree Gabriella
McCree Gabriella
T.Cim! Èrdeklôdni szeretnèk, hogy a Letrox 50 es mellett èhgyomorra beszedhetõ e gyomorbevonó tabletta? Ugyanis erõs antibiotikumot kell szednem most kèt hètig. Köszönöm vàlaszukat.
Kedves Márta!

A gyomorbevonó előtt legalább fél órával vegye be a Letroxot, különben nem fog felszívódni.

Üdvözlettel,
Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Tisztelt Dr Ur/Nő.
51 éves változó korban lévő hölgy vagyok.Az éves nagy labor vizsgálaton még határértéken belüli, de engem aggasztó értéket találtam.
TSH 2,94
T3 4.9
T4. 12.1
A T4 szintem mar az alsó határértéket súrolja.A kérdesem az lenne hogy ilyenkor mi a teendő, tudok-e valamit tenni az egészségem érdekében? Köszönöm válaszát.
Kedves Betti!

Sajnos internetes felületen nincs lehetőség labor értékek kiértékelésére, kérem mutassa meg nőgyógyászának illetve ha nincs keressen fel egy endokrinológus szakorvost aki át tudja nézni az előzményeit illetve meg is tudja vizsgálni, kikérdezni.

Üdvözlettel,
McCree Gabriella
McCree Gabriella
McCree Gabriella
Érdeklődni szeretnék, hogy Merckformin XR 750mg-os tabletta mellett szedhető-e Pyruvate kapszula? Több helyen olvastam, hogy segíti a fogyást ès javasolt inzulinrezisztencia mellett, de arra vonatkozó információt nem találtam, hogy a kettő együtt szedhető-e.
Pyruvate összetevők: Kalcium-piruvát, hidroxipropil-metilcellulóz, csomósodást gátló anyagok (zsírsavak magnéziumsói, szilikon-dioxid)
Válaszát előre is köszönöm!
Gabi
Kedves Gabi!

Metformin kezelés alatt piruvát alkalmazása nem ellenjavallt. Inzulin rezisztencia csökkentésére a metformin elegendő, piruvátot nem javasolok. Myoinozitol inkább ajánlható. Bő folyadék fogyasztás mindenképpen szükséges!
Üdvözlettel,
Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Tisztelt Doktor Úr!
Pajzsmirigy túlműködésemre szedek metothyrint napi 1-et. Most ízületi gyulladásra kaptam rheosolon gyógyszert. Azt szeretném kérdezni, hogy szedhetem a kettőt együtt?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Klarissza!

A Metothyrin és a Rheosolon szedhető együtt.
A máj enzim szintek és a vérkép időszakos ellenőrzése javasolt a gyógyszeres kezelés alatt.

Üdvözlettel,
Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Kedves Doktor Úr/Nő!

4 hetes terhes vagyok. Magas prolaktin szintre norprolacot szedtem. Orvosom javaslatára abbahagytam a szedését. Nem okozhat gondot vagy vetélést ha nem szedem tovább? Vagy bromocriptinre kellett volna áttérnem?

Köszönöm a válaszát előre is!
Kedves Helga!

Terhesség alatt sem Norprolac, sem Bromocriptin szedése nem javasolt. A gyógyszer elhagyása indokolt.

Üdvözlettel:
Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Hol tudom beszerezni a dostinexet??
Kedves Katalin!

A dostinex vényköteles gyógyszer, amely gyógyszertárban megvásárolható, miután szükség esetén felírta Önnek a szakorvosa.

Üdvözlettel:
McCree Gabriella, asszisztens
McCree Gabriella
McCree Gabriella

Hírek

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek
A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A hormonális egyensúly felborulása miatt kialakuló policisztás ovárium szindróma, a PCOS szerteágazó és nagyon kellemetlen tünetekkel járhat. Éppen ezért fontos, hogy ezt az összetett kórképet kezelni, gondozni kell akár éveken át, hogy ne károsítsa a női működést, a termékenységet! Ehhez azonban dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, klinikai farmakológus szerint az orvosi kezelés mellett a páciens aktív együttműködése is szükséges.

További részletek
Túlsúly, meddőség? Lehet, hogy prolaktin túltermelődés okozza?

Túlsúly, meddőség? Lehet, hogy prolaktin túltermelődés okozza?

Az agyalapi mirigy által termelt prolaktin hormon többek közt a tejelválasztásért és a terhesség támogatásáért felelős. Ha azonban nem terhesség vagy szoptatás miatt emelkedik meg a szintje, sok probléma forrása lehet. A prolaktin túltermelődés ugyanis menstruációs zavarokat, meddőséget, vetélést, indokolatlan tejcsorgást, mellfeszülést, fejfájást, fáradtságot, depressziót és súlygyarapodást is okozhat. Dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont főorvos endokrinológusa, belgyógyász az összetett kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok