Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Békési Professzor Úr!



Szeretném megkérdezni, hogy lehet-e pajzsmirigy alulműködés akkor, ha a TSH, T3, T4 eredmények teljesen rendben vannak, az ultrahang is. Minimálisan kisebb a pajzsmirigyem, ez okozhat bármilyen problémát?



Köszönöm a megtisztelő válaszát!

Pap Eszter Budapest
Kedves Betegünk!



Ha a TSH, T3, T4 normálisak, és a pajzsmirigy UH-on kóros eltérés nem látható, akkor a pajzsmirigy alulműködés kizárható. Az, hogy kisebb méretű a pajzsmirigye, az egyéni variáció, nincs jelentősége. Érezze magát egészségesnek!



Üdvözlettel: Békési dr.
Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Doktor úr/ Doktor nő!



Szeretném megérdeklődni mennyiben befolyásolhatja a cukorterhelésesmérés eredményét a fogamzásgátló tabletta, amennyiben a tablettát most kezdem el szedni először és a mérés pár napra rá lesz esedékes.



Előre is nagyon szépen köszönöm!
Kedves Kitti!



Az eredményt nem befolyásolja a fogamzásgátló szedése, de mivel a vizsgálat reggel éhgyomorra történik a gyógyszerét a vizsgálat reggelén ne vegye be csak azt követően.



Plósz Dzsenifer
Plósz Dzsenifer
Tisztelt Hölgyem/Uram! Várandós kismamaként szeretnék érdeklődni, hogy hosszabb-rövidebb távú külföldi tartózkodásom ideje alatt van-e lehetőség interneten keresztüli orvosi konzultációra Önöknél? Pajzsmirigy alulműködés miatt kezelésre szorulok (Letrox), azonban a véreredményeim kiértékelését a nőgyógyászomon kívül endokrinológus szakorvossal is szeretném elvégeztetni. Tájékoztatásukat előre is köszönöm! Tisztelettel: Vaszilkó Zsuzsanna
Kedves Zsuzsanna!



Első alkalommal csak személyes konzultáció van lehetőség a szakorvosainknál.



Plósz Dzsenifer
Plósz Dzsenifer
Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!



Háziorvosom beutalt laborba a pajzsmirigyem miatt, mert ahogy elől megvizsgálta a nyakamat azt mondta, hogy vastagnak tűnik. A vérvizsgálati eredményem szerint: a TSH: 2,780, amire azt mondta a háziorvos, hogy ez teljesen normális, de azért beutalna egy nyaki ultrahangra. (T3,T4-et nem mértek.)

( 21 éves, 160cm, 68kg vagyok). Azt tudni kell rólam, hogy kiskoromtól kezdve, mindig volt rajtam súlyfelesleg, az utóbbi időben még 6 kg-t híztam, pedig ugyanúgy táplálkozom mint eddig és heti 2x3 órában zumbára is járok. A fáradékonyság is jellemző rám illetve a hideg bőr, de ezek szintén eddig is jellemzőek voltak rám, nem mostanában alakultak ki.

Olyan kérdésem lenne, hogyha a TSH-m rendben van, akkor mindenképp ajánlott elmenni nyaki ultrahang vizsgálatra illet, ha a TSH-m rendben van, attól még lehet, hogy probléma van a pajzsmirigyemmel?



Előre is köszönöm válaszát!



Kedves Tímea!



Sajnos önmagában a TSH nem tekinthető diagnosztikus értékűnek a pajzsmirigy betegségek szempontjából. Az ultrahang vizsgálat elvégzése mindenképpen javasolt normál laborértékek mellett is, az esetleges göbök kimutatása vagy a pajzsmirigy gyulladásának megállapítása miatt.



Plósz Dzsenifer
Plósz Dzsenifer
Jó napot kívánok. Érdeklődnék hogy mennyibe kerül egy rádió frekvenciás abláziós strúma műtét? Köszönöm válaszát
Kedves Suri Zsoltné!



A rádofrekvenciás ablaciós műtét, helyileg nem az Endokrin Központban történik. Balázs Csaba professzor Úr mint endokrinológushoz tud hozzánk bejelentkezni, az műtétet megelőző Endokrinológiai kivizsgálásra. Az eljárás költségéről a Premier Med központban tudnak Önnek pontos tájékoztatást adni , ahol a beavatkozás is történik.
Plósz Dzsenifer
Plósz Dzsenifer
Szeretnék táplálkozási tanácsot kérni! Gyomorszájsérv, reflux, laktozérzékenység, glutén érzékenységet és hisztamin intolarenciát diagnosztizáltak! Minden felfuj bármit eszem és állando levegötöl böfögöm. Zöldségek közül keveset birok, rizs az egyetlen ami ehetö. Kéérek szépen tanácsot! Köszönöm szépen
Kedves Edit!



A leírt panaszokkal kapcsolatos helyes táplálkozás kialakításban Dietetikus tud Önnek személyre szabottan tanácsot adni. Aki figyelembe veszi az étrend kialakításánál az Ön életkorát, betegségeit, életvitelét is. Központunkban Szarka Dorottya dietetikust javaslom Önnek akihez tud időpontot foglalni Online vagy a +3670/6212443 telefonszámon.



Üdvözlettel:

Plósz Jennifer

Plósz Dzsenifer
Plósz Dzsenifer
Üdvözletem. Szeretném kérdezni, IR-es vagyok lehet e fogyasztani 100%-os arónia levet, és ha igen, mikor. Nem tudom, hogy lassúnak vagy gyors felszívódású szénhidrátnak számít. Köszönöm szépen válaszát
Kedves Márta



Ahogy a gyümölcslevek, préslevek, a fekete berkenye lé/arónialé is gyors felszívódású szénhidrátnak számít.

Ha önmagában szeretné fogyasztani, azt javaslom, 50 percet meghaladó sporttevékenység után közvetlenül fogyasszon 1,5-2 dl-t, vagy 60 percet meghaladó sporttevékenység közben 0,5-1 dl-t.

Egyébként a mindennapokba illesztve én hígított formában javaslom: 0,5 dl arónialevet 3 dl-re hígítva ebéd vagy lassú felszívódású szénhidrátot is (pl. kisebb szendvicset, korpás kekszet vagy kis adag zabkását) tartalmazó uzsonna mellé.



Szép napot,

Szarka Dorottya dietetikus

Üdvözlöm!

Abban szeretném a segítségét kérni, hogy autoimmun pajzsmirigy alulműködés esetén szabad e glutént fogyasztani? Sokan azt tanácsolták, hogy ne egyek. Már össze vagyok zavarodva, hogx most lehet vagy sem.

2018. Január óta Syntroxine 25 mikrogrammot szedek, de a mostani tsh eredményem rosszabb lett mint fél évvel ezelőtt.

Az anti tpo értékem 1300 feletti.

A glutén valóban tilos autoimmun betegeknek?

Segítségét előre is köszönöm!

Üdv

Melinda
Az autóimmun kórképeknek több típusa is ismeretes; ezek közé tartozik az autoimmun eredetű Graves-Basedow kór és Hashimoto-kór pajzsmirigy-betegségek is. Egy másik közismert autoimmun eredetű betegség a cöliákia (ismertebb nevén lisztérzékenység) is, mikor élethosszig tartó gluténmentes diétát kell követnie az érintettnek.

Az autoimmun betegségekben közös, hogy ilyenkor a szervezet saját sejtjeit idegennek véli, így saját magát támadja meg. Ennek következménye, hogy az adott szerv, szervrendszer nem fog megfelelően működni és jelentkeznek a betegség tünetei, illetve számos szövődmény.

Gyakori, hogy az autoimmun kórképek halmozódnak, ezért ha autoimmun pajzsmirigy-betegség fennállása mellett úgy érzi, gluténfogyasztás után panaszai vannak, érdemes kivizsgáltatni a lisztérzékenységet!

Számos kutatás vizsgálta, hatásos-e a glutén elhagyása pajzsmirigy problémák esetén, de nincsen egyértelmű bizonyíték rá, hogy előnyökkel jár a „mentes” étrend.

Ha az autoimmun pajzsmirigy-betegségre vonatkozó étrendi szabályok betartása mellett sem javulnak az értékei, azt javaslom, végeztesse el a cöliákia-szűrést. Az eredmények függvényében el lehet gondolkodni a gluténmentes étrenden.



Szép napot,

Szarka Dorottya dietetikus 

Jó Reggelt. Szeretném megkérdezni ,hogy mellék pajzsmirigy műtét után ,milyen megkötések van és mennyi ideig.? Fizikai munka,utazás,úszás stb. Válaszát köszönöm előre is. Mari
Kedves Betegünk!



A műtét után meg kell várni, amíg a seb teljesen begyógyul. Utána sportolhat, és nincs különösebb megkötés. A kálcium és a parathormon (PTH) szint ellenőrzése szükséges, de ezt kezelő orvosa nyilván elvégzi.



Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor
Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Doktor Nő, Doktor Úr,



2007-ben diagnosztizáltak nálam Basedow kórt, ami végett 2015-ben szükségesség vált (orvosom szerint) az izotóp kezelés. Ezt követően 6 havonta változtatni kell a gyógyszer adagomat, állandósultak a rosszul léteim, alvás zavaraim,és sajnos a testsúlyom is sokat növekedett, hiába a diéta és a testmozgás. Az lenne a kérdésem hogy ez normális, hogy 3 év alatt nem állt be a pajzsmirigy működésem? Már nagyon el vagyok keseredve!

Köszönöm
Kedves Betegünk!



Az izotóp kezelést követően gyakran alakul ki pajzsmirigy alulműködés. Ezt hormon pótlással kezeljük. A szükséges dózis beállítása időigényes, és türelmet kíván. Az orvossal való megfelelő együttműködés meghozza majd a gyümölcsét.



Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor
Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus

Hírek

A cirkadián ritmus felborulása IR-hez is vezethet

A cirkadián ritmus felborulása IR-hez is vezethet


További részletek
Panaszt okoz a metformin! Mit tegyek?

Panaszt okoz a metformin! Mit tegyek?


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA