Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kérdés

Tisztelt Doktor úr /nő
A leletekkel kapcsolatban szeretném segítségét kérni .2 éve voltam vizsgálatra ahol kezembe nyomták a leleteket minden magyarázat nélkül.
TSH (0.400-5.010)
Free T3 (1.50-4.00):2.78
Free T4 (0.80.-1.90):*0.77
Normál nagyságú és echogenitású,homogén szerkezetű pajzsmirigylebenyek.Keskeny isthmus.Cysta,göb nincs.
Gondoltam mivel semmit nem mondtak ezért minden rendben van.A múlt nap azonban olvastam egy cikket a pajzsmirigy alulmukodesrol es feltűnt hogy nekem jóval alacsonyabb a Free T4 a leletekben mint a normál érték. Kérem segítsen.

Válasz

Dr. Békési Gábor PhD Kedves Betegünk!

Az Ön által küldött leletekben nem szerepel, hogy mennyi a TSH értéke, pedig ez lenne a legfontosabb. Elképzelhető, hogy pajzsmirigy alulműködése van. Csináltasson egy újabb labort TSH, T3, T4-re. Ennek alapján lehet dönteni a kérdésben.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kérdés

Szep jo estet kivanok!
Szeretnek segitseget kerni, kb fel eve voltam vervetelen ami kimutatott magas tsh-t (10,35) a haziorvosom felirta az L-tyroxin nevu gyogyszert(50mg) 1 szemmel kezdtem , 2 honap mulva ujra vervetel es kontroll. 7, 37-re lement a TSH , megemeltuk masfelre a gyogyszert viszont egyre rosszabbul erzem magam a gyogyszertol vagy mastol, de egesz nap faradt vagyok, eros hangulatingadozasaim vannak, semmihez nincs kedvem es a libidom is nagyon alacsony miota szedem ezt a gyogyszert. Tudna esetleg segiteni lenne e erre megoldas? Az abbahagyasa , gondolom nem megoldas. De ezekkel a tunetekkel nem lehet egyuttelni.
Pajzsmirigy ultrahangon is voltam mar, az is negativ lett.
Nagyon szepen koszonom elore is segitseguket!
Pallagi Barbara

Válasz

Dr. Békési Gábor PhD Kedves Betegünk!

Jól látja, a gyógyszert nem lehet elhagyni, arra feltétlenül szükség van. A megemelt adaggal is egyetértek. Tudnia kell, hogy tulajdonképpen nem gyógyszerről, hanem pótszerről van szó, ugyanis a szervezetében egyébként is jelenlévő, de Önnél kisebb mennyiségben található anyagot pótolunk vissza. Így egyértelmű mellékhatások nincsenek. Amiket panaszol, számos más okból is jelentkezhetnek. Egyébként pedig a szervezete huzamosabb ideje az alacsony pajzsmirigy hormon szinthez szokott, ugyanis minden bizonnyal régebb óta áll fenn a probléma, csak most derült ki. A pótlás során a szervezetnek meg kell szokni a normális hormon szintet, és ez időbe telik. Lassan biztosan csökkenni fognak a panaszai.

Üdvözlettel és jobbulást kívánva: Dr. Békési Gábor

Kérdés

Tisztelt Doktornő/ Doktor úr!
nem rég jelentkeztem be Önökhöz PCO szakorvosi konzultációra. A betegség ténye már évekkel ezelőtt bizonyított, így most kontrollra érkeznék Önökhöz. A konzultációhoz szükséges friss laborvizsgálatokat a háziorvosomon keresztül szeretném felíratni. Hogy biztosan ne maradjon ki semmi fontos vizsgálat, tudna számomra tájékoztatást küldeni arról, hogy milyen leletekkel szoktak dolgozni? Az interneten keresztül többféle összetételű laborvizsgálatot találni, illetve az én korábbi vizsgálataim között is voltak kisebb-nagyobb különbségek.

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Válasz

Plósz Dzsenifer Kedves Ágnes!

Melyik szakorvosunkhoz jelentkezett be? Mivel szakorvosonként, és egyénenként változó, hogy a tünetek alapján a konzultáció alkalmával milyen vizsgálatokat kérnek az orvosok. Érdemes elhozni az előző eredményeket és esetlegesen azokat a vizsgálatokat újra elvégeztetni, hogy friss laborokkal tudjon érkezni, sajnos hogy az Ön esetében milyen vizsgálatok lesznek szükségesek azt csak akkor tudja megmondani a szakorvos.

Kérdés

Tisztelt Cím!
30 éves lányom részére keresek nőgyógyász endokrinológust, mivel erős hajritkulással küzd.Önöknél van- e lehetőség az ezzel kapcsolatos hormonális háttérnek a kivizsgálására és mennyibe kerül? Várom tájékoztatásukat, köszönettel: Hősné Szántai Irén

Válasz

Plósz Dzsenifer Kedves Hősné Szántai Irén!

Központunkban Dr. Lőrincz Ildikó dolgozik mint nőgyógyász- endokrinológus, nála az első konzultáció 22.000 forintba kerül ez tartalmazza a nőgyógyászati UH vizsgálatot is amennyiben az szükséges, a konzultáció alkalmával tudják megbeszélni a Doktornővel, hogy a lánya esetében milyen további vizsgálatokra lehet szükség.
Időpontot a Doktornőhöz az alábbi telefonszámon tud kérni: +36704319728 vagy online is tud foglalni a honlapon keresztül.

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő!

Ismerős tanácsára vetem bele magam a témába. Gyermek korom óta kövér vagyok, viszont magas és erős is. Sokszori diéta és sport sem hozott látványos eredményt. Több éve kűzdök szőrösödéssel indokolatlan helyeken ( áll, has). A menstruációm normális. Indokolt lenne pajzsmirigy problémára gondolonom? Ha igen, mit javasol, hogy kezdjek neki?Köszönettel Adél

Válasz

Plósz Dzsenifer Kedves Adél!
A leírt tünetek lehetnek pajzsmirigy eredetűek is, de más endokrin probléma is állhat a háttérben, érdemes lenne felkeresnie egy endokrinológus szakorvost, Központunkból Dr. Koppány Viktóriát vagy Dr. Bérczy Juditot javasolnám Önnek. Hozzájuk az alábbi telefonszámon tud időpontot kérni: +36704319728

Kérdés

Anna 2017-11-22 16:49:03
Jo napot. Evek ota attol szenvedek , hogy tulsagosan szoros vagyok, nemreg pedig megallapittottak hogy a tesxtoszteton szintenm is kisse magas (1.8 helyett 2.3 ). Ennek ellenere minden tovabbi eredmeny rendeben volt, a ciklusom is aranylag renszeres (29 33) nap minden honapban. Tulsulyos sem vagyok 49 kg 165 cm. Ezert a pcos szindromat az orvosom kizarta. Kerdesem a lenne , hogy akkor mi okozhatja ezt a problemat es hogy lehet kezelni? Koszonom a valaszt Ps 18 eves vagyok

Válasz

Plósz Dzsenifer Kedves Anna!

Arról nem írt milyen további vizsgálatokat végeztek el Önnél, a túlzott szőrnövekedést számos dolog okozhatja, ezért érdemes lenne egy endokrinológus szakorvossal konzultálnia,Központunkból Dr. Koppány Viktóriát tudom ajánlani Önnek.

Kérdés

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
Meddőségi kivizsgálással kapcsolatban küldtek inzulinrezisztancia vizsgálatra, mely a következő eredményt adta:
vércukor "0": 5.2 mmol/l; "120" perc: 3.0 mmol/l
inzulin "0": 6.58 uU/ml; "120" perc: 5.15 uU/ml.
A lelet értelmezésében szeretném segítségét kérni.
Köszönettel és üdvözlettel:
Szabó Eszter

Válasz

Dr. Porochnavecz Marietta Kedves Eszter!

Vércukor terhelése és inzulin szint értékei is normalisak. Nem ezek játszanak szerepet a meddőségében.

Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta

Kérdés

Humalog mix 50-s inzulint adok be reggel, délben 10-12 egységet (ételtől függően) egy idő után IZZADOK, rosszul érzrm maga, majd elmulik, pár óra után meg farkas éhes leszek (amugy sem voltam étvágytalan). Este Humalog 25-s kerül beadásra, valamivel jobb.
HIZÁS egy pár hónap alatt 4-5 kg!!(csipő mütött vagyok, most 86 kg. Kétségbe vagyok esve. 70 éves vagyok (1.5 éve inzulinos- azóta hordó a hasam) Nagyon megköszönném válaszukat.

Válasz

Dr. Porochnavecz Marietta Kedves Judit!

Inzulin adása mellett szinte mindig jelentkezik hízás. Nem tudom hogy miért kellett inzulin kezelést alkalmazni. Fontos annak ismerte is hogy milyen diétát tart, mennyit mozog. Milyenek a vércukor profil értékei. El tudom képzelni hogy nappal tablettás kezelés és éjszakára inzulin adása is lehetséges, vagy a néhány éve ismert napi 1x adandó készitmény, mely a szervezet inzulin készletét és az ellenhormonok szintjét csökkenti. Ma már nagyon sok variáció lehetséges a cukorbetegek kezelésére. Ahhoz hogy tanácsot tudjak adni, több információra van szükségem.

Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta

Kérdés

Tisztelt Doktor Nő/ Doktor Úr!

Inzulinrezisztencia és terheléses cukor vizsgálaton voltam, mert arra gyanakodtam, hogy inzulinrezisztenciám van. (Tüneteim: hajhullás, hízás, édesség iránti folyamatos vágy, reggeli nehéz ébredés, fáradtság.)
Az eredményeim
Glükóz fluoridos              5,1 mmol/L (3,5 - 6,1)
Glükóz terhelés 60'         5,9 mmol/L (3,1 - 10,5)
Glükóz terhelés 120'       6,4 mmol/L (3,1 - 7,5)
Inzulin                              4,6 mIU/L (1,9 - 23,0)
Inzulin terhelés 60'          48,7 mIU/L
Inzulin terhelés 120'        29,1 mIU/L

Szeretném tudni, ez IR vagy sem, illetve ha igen, mi a teendőm, dietetikus vagy orvos felkeresése? (Amit neten el lehetett olvasni, már megtettem, de a leletértelmezés nem megy egyedül.)

Köszönettel:
Ági


Válasz

Dr. Porochnavecz Marietta Kedves Ágnes!

A küldött értékei normalisak. Nincs inzulin rezisztenciája. Jó lenne viszont azt tufdni melyen tünetek panaszok alapján gondoltak inzulin rezisztenciára

Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta

Kérdés

Tisztelt Szakértő!

Legyen kedves segíteni. Az inzulinrezisztenciás diétánál a reggeli 6:30 és 8:00 között van meghatározva, de hétvégente én 9:30nál nem ébredek hamarabb. Fel kell ébrednem minden nap korábban azért, hogy reggelizni tudjak? Ha esetleg nem, akkor hogyan időzítsem az étkezéseket?

Köszönettel:
Nagy Nikolett

Válasz

Dr. Porochnavecz Marietta Kedves Nikolett !

Semmi baj nem történik, hogy a vasárnapi késői kelés miatt kimarad a reggeli. Ez nem fog problémát okozni, ha a többi étkezés a megbeszélt diétának megfelel.

Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta

Munkatársaink
Hírek

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!