Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor Úr!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. 10 hetes terhes vagyok. Voltam pár hónapja vérvételen, ahol a TSH-m határértéken belül volt, viszont azt mondta az endokrinológus, hogy baba tervezéshez 1 körüli értéknek kell, hogy legyen. Kaptam rá Letrox gyógyszert, amivel 1 hónap alatt sikerült a teherbeesés. Mellette minden más értékem jó volt. Most elmentem még egy vérvételre, a TSH-m most 1,97. Azt szeretném kérdezni, hogy így abbahagyhatom a Letrox szedését vagy folytatnom kell?

Válaszát előre is köszönöm szépen!
Kedves Dorka!

A részletek ismerete nélkül a Letrox kezelés folytatását javasolom, változatlan dózisban. 12., 24., 34. terhességi héten TSH ellenőrzés javasolt, eredményeket endokrinológusával egyeztesse!

Üdvözlettel:

Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

Ugyan van peteérésem nincs meddőségi problémám, de a nőgyógyászom sok apró tüszős petefészek miatt ajánlotta a cukorterhelés elvégzését is.
Mai 3 pontos cukorterhelésem eredménye:
Vércukor
0 - 4,5
60 - 5,2
120 - 3,7
Inzulin
0 - 4,0
60 - 77,3
120 - 30,7

Ezen eredmények alapján felmerül inzulinrezisztencia?

Köszönöm a segítséget!
Kedves Gabi!

A vércukor és inzulin szintek alapján mérsékelt inzulin rezisztencia véleményezhető.
Ha meddőségi problémát okoz, ill. policisztás petefészek szindróma felmerül, érdemes az életmódot optimalizálni, valamint gyógyszeres kezelés is szükséges lehet. Ezesetben endokrinológián jelentkezzen!

Üdvözlettel,
Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Tisztelt Doktor Úr / Doktor Nő,

Egy éve próbálkozunk sikertelenül, így nem rég elmentünk egy termékenységi központba ahol megnézték a petevezeték átjárhatóságot és az eredmény nem lett valami biztató, nem ment át a folyadék, de azt mondták ez még nem feltetlenül azt jelenti hogy el vannak zárva a petevezetékek, hanem lehet más oka is. Mûtéti laparoszkópián kívül van más módszer arra hogy kiderüljön tényleg el vannak e záródva a petevezetékek?

Válaszát elõre is köszönöm
Kedves Alexandra!

Sajnos erre a kérdésre a nőgyógyásza tud válaszolni, hiszen ez az ő szakterületete és kompetenciája.

Szívesen ajánlok több szakorvost is, amennyiben segíteni tudunk kérem jelentkezzen be központunkba az alábbi telefonszámon: +36/70-621-24-43

Üdvözlettel,

Üdvözlöm!
Fél éve diagnosztizáltak nálam PCOS-t. A nőgyógyász ajánlásával elmentem endokrinológushoz, aki leírta milyen vérvételekre menjek el, köztük cukorterhelés is volt. Mivel külföldön élek, jelenleg nincs lehetőségem visszamenni az endokrinológushoz magyarországra a frissen érkezett leletemmel.
Esetleg tudna segíteni értelmezni, valamint hogy mik ezek után a teendőim?
Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Cintia!

Ebben az esetben azt javaslom, hogy endokrinológus szakorvossal konzultáljon.
Központunkban van lehetőség telefonos vagy Skype-os távkonzultációra, amelynek során a szakorvos kiértékeli a leleteit és megbeszélik a továbbiakat. Ennek okán nem kell személyesen bejönnie a rendelőbe, távkonzultáció formájában meg tudják beszélni.

Kérem a könnyebb egyeztetés érdekében hívja központunkat az alábbi telefonszámon:
+36/70-431-97-28.

Köszönettel:
McCree Gabriella
McCree Gabriella
McCree Gabriella
Tisztelt Dr. Úr/Nő
Letrozolt szedem most lesz 2. Hónapja pete érés elősegítőként mellé inofilic és
D vitamin. PCOS, IR-em van. Holnap kell elkezdenem megint a Letrozolt ma viszont elkezdtem szedni a barát cseréjét pluszban. Nem befolyásolja a barátcserje a Letrozolt?
Köszönettel:
G. Klaudia
Kedves Klaudia!

Nem befolyásolja a kettő egymást, szedheti a barátcserjét, azonban fontos tisztázni miért kell szednie.

A barátcserjében különböző biológiailag hatásos anyagok vannak, többek között flavonoidok és glükozidok. Fontos tudni, hogy hormonokat nem (!) tartalmaz, jótékony hatásának éppen az a lényege, hogy az agyalapi mirigy működését serkenti, szabályozza – különösen az LH-hormon (luteotrop hormon) szintet növeli. Ez közvetett módon fokozza a szervezet progeszteron-termelését – ez az anyag pedig a menstruációs ciklus szabályozását segíti. Lényegesen javítja meddőség esetén a fogamzás esélyét. Fontos megállapítás volt az is, hogy a prolaktin szintet viszont csökkenti. Az enyhén megemelkedett prolaktin-szint csökkentése nemcsak néhány meddő nőnél lehet hasznos, de azoknál is, akiknek melle a menzesz előtt nyomásra érzékeny (PMS=premenstruális szindróma). Ennek a természetes növényi anyagnak hatására csökkent autoimmun pajzsmirigybetegségben az antitestek szintje (TPO elleni antitest).

Az alábbi betegségben szenvedőknek javasolható:

- Meddőségben
- Menstruációs zavarban
- Klimaxban hőhullámok esetén, éjszakai izzadásban
- PCOS-ban
- Pajzsmirigy autoimmun gyulladásában
- Kóros elhízás esetén
- Depresszióban

Tisztelettel:
Prof. Dr. Balázs Csaba
Tisztelt endrokrinológus dr.Úr/Nő!

Jódszegény diéta mellett milyen gyümölcsöket lehet fogyasztani, aminek minimális jódtartalma van?
Válaszát köszönöm!

Üdv.
Kedves Marcsy!

Az algának van magasabb jódtartalma, annak kerülése javasolt, valamint azokat az étrend kiegészítőket mellőzze amiben magasabb a jód. A gyümölcsökben nincsen jelentős jódtartalom, nyugodtan eheti azokat, amelyeket eddig is fogyasztott.

Üdvözlettel:
Varga Dóra
Varga Dóra
Varga Dóra vezető dietetikus
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Egy nyaki UH után az alábbi írta a szakrendelőben az orvos: " A pajzsmirigy normális méretű, a bal lebeny ventrális, lateralis része kifejezetten echoszegény, szeptált, inhomogén. Az intima ép, plaque nem látható." Ezután elküldött vérvételre, a TSH: 3,56, T3: 5,7, T4: 13,6, TRAK:<0,8, viszont a "aTPO>1300". Kérem szíves segítségét milyen orvoshoz fordulhatok ezügyben?
Köszönöm: Sz. Andrea
Kedves Andrea!

Ebben az esetben azt javaslom, hogy endokrinológus szakorvossal konzultáljon a leleteivel kapcsolatban, valamint szükség esetén célzottan, személyre szabottan tudja az esetleges vizsgálatokat még javasolni.

Szívesen ajánlok több szakorvost is, amennyiben segíteni tudunk kérem jelentkezzen be központunkba az alábbi telefonszámon: +36/70-431-97-28.

Üdvözlettel,
McCree Gabriella
McCree Gabriella
McCree Gabriella
Tisztelt Doktor Úr!
Érdeklődnék, hogy Letrox szedése mellett alacsony DHEA-szint miatt szedhető-e DHEA kapszula?
Köszönettel:
B.Gyöngyi
Kedves Gyöngyi!

Igen, nyugodtan szedheti a kettőt együtt.

Jó egészséget kívánok,

Prof. Dr. Balázs Csaba
Tisztelt Szakorvos

17 éves túlsúlyos lányomnak a gasztroenterologus javasolta, hogy a fogyás elősegitő injekciót (Saxenda vagy más) próbálja ki. Szeretném kérdezni, hogy Önök foglalkoznak 18 év alatti személlyel, illetve ezzel az injekcióval? Már több féle diétát kipróbált kevés sikerrel. Ezzel talán el tudná kezdeni az életmód váltást. Ebben szeretnénk kérni a segitségüket.

Köszönöm válaszukat
Kedves Andrea!

Rendelőnkben kizárólag felnőtt ellátásra (18 éves kor felett) van lehetőség, azonban Dr. Mutnéfalvy Zoltán 16 éves kortól is vállal pácienseket. Van lehetőség személyes vagy távkonzultációra, amelynek során kiértékeli a leleteit és megbeszélik a továbbiakat.

Kérem a könnyebb egyeztetés érdekében hívja központunkat bizalommal az alábbi telefonszámon:
+36/70-431-97-28.

Köszönettel:
McCree Gabriella
McCree Gabriella
McCree Gabriella
Tisztelt dr. Koppány Viktória!

2015.áprilisában jártam Önnél, azóta elköltöztünk, jelenleg Kiskunhalason élek, nehezen tudnám megoldani a felutazást Budapestre.
Évente, fél évente vérvételen ellenőriztetem a TSH,T3,T4 értékeket.
Most inzulinrezisztencia igazolásával kapcsolatban szeretnék Öntől tanácsot kérni. Megvan a leletem, szeretném, ha a doktornő adna szakvéleményt, tanácsot. Nagyon hálás lennék, ha egy megadott e-mail címre elküldhetném a leleteimet kísérő kommentálásokkal, és Ön ezek után biztosan tudna segíteni. A telefonos,e-mailes konzultációt egészségügyi okokból választanám, ennek költségét természetesen utalással kiegyenlítem.

Tisztelettel várom mielőbbi válaszát,
Ábel Andrea
Kedves Andrea!

Van lehetőség a Doktornővel telefonos távkonzultációra, amelynek során kiértékeli a leleteit és megbeszélik a továbbiakat.

Kérem a könnyebb egyeztetés érdekében hívja központunkat bizalommal az alábbi telefonszámon:
+36/70-431-97-28.

Köszönettel:
McCree Gabriella
McCree Gabriella
McCree Gabriella

Hírek

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek
A pajzsmirigy túlműködés gyakran félreértett tünetei

A pajzsmirigy túlműködés gyakran félreértett tünetei

Ha a pajzsmirigy valamilyen ok miatt a kelleténél több hormont termel, túlműködésről beszélünk. Sokan csak a fogyás és a szapora pulzus kapcsán gondolnak erre a lehetőségre, holott a hipertireózis sokszor kevésbé egyértelmű tüneteket is okoz. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus ezekre a tünetekre, és a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK