Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Kórházi zárójelentésben ez szerepel: CD4-CD8 arány 2:1
Szeretném megkérdezni, mit jelenthet ez az érték?
Köszönettel:Kozma Edit
Kedves Edit!

A CD4-CD8 arány a fehérvérsejtek egy csoportjának (lymphocyta) a megoszlását mutatja, általában autoimmun betegség vagy immun hiányos állapotban van jelentősége. Nem endokrin betegséggel áll összefüggésben.

Üdvözlettel: Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Tisztelt Doktor/Doktornő!
Ha a vérképemben ez a három eltérés van és a többi jó. Ennek mi lehet az oka? Monocita 10.4
Koleszterin 5.2
TSH 0.360
Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Gabriella!

A monocyta szám emelkedett, ez lezajlott fertőzésre utal (vírus általában). A koleszterin is minimálisan emelkedett, emiatt zsírszegény diéta javasolt. A TSH értéket ellenőriztesse le, FT4 és antiTPO meghatározás is történjen, ha kóros értéket adna, endokrinológusnál jelentkezzen kivizsgálásra!

Üdvözlettel: Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Nehéz teherbeesés miatt voltam hormonális vérvételen, amelynél a TSH-t is vizsgálták.
Az értékem:5,799.
Ez mennyire rossz? Panaszom nincs.
Közben a terhességi tesztem pozitív lett, így a vérvételkor már valószínűleg várandós voltam.
Kezelésre van szükségem ezen értékkel? Amennyiben várandós vagyok is lehetséges kezelés?
Kedves Bernadett!

A TSH értéke a graviditás mellett is lehet emelkedett. További immuno-endokrin vizsgálatot javaslok és oki kezelést.

Üdvözlettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
Prof. Dr. Balázs Csaba
Prof. Dr. Balázs Csaba endokrinológus, immunológus
Tisztelt Doktor úr/nő ! A kérdésem az lenne,hogy Letrox gyógyszert szedek 6 éve már.Hízok és a hajam hullik ,törik ,ingerült,feszült vagyok stb...Lehet e a gyógyszernek a mellékhatársa,ezek a tünetek? Minden pajzsmirigy eredményem jó,évek óta.Esetleg ,lehet -e gyógyszert változtatni? Jód tabletát szedhetek-e,most vettem a patikában,mert ajánlották pajzsmirigy alulműködésre.

Megtisztelő válaszát előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel:
Nyírő Krisztina
Kedves Krisztina!

Letrox ilyen jellegű mellékhatást nem okoz. Ha jók az értékek, nincs értelme másik készítményre átállni. Általánosságban a jód pótlás nem javasolt.

Üdvözlettel:

Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Tisztelt Doktor Úr/Nő
29 éves nő vagyok és a közelmúltban alap pajzsmirigy laborvizsgálaton vettem részt, az értékeim a következők:
TSH: 2,57
FT3: 5,1
FT4: 9,6
A tüneteim között van a súlygyarapodás, megnövekedett arcszőrzet, hajhullás, fáradékonyság, alvászavarok. A kérdésem az lenne, hogy ezekkel az eredményekkel érdemes lenne endokrinológus segítségét kérnem vagy más irányú a panaszaim forrása?

Válaszukat előre is köszönöm!
Kedves Anna!

A pajzsmirigy működés rendben van, a panaszokat nem magyarázza. Más hormonok szerepe felmerül a panaszai háttérben, ezért endokrin kivizsgálása javasolt.

Üdvözlettel:

Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
A jobb pajzsmirigyemben 2019 óta ismert joindulatú strumagöb van, amely 26×19 mm, utóbbi 1 évben növekedett ekkorára érdemlegesen . 2019 ben 12×8×7 mm volt. TSH labor értékem mindig normál értéket mutatott. Kisbabát tervezünk. Szedhetek-e olyan babaváró vitamint amely 150 mikrogramm/ tabletta jódot tartalmaz?
Kedves Brigitta !
A TSH érték alapján a göb nem okozott eddig pajzsmirigy hormon túltermelést, ezért elvileg nem ellenjavallt a jódpótlás. Biztos választ csak az részletek ismeretében lehet adni. A göbbel kapcsolatban lehetnek további teendők, melyek még a terhesség előtt tisztázandóak. Endokrinológiai vizsgálat javasolt.

Üdvözlettel:
Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Szép estet!
Syntroxine 75 m szedek és szeretnek érdeklődni hogy fogamzásgátlót lehet e szedni mellé.
Köszönöm szépen válaszát.
Kedves Stefánia !
Igen, szedhet mellé Syntroxine-t, nem befolyásolják egymás hatását.

Üdvözlettel:
Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Tisztelt Doktor Úr!
50 éves nő vagyok. A TSH értékem 4,8976. Anti TPO 264. A pajzsmirigy UH-n inhomogén szerkezetet állapítottak meg, kis göbökkel. Magas a koleszterin szintem. Nehezen tudom tartani a súlyomat, állandó székrekedésem van, sokat fáj a fejem, rosszul alszom, gyakran van szapora pulzusom, néha még éjjel is felébredek rá. Hullik a hajam, száraz a bőröm. Mostanában az arcom is fel van puffadva, a szemem körül. Ön szerint érdemes felkeresnem egy szakorvost? Fog már velem foglalkozni? Vagy arra kell várni, hogy a TSH még magasabb legyen?
Köszönöm szépen!
Eszter
Kedves Fata Eszter !
Mindenképp javasolnám , hogy konzultáljon szakorvossal panaszairól . A meglévő leletei és az összetett tünetekkel kapcsolatban, amelyek a mindennapjait is kedvezőtlenül befolyásolják.
Nem kell várnia, amikor endokrinológus szakorvostól segítséget tud kapni a panaszok változásában . A hajhullás nagyon szépen kezelhető, illetve , hogyha a pajzsmirigy értékek is megfelelő tartományba kerülnek az erős szívdobogásérzés, magas pulzus , rossz közérzet is szépen tud csökkenni.

Kelemen Edina
Kelemen Edina egészségügyi asszisztens
Tisztelt Doktornő /Doktor úr!
6 éve pajzsmirigy beteg lettem! Letrox 125mg gyógyszert szedek. Eddig mindig rendben volt az értékem viszont mostani laboreredményem 12,3mlU/l lett. Mitől lehet az emelkedett érték? Esetleg nagyobb mennyiségű gyógyszert kell szednem?
Köszönöm szépen a választ!
Szabó Ferencné
Kedves Szabó Ferencné !
A pajzsmirigy hormon laborérték eltolódásában számos dolog befolyásoló tényező lehet. Akár egy nemrégiben lezajlott betegség. Mindenképp szakorvosi konzultáció szükséges, ismerni kell valamennyi pajzsmirigy hormon leletét, esetleg friss ultrahangra van szükség ami a gyulladást jelzi. Amennyiben segíteni tudunk kérem jelentkezzen be központunkba .
Kelemen Edina
Kelemen Edina egészségügyi asszisztens
Ths 3,495
Nem terhes:0,38-5,33 mIU/l
Terhes I. trimeszter:0,05-3,7 mIU/l
Terhes II. trimeszter:0,31-4,35 mIU/l
Terhes III. trimeszter:0,41-5,18 mIU/l
Kérdésem hogy nekem jó ez az értek a pajzsmirigyet kapcsolatban
Kedves Mária!

A TSH eredménye határértéken belül van.

Üdvözlettel: Plósz Jennifer

Hírek

Nem jön a baba? A pajzsmirigy is lehet az oka!

Nem jön a baba? A pajzsmirigy is lehet az oka!

A pajzsmirigy alulműködése és túlműködése – elsősorban autoimmun betegsége – is rontja a teherbeesés esélyét, emellett vetélést, koraszülést, fejlődési rendellenességeket is okozhatnak. Ezért fontos a pajzsmirigy-értékek ellenőrzése a tervezett várandósság előtt, meddőség esetén és a várandósság alatt is – hangsúlyozza dr. Skurdenka Beatrix belgyógyász, endokrinológus, az Endokrinközpont meddőség- és pajzsmirigy-specialistája.

További részletek
Pajzsmirigybetegsége lehet? Ezekkel a vizsgálatokkal kideríthető!

Pajzsmirigybetegsége lehet? Ezekkel a vizsgálatokkal kideríthető!

A pajzsmirigybetegségek számos szerv működésére kedvezőtlenül hathatnak. A tünetekből nem mindig egyértelmű, hogy pajzsmirigyproblémák állnak-e a háttérben, ezért is nélkülözhetetlen sokszor a pajzsmirigy vizsgálata, amire többféle módszer létezik. A pajzsmirigybetegségek diagnosztikájáról dr. Békési Gábor, PHD, endokrinológus, belgyógyász, egyetemi docens, az Endokrinközpont pajzsmirigybetegségek specialistája ad tájékoztatást.

További részletek
Stressz és hormonzavarok- nem elég egyedül a gyógyszeres kezelés

Stressz és hormonzavarok- nem elég egyedül a gyógyszeres kezelés

A stressz a mindennapi életünk szerves részét képezi, éppen ezért fontos, hogy megtanuljuk a megfelelő stresszkezelési technikák elsajátítását, hiszen, ha az idegeskedés és a feszült hangulat állandósul, akkor az nem csak a mentális egészségünkre van hatással, hanem a fizikaira is. Hogy milyen változásokat idéz elő sok stressz a hormonrendszerünkben, azt dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa magyarázta el. 

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok