Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Euthyrox mellett szedhető-e 380 mg-os barátcserje reggel-este? Előre is nagyon köszönöm a választ!
A Barátcserjét ( 380mg-os kapszulát lehet szedni pajzsmirigy hormonpótlás mellett) Érdemes ellenőrizni a TSH szint alakulást ha ezt a készítményt már alkalmazza 2. ciklusban.
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt doktorúr/nő!

Az volna a kérdésem, hogy a TSH szintje befolyásolja-e a megtermékenyülést, ha igen, akkor mekkora szint volna optimális a teherbeeséshez? A laborleleten 0,400-4,000 közötti referencia van feltüntetve, de sok olyan írást olvastam, ahol 2,5-öt adtak meg felső értékként. Nekem először 4,6 volt, 25 mikrogrammos Euthyrox mellett most 3,14 és 3,6 között van. Tulajdonképpen mennyinek kellene lennie a babához? Ha nem megfelelő ez a szint (labor szerint az, de külföldi orvosi oldalakon nem 4 a felső határ), akkor hova fordulhatok (csak magánrendelés van)?
Kedves Krisztina!



A baba programhoz az ideáls TSH szint 1.-2,0 közti tartományban van A napi 25 ugramm Euthyrox melletti 3 körüli TSH éték még nem megfelelő. Szívesen segítünk a beállításában.



Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Doktornő! 2017 január 24-én mütötek bal mellemben volt egy rosszindulatú daganat,16 sugár kezelést kaptam ill Zola plusz zitazoniumot,a második injekció után elfogyott a szervezetemből a kálium amit májusba pótolták infúzió ill gyógyszerel,közben le állitoták a zoladexet ill a zitazoniumot,Juniusba elkeltük vese c-re ahol meg állapitoták melékvese adenomám van 22mm.Sajnos a vérnyomásom magas gyogyszert szedek rá,fáradt vagyok néha melkasi szorito érzésem van.Most novemberben ujra voltam vese ctn ugyan akkora mind juniusba.A vérnyomásom ingadozo hiába szedem a vérnyomás csökentöt ,szeretném megkérdezni hogy befolyásolhatja a vérnyomásom a velékvese adenomát és hogy mit csináljak a továbbiakban mert nem sok mindent mondot az endroklinologus.Köszönöm válaszát!
Kedves Andrea!



A mellékvese adenoma lehet hormonálisan inaktív, de lehet hormonálisan aktív is. A vérnyomás alakulásában is szerepet kaphat

A mellékvese adenoma kivizsgálásában , fontos tudni, hogy bizonyos gyógyszerek befolyásolják a mellékvese hormon termelést , ezért fontos tudni, hogy milyen vérnyomás csökkentőt szed, amikor a részletes kivizsgálás elindulna, és indokolt esetben át kell állítani más gyógyszerre..

A mellékvese adenoma teljeskörű kivizsgálása részben endokrin fekvőbeteg osztályon történik
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Üdv!



Nem rég derült ki hogy inzulinrezisztens vagyok. A diétát tartom de még nem.sportolok. Ezidáig egy két kilogrammot fogytam 2 hónap alatt. Gyógyszert nem szedek. Az lenne a kérdésem hogy muszály e a gyógyszeres kezelés vagy elég az életmód váltás a siker érdekében,nálam ez kb 20kg fogyás.

Köszönöm a választ! :)
Kedves Dóra!



A megfelelő kezelést mindig a szakorvos dönti el, amennyiben az életmód váltással megfelelő eredmény, javulás érhető el az Ön ez esetben nem feltétlen szükséges gyógyszert szednie.
Plósz Dzsenifer
Plósz Dzsenifer vezető asszisztens
Tisztelt Doktor Úr/Nő!



Szeretném megkérdezni, ha kalcium mentes diétát kell tartanom magas vérkalciumszint miatt, akkor fogyaszthatok-e kókusztejet?
Kedves Kérdező!



Olyan kókusztej fogyasztható, ami nincs kálciummal dúsítva.



Varga Dóra
Varga Dóra dietetikus
Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

Másfél éve diagnosztizáltak nálam Basedow autoimmun betegséget.Jelenleg jók az értékeim, semmilyen gyógyszert nem kell szednem, most mégis 1 hete ödémásodik a szemem,Szemorvos semmi elváltozást nem látott.Az egyik szemem jobban.Összefügghet -e ez a Basedow-val?

Válaszát köszönöm.

Tisztelettel : Kovács Helga
Kedves Betegünk!



Ha jól értem, jelenleg a pajzsmirigye normálisan működik, nem kell gyógyszert szednie, és a szemészeti vizsgálat is negativ. Szemtünete összefügghet a Basedow-kórral. Ezek a tünetek a betegség gyógyulása után még egy ideig fennállhatnak. Lassan majd javulni fognak. Az is lehet, hogy a Basedow kór mégsem szűnt meg, és lehet, hogy újra gyógyszert kell szednie. Csináljanak egy újabb labor vizsgálatot!



Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor
Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Doktor Ur!

Pajzsmirigy teljes eltávolítását javasolták mert 17 éve methotyrint szedek, és nem gyógyul a tulmüködésem. Basedow kor!! Struma nagy, de nem tulzottan. Értékeim jok. Tsh-3!! Az lenne a kérdésem , hogy indokolt -e ilyen esetben már a mütét? Mütét után a szemtünetek romolhatnak? Vagy nem romolnak tovább?

Az autoimmun tevékenység továbbra okoz valamit a szervezettel?

Köszönettel Panna

Kedves Betegünk!

Ha 17 év óta szükséges a Metothyrin ahhoz, hogy jók legyenek a pajzsmirigy hormon értékek, akkor valóban vagy műtéti megoldás, vagy izotóp kezelés jön szóba. A műtét nem ront a szemtüneteken. Akinek autoimmun betegsége van egy szervében, lehet, hogy másik szervben is jelentkezhet egy másik autoimmun betegség, de ez nem kell feltétlenül, hogy így legyen.

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Drnő/ Drúr!



Hashimotoval diagnosztizáltak. Értékeim határétéken belüliek, bár az fT4 14 körüli, az antiTpo is szépen lement 40 re. Mostanában mégis rettentően kinoz a nehéz nyelés, gombocérzés. A kérdésem az lenne, hogy napközben csökkenhet/ változhatnak a pm hormonok? Mert azt vettem észre, hogy délelötti órákban még elviselheto, viszont delutanra rosszabbodik, estére már nagyon rossz ez a gomboc, szoritó érzés. Pár napja szedek 12, 5 ug euthyroxot. Márcsak abban bizom, hogy a pm hormon hiány okozza ezt a tünetet és amint elegendő hormon jut a szervezetbe, ez is rendezodni fog. Nagyon megvisel, vacsorazni mar nem is szoktam emiatt. Ön szerint is ez lehet a probléma? Köszönettel, K. Csilla
Kedves Betegünk!

Nem tudom, hogy a normál labor értékek gyógyszer mellett készültek-e. Ha gyógyszermentesen is normál tartományban vannak a pajzsmirigy hormonok, akkor kezelés nem szükséges. A gombóc érzést megnagyobbodott pajzsmirigy is okozhatja függetlenül attól, hogy jók-e az értékei. Nyelési rtg és úgynevezett trachea légsáv felvétel, valamint pajzsmirigy UH vizsgálat szükséges annak eldöntésére, hogy van-e a nyelőcsőben akadály. Gégészeti vizsgálat és gyomortükrözés is szóba jön.



Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor
Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Doktor úr/ Doktornő,



pár napja csináltattam terheléses vizsgálatot, melynek értékei: glükóz 0' 3,9, 60' 4,3, 120' 5,7, inzulin 0' 9,8, 60' 45,3, 120' 37,9, HOMA index 1,7. Kisbabát szeretnénk már több, mint egy éve, de nem jön össze. Hormonlaborom mindig jó volt. Most készülök átjárhatóságira. Kérdésem az lenne, ezekkel az értékekkel keressek fel endokrinológust? Lehetséges, hogy ez az oka annak, hogy nem sikerült teherbe esni?



Köszönettel.
Kedves Gréta!



Sajnos a meddőség hátterében több endokrinológia probléma is állhat, ezért mindenképpen azt javaslom, hogy keressen fel egy endokrinológust, hogy ki tudják zárni, hogy nem ilyen jellegű probléma áll a háttérben.

Plósz Dzsenifer
Plósz Dzsenifer vezető asszisztens
Tisztelt Dr. Ur!/Drno!



Autoimmun pajzsmirigy alulmukodesem van, 30 eves vagyok, hormont nem szedek, az antiTpo is lement 40 re.

Egy honapja megis nehezen nyelek, a fura az , hogy delutantol gomboc erzesem van a torkomban ami estere erosodik....igy megy minden nap. Neha az etel is megakad. Mivel a gyulladas nagyon enyhe, azt is kizarom, hogy idegi alapon lenne, akkor megis mi befolyasolja, talan nem megfelelo a hormonszint es ez befolyasolja a simaizmokat?

Az ertekeim: fT3 : 5,74 pmol/L

fT4: 14,29 pmol/L

TSH: valtozo, legutobb 4,1230 mUI/L



Ezek mind referencia erteken beluliek. Okozhat e ilyen jellegu problemat ez az ertek? Kezelni kellene?

Koszonettel, K.Cs.
Kedves Betegünk!



Ha nem szed pajzsmirigy hormont, akkor az említett értékek alapján nincs pajzsmirigy alulműködése. A gombócérzés és a nyelési nehezítettség hátterében esetleg megnagyobbodott pajzsmirigy (struma) állhat. Pajzsmirigy ultrahang és izotóp vizsgálat (pajzsmirigy szcintigráfia) szükséges a kérdés eldöntéséhez.



Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor
Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus

Hírek

Fontos! Újabb cukorbetegeket érintő internetes visszaélés terjed

Fontos! Újabb cukorbetegeket érintő internetes visszaélés terjed

Ismét visszaélés történt Prof. Dr. Balázs Csaba belgyógyász, endokrinológus nevével. 2-es típusú cukorbetegek számára kínálnak ismeretlenek egy készítményt az interneten, az Endokrinközpont ismert orvosának hozzájárulása nélkül, azonban a betegeket megtévesztve az ő nevével és ajánlásával feltüntetve. Természetesen a jogi lépéseket most is megtettük, a következőkben pedig néhány fontos információt osztunk meg a cukorbetegség kezeléséről.

További részletek
A hiányzó szerotonin miatt rosszkedvű és nassol?

A hiányzó szerotonin miatt rosszkedvű és nassol?

A szerotonin, vagyis az „örömhormon” hiányát számos betegséggel hozzák összefüggésbe, például a migrénnel, depresszióval, idegi-, étkezési- és szexuális zavarokkal. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont szakorvosa az összefüggésekről beszélt. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA