21-hidroxiláz hiány

21-hidroxiláz hiány

Módosítva: 2024.01.24 16:36

A 21-hidroxiláz hiány egy ritka genetikai betegség, amely a mellékvesék működését érinti. Ez a betegség a congenitalis adrenalis hyperplasia (CAH) nevű csoportba tartozik, és a mellékvese hormonok - különösen a kortizol és az aldoszteron - termelésében mutatkozik meg zavarként.

21-hidroxiláz hiány - Tartalom

Mi az a 21-hidroxiláz hiány?

21-hidroxiláz hiány tünetei

21-hidroxiláz hiány okai

21-hidroxiláz hiány kivizsgálása

21-hidroxiláz hiány kezelése

Kezeletlen 21-hidroxiláz hiány lehetséges szövődményei

Mi az a 21-hidroxiláz hiány?

A 21-hidroxiláz hiány a congenitalis adrenalis hyperplasia (CAH) egyik formája, ami egy genetikailag meghatározott öröklődő állapot. A 21-hidroxiláz egy enzim, amely részt vesz a kortizol és az aldoszteron nevű hormonok szintézisében. Ezek a hormonok fontosak a szervezet számára, mivel szabályozzák a vérnyomást, a cukoranyagcserét és a szervezet stresszreakcióját.

A 21-hidroxiláz hiány azt jelenti, hogy az érintett személy nem képes megfelelően előállítani a kortizolt és az aldoszteront. Ennek következtében a szervezet több androgén nevű nemi hormont termel, amelyek túlzott mennyiségben jelennek meg a vérben. Az androgének olyan hormonok, mint a tesztoszteron, amelyek a férfi nemi jellemzők kialakulásában és fenntartásában játszanak szerepet.

A 21-hidroxiláz hiányának két fő típusa van:

Sóvesztő forma (salt-wasting form): Ez a súlyosabb típus, amelyben a szervezet elveszíti a sót, és a kisgyermekkorban súlyos, életveszélyes állapotokhoz 21-hidroxiláz hiányvezethet.

Sóvesztés nélküli forma (non-salt-wasting form): Ebben a típusban kevesebb vagy semmi só nem veszik el a szervezetből, és a tünetek enyhébbek lehetnek.

21-hidroxiláz hiány tünetei

A 21-hidroxiláz hiány tünetei az érintett személy életkorától, a hiány súlyosságától és a kezelés állapotától függenek. Azonban általánosságban elmondható, hogy a 21-hidroxiláz hiány a következő tünetekkel járhat:

Nemi jellegű változások: A 21-hidroxiláz hiánya miatt az androgén nevű nemi hormonok (például tesztoszteron) túlzott mennyiségben termelődnek. Ez nemi jellegű változásokat okozhat mind férfiaknál, mind nőknél. Például fiúknál előfordulhat korai pubertás, míg lányoknál túlzott szőrnövekedés és egyéb férfi nemi jellegek megjelenése.

Növekedési zavarok: A 21-hidroxiláz hiánya különböző növekedési problémákat okozhat, beleértve a kis termetet és a súlyosabb esetekben a növekedési lemaradást.

Meddőség: A hormonhiány nőknél és férfiaknál is meddőséget okozhat.

Szexuális zavarok: A férfiaknál potenciazavarok, a nőknél pedig menstruációs zavarok és meddőség fordulhat elő.

Gyengeség, fáradtság: A hormonhiány számos tünettel járhat, beleértve az általános gyengeséget és fáradtságot.

Gyomor-bélrendszeri problémák: Hányinger, hányás és hasi fájdalom is előfordulhat a 21-hidroxiláz hiányával.

Víz- és elektrolitháztartási problémák: Súlyos esetekben az elektrolitháztartási problémák, mint például a sóvesztés, súlyos, életveszélyes állapotokhoz vezethetnek.

Mentális problémák: A hormonális egyensúlyhiány mentális problémákat is okozhat, beleértve az érzelmi labilitást, szorongást és depressziót.

A tünetek súlyossága változhat, és néhány beteg csak enyhe tüneteket tapasztal, míg másoknál súlyosabb komplikációk jelentkezhetnek. A 21-hidroxiláz hiány genetikai rendellenesség, és a szülők hordozhatják az érintett gént anélkül, hogy maguknál a betegség tünetei lennének. A kezelés a hormonhiány pótlásától, a szervezet só- és vízháztartásának szabályozásától és a tünetek kezelésétől függ. Fontos, hogy az érintett személyek rendszeresen részt vegyenek az orvosi ellenőrzéseken és szorosan együttműködjenek az orvosukkal a kezelési terv betartásában.

21-hidroxiláz hiány okai

A 21-hidroxiláz hiány genetikai rendellenesség, és az a személy, aki ebben szenved, örökli a hibás gént a szüleitől. A 21-hidroxiláz gén a HSD21B2 gén elnevezésű gén, és a kortizol és az aldoszteron hormonok szintézisében játszik szerepet a mellékvesében.

A 21-hidroxiláz hiány egy autoszomális recesszív öröklődésű betegség, ami azt jelenti, hogy mindkét szülőnek hordoznia kell a hibás gént ahhoz, hogy az utódoknál kifejlődjön a betegség. Ha mindkét szülő hordozó, akkor az esélye annak, hogy egy gyermek a betegséggel születik, 25 százalék.

Azonban érdekes megjegyezni, hogy a hordozó szülők általában nem mutatnak tüneteket vagy csak enyhe tüneteket tapasztalnak, mivel a másik egészséges gén kompenzálja a hiányt. A betegség csak akkor jelentkezik, ha mindkét szülő hordozó és a gyermek mindkét példányát a hibás gén örökölte.

A mutációk vagy hibák a 21-hidroxiláz génben megakadályozzák a megfelelő működését, aminek eredményeként a kortizol és az aldoszteron nem megfelelő mennyiségben termelődik. Emiatt növekszik az androgének, például a tesztoszteron szintje, ami a betegség jellegzetes tüneteit okozza.

A 21-hidroxiláz hiány a leggyakoribb formája a congenitalis adrenalis hyperplasia (CAH) betegségnek, és a világon széles körben előfordul. A genetikai tanácsadás fontos a betegség családon belüli terjedésének és kialakulásának megértéséhez, különösen azoknak a családoknak, akiknél már előfordult a betegség.

21-hidroxiláz hiány kivizsgálása

A 21-hidroxiláz hiány kivizsgálása számos diagnosztikai lépést foglal magában a tünetek és a genetikai hajlam alapján. Az alábbiakban ismertetem a lehetséges kivizsgálási módszereket:

Laboratóriumi vizsgálatok: A vérben végzett hormonvizsgálatok segíthetnek a kortizol, az aldoszteron és az androgének szintjének mérésében. A 21-hidroxiláz hiány esetén a kortizolszint alacsony lehet, míg az androgénszintek magasabbak lehetnek.

Genetikai tesztek: A genetikai vizsgálatok során az érintett személy DNS mintáját elemzik annak érdekében, hogy azonosítsák a 21-hidroxiláz gén hibáját vagy mutációját. Ez segíthet a betegség pontos típusának és súlyosságának meghatározásában.

ACTH-stimulációs teszt: Az ACTH (adrenokortikotrop hormon) szintjét ellenőrzik, és a kortizol válaszát mérlegelik az ACTH stimuláció során. Az alacsony kortizolszint a 21-hidroxiláz hiányra utalhat.

Elektrolit- és vérnyomásmérés: A betegeknél elektrolit-zavarok és vérnyomásproblémák jelentkezhetnek. Ezeket a paramétereket figyelemmel kísérik a diagnózis és a kezelés során.

Képalkotó vizsgálatok: Ultrahang vagy más képalkotó eljárások segíthetnek a mellékvese állapotának és méretének vizsgálatában.

Csontsűrűségmérés (DXA): A 21-hidroxiláz hiány szövődményeként kialakuló csontproblémák értékelésére használható.

Családi anamnézis: Fontos, hogy a beteg és családtagjai részletesen beszéljenek a tünetekről, és az orvos gyűjtse össze a családi anamnézist, mivel a betegség genetikai öröklődésű.

A diagnózis felállításához ezeket a vizsgálatokat kombinálják, és a kezelési terv kialakítása során az orvos figyelembe veszi az egyéni tüneteket, az esetleges szövődményeket és az érintett személy genetikai hajlamát. A kivizsgálás és a diagnózis felállítása általában endokrinológus (hormonszakértő) vagy genetikai szakorvos felügyelete alatt történik.

Kapcsolódó cikkünk

Súlyos betegséget jelezhet a fokozott izzadás és a szapora pulzus

A fokozott verejtékezés, fejfájás és a heves szívdobogás megannyi probléma tüneteként felléphet: húzódhat mögötte pl. szívbetegség, hipertónia, pajzsmirigyzavar vagy akár pánikroham is. Sajnos azonban a tünetegyüttes egy ritka, ám súlyos betegségre is felhívhatja a figyelmet: a mellékvesevelő daganatára. Hogy mit érdemes tudni az állapotról, azt dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa ismertette.

21-hidroxiláz hiány kezelése

A 21-hidroxiláz hiány kezelése a hiányzó hormonok pótlásától, a hormonszintek szabályozásától és a tünetek enyhítésétől függ. A betegség súlyosságától és a tünetektől függően az orvos személyre szabott kezelési tervet dolgoz ki. Az alábbiakban ismertetem a 21-hidroxiláz hiány kezelési lehetőségeit:

 1. Glükokortikoid-terápia:
  • A glükokortikoidok, például a hidrokortizon vagy a prednizon, a kortizol hiányát pótolják. Ez segít normalizálni a kortizolszintet és gátolja az ACTH (adrenokortikotrop hormon) túlzott felszabadulását. A kezelés célja a szervezet kortizoltermelésének szabályozása és a mellékvesék normális működésének támogatása.
 2. Mineralokortikoid-terápia:
  • A hiányzó aldoszteront gyakran a glükokortikoid-terápiával együtt adják, vagy önállóan, például fludrokortizon formájában. Ez a gyógyszer segít a szervezet só- és vízháztartásának szabályozásában, különösen fontos a sóvesztéses típusú 21-hidroxiláz hiány esetén.
 3. Androgénszintézis-gátlók:
  • A betegség által okozott túlzott androgéntermelést csökkentő gyógyszerek alkalmazhatók, különösen akkor, ha a tünetek közé tartozik a korai pubertás vagy más nemi jellegű problémák.
 4. Szoros orvosi ellenőrzés:
  • A betegeknek rendszeres orvosi ellenőrzésekre van szükségük annak érdekében, hogy figyelemmel kísérjék a hormonszinteket és az esetleges szövődményeket. Az orvosok az orvosi ellenőrzéseken módosíthatják a gyógyszerek adagját és típusát szükség esetén.
 5. Életmódváltás és oktatás:
  • A betegek és a családok oktatása fontos része a kezelésnek. Az érintetteknek meg kell érteniük a gyógyszerek szükségességét, és hogyan kell azokat helyesen szedni. Emellett az életmódváltás, például a megfelelő étrend és a rendszeres testmozgás, hozzájárulhat a betegség kezeléséhez és a tünetek enyhítéséhez.

A kezelést az érintett személy állapota, életkora és egyéb egyedi tényezők alapján alakítják ki. A szoros orvosi felügyelet és az orvossal való szoros együttműködés elengedhetetlen a hatékony kezelés és az esetleges szövődmények megelőzése érdekében.

Kezeletlen 21-hidroxiláz hiány lehetséges szövődményei

Kezeletlen 21-hidroxiláz hiány súlyos szövődményekhez vezethet, mint például súlyos elektrolitháztartási zavarok, kiszáradás, hipoglikémia, nemi jellegű zavarok, meddőség, csontrendszeri problémák és mentális zavarok. A nem megfelelő hormonpótlás következtében az életminőség jelentős mértékben csökkenhet, és életveszélyes állapotok alakulhatnak ki, ha a betegséget nem kezelik megfelelően.

Téma szakértői

Dr. Bérczy Judit

Dr. Bérczy Judit

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Békési Gábor PhD

Dr. Békési Gábor PhD

endokrinológus, belgyógyász, egyetemi docens
Dr. Egyed-Fekete Ágnes

Dr. Egyed-Fekete Ágnes

endokrinológia és anyagcsere betegségek szakorvosa, szonográfus


 

Hírek

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek
A pajzsmirigy túlműködés gyakran félreértett tünetei

A pajzsmirigy túlműködés gyakran félreértett tünetei

Ha a pajzsmirigy valamilyen ok miatt a kelleténél több hormont termel, túlműködésről beszélünk. Sokan csak a fogyás és a szapora pulzus kapcsán gondolnak erre a lehetőségre, holott a hipertireózis sokszor kevésbé egyértelmű tüneteket is okoz. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus ezekre a tünetekre, és a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK