Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont
Inzulinrezisztencia

Inzulinrezisztencia

Inzulinrezisztencia modern társadalmunk egyik leggyakoribb problémája. Inzulinrezisztencia alapvetően a cukoranyagcsere betegsége, de mint a szervezet fő energiaforrását érintő eltérés, az inzulinrezisztenica igen sokrétű következményt vonhat maga után.

Inzulinrezisztencia élettani háttere, hogy a hasnyálmirigy által termelt, a sejtek cukorfelhasználását segítő inzulint a sejtek nem ismerik fel, nem kötik meg, így az inzulin a hatását nem tudja kifejteni. A rezisztencia eredménye, hogy a sejtek nem tudják a cukrot a vérből felvenni, a cukor a vérben felhalmozódik.

Ez kettős eredménnyel jár: míg a sejteknek az energiát más forrásból kell beszerezni, a vérben felesleges cukor okoz problémákat.

Inzulinrezisztencia tünetei
Inzulinrezisztencia vizsgálat
Inzulinrezisztencia kezelése
Inzulinrezisztencia és meddőség

Inzulinrezisztencia tünetei

A kórkép elsősorban családtervezés előtt álló,
túlsúllyal rendelkező hölgyeknél kerül diagnosztizálásra,
de érinthet kifejezetten vékony hölgyeket,
sőt férfiakat, serdülőket is. Az IR gyakran
már fiatal korban is megjelenhet menstruációs problémák, túlsúlyra való hajlam, pattanásos bőr
formájában, de ekkor gyakran még nem foglalkoznak vele kellő mértékben. Gyakori az is, hogy
az inzulinrezisztenciát a családalapítás időszakában fedezik fel, és pusztán azért derül rá fény, mert
a meddőség okát kutatva megmérik a vér inzulinszintjét is.

Az inzulinrezisztencia tünetei nagyon változatosak lehetnek, az alábbi tünetek megjelenése esetén érdemes gondolni rá:

  • cukros ételek elfogyasztása után kis idővel idegességet, remegés;
  • gyakori éjszakai felébredés, alvás közben izzadás;
  • ha nem tud időben étkezni, akkor izzadás, koncentrációs zavarok jelentkezik;
  • étkezés után 1-2 órával fáradtság, koncentrációs zavar, szapora szívverés alakul ki;
  • rendszertelen a menstruáció;
  • teherbe esési képtelenség;
  • túlsúlyát nem tudja leadni hagyományos diétával;
  • vékony testalkatú, és nem tud hízni;
  • cisztákat találtak a petefészkében.

Legtöbbször azonban az inzulinrezisztencia teljesen tünetmentes!

Inzulinrezisztencia oka

Kapcsolódó cikkünk

Ezért okoz hízást az inzulinrezisztencia

Ezért okoz hízást az inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztenciában szenvedők gyakran küzdenek súlyfelesleggel, így gyakran a fogyásra való képtelenség viszi a betegeket orvoshoz, ahol a kezükbe kapják a diagnózist, magyarázatként szolgálva a plusz kilókra. Hogy mégis miként függ össze az IR és a túlsúly, arra dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája adott magyarázatot.


Egyrészt öröklődhet a sejtek ellenállása az inzulin iránt, de egyre gyakoribb felbukkanása mögött valószínűleg a stressz, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozáai azokások állnak. A terhességi cukorbetegség is rizikófaktornak számít a beteg kórtörténetében, ezért ha a kismama elhízott a terhesség vagy szoptatás alatt, és nem tudta súlyát visszanyerni, érdemes kivizsgáltatnia magát. Ha a szülők, nagyszülők között van időskori cukorbeteg, akkor nagyobb valószínűséggel alakulhat ki inzulinrezisztencia a gyermekek, unokák körében.

Inzulinrezisztencia vizsgálat

]Inzulinrezisztenciát cukorterheléses laborvizsgálattal tudjuk kimutatni. Az inzulinrezisztencia vizsgálat során a vizsgált személynek meghatározott mennyiségű cukrot kell elfogyasztani, és azt vizsgáljuk, hogy ez a cukor hogyan jelenik meg a vérben. Az inzulinrezisztencia vizsgálat során többször veszünk vért: egyszer a cukor elfogyasztását megelőzően, majd többször azt követően. A vér cukorszintjét minden mintában megmérjük, ezzel egy idő-vércukorszint grafikont rajzolunk fel, ahol a vércukor szintek és a grafikon lefutása jellemző.

Az inzulinrezisztencia vizsgálatot tovább tudjuk pontosítani, amennyiben a levett mintákban nem csak a vér cukorszintjét határozzuk meg, de megmérjük az inzulinszintet is.

Az IR vizsgálat során 75g glükózt tartalmazó oldatot kell meginni (csak felnőttek esetében).

Új kutatások bizonyítják, hogy az adiponektin szint jelző faktora lehet az inzulinrezisztenciának. A vizsgálat előnye, hogy egy vérvételből állapítható meg az adiponektin hormon szintje. Erről bővebben itt tájékozódhat>>

Bővebb információ és bejelentkezés>>

Inzulinrezisztencia vizsgálatra felkészülés

Az inzulinrezisztencia vizsgálat éhgyomorra történik, ez azt jelenti, hogy az ir vizsgálat előtt 10 órán keresztül ne egyen, és inni is csak vizet igyon. 

A vizsgálat előtti gyógyszerek bevételét minden esetben egyeztesse kezelő orvosával.

Vizsgálatra bejelentkezés: +36 (70) 431 9728

Az IR kezelésében legfontosabb az inzulin érzékenység helyreállítása. Ennek lehetőségei: életmódbeli változtatás - mozgás és helyes táplálkozás - és gyógyszeres kezelés.

Az inzulinrezisztencia vizsgálat menetéről és az arra való felkészülésről, a cukorterheléses vizsgálat betegtájékoztatóból informálódhat, amit itt talál>>

Inzulinrezisztencia kezelése mozgással

Az inzulin hatásának egyik legerősebb támogatója a mozgás. A rendszeres mozgás. A WHO ajánlásainak megfelelően heti 200 perc közepes intenzitású kardio mozgás kiegészítve heti 2x30 perc izomerő növelő mozgással.

Amennyiben az Önnek javasolt mozgásról többet szeretne tudni, vegyen részt Életmód Orvoslás felmérésünkön és tanácsadásunkon!

IR étrend

inzulinrezisztencia étrend, IRAz étrend alapja a hozzáadott cukor kerülése, fehér lisztes termékek fogyasztásának minimalizálása. Javasolt életritmustól függően napi 4-6 étkezés beiktatása melynek mindegyike tartalmaz meghatározott mennyiségű szénhidrátot. Az étrend kis mértékben csökkentett szénhidráttartalmú, fogyókúra vagy túlsúly esetén mérsékelt zsiradékot tartalmaz, miközben rostban bő táplálkozást biztosít.

Bővebben az inzulinrezisztencia étrendről itt olvashat.

Amennyiben az Önnek javasolt étkezésről - inzulinrezisztencia étrend - többet szeretne tudni, vegyen részt Életmód Orvoslás felmérésünkön és tanácsadásunkon! - érdeklődjön ügyfélszolgálatunkon.

Inzulinrezisztencia és meddőség

A meddőség hátterében egyre többször áll inzulinrezisztenica, illetve inzulinrezisztenciával járó policisztás ovárium szindróma (PCOS).

Meddőség esetében az inzulin és cukoranyagcsere kivizsgálása alapvető fontosságú!

Inzulinrezisztencia vizsgálata, kezelése, inzulinrezisztencia étrend neves szakemberekkel magán orvosi környezetben az Endokrinközpontban.

Bejelentkezés inzulinrezisztencia (IR) kivizsgálásra és kezelésre:

+36 70 431 9728

inzulinrezisztencia kivizsgálás, bejelentkezés

Munkatársaink
Hírek
Örökké szednem kell a pajzsmirigy gyógyszereimet?

Örökké szednem kell a pajzsmirigy gyógyszereimet?

Az, hogy kinek mennyi ideig van szüksége a gyógyszeres kezelésre, az egyéntől függ, és a szakorvosi konzultációk alkalmával dől el. Sok esetben élethosszig tartó terápiára van szükség, ám vannak kivételek. Dr. Békési Gábor PhD-val, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistájával vettük sorba a lehetséges kivételeket.

 

további részletek »
Ehetek burgonyát IR-esként?

Ehetek burgonyát IR-esként?

Az inzulinrezisztenciásoknak egy meghatározott szénhidráttartalmú diétát kell követniük, ami már önmagában sem egyszerű, odafigyeléssel, folyamatosan egyeztetve a dietetikussal azonban nem korlátozásnak fogjuk megélni az étrendünket. Varga Dórát, a Budai Endokrinközpont dietetikusát kérdeztük.

 

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!