Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont
Inzulinrezisztencia

Inzulinrezisztencia

Inzulinrezisztencia modern társadalmunk egyik leggyakoribb problémája. Inzulinrezisztencia alapvetően a cukoranyagcsere betegsége, de mint a szervezet fő energiaforrását érintő eltérés, az inzulinrezisztenica igen sokrétű következményt vonhat maga után.

Inzulinrezisztencia élettani háttere, hogy a hasnyálmirigy által termelt, a sejtek cukorfelhasználását segítő inzulint a sejtek nem ismerik fel, nem kötik meg, így az inzulin a hatását nem tudja kifejteni. A rezisztencia eredménye, hogy a sejtek nem tudják a cukrot a vérből felvenni, a cukor a vérben felhalmozódik.

Ez kettős eredménnyel jár: míg a sejteknek az energiát más forrásból kell beszerezni, a vérben felesleges cukor okoz problémákat.

Inzulinrezisztencia tünetei
Inzulinrezisztencia vizsgálat
Inzulinrezisztencia kezelése
Inzulinrezisztencia és meddőség

Inzulinrezisztencia tünetei

A kórkép elsősorban családtervezés előtt álló,
túlsúllyal rendelkező hölgyeknél kerül diagnosztizálásra,
de érinthet kifejezetten vékony hölgyeket,
sőt férfiakat, serdülőket is. Az inzulinrezisztencia gyakran
már fiatal korban is megjelenhet menstruációs problémák, túlsúlyra való hajlam, pattanásos bőr
formájában, de ekkor gyakran még nem foglalkoznak vele kellő mértékben. Gyakori az is, hogy
az inzulinrezisztenciát a családalapítás időszakában fedezik fel, és pusztán azért derül rá fény, mert
a meddőség okát kutatva megmérik a vér inzulinszintjét is.

Az inzulinrezisztencia tünetei nagyon változatosak lehetnek, az alábbi tünetek megjelenése esetén érdemes gondolni rá:

  • cukros ételek elfogyasztása után kis idővel idegességet, remegés;
  • gyakori éjszakai felébredés, alvás közben izzadás;
  • ha nem tud időben étkezni, akkor izzadás, koncentrációs zavarok jelentkezik;
  • étkezés után 1-2 órával fáradtság, koncentrációs zavar, szapora szívverés alakul ki;
  • rendszertelen a menstruáció;
  • teherbe esési képtelenség;
  • túlsúlyát nem tudja leadni hagyományos diétával;
  • vékony testalkatú, és nem tud hízni;
  • cisztákat találtak a petefészkében.

Legtöbbször azonban az inzulinrezisztencia teljesen tünetmentes!

Inzulinrezisztencia oka

Egyrészt öröklődhet a sejtek ellenállása az inzulin iránt, de egyre gyakoribb felbukkanása mögött valószínűleg a stressz, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozáai azokások állnak. A terhességi cukorbetegség is rizikófaktornak számít a beteg kórtörténetében, ezért ha a kismama elhízott a terhesség vagy szoptatás alatt, és nem tudta súlyát visszanyerni, érdemes kivizsgáltatnia magát. Ha a szülők, nagyszülők között van időskori cukorbeteg, akkor nagyobb valószínűséggel alakulhat ki inzulinrezisztencia a gyermekek, unokák körében.

Inzulinrezisztencia vizsgálat

Kapcsolódó cikkünk

IR és alvászavar- van összefüggés?

IR és alvászavar- van összefüggés?

Az inzulinrezisztencia számtalan szokatlan tünetet produkálhat, és a beteg gyakran csak utólag jön rá, hogy kellemetlen panaszait a magas inzulinszint okozta. Felmerülhet így a kérdés, hogy vajon van-e valamilyen összefüggés az alvászavarok és a kóros állapot között. A választ dr. Koppány Viktóriától, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistájától tudtuk meg.

]Inzulinrezisztenciát cukorterheléses laborvizsgálattal tudjuk kimutatni. Az inzulinrezisztencia vizsgálat során a vizsgált személynek meghatározott mennyiségű cukrot kell elfogyasztani, és azt vizsgáljuk, hogy ez a cukor hogyan jelenik meg a vérben. Az inzulinrezisztencia vizsgálat során többször veszünk vért: egyszer a cukor elfogyasztását megelőzően, majd többször azt követően. A vér cukorszintjét minden mintában megmérjük, ezzel egy idő-vércukorszint grafikont rajzolunk fel, ahol a vércukor szintek és a grafikon lefutása jellemző.

Az inzulinrezisztencia vizsgálatot tovább tudjuk pontosítani, amennyiben a levett mintákban nem csak a vér cukorszintjét határozzuk meg, de megmérjük az inzulinszintet is.

Az IR vizsgálat során 75g glükózt tartalmazó oldatot kell meginni (csak felnőttek esetében).

Új kutatások bizonyítják, hogy az adiponektin szint jelző faktora lehet az inzulinrezisztenciának. A vizsgálat előnye, hogy egy vérvételből állapítható meg az adiponektin hormon szintje. Erről bővebben itt tájékozódhat>>

Bővebb információ és bejelentkezés>>

Inzulinrezisztencia vizsgálatra felkészülés

Az inzulinrezisztencia vizsgálat éhgyomorra történik, ez azt jelenti, hogy az inzulinrezisztencia vizsgálat előtt 10 órán keresztül ne egyen, és inni is csak vizet igyon. 

A vizsgálat előtti gyógyszerek bevételét minden esetben egyeztesse kezelő orvosával.

Vizsgálatra bejelentkezés: +36 (70) 431 9728

Az inzulinrezisztencia kezelésében legfontosabb az inzulin érzékenység helyreállítása. Ennek lehetőségei: életmódbeli változtatás - mozgás és helyes táplálkozás - és gyógyszeres kezelés.

Az inzulinrezisztencia vizsgálat menetéről és az arra való felkészülésről, a cukorterheléses vizsgálat betegtájékoztatóból informálódhat, amit itt talál>>

Inzulinrezisztencia kezelése mozgással

Az inzulin hatásának egyik legerősebb támogatója a mozgás. A rendszeres mozgás. A WHO ajánlásainak megfelelően heti 200 perc közepes intenzitású kardio mozgás kiegészítve heti 2x30 perc izomerő növelő mozgással.

Amennyiben az Önnek javasolt mozgásról többet szeretne tudni, vegyen részt Életmód Orvoslás felmérésünkön és tanácsadásunkon!

Inzulinrezisztencia étrend

inzulinrezisztenciaAz étrend alapja a hozzáadott cukor kerülése, fehér lisztes termékek fogyasztásának minimalizálása. Javasolt életritmustól függően napi 4-6 étkezés beiktatása melynek mindegyike tartalmaz meghatározott mennyiségű szénhidrátot. Az étrend kis mértékben csökkentett szénhidráttartalmú, fogyókúra vagy túlsúly esetén mérsékelt zsiradékot tartalmaz, miközben rostban bő táplálkozást biztosít.

Bővebben az inzulinrezisztencia étrendről itt olvashat.

Amennyiben az Önnek javasolt étkezésről - inzulinrezisztencia étrend - többet szeretne tudni, vegyen részt Életmód Orvoslás felmérésünkön és tanácsadásunkon! - érdeklődjön ügyfélszolgálatunkon.

Inzulinrezisztencia és meddőség

A meddőség hátterében egyre többször áll inzulinrezisztenica, illetve inzulinrezisztenciával járó policisztás ovárium szindróma (PCOS).

Meddőség esetében az inzulin és cukoranyagcsere kivizsgálása alapvető fontosságú!

Inzulinrezisztencia vizsgálata, kezelése, inzulinrezisztencia étrend neves szakemberekkel magán orvosi környezetben az Endokrinközpontban.

Bejelentkezés inzulinrezisztencia (IR) kivizsgálásra és kezelésre:

+36 70 431 9728

inzulinrezisztencia kivizsgálás, bejelentkezés

Munkatársaink
Hírek
Okok, melyek hormonzavarokhoz vezethetnek

Okok, melyek hormonzavarokhoz vezethetnek

A hormonzavarok igen gyakoriak manapság, melyek kellemetlen tüneteket és veszélyes szövődményeket is okozhatnak. Hogy mégis miért léphet fel a hormonális egyensúlyban hiba, arról dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.

további részletek »
Májfoltot hormonzavarok is okozhatnak

Májfoltot hormonzavarok is okozhatnak

Számtalan ember bőrén lelhetők fel kisebb-nagyobb májfoltok, melyek az esetek többségében veszélytelenek, ám előfordulhat, hogy valamilyen hormonális betegségre hívják fel a figyelmet. Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont felnőtt és gyermek endokrinológusa eláruja, melyekre.

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!