Mit ne együnk cukor helyett?

Mit ne együnk cukor helyett?

Varga Dóra Módosítva: 2018.11.29

Manapság már számos alapanyagot választhatunk cukor helyett a boltok polcairól, ám ha valakinek inzulinrezisztenciája vagy cukorbetegsége van, akkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy mely termékeket nem érdemes választania a cukor pótlására. Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusának összefoglalója.

Méz

A mézet rengetegen használják cukor helyett, hiszen egy természetes édesítőszerről van szó, ami ráadásul ízletes is, és nem kell számolni kellemetlen mellékízzel sem.  Éppen ezért a fogyókúrázók gyakran nyúlnak hozzá, ám mi van akkor, ha valakinek egészségügyi okokból kell kerülnie a cukrot, mert pl. cukorbeteg, vagy inzulinrezisztens? Sajnos el kell, hogy keserítsük őket, hiszen elsőre bármennyire is jó ötletnek tűnhet a méz, sajnos kerülendő, mivel kb. 70 %-ban egyszerű szénhidrátokat tartalmaz, így a gyorsan felszívódó anyagok táborát gazdagítja. Ennek következtében gyorsan megemeli a vércukorszintet, és ami a fogyókúrázóknak is rossz hír, sajnos az energiatartalma sem elhanyagolható.

Fruktóz

Régebben – és sajnos még ma is - a diabetikus termékek nagy részét fruktózzal, azaz gyümölcscukorral édesítették, mivel lassan emeli meg a vércukor szintet. Így elsőre valóban jó választásnak tűnhet, ám nagy mennyiségű használata során megemelkedhet a triglicerid vérzsír szinje, és a szénhidrát tartalma is 100%. De ne feledjük, hogy az ételekben természetes formában jelen lévő fruktóz nem jelent egészségügyi problémát, hiszen például a gyümölcsökben lévő rostok nagy mértékben lassítják a felszívódását.

Agave szirup

inzulinrezisztancia és cukorbetegség szűréseA jó marketingnek köszönhetően az egészséges életmód hívei és a cukorbetegek/IR-esek egy időben gyakran nyúltak mexikói agave sziruphoz, pedig az elmúlt időszakban kiderült róla, hogy nem is annyira egészséges, mint az hiszik. Hogy mi a baj vele? Ugyanaz, mint a fruktózzal, ami nem csoda, hiszen nagyrészt fruktózt tartalmaz. Éppen ezért az inzulinrezisztenciások és a cukorbetegek kerüljék, a fogyókúrázók és az egészséges életmód követői pedig csak mértékkel fogyasszák - figyelmeztet Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

Kókuszvirág cukor

Nagy újdonságnak számít a kókuszcukor, vagy más néven, a kókuszvirág cukor. Glikémiás indexe 35, tehát alacsonynak számít, de egyelőre még annyira újdonságnak számít, hogy sok vizsgálatot még nem folytattak le a szervezetre gyakorolt hatásával kapcsolatban.

Valójában kókuszvirág (más néven pálmacukor) nektárjából készült hagyományos cukorról van szó. Nagy része (80%) szacharóz – kettős szénhidrát -, 3-9%-a szőlőcukor – egyszerű szénhidrát. A benne lévő kalória és szénhidrát mennyisége közel azonos a répacukoréval, ám tartalmaz kevés inulint (növényi rost) és „magas” az ásványi anyag és vitamin tartalma is. Éppen ezért lehet alacsony a glikémiás indexe, de magas szénhidrát tartalma miatt nem kifejezetten ajánlható szénhidrát anyagcsere problémával küzdőknek.

 

Téma szakértője

  • Varga Dóra

  • Szakterületek:
    • vezető dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
  • Specialitások:
    • komplex endokrin és allergiás kórképek

    • inzulinrezisztencia (IR)

    • policisztás ovárium szindróma (PCOS)

    • pajzsmirigy problémák

    • meddőség

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype, telefon): kedd
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Páciens véleményeket itt olvashat>>

Orvos válaszol

A szénhidrátot száraz vagy főtt állapotba számoljuk. Köszönettel.

Varga Dóra
Varga Dóra vezető dietetikus
Kedves Bohák Sándorné

Mindkét módon lehet számolni, de egyszerűbb száraz állapotban mérni, és azzal számolni.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Páciens központú

Amig benn voltam, éreztem, hogy csak az én problémám érdekli Dórát. Kikérdezett a legapróbb részletekig, majd a szokásaimat és véleményemet is figyelembe véve terelt a helyes irányba. Jó az étrend, amit javasolt. Örülök, hogy megtaláltam ezt a remek szakembert.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek
A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A hormonális egyensúly felborulása miatt kialakuló policisztás ovárium szindróma, a PCOS szerteágazó és nagyon kellemetlen tünetekkel járhat. Éppen ezért fontos, hogy ezt az összetett kórképet kezelni, gondozni kell akár éveken át, hogy ne károsítsa a női működést, a termékenységet! Ehhez azonban dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, klinikai farmakológus szerint az orvosi kezelés mellett a páciens aktív együttműködése is szükséges.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok