Endokrinológia

Endokrinológia

Módosítva: 2023.08.16 10:55

Az endokrin rendszer a testben számos hormont termelő mirigyből áll, amelyek közül a legfontosabbak a pajzsmirigy, az agyalapi mirigy, a mellékvesekéreg, az inzulintermelő sejtek, a petefészkek és a here.

Mi is pontosan az endokrinológia

Mi az a hormon

A hipotalamusz hormonfunkciói

Az agyalapi mirigy szerepe, feladata

A hipotalamo-hipofízis rendszer

Endokrin szervek az emberi testben

Leggyakoribb endokrin kórképek

Mi okozhat endokrin betegséget

Endokrin betegségek kezelése

 

Endokrin kórképekkel kapcsolatos szolgáltatásaink

Laborvizsgálatok: hormonszint mérés
Endokrinológiai vizsgálat
Képalkotó vizsgálatok

 

 

 

Mi is pontosan az endokrinológia

Az endokrinológia az orvostudomány ága, amely a hormonok által szabályozott testi folyamatokkal foglalkozik. A hormonokat a mirigyek a véráramba bocsátják, amelyek azután eljutnak a test különböző szerveihez, ahol hatásukat kifejtik.

Az endokrinológa tudományterülete a hormonális egyensúly zavarainak diagnosztizálásával, kezelésével és megelőzésével foglalkoznak. Az endokrin rendszer számos fontos folyamatot befolyásol, például az anyagcserét, a növekedést és fejlődést, a szexuális fejlődést, a hangulatot és az immunrendszert. Az endokrinológia szakemberei olyan betegségeket kezelnek, mint a cukorbetegség, a pajzsmirigy túlműködése vagy alulműködése, a mellékvese elégtelensége, az elhízás, a csontanyagcsere-zavarok és az endokrin tumorok.

Az endokrinológusok az alábbiak szerint dolgoznak:

 

 • diagnosztizálják az endokrin egyensúly zavarait, azaz meghatározzák a hormonszinteket a vérben vagy a vizeletben vett mintákból, és más diagnosztikai eszközöket használnak, például az ultrahangot vagy a CT-t.
 • az endokrinológia foglalkozik a hormonális zavarok kezelésével, beleértve a hormonpótló kezeléseket vagy gyógyszereket, amelyeket a hormonszintek normalizálására alkalmaznak, vagy műtéti beavatkozást az endokrinológiával foglalkozó orvosok.
 • megelőzik az endokrin rendszer egyensúly zavarait, például az egészséges életmód tanácsadásával és az orvosi vizsgálatok rendszeres elvégzésével.

 

Az endokrinológia fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében és az életminőség javításában, különösen a hormonális egyensúly zavarok esetén. Az endokrinológusok együttműködnek más szakemberekkel, például a belgyógyászokkal, a sebészekkel, a diabetológusokkal és a radiológusokkal, hogy a betegek számára a legjobb kezelést biztosítsák.

 

Mi az a hormon

A hormonok olyan anyagok, amelyeket az endokrin rendszer bizonyos mirigyei termelnek, majd ezek a hormonok a véráramon keresztül szállítódnak a test különböző részeire, ahol hatásukat kifejtik.

 

Az endokrin rendszer hormonjai számos különböző funkciót szabályoznak a testben, mint például a növekedés és fejlődés, az anyagcsere, a szexuális működés, az immunrendszer működése, a hangulat és az érzelmi állapot, valamint az alvás és az ébrenlét szabályozása.

 

A hormonok mennyisége és azok hatása számos tényezőtől függ, mint például a szervezet életkora, a nemi hormonok termelése, az életmód és a táplálkozás, valamint az egyéni génkészlet. A hormonok túl kevés vagy túl sok termelődése rendellenességeket okozhat, amelyek hatással lehetnek a test különböző funkcióira és folyamataira.

 

A hipotalamusz hormonfunkciói

A hipotalamusz az agy egy kis területe, amely az endokrin rendszer szabályozásában kulcsfontosságú szerepet játszik. A hipotalamuszban található idegsejtek hormonokat termelnek, amelyek a véráramba kerülve stimulálják vagy gátolják az agyalapi mirigy hormontermelését, és ezáltal szabályozzák a test különböző funkcióit.

 

A hipotalamusz által termelt hormonok közül néhány fontosabb:

 

 • Releasing hormonok: Ezek a hormonok serkentik az agyalapi mirigy hormontermelését.
 • Inhibiting hormonok: Ezek a hormonok gátolják az agyalapi mirigy hormontermelését.
 • Oxytocin és vasopresszin: Ezek a hipotalamusz által termelt hormonok a hátsó agyalapi mirigyben tárolódnak és onnan szabadulnak fel. Az oxytocin szerepet játszik az anyagcserében, az emlőmirigyek működésében és a szülési folyamatban, míg a vasopresszin segít szabályozni a test vízháztartását és a vérnyomást.

 

A hipotalamusz hormonjai a véráramba jutva hatást gyakorolnak az agyalapi mirigy és más endokrin szervek működésére. Az agyalapi mirigy hormonjai pedig a véráramba jutva hatást gyakorolnak a test számos szervére és rendszerére. Ezáltal a hipotalamusz hormonjai fontos szerepet játszanak a test különböző folyamatainak szabályozásában, mint például az anyagcsere, a szexuális funkciók, a növekedés és a stresszkezelés.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

 

Az agyalapi mirigy szerepe, feladata

Az agyalapi mirigy az agy alatti kis mirigy, amely a hipotalamussal együttműködve szabályozza az endokrin rendszert. Az agyalapi mirigy által termelt hormonok számos fontos testi funkciót szabályoznak.

 

Az agyalapi mirigy hat fő hormont termel, amelyek az endokrin rendszer kiemelten fontos hormonjai. Ezek közül négy a tropikus hormonok csoportjába tartozik. A tropikus hormonok a periférián található endokrin mirigyek működését szabályozzák, így fontos szerepet játszanak a test homeosztázisának fenntartásában.

 

A tropikus hormonok közé tartozik:

 

 • Pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH): A pajzsmirigy működését szabályozza és serkenti a pajzsmirigy hormonok termelését.
 • Adrenokortikotrop hormon (ACTH): Az mellékvese-kéreg működését szabályozza és serkenti a kortizol hormon termelését.
 • Follikulus-stimuláló hormon (FSH) és luteinizáló hormon (LH): A gonadok, azaz a petefészek és a here működését szabályozzák. Az FSH serkenti a petefészkekben a petesejt növekedését, az LH pedig az ovulációt és a sárgatest hormon termelését szabályozza a nőkben, míg a here működését és a tesztoszteron termelését a férfiakban.

 

Az agyalapi mirigy másik két hormonja nem tartozik a tropikus hormonok közé:

 

 • Növekedési hormon (GH): A növekedést és a szövetek fejlődését szabályozza.
 • Prolaktin (PRL): A tejtermelés és az emlőmirigyek fejlődésének szabályozásában játszik szerepet.

Az agyalapi mirigy hormonjai szabályozzák az endokrin rendszer működését, de befolyásolják a test többi rendszerének működését is. Az agyalapi mirigy által termelt hormonok mennyisége és időzítése szabályozható a hipotalamusz által termelt releasing hormonokkal és inhibiting hormonokkal, így biztosítva a test homeosztázisát.

 

A hipotalamo-hipofízis rendszer

Az emberi testben az agyalapi mirigy és a hipotalamusz közötti összeköttetés alkotja a hypotalamo-hipofízis rendszert. Az agyalapi mirigy által termelt hormonokat a hipotalamusz irányítja, amely az agy egy kis területe, és ellenőrzi az endokrin mirigyek működését azáltal, hogy hormonokat termel, amelyek stimulálják vagy gátolják a hipofízis hormontermelését.

A hipotalamusz hormonjai a véráramba kerülnek, majd az agyalapi mirigyhez jutnak, és ott serkentik vagy gátolják a hormontermelést. Az agyalapi mirigy hormonjai pedig a véráramba kerülnek, majd eljutnak az endokrin mirigyekhez, amelyek hormonokat termelnek, és hatást gyakorolnak a szervezet számos szervére és rendszerére.

 

Például, az agyalapi mirigy által termelt növekedési hormon (GH) főként a növekedés szabályozásában vesz részt. A hipotalamusz által termelt növekedési hormon felszabadító hormon (GHRH) serkenti a GH termelését, míg a növekedési hormon-gátló hormon (GHIH) gátolja azt.

 

Összességében a hypotalamo-hipofízis rendszer a szervezet számos funkcióját szabályozza, és az összetett hormonális szabályozási hálózatok révén biztosítja a test egészséges működését.

 

Endokrin szervek az emberi testben

Az emberi testben több endokrin szerv található, amelyek hormonokat termelnek és azokat a véráramba bocsátják. A legfontosabb endokrin szervek a következők:

 • Pajzsmirigy: A pajzsmirigy a nyakon található kis endokrin szerv, és a pajzsmirigy hormonokat (T3 és T4) termeli, amelyek fontosak az anyagcserében, a növekedésben és fejlődésben, valamint a testhőmérséklet szabályozásában.
 • Mellékvesék: A mellékvesék a vesék tetején kucsmaszerüel elhelyezkedő apró páros endokrin mirigy, és kortikoszteroidokat, adrenalint és noradrenalint termelnek. Ezek a hormonok fontosak a stresszkezelésben, az anyagcserében, a vérnyomás szabályozásában és az immunrendszer működésében.
 • Hasnyálmirigy: A hasnyálmirigy az emésztőrendszerben található endokrin mirigy, és inzulint és glukagont termel. Az inzulin segít a cukor felvételében a sejtekbe, és a glukagon segít a cukor felszabadításában a májból, hogy fenntartsa a megfelelő vércukorszintet.
 • Petefészek: A petefészek a női reproduktív rendszer része, páros endokrin szerv, és az ösztrogént és a progeszteront termeli, amelyek fontosak a menstruációs ciklusban és a terhességben.
 • Here: A here páros endokrin szervi, ami a férfi reproduktív rendszer része, és a tesztoszteront termeli, amely fontos a nemi szervek és más maszkulin tulajdonság fejlődésében és fenntartásában.

 

Ezen kívül számos kisebb endokrin szerv is található a testben, mint például a pajzsmirigy melletti mellékpajzsmirigyek, a hipofízis mögötti pinealis mirigy és az emésztőrendszerben található enteroendokrin sejtek, amelyek fontos szerepet játszanak az egészségünk fenntartásában. Ezeknek a mirigyeknek a megbetegedésével vagy funkciózavarával az endokrinológia foglalkozik.

Kapcsolódó cikkünk

Mit tervez a Prima Medica Egészséghálózat?

Hogyan jutott el a Prima Medica Egészséghálózat a 2004-es megalapítás óta az 1,2 milliárd forintos nettó árbevételig és milyen szerepe van ebben az EndokinKözpontnak? Ezekre és még további kérdésekre válaszolt dr. Babai László, az EndokrinKözpontot is magában foglaló Prima Medica Egészséghálózat alapítója-igazgatója a portfolio.hu-nak.

Leggyakoribb endokrin kórképek

Az endokrin rendszer számos betegséget és kórképet okozhat, és az endokrinológusok az ilyen betegségek diagnosztizálására és kezelésére specializálódnak. Néhány példa a leggyakoribb endokrin kórképekre:

 

 • Cukorbetegség (diabetes mellitus): Ez a leggyakoribb endokrin rendszer betegség, amely akkor következik be, amikor a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint, vagy a test nem tud megfelelően reagálni a termelt inzulinra. A cukorbetegség jellemző tünetei közé tartozik a magas vércukorszint, fokozott szomjúság és vizelés, valamint fáradtság és látászavar.
 • Hypothyreosis (alulműködő pajzsmirigy): Ez a betegség akkor fordul elő, amikor a pajzsmirigy nem tudja megfelelően ellátni az endokrin funkcióját, és nem termel elegendő hormont, amely számos funkciót szabályoz a testben. A hypothyreosis tünetei közé tartozik a fáradtság, a hideg érzete, a székrekedés és a súlygyarapodás.
 • Hyperthyreosis (túlműködő pajzsmirigy): Ez a betegség akkor fordul elő, amikor a pajzsmirigy túl sok hormont termel, amely gyorsítja az anyagcserét és számos tünetet okoz. A hyperthyreosis mint endokrin kórkép tünetei közé tartozik a fokozott izzadás, a fokozott szívverés, a hőhullámok és a súlycsökkenés.
 • Hipogonadizmus (alacsony nemi hormonszint): Ez a betegség akkor következik be, amikor a nemi endokrin mirigyek nem termelnek elegendő hormont, amely szabályozza a szexuális fejlődést és a szexuális funkciót. A hypogonadizmus tünetei közé tartozik az alacsony szexuális vágy, a merevedési zavarok és az alacsony sperma száma férfiakban, valamint a menstruációs zavarok és az alacsony libidó nőkben.

 

Ezen kívül számos más endokrin kórkép is létezik, mint például a mellékvese rendellenességek, a csontanyagcsere betegségei, a pajzsmirigy daganatai és a növekedési hormon hiány. Az endokrinológusok a szakértők ezeknek a betegségeknek a diagnosztizálásában és kezelésében.

 

Mi okozhat endokrin betegséget

Az endokrin betegségek többféle okból alakulhatnak ki, és gyakran az okok összetettek és több tényező együttes hatására jönnek létre.

 

Néhány közös ok az endokrin betegségek kialakulása mögött a következők:

 

 • Genetikai hajlam: Bizonyos endokrin betegségek hajlamosak öröklődni a családban, például a diabétesz, az autoimmun pajzsmirigybetegségek vagy a Cushing-szindróma.
 • Autoimmun betegségek: Az immunrendszer hibás működése miatt az immunrendszer megtámadja és károsítja a test saját sejtjeit és szöveteit,  beleértve az endokrin rendszer elemeit is, ami autoimmun betegségeket okozhat, például autoimmun pajzsmirigybetegségeket.
 • Hormonális egyensúlyhiány: A hormonok termelése és kibocsátása számos tényezőtől függ, és ha a termelés vagy a kibocsátás valamilyen okból megszakad, hormonális egyensúlyhiány alakulhat ki. Például a pajzsmirigy alulműködése vagy túlműködése, a mellékvese megbetegedései, a hipofízis vagy a hypothalamus rendellenességei.
 • Külső tényezők: Az endokrin betegségek előfordulásához hozzájárulhatnak bizonyos külső tényezők is, például a stressz, az elégtelen táplálkozás, a túlzott alkoholfogyasztás vagy a dohányzás.
 • Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek mellékhatásaiként hormonális egyensúlyhiányt okozhatnak, például a kortikoszteroidok.

 

Az endokrin betegségek okai változatosak és sokszor összetettek, ezért fontos, hogy az endokrinológia szakemberei, vagyis az endokrinológusok megfelelően diagnosztizálják és kezeljék a betegséget.

 

Endokrin betegségek kezelése

Az endokrin betegségek kezelése általában a betegség típusától és súlyosságától függ. Az endokrinológusok egyedi kezelési terveket dolgoznak ki minden beteg számára, figyelembe véve az adott beteg klinikai tüneteit, laboratóriumi eredményeit és egyéb tényezőket.

 

Az endokrin betegségek kezelésének célja általában a hormonális egyensúly helyreállítása és a szövődmények megelőzése. A kezelési lehetőségek közé tartozik a gyógyszeres terápia, a hormonpótlás, a sebészeti beavatkozás, valamint életmódváltás, mint például diéta és testmozgás.

 

Az endokrin betegségek kezelésének fontos része az is, hogy a betegség okát is kezeljük, és megpróbáljuk megelőzni a további hormonális egyensúlytalanságot és szövődményeket. Ezenkívül fontos, hogy a betegek rendszeresen járjanak endokrinológiai kontrollvizsgálatra, találkozzanak endokrinológussal, hogy ellenőrizzék a betegség állapotát és a kezelés hatékonyságát, és szükség esetén módosítsák a kezelési tervet.

Téma szakértői

Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Dr. Molnár Jeannette

Dr. Molnár Jeannette

endokrinológus, belgyógyász, diabetológus
Dr. Polyák Annamária

Dr. Polyák Annamária

endokrinológus, belgyógyász, diabetológus

Hírek

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek
A pajzsmirigy túlműködés gyakran félreértett tünetei

A pajzsmirigy túlműködés gyakran félreértett tünetei

Ha a pajzsmirigy valamilyen ok miatt a kelleténél több hormont termel, túlműködésről beszélünk. Sokan csak a fogyás és a szapora pulzus kapcsán gondolnak erre a lehetőségre, holott a hipertireózis sokszor kevésbé egyértelmű tüneteket is okoz. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus ezekre a tünetekre, és a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK