Örökké szednem kell a pajzsmirigy gyógyszereimet?

Örökké szednem kell a pajzsmirigy gyógyszereimet?

Dr. Békési Gábor PhD Létrehozva: 2018.08.19 Módosítva: 2018.08.28

Az, hogy kinek mennyi ideig van szüksége a gyógyszeres kezelésre, az egyéntől függ, és a szakorvosi konzultációk alkalmával dől el. Sok esetben élethosszig tartó terápiára van szükség, ám vannak kivételek. Dr. Békési Gábor PhD-val, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistájával vettük sorba a lehetséges kivételeket.

 

A pajzsmirigy betegségek egyik csoportját az autoimmun zavarok alkotják, amelyek alul-és túlműködéssel is járhatnak. Ide tartozik a Hashimoto thyreoiditis, valamint a Basedow-kór is. Ez utóbbi hátterében a pajzsmirigy sejteken található, működésüket fokozó TSH receptorok elleni antitest termelődése áll, amely a receptorok ingerlésével pajzsmirigy túlműködést eredményez. Leggyakrabban a fiatal nőket érinti.

Kezelésében nagy szerepet kap a gyógyszeres terápia, ám előfordulhat, hogy izotópkezelésre is szorul a beteg, amelynek lényege, hogy a jódizotóp sugárzó hatása révén elpusztítja az őt felvevő pajzsmirigy sejtet, így megszünteti a túlműködést. Súlyos esetben – jelentős pajzsmirigy megnagyobbodáskor, strúma esetén – sajnos műtétre van szükség. Az ilyen autoimmun pajzsmirigy túlműködéskor van esély a gyógyszeres kezelés bizonyos idő után történő elhagyására, ez kb. 1-1,5 év, ám utána is gyakori szakorvosi ellenőrzés javasolt, mivel a betegség könnyen kiújulhat.

A pajzsmirigy átmeneti gyulladásánál a magasabb hormonszinteket nem szükséges hormontermelést gátló gyógyszerrel kezelni, mert ilyenkor nem túlműködésről van szó, hanem arról, hogy a gyulladás miatt a pajzsmirigysejtekben raktározódó hormonok kiürülnek a vérbe. Ez egy idő múlva megszűnik. Amennyiben a szívműködés túl szapora, a szív tehermentesítésére Propranolol adandó a szakorvossal megbeszélt ideig – tanácsolja Dr. Békési Gábor.

A szülés utáni pajzsmirigyzavar (postpartum thyreoditis) nem csak túlműködésben, hanem alulműködésben is megnyilvánulhat. A kezdeti szakaszban az átmeneti magas hormonszint tüneteit kell kezelni, majd a pajzsmirigyhormon pótlása következik. A probléma 1-1,5 év múlva rendeződik, spontán gyógyul, ám ha nem, akkor sajnos élethosszig kell alkalmazni a hormonpótlást.

Minden esetben az adott kezelés és kontroll eredménye befolyásolja a gyógyszeres terápia módosítását, esetleges elhagyását, a szakorvossal egyeztetve!

Forrás: Budai Endokrinközpont

 

Téma szakértői

dr. Kollár Réka

dr. Kollár Réka

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Molnár Jeannette

Dr. Molnár Jeannette

belgyógyász, endokrinológus, diabetológus
Dr. Polyák Annamária

Dr. Polyák Annamária

belgyógyász, endokrinológus, diabetológus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Asszony!

Leírnám a leleteim eredményeit, és kérném a tanácsát. 2015. novemberben szültem. 2017. Február: TSH:4,98, T4:12,22, T3:5,51. Ekkor semmi nem gondot nem találtak a pm-mel kapcsolatban. Nem küldtek tovább... 2017. augusztus: TSH:5,34, T4:14,54, T3:4,46. Ultrahang: " A pm. jobb lebenye:5x2,5x2,4 cm, egyenetlen kontúrú, apró gócos/foltos jelleggel kifejezetten inhomogénen echoszegény szerkezetű, vascularasatioja közepesen fokozott, benne elszórtan számos, helyenként confluáló 3-5 mm-es echoszegény góc van, a kp. harmadban ventrálisan egy 7x6x6 mm-es, dorsalisan egy 4x3 mm-es echoszegény gyűrűvel övezett echodús göb van. A bal lebeny: 4,5x1,5x2 cm, szerkezete hasonló, gócok ventrálisan confluálnak, az alsó pólusban egy 3 mm-es echodús göb van. Az isthmus 3mm vastagságú. "
Endokrinológiai szakrendelés: pm: norm.tap., göb nem tap., P:76/min., lgl. a nyakon nem tap.

Fentiek alapján Letrox 50 microg / reggel fél tb.- t kaptam szedni, azzal hogy 6 hét múlva kontroll.

Az lenne a tiszteletteljes kérdésem, hogy fentiek alapján biztos, hogy gyógyszert kell szednem életem végéig? Mert válaszokat nem igen kaptam, csak azt hogy be kell állítani a gyógyszeremet. Azt sem tudom, hogy pontosan milyen pajzsmirigy betegségem van. Nagyon félek attól,hogy autoimmun betegségem van, és szeretném tudni,mit tehetek annak érdekében, hogy állapotomon javítsak? Tüneteim: ingerlékenység, örökös fáradság, kialvatlanság, időnként memória zavarok, feledékenység, ami 1 éve még egyáltalán nem volt jellemző rám.
Várom megtisztelő válaszát.
Üdvözlettel:
T.A.

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

Leletei alapján enyhe fokú pajzsmirigy alulműködése van. Ez nagyon gyakori elváltozás. A Letrox szedése indokolt. A pontos mennyisége beállítása labor ellenőrzéssel lehetséges. Ez egy nagyon egyszerű eltérés. Ne érezze emiatt betegnek magát. Élje az egészséges emberek életét! Több apró göb is van a pajzsmirigyében. 1 cm alatt ezeket csak meg kell figyelni. Évente történjen ultrahang ellenőrzés! Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor.

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

A pajzsmirigy betegségek egy csoportját a szerven megjelenő göbök adják. Fontos azonban itt megjegyezni, hogy nagyon gyakori jelenségről van szó. Ha csak a tapintható göbökről beszélünk – melyek nagysága minimálisan 1 cm – akkor a lakosság kb. 6 – 8 % -a érintett. Ha az ennél kisebb göböket is számításba vesszük – ezek ultrahang vizsgálattal mutathatók ki – akkor ez a szám már 40 – 50%-ra emelkedik. Dr. Borús Hajnalt, a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltjét a pajzsmirigy göbös elváltozásairól kérdeztük. 

További részletek
A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

Mind a pajzsmirigy alulműködés, mind a PCOS népbetegségnek számít, ám azt kevesen tudják, hogy gyakran egyszerre áll fenn a két állapot. Ennek többek között az az oka, hogy a hypothyreosis gátolhatja a normál peteérést, ami ciszták kialakulásához vezethet. A témában dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt. 

További részletek
Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

A pajzsmirigyzavarok gyakori problémának számítanak, és érdemes tudni, hogy a gond sok esetben öröklődik is. Éppen ezért dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája felhívja a figyelmet az ekkor jelen lévő rizikóra a családokban. 

További részletek

Prima Medica Egészséghálózat