LETROX 50 MIKROGRAMM TABLETTA

LETROX 50 MIKROGRAMM TABLETTA

Módosítva: 2023.06.02 21:54

Hatóanyag: levothyroxine sodium

ATC-kód: H03AA01

Nyilvántartási szám: OGYI-T-07546

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a jelen gyógyszerleírás 2023.06.02-án frissült. Az esetleges változásokról az OGYÉI oldalán tájékozódjon! Rövid kivonat a hivatalos Betegtájékoztatóból (teljes betegtájékoztatót az OGYÉI honlapjáról töltse le):

Milyen típusú gyógyszer a Letrox 50 mikrogramm tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Letrox 50 mikrogramm tabletta hatóanyaga, a levotiroxin, szintetikus pajzsmirigyhormon. Hatása megegyezik a természetes módon termelődő pajzsmirigyhormonokéval. A Letrox 50 mikrogramm tabletta a pajzsmirigyhormon-hiány és/vagy a pajzsmirigy működési zavarainak kezelésére szolgáló gyógyszer.

Hogyan kell szedni a Letrox 50 mikrogramm tablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. 

Kezelőorvosa az adagolást az alábbiak szerint állapítja meg, annak függvényében, hogy Ön hogyan reagál a kezelésre:
- Pajzsmirigy-alulműködés kezelésére felnőtteknek kezdetben napi 25-50 mikrogramm levotiroxin-nátrium ajánlott (ami 1/2-1 db Letrox 50 mikrogramm tablettának felel meg). Az orvos utasítása szerint az adag 2-4 hetes időközönként 25-50 mikrogramm levotiroxin-nátriummal emelhető napi 100-200 mikrogramm levotiroxin-nátrium adag eléréséig (ami 2-4 db Letrox 50 mikrogramm tablettának felel meg).

Terhesség és szoptatás

Terhesség alatt és a szoptatás időtartama alatt a megfelelő pajzsmirigyhormon-kezelés különösen fontos az anya és a magzat egészsége szempontjából. A gyógyszerszedést ezért ezen időszakok alatt is folyamatosan folytatni kell, a kezelőorvos felügyelete mellett. 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem végeztek tanulmányokat arra vonatkozóan, hogy a Letrox 50 mikrogramm tabletta befolyásolja-e a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A levotiroxinnal vagy a Letrox 50 mikrogramm tabletta egyéb összetevőjével szembeni túlérzékenység esetén a bőrt és a légzőrendszert érintő allergiás reakciók léphetnek fel a gyógyszer szedése során (a gyógyszer alkalmazása után azonnal vagy néhány napon belül), amelyek életveszélyesek is lehetnek.letrox, aluszékonyság

Gyakori mellékhatások:

  • szívdobogásérzés
  • aluszékonyság
  • fejfájás
  • szapora szívverés (tahikardia)
  • idegesség

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Hogyan kell a Letrox 50 mikrogramm tablettát tárolni?

 A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó! Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

A csomagolás tartalma és egyéb információk

A készítmény hatóanyaga a levotiroxin-nátrium × H2O. Tablettánként 53,2-56,8 mikrogramm levotiroxin-nátrium × H2O-ot tartalmaz (amely 50 mikrogramm vízmentes levotiroxin-nátriumnak felel meg).
Egyéb összetevők: Cisztein-hidroklorid-monohidrát (részben cisztinként van jelen a tablettában), mikrokristályos cellulóz, kukoricakeményítő, hidegen duzzadó keményítő, könnyű magnézium-oxid, talkum.

Forgalomba hozatali eng. jogosultja: Berlin-Chemie AG Menarini Group

Hírek

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek
A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A hormonális egyensúly felborulása miatt kialakuló policisztás ovárium szindróma, a PCOS szerteágazó és nagyon kellemetlen tünetekkel járhat. Éppen ezért fontos, hogy ezt az összetett kórképet kezelni, gondozni kell akár éveken át, hogy ne károsítsa a női működést, a termékenységet! Ehhez azonban dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, klinikai farmakológus szerint az orvosi kezelés mellett a páciens aktív együttműködése is szükséges.

További részletek
Túlsúly, meddőség? Lehet, hogy prolaktin túltermelődés okozza?

Túlsúly, meddőség? Lehet, hogy prolaktin túltermelődés okozza?

Az agyalapi mirigy által termelt prolaktin hormon többek közt a tejelválasztásért és a terhesség támogatásáért felelős. Ha azonban nem terhesség vagy szoptatás miatt emelkedik meg a szintje, sok probléma forrása lehet. A prolaktin túltermelődés ugyanis menstruációs zavarokat, meddőséget, vetélést, indokolatlan tejcsorgást, mellfeszülést, fejfájást, fáradtságot, depressziót és súlygyarapodást is okozhat. Dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont főorvos endokrinológusa, belgyógyász az összetett kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok