LETROX 50 MIKROGRAMM TABLETTA

LETROX 50 MIKROGRAMM TABLETTA

Módosítva: 2023.06.02 21:54

Hatóanyag: levothyroxine sodium

ATC-kód: H03AA01

Nyilvántartási szám: OGYI-T-07546

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a jelen gyógyszerleírás 2023.06.02-án frissült. Az esetleges változásokról az OGYÉI oldalán tájékozódjon! Rövid kivonat a hivatalos Betegtájékoztatóból (teljes betegtájékoztatót az OGYÉI honlapjáról töltse le):

Milyen típusú gyógyszer a Letrox 50 mikrogramm tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Letrox 50 mikrogramm tabletta hatóanyaga, a levotiroxin, szintetikus pajzsmirigyhormon. Hatása megegyezik a természetes módon termelődő pajzsmirigyhormonokéval. A Letrox 50 mikrogramm tabletta a pajzsmirigyhormon-hiány és/vagy a pajzsmirigy működési zavarainak kezelésére szolgáló gyógyszer.

Hogyan kell szedni a Letrox 50 mikrogramm tablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. 

Kezelőorvosa az adagolást az alábbiak szerint állapítja meg, annak függvényében, hogy Ön hogyan reagál a kezelésre:
- Pajzsmirigy-alulműködés kezelésére felnőtteknek kezdetben napi 25-50 mikrogramm levotiroxin-nátrium ajánlott (ami 1/2-1 db Letrox 50 mikrogramm tablettának felel meg). Az orvos utasítása szerint az adag 2-4 hetes időközönként 25-50 mikrogramm levotiroxin-nátriummal emelhető napi 100-200 mikrogramm levotiroxin-nátrium adag eléréséig (ami 2-4 db Letrox 50 mikrogramm tablettának felel meg).

Terhesség és szoptatás

Terhesség alatt és a szoptatás időtartama alatt a megfelelő pajzsmirigyhormon-kezelés különösen fontos az anya és a magzat egészsége szempontjából. A gyógyszerszedést ezért ezen időszakok alatt is folyamatosan folytatni kell, a kezelőorvos felügyelete mellett. 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem végeztek tanulmányokat arra vonatkozóan, hogy a Letrox 50 mikrogramm tabletta befolyásolja-e a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A levotiroxinnal vagy a Letrox 50 mikrogramm tabletta egyéb összetevőjével szembeni túlérzékenység esetén a bőrt és a légzőrendszert érintő allergiás reakciók léphetnek fel a gyógyszer szedése során (a gyógyszer alkalmazása után azonnal vagy néhány napon belül), amelyek életveszélyesek is lehetnek.letrox, aluszékonyság

Gyakori mellékhatások:

  • szívdobogásérzés
  • aluszékonyság
  • fejfájás
  • szapora szívverés (tahikardia)
  • idegesség

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Hogyan kell a Letrox 50 mikrogramm tablettát tárolni?

 A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó! Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

A csomagolás tartalma és egyéb információk

A készítmény hatóanyaga a levotiroxin-nátrium × H2O. Tablettánként 53,2-56,8 mikrogramm levotiroxin-nátrium × H2O-ot tartalmaz (amely 50 mikrogramm vízmentes levotiroxin-nátriumnak felel meg).
Egyéb összetevők: Cisztein-hidroklorid-monohidrát (részben cisztinként van jelen a tablettában), mikrokristályos cellulóz, kukoricakeményítő, hidegen duzzadó keményítő, könnyű magnézium-oxid, talkum.

Forgalomba hozatali eng. jogosultja: Berlin-Chemie AG Menarini Group

Hírek

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek
A pajzsmirigy túlműködés gyakran félreértett tünetei

A pajzsmirigy túlműködés gyakran félreértett tünetei

Ha a pajzsmirigy valamilyen ok miatt a kelleténél több hormont termel, túlműködésről beszélünk. Sokan csak a fogyás és a szapora pulzus kapcsán gondolnak erre a lehetőségre, holott a hipertireózis sokszor kevésbé egyértelmű tüneteket is okoz. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus ezekre a tünetekre, és a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK