Pajzsmirigy okozta szemproblémák

Pajzsmirigy okozta szemproblémák

Szerző: Endokrin Központ | Módosítva: 2024.01.31 13:33

A pajzsmirigyzavarok nagy része egészen általános tünetekkel jár, pedig a pajzsmiriggyel kapcsolatos problémák, mint a túl- és alulműködés, a panaszok széles skáláját eredményezhetik, és gyakran okoznak szemészeti panaszokat is.

Pajzsmirigy okozta szemproblémák - Tartalom

Mik azok a pajzsmirigy okozta szemproblémák?

Milyen szemproblémák jelentkezhetnek a pajzsmirigy kóros működése esetén?

Milyen hormonális problémákra utalhatnak a szemproblémák?

Pajzsmirigy okozta szemproblémák kivizsgálása

Pajzsmirigy okozta szemproblémák kezelése

Endokrinológus szerepe pajzsmirigy okozta szemproblémák esetén

Pajzsmirigy okozta szemproblémák lehetséges szövődményei

A pajzsmirigyzavarok nagy része egészen általános tünetekkel jár, pedig a pajzsmiriggyel kapcsolatos problémák, mint a túl- és alulműködés, a panaszok széles skáláját eredményezhetik, és gyakran okoznak szemészeti panaszokat is.

 A tudósok valószínűsítik, hogy a pajzsmirigyen és a szem környékén ugyan olyan receptorok találhatóak, ezért ha a pajzsmirigy megbetegszik, úgy előbb-utóbb szemproblémák, szemtünetek is lehetnek. Ezt a jelenséget a nemzetközi szakirodalom TED-nek – vagyis vagyis Thyroid Eye Disease nevezi.

Mit jelent a pajzsmirigy okozta szemproblémák?

A panasz jelentkezése egészen kellemetlen és esztétikailag is zavaró. Olyan állapot, amikor a szem izmai, a szemhéjak, a könnymirigyek, valamint a szem mögött lévő zsírszövetek gyulladásba kerülnek. Ez a szem és a szemhéj duzzanatát, bevörösödését okozhatja, valamint a szemek kidülledésével is járhat.

Milyen látásproblémák jelentkezhetnek a pajzsmirigy kóros működése esetén?

A szem izmai nem képesek megfelelő működésre, nem mozognak egymással összhangban – ez kettős látást okozhat.

A TED csökkent látást is kiválthat. Ennek oka lehet a szem hátulján lévő idegre gyakorolt nyomás vagy a szem elülső részén kialakuló fekély. Hátterében állhat, hogy a szemhéjak nem képesek teljesen bezáródni.

A TED valójában egy autoimmun betegség (Graves-Orbitopathia vagy Ophthalmopathia), amely akkor fordul elő, amikor a test immunrendszere megtámadja a szemet körülvevő szövetet, gyulladást okozva.

Tünetei:

Legtöbb esetben a probléma aktív szakaszát tünetmentes állapot követi, ezért fordulhat elő gyakran, hogy a betegek nem kerülnek idejében a megfelelő szakemberhez.

A szövődmények elkerülése céljából javasolt minél előbb szakemberhez fordulni. Megfelelő kezelés nélkül könnyen károsodhat a szaruhártya és a szemben található idegek, valamint állandósulhat a kettős látás és az egyéb látásproblémák is.

Milyen hormonális zavarokra utalhatnak a szemproblémák?

Graves-Basedow kór

Szemprobléma alakulhat ki pajzsmirigy túlműködéskor, melynek hátterében gyakran a Graves-Basedow kór húzódik meg. A betegség során a szemgolyó mögött kötőszöveti duzzanat jön létre, így a szemgolyó kisebb-nagyobb mértékben kidülled, ami szemszárazsághoz és szemzáródási zavarokhoz is vezethet.

Cushing szindróma

Ha túlműködik a mellékvesekéreg, ez a szemprobléma alakul ki. Szemészeti tünetei leggyakrabban látóérkiesés, látásromlás és a szemnyomás emelkedése.

Hiperaldoszteronizmus

Az állapot a mellékvesében termelődő aldoszteron mennyiségének emelkedésével jár, és mivel a hiperaldoszteronizmus magas vérnyomással jár együtt, így annak szemtünetei is felléphetnek, mint a látászavarok és a szemfenéki elváltozások.

Cukorbetegség

Cukorbetegeknél – legyen szó 1-es vagy 2-es típusról - súlyos szemprobléma alakulhat ki. A cukorbetegség egyik veszélyes szövődménye a diabéteszes retinopátia, amikor a szemfenéken tócsás vérzések léphetnek fel. Romlik a retina vérellátottsága, valamint a szem idegei is károsodnak. Legrosszabb esetben teljes vakságot is okozhat a probléma. Rendkívül fontos a cukorbetegek rendszeres szemészeti ellenőrzése.

Pajzsmirigy okozta szemproblémák kivizsgálása

A pajzsmirigy okozta szemproblémák kivizsgálása során az endokrinológus vagy szemész által végzett alapos vizsgálatra van szükség. Az alábbiakban felsorolom néhány eljárást és tesztet, amelyek segíthetnek a pajzsmirigy okozta szemproblémák diagnosztizálásában:

Klinikai vizsgálat: Az orvos megvizsgálja a beteg szemét, az arc- és szemmozgásokat, az összes tünetet és panaszt.

Szemnyomás mérése: A szemnyomás mérésével az orvos ellenőrzi, hogy van-e fokozott nyomás a szemgolyóban.

Szem alaki vizsgálata: Az orvos ellenőrzi a szemgolyók alakját, méretét és az esetleges elváltozásokat.

Látótér vizsgálata: A látótér vizsgálatával ellenőrzik, hogy a betegnek vannak-e látásproblémái vagy a látásélesség romlása.

Szemmozgások ellenőrzése: Az orvos megfigyeli a beteg szemének mozgását, különös tekintettel a pajzsmirigy okozta szemizom-problémákra.

Számítógépes tomográfia (CT) vagy mágneses rezonancia képalkotás (MRI): Ezek a képalkotó vizsgálatok részletesebb információkat nyújthatnak a szemgolyók és a környező struktúrák állapotáról.

Szem ultrahang: Ez az eljárás hasznos lehet a szemgolyók belső szerkezetének vizsgálatára.

Vérkép és pajzsmirigytesztek: A vérkép és a pajzsmirigytesztek elvégzése segíthet az orvosnak azonosítani a pajzsmirigy problémákat, például a Basedow-kórt (autoimmun pajzsmirigy-túlműködés).

Antitesttesztek: Az antitestek mérése segíthet az autoimmun pajzsmirigybetegségek, például a Graves-betegség kimutatásában.

Szkintigráfia: A pajzsmirigy szkintigráfia segíthet abban, hogy láthatóvá váljon a pajzsmirigy működése és esetleges eltérései.

Az orvos az összes rendelkezésre álló információ alapján állítja fel a diagnózist és javasolja a megfelelő kezelési tervet. Ha pajzsmirigy okozta szemproblémákra utaló tünetei vannak, sürgősen konzultáljon orvosával a további kivizsgálás és kezelés céljából.

Pajzsmirigy okozta szemproblémák kezelése

A pajzsmirigy okozta szemproblémák kezelése többféle megközelítést is magába foglalhat, és a konkrét terápia az októl és a tünetektől függ. A Graves-betegség vagy más autoimmun pajzsmirigybetegségek által kiváltott szemtünetek kezelése a következő módszerekre összpontosíthat:

Gyulladáscsökkentő gyógyszerek: Nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID-k), például ibuprofen vagy kortikoszteroidok, segíthetnek a szem duzzanatának és gyulladásának csökkentésében.

Pajzsmirigy működésének normalizálása: A pajzsmirigy túlműködésének (hipertireózis) kezelése a tirozol vagy propiltiouracil gyógyszerekkel történhet. Ezek a gyógyszerek csökkentik a pajzsmirigy túlműködését, ami hozzájárulhat a szemproblémák enyhítéséhez.

Szemcsepp vagy gélek: A szemtünetek, mint a szárazság és a vörösség, kezelésére használt szemcseppek vagy gélek alkalmazása segíthet enyhíteni a kényelmetlenséget.

Szemhéjműtét: Amennyiben a szemizmok és a szemhéjak elmozdulnak, az esetleges műtéti beavatkozásokat is megfontolhatják, hogy helyreállítsák a szemgolyók megfelelő helyzetét.

Radioterápia: A szemtünetek súlyosabb esetekben sugárkezeléssel is kezelhetők lehetnek.

Sebészeti kezelés: A súlyos szemizom-elmozdulások esetén a sebészeti beavatkozás is szóba jöhet.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a kezelés minden esetben egyedi lehet, és a kezelési tervet az orvos a betegség kialakulásának és súlyosságának függvényében határozza meg. Fontos az orvos utasításainak pontos követése és a rendszeres követés, hogy értékelni lehessen a kezelés hatékonyságát és szükség esetén módosíthassák azt.

Amennyiben Ön vagy valaki, akit ismer, szemtüneteket tapasztal, amelyeket a pajzsmirigy működési problémái okozhatnak, fontos, hogy mielőbb konzultáljon az egészségügyi szakemberrel a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Endokrinológus szerepe pajzsmirigy okozta szemproblémák esetén

Az endokrinológus a pajzsmirigy és a hormonrendszer szakértője, és számos betegséget, beleértve a pajzsmirigy okozta szemproblémákat is kezel. Az endokrinológusnak kiemelkedő szerepe van a pajzsmirigybetegségek, beleértve a Graves-betegség okozta szemtünetek diagnosztizálásában és kezelésében. Az alábbiakban összefoglalom az endokrinológus szerepét a pajzsmirigy okozta szemproblémák esetén:

Diagnózis felállítása: Az endokrinológus szakértője a pajzsmirigybetegségeknek, és képes felismerni a pajzsmirigy okozta szemproblémákat. A diagnózis felállításához részletes orvosi anamnézis, fizikális vizsgálat és különböző laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok segíthetnek.

Pajzsmirigy működésének értékelése: Az endokrinológus elvégzi a pajzsmirigy működésének alapos értékelését, és meghatározza, hogy a beteg esetében esetlegesen fennáll-e pajzsmirigy túlműködés (hipertireózis) vagy túlműködés (hipotireózis).

Terápia tervezése: Az endokrinológus részt vesz a kezelési terv kidolgozásában. Ez magában foglalhatja a pajzsmirigy működését szabályozó gyógyszerek, például a tirozol vagy a propiltiouracil, az immunrendszer működését befolyásoló gyógyszerek, szemcseppek vagy más támogató terápiák alkalmazását.

Monitoring és követés: Az endokrinológus folyamatosan monitorozza a beteg állapotát, és szükség esetén módosítja a kezelési tervet. A rendszeres követés célja a pajzsmirigybetegség és a szemtünetek alapos ellenőrzése.

Szükség esetén együttműködés más szakemberekkel: Az endokrinológus gyakran együttműködik más orvosokkal, például szemészekkel vagy sebészekkel, különösen akkor, ha a betegség súlyosabb vagy specifikusabb kezelési módszereket igényel.

Az endokrinológus szerepe tehát kulcsfontosságú a pajzsmirigy okozta szemproblémák teljes körű diagnózisában és hatékony kezelésében. Ha valaki pajzsmirigy okozta szemtüneteket észlel, érdemes időben konzultálni egy endokrinológussal a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Pajzsmirigy okozta szemproblémák lehetséges szövődményei

Pajzsmirigy okozta szemproblémák szövődményei közé tartozhatnak a szemgolyók kipúposodása, a szemhéjak összehúzódása, a látásromlás és a száraz szemek. A súlyosabb esetekben a szaruhártya sérülése, a glaukóma vagy a vakság kialakulása is előfordulhat. A fokozott szemnyomás, a gyulladás és az ödéma szövődményeket okozhatnak, amelyek kezelése endokrinológus és szemész szoros együttműködését igényli. Időben történő diagnózis és megfelelő kezelés szükséges a szövődmények minimalizálásához és a betegség kontrollálásához.

Téma szakértője

 • Prof. Dr. Holló Gábor

 • Szakterületek:
  • szemész szakorvos, zöldhályog (glaukóma) specialista
 • Specialitások:
  • ​​​​​​glaucoma (zöldhályog) speciális diagnosztika és hosszú távú gondozás
  • szemészeti betegségek vizsgálata, kezelése, gondozása
  • magas vérnyomás okozta szemproblémák
  • diabéteszes és hipertenzív retinopátia

   

  Rendelés típusa:

  • személyes rendelői vizit

   

  Rendelés helye: Széna tér

  Telefonszám: +36 30 841 8636

   

  Online bejelentkezés

 


 

Hírek

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek
A pajzsmirigy túlműködés gyakran félreértett tünetei

A pajzsmirigy túlműködés gyakran félreértett tünetei

Ha a pajzsmirigy valamilyen ok miatt a kelleténél több hormont termel, túlműködésről beszélünk. Sokan csak a fogyás és a szapora pulzus kapcsán gondolnak erre a lehetőségre, holott a hipertireózis sokszor kevésbé egyértelmű tüneteket is okoz. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus ezekre a tünetekre, és a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK