6 tünet, ami pajzsmirigyzavarra utalhat

6 tünet, ami pajzsmirigyzavarra utalhat

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2023.11.09

A pajzsmirigyzavar igen sok embert érint, ráadásul a legtöbben még csak nem is sejtik, hogy a panaszok hátterében hormonális probléma áll. Ennek oka, hogy a tünetek sokszor teljesen hétköznapiak, így az ember nem is gondolná, hogy valamilyen rendellenesség húzódhat meg a háttérben. Sajnos azonban ez a hozzáállás veszélyes is lehet, hiszen a kezeletlen pajzsmirigygondok igen kellemetlen tüneteket is produkálhatnak. Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája a leggyakoribb panaszokat gyűjtötte össze.

Online Bejelentkezés

Mammut II 2. - 1024 BUdapest, Lövőház utca 1-5

Mi is a pajzsmirigyzavar?

A pajzsmirigy a nyak elülső részén elhelyezkedő szerv, mely testünk egyik legfontosabb mirigye, hiszen az egész szervezet működésére nagy befolyást gyakorol. A pajzsmirigy élettani feladata a pajzsmirigy hormon (trijód-tironin és tiroxin) termelése, mely fontos szerepet játszik a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, a növekedésben, a szexuális működésben, illetve az agyban végbemenő folyamatokban. A pajzsmirigy működését az agyalapi mirigy szabályozza, ami pedig az agy (hypothalamus) irányítása alatt áll. Mivel szinte az összes szervre komoly hatást gyakorol, így meghibásodása komoly gondokat okozhat, függetlenül attól, hogy alul-vagy túlműködéséről, esetleg gyulladásáról van szó. De lássuk, melyek azok az egészségügyi változások, amelyek e betegségre hívják fel a figyelmet.

Jellemző tünetek

Testsúlyváltozás

A pajzsmirigyzavarnak talán a legismertebb tünete a testsúly viszonylag hirtelen megváltozása normál étkezési szokások mellett. Ez bizony akár extrém méreteket is ölthet, ahogy a probléma fokozódik, éppen ezért a nagyobb túlsúllyal rendelkező embereknek, akik megfelelő testmozgás és diéta mellett sem tudnak lefogyni, mindenképp gondolniuk kell hormonális zavarra. A mirigy alulműködése ugyanis rendszerint hízással társul, míg túlműködésnél nagymértékű fogyással kell számolni, méghozzá különösebb fogyókúra illetve diéta nélkül. Ennek oka, hogy a pajzsmirigy probléma az egész anyagcserére hatással van, ami természetesen a testsúlyban is megmutatkozik.

Menstruációs zavarok

A pajzsmirigygondok nagy befolyással vannak a menstruációs ciklusra is, így nem ritka, hogy rendszertelen vérzést eredményeznek (bár ez nem törtvényszerű). Ez független attól, hogy alul-vagy túlműködésről van szó, hiszen mindkét esetben előfordulhat a panasz, így ez sajnos teherbeesési nehézségekhez, valamint vetéléshez is vezethet-hívja fel a figyelmet dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Megváltozott hangulat

Természetes, hogy az ember hangulata időnként változik, és hol hullámhegyeken, hol hullámvölgyekben találja magát. Azonban ha tartósan valaki letargikus állapotban van, vagy éppen hogy izgatott, akkor az hormonproblémára is utalhat. Pajzsmirigy-alulműködés esetén ugyanis gyakori a depresszió, a fáradtság és az aluszékonyság, míg túlműködésnél fordított a helyzet, és hiperaktivitás, idegesség, valamint fokozott izgalom jelentkezhet..

Emésztési zavarok

Mivel a pajzsmirigyzavar anyagcsere problémával jár együtt, így természetes, hogy az emésztés is érintett, és kellemetlen tüneteket produkál. Túlműködés esetén ezért gyakran jelentkezik hasmenés, míg alulműködéskor inkább a székrekedés a jellemző.

Csökkent hideg/meleg tűrés

Mindenki máshogy viseli a szélsőségesebb időjárást, ám ha ebből a szempontból valamilyen változás lépett fel önnél, úgy lehet, hogy az betegségre hívja fel a figyelmet. Ha a pajzsmirigy alulműködik, akkor a beteg nehezen viseli a hideget, míg túlműködésnél a meleg tűrésével vannak komolyabb problémák, ami többek között fokozott izzadással is jár.

Pulzusszám megváltozása

Vannak olyan helyzetek, amikor kissé magasabb a pulzusszámunk, ám az esetek többségében ez nem ad okot aggodalomra, hiszen idegesség, stresszhelyzet is könnyen kiválthatja. Azonban nem árt azzal tisztában lenni, hogy a pajzsmirigy gondok nagy befolyással vannak a pulzusszámra is, így szapora lesz a szívverés, amennyiben túlműködésről, és csökken a pulzusszám, amennyiben alulműködésről van szó. Éppen ezért, ha többször tapasztal hasonló tüneteket, akkor érdemes lehet vérvizsgálattal megbizonyosodni arról, hogy vajon nem áll-e fenn pajzsmirigy probléma, mert ha igen, akkor az leggyakrabban gyógyszeres kezeléssel könnyen orvosolható.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő
29 éves nő vagyok és a közelmúltban alap pajzsmirigy laborvizsgálaton vettem részt, az értékeim a következők:
TSH: 2,57
FT3: 5,1
FT4: 9,6
A tüneteim között van a súlygyarapodás, megnövekedett arcszőrzet, hajhullás, fáradékonyság, alvászavarok. A kérdésem az lenne, hogy ezekkel az eredményekkel érdemes lenne endokrinológus segítségét kérnem vagy más irányú a panaszaim forrása?

Válaszukat előre is köszönöm!

Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Kedves Anna!

A pajzsmirigy működés rendben van, a panaszokat nem magyarázza. Más hormonok szerepe felmerül a panaszai háttérben, ezért endokrin kivizsgálása javasolt.

Üdvözlettel:

Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK