Pajzsmirigy alulműködés lelki okai

Pajzsmirigy alulműködés lelki okai

Módosítva: 2023.04.20 22:51

Pajzsmirigy-alulműködés esetén a pajzsmirigy hormonjainak - a thyroxin (T4) és a trijód-tironin (T3) - termelődése nem elégséges, akár teljesen leáll. A pajzsmirigy-hormonok gyakorlatilag minden szervrendszerre hatnak, így a betegség tünetei is széles skálán mozognak. A tünetek függnek a betegség súlyosságától és az egyéni tényezőktől is.

Pajzsmirigy alulműködés - Tartalom

Mi az a pajzsmirigy alulműködés?

Pajzsmirigy alulműködés tünetei

Pajzsmirigy alulműködés okai

Pajzsmirigy alulműkös lelki okai

Hogyan nyilvánul meg a pajzsmirigy alulműködés okozta lelki hatás?

Miért fontos kezelni a pajzsmirigy alulműködést?

Pajzsmirigy alulműködéssel kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az a pajzsmirigy alulműködés?

A pajzsmirigy alulműködés (hypothyreosis) olyan állapot, amikor a pajzsmirigy nem termel elegendő mennyiségű pajzsmirigyhormont. A pajzsmirigyhormonok fontos szerepet játszanak a test anyagcseréjének szabályozásában, így a pajzsmirigy alulműködése számos tünetet okozhat, beleértve a fáradtságot, a hideg érzést, a hízást, a székrekedést, a száraz bőrt és a hajhullást is.

Az alulműködést általában a pajzsmirigy gyulladása (autoimmun pajzsmirigybetegség) vagy a pajzsmirigy műtéti eltávolítása okozza. Kezelése általában a pajzsmirigyhormon-pótlásból áll, ami azt jelenti, hogy szintetikus pajzsmirigyhormont szednek a betegek a hiányzó hormon pótlására. Fontos azonban, a pajzsmirigy alulműködésének mihamarabbi felismerése és kezelése, mivel a hosszabb ideig fennálló hiányállapot súlyosabb tünetekkel és egészségügyi problémákkal járhat.

Pajzsmirigy alulműkődés tünetei

A pajzsmirigy alulműködés (hypothyreosis) tünetei változóak lehetnek és attól függenek, hogy mennyire súlyos az állapot. Azonban az alábbiak a pajzsmirigy alulműködés fő tünetei általában:

  • Fáradtság és kimerültség: a pajzsmirigy alulműködése az alacsony pajzsmirigyhormon szint miatt a test anyagcseréje lelassul, ami fáradtságot és kimerültséget okozhat.
  • Hideg érzés: A pajzsmirigy alulműködés miatt a test hőtermelése csökkenhet, ami hideg érzést okozhat.
  • Súlygyarapodás: A pajzsmirigy alulműködése csökkenti az anyagcserét, ami súlygyarapodást okozhat.
  • Székrekedés: A pajzsmirigy alulműködése miatti alacsony hormon szint lassítja az emésztést, ami székrekedést, puffadást okozhat.
  • Száraz bőr és haj: A pajzsmirigy alulműködése csökkenti az olajtermelést a bőrön és a hajon, így szárazságot és viszketést okozhat.
  • Depresszió és hangulatingadozások: A pajzsmirigy alulműködés hatással van az agyhangulat szabályozó funkcióira, ami depressziót és hangulatingadozásokat okozhat.
  • Memóriazavarok: A pajzsmirigy alulműködés befolyásolja a memóriát és a koncentrációt.
  • Érzékenység a hidegre: A pajzsmirigy alulműködés miatt a test hőtermelése csökkenhet, ami érzékenységet okozhat a hidegre.

Ezek a tünetek azonban nem specifikusak és más egészségügyi problémákkal is kapcsolatban lehetnek, ezért fontos, hogy orvoshoz forduljon, ha bármilyen tünetet tapasztal. Az orvos szakember segít az okok feltárásában és az adekvát kezelés meghatározásában.

Pajzsmirigy alulműködés okai

A pajzsmirigy alulműködés (hypothyreosis) több okból is előfordulhat, beleértve:

Autoimmun pajzsmirigybetegség (Hashimoto-thyreoiditis): Az autoimmun betegség során az immunrendszer megtámadja a pajzsmirigyet, amelynek következtében a pajzsmirigy sejtek károsodnak és nem termelnek elegendő pajzsmirigyhormont.

Pajzsmirigy műtéti eltávolítása: Ha a pajzsmirigyet műtéti úton eltávolítják vagy ha a pajzsmirigy nagy részét el kell távolítani, akkor pajzsmirigy alulműködés kialakulhat.

Jódhiány: A pajzsmirigy hormon termeléséhez megfelelő jód mennyisége nélkülözhetetlen. Jódhiányos területeken a pajzsmirigy nem képes elegendő mennyiségű hormont termelni, így pajzsmirigy alulműködés alakulhat ki.

Gyulladásos állapotok: A pajzsmirigy gyulladása (thyreoiditis) károsíthatja a pajzsmirigy sejteket, ami csökkenti a hormontermelést.

Terhesség: A terhesség alatt a pajzsmirigy által termelt pajzsmirigy hormon szintje növekedhet és a terhesség végére hirtelen újra lecsökkenhet, ami pajzsmirigy alulműködést okozhat.

Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek (például amiodaron, litium) befolyásolhatják a pajzsmirigyhormonok termelését és pajzsmirigy alulműködést okozhatnak.

Genetikai tényezők: Néhány esetben a pajzsmirigy alulműködés genetikai okokból alakul ki.

Lelki okok: A pajzsmirigy alulműködés hátterében gyakran lelki okok állnak, például krónikus stressz, érzelmi kimerültség, depresszió illetve számos más lelki ok.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az okok nem mindig egyértelműek, és az alulműködés előfordulhat bármilyen korban és bármilyen nemnél. Ha pajzsmirigy alulműködés gyanúja merül fel, javasolt mihamarabb orvosi vizsgálatot végezni annak meghatározására, hogy mi okozza a tüneteket. Az orvos általában vérvizsgálatokat, ultrahangot vagy egyéb vizsgálatokat végezhet annak érdekében, hogy meghatározza a pajzsmirigy alulműködés okait.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Pajzsmirigy alulműködés lelki okai

A pajzsmirigy alulműködés (hypothyreosis) egy endokrin rendellenesség, amelynek során a pajzsmirigy nem termel elegendő mennyiségű pajzsmirigy hormont, vagy a szervezet nem tudja megfelelően felhasználni azokat. Ennek számos oka lehet, ideértve a genetikai hajlamot, autoimmun betegségeket, vagy a pajzsmirigy műtétjét vagy besugárzását.

Bár a pajzsmirigy alulműködés főleg fizikai okokra vezethető vissza, vannak olyan pszichológiai tényezők is, amelyek hozzájárulhatnak a problémához. Például a stressz, az érzelmi traumák és az érzelmi kimerültség mind hatással lehetnek a pajzsmirigy egészségére.

Az érzelmi stressz és az érzelmi traumák befolyásolhatják a pajzsmirigy működését, mivel a stressz hatására a test felszabadítja a kortizol hormont, ami gátolja a pajzsmirigy hormonok termelődését. Az érzelmi kimerültség és a krónikus stressz szintén csökkentheti a pajzsmirigy működését.

Az érzelmi stressz és traumák kezelése, például a terápia, a meditáció, a jóga és a relaxációs technikák segíthetnek csökkenteni az alulműködés kockázatát vagy enyhíteni a tüneteket. Azonban fontos megjegyezni, hogy a pajzsmirigy alulműködés kezelése a megfelelő gyógyszerekkel történik, amelyeket az endokrinológus ír fel.

Hogyan nyilvánul meg a pajzsmirigy alulműködés okozta lelki hatás?

A pajzsmirigy alulműködés okozta lelki hatások lehetnek nagyon változatosak és az egyéni tapasztalatok is eltérőek lehetnek. Az alábbiakban felsorolunk néhány lehetséges tünetet, amelyeket a pajzsmirigy alulműködés okozhat:

Hangulatváltozások: A pajzsmirigy alulműködés hangulati ingadozásokat okozhat, amely magában foglalhatja az érzelmi ingadozásokat, a szorongást, az ingerlékenységet és a depressziót.

Fáradtság és kimerültség: A pajzsmirigy alulműködés által okozott fáradtság és kimerültség érzése szintén hozzájárulhat a hangulati problémákhoz és a szorongáshoz.

Koncentrációs nehézségek: A pajzsmirigy alulműködés lassítja az agyműködést, és nehezebbé teheti a koncentrációt, a gondolkodást és a ronthatja a memóriát.

Érzelmi labilitás: A pajzsmirigy alulműködés érzelmi labilitást okozhat, ami azt jelenti, hogy az érzelmek gyorsan változnak és az egyén nehéznek találhatja az érzelmi kontrollt.

Alvászavarok: A pajzsmirigy alulműködés okozta állandó fáradtság és kimerültség érzése gyakran alvászavarokkal jár, ami hozzájárulhat a hangulati problémákhoz.

Ezenkívül a pajzsmirigy alulműködés gyakran összefüggésbe hozható a szorongással, a pánikrohamokkal és az alacsony önértékeléssel. A lelki hatások azonban nem mindig könnyen felismerhetőek és előfordulhat, hogy az egyén nem tudja azonosítani, hogy a pajzsmirigy alulműködése miatt érzi magát rosszul. Illletve gyakori hogy a lelki ok okozza a pajzsmirigy alulműködést, így egy kétoldalú, kölcsönös kapcsolat áll fenn a pajzsmirigy alulműködés és a lelki problémák között.Ha bármilyen lelki problémát tapasztal, javasolt mihamarabb orvoshoz fordulni a megfelelő kezelés érdekében.

Kapcsolódó cikkünk

Tünetek, melyekről nem is gondolná, hogy pajzsmirigyzavar okozza

Ha kellemetlen tünettel szembesül valaki, akkor gyakran már maga a panasz sejteti, hogy milyen szervünk lett beteg. A pajzsmirigyzavarok azonban olyan tüneteket produkálhatnak, melyekből az illető nem is gondolná, hogy ennek az apró szervnek a hibás működése okozza a problémát. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája összeszedett néhány ilyen panaszt. 
 

Miért fontos kezelni a pajzsmirigy alulműködést?

A pajzsmirigy alulműködés kezelése nagyon fontos, mivel az alacsony pajzsmirigy hormonszintek számos negatív hatást gyakorolhatnak a szervezetre és az egészségre. 

A pajzsmirigy alulműködés növelheti a szív- és érrendszeri betegségek, például a magas vérnyomás, az érelmeszesedés és a szívbetegségek kockázatát.

A pajzsmirigy alulműködés a vér koleszterinszintjének emelkedéséhez vezethet, ami szintén növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A pajzsmirigy alulműködés növelheti a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kockázatát.

A pajzsmirigy alulműködés csökkentheti a csonttömeget, ami osteoporosishoz vezethet.

A pajzsmirigy alulműködés növelheti a meddőség és az alacsony libidó kockázatát.

A pajzsmirigy alulműködés csökkentheti az agyműködést, ami koncentrációs nehézségeket, fáradtságot, kimerültséget, memória zavarokat és egyéb mentális tüneteket okozhat.

A pajzsmirigy alulműködés számos fizikai tünetet is okozhat, mint például a hidegérzet, a száraz bőr, a hajhullás és az alacsony energiaszint.Ezek a hatások csak néhány példa arra, hogy milyen káros hatásokkal járhat az alacsony pajzsmirigy hormon szintekkel járó pajzsmirigy alulműködés. A kezelés a hormonszint normalizálásával segíti az egészség és az életminőség javítását. Ha pajzsmirigy alulműködésre utaló tüneteket tapasztal, javasolt miahamarabb orvoshoz fordulni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Téma szakértői

Dr. Békési Gábor PhD

Dr. Békési Gábor PhD

endokrinológus, belgyógyász, egyetemi docens
Prof. Dr. Balázs Csaba

Prof. Dr. Balázs Csaba

endokrinológus, belgyógyász, immunológus
Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Dr. Mutnéfalvy Zoltán

endokrinológus, belgyógyász

Hírek

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek
A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A hormonális egyensúly felborulása miatt kialakuló policisztás ovárium szindróma, a PCOS szerteágazó és nagyon kellemetlen tünetekkel járhat. Éppen ezért fontos, hogy ezt az összetett kórképet kezelni, gondozni kell akár éveken át, hogy ne károsítsa a női működést, a termékenységet! Ehhez azonban dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, klinikai farmakológus szerint az orvosi kezelés mellett a páciens aktív együttműködése is szükséges.

További részletek
Túlsúly, meddőség? Lehet, hogy prolaktin túltermelődés okozza?

Túlsúly, meddőség? Lehet, hogy prolaktin túltermelődés okozza?

Az agyalapi mirigy által termelt prolaktin hormon többek közt a tejelválasztásért és a terhesség támogatásáért felelős. Ha azonban nem terhesség vagy szoptatás miatt emelkedik meg a szintje, sok probléma forrása lehet. A prolaktin túltermelődés ugyanis menstruációs zavarokat, meddőséget, vetélést, indokolatlan tejcsorgást, mellfeszülést, fejfájást, fáradtságot, depressziót és súlygyarapodást is okozhat. Dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont főorvos endokrinológusa, belgyógyász az összetett kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok