Jódellátottság - nagy gondokat okozhat a jódhiány

Jódellátottság - nagy gondokat okozhat a jódhiány

Prof. Dr. Góth Miklós PhD Módosítva: 2023.02.14

A jód a pajzsmirigy hormonok fontos alkotója, hiánya és túlsúlya is zavart okoz a pajzsmirigy működésben- éppen ezért érdemes nagy figyelmet fordítani a megfelelő mennyiségű bevitelére. Hogy milyen hazánk jódellátottsága jelenleg, miért számít mérföldkőnek a jódozott só bevezetése, illetve, miket okoz pontosan jódhiány, arról Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.

online bejelentkezés pajzsmirigy vizsgálatra

Javuló jódellátottság a világban

Az elmúlt évtizedekben a kívánt jódellátottság világviszonylatban is jelentős javulást mutatott: 2003-2014 között a megfelelő jódellátottságú országok száma 67-ről 116-ra emelkedett.

Magyarországon a közelmúltig az ország 80 százaléka enyhén jódhiányos volt. Hazánkban a jódozott só használata nem kötelező, hanem önkéntes. 2014 óta az iskolai közétkeztetésben a jódozott só használata kötelező, azóta az általános iskoláskorú gyermekek jódellátottsága megfelelő.

Az Alpok vidéke (Dél-Németország, Svájc, Ausztria, Észak-Olaszország) erősen jódhiányos terület, ezért a 20. század közepéig - amikor is bevezették a jódozott konyhasót- igen gyakori volt a jódhiányból adódó strúma, sőt a kreténizmus is. Ez sokszor a képzőművészeti alkotásokon is látható: Elsősorban a reneszánsz és barokk festményeken (és egyéb képzőművészeti alkotásokon) figyelhető meg. Úgy vélik, hogy a pajzsmirigy megnagyobbodás előfordulása akkoriban igen gyakori volt, különösen az erősen jódhiányos területeken. Madonnát például nem egyszer ábrázolták strúmával, de Artemisia Gentileschi  barokk olasz festőnő Judit és a szolgálólánya képén is látható.

Jód a vizeletben

Megfelelő jódellátottság esetén a 24 órás vizelet jódtartalma 100-300 mikrogramm/liter. Enyhe jódhiány esetén a vizelet jód koncentrációja 50-99 mikrogramm/liter, közepes jódhiánykor 20-49 mikrogramm/liter, súlyos jódhiány esetén pedig 20 mikrogramm/liter alatti.

A vizelet jódtartalmának meghatározása a rutin betegellátásban nem elérhető, az kutatási célokat szolgál.

A jódhiány hatásai felnőtt- és gyermekkorban

jódhiány hatásaiA jódhiány nemcsak a pajzsmirigyműködést károsítja, hanem a reprodukciós képességet is negatívan befolyásolhatja. Jelentkezhet strúma, súlyosabb esetben pajzsmirigy alulműködés. Ilyen esetekben gyakoribb a spontán vetélés, a halvaszülés, nagyobb a szülés körüli halálozás. Az anyai jódhiány legsúlyosabb formája a magzati idegrendszer súlyos károsodása (kreténizmus), gyakoribbak a fejlődési rendellenességek. Csecsemő- és gyermekkorban a testi és mentális fejlődés is elmarad. Felnőttkorban a jódhiány csökkent termékenységet eredményezhet, a pajzsmirigyműködés zavara gyakori oka a teherbeesési nehézségeknek. Magyarországon a hosszú időn érvényesülő enyhe jódhiány miatt főleg időskorban gyakoribb volt a göbös pajzsmirigy, továbbá a pajzsmirigy túlműködés, melyet egy vagy több, fokozott pajzsmirigy hormont termelő göb okozott. 

Jódhiány következtében a pajzsmirigy először diffúzan megnagyobbodik, majd göbök képződnek. Az eltérések ultrahanggal követhetőek. Idősebb korban a túlműködő göbök pajzsmirigy izotóp vizsgálattal (szcintigráfia) mutathatóak ki. Érdemes tudni, hogy pajzsmirigy megnagyobbodást más kórfolyamatok is előidéznek, például autoimmun pajzsmirigy betegség- mondja Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa.

A jódhiány kezelése

Normálisan működő jódhiányos strúma 40 éves kor alatt – ha autoimmun mechanizmus kizárható - napi 300-400 mikrogramm jód adásával kisebbíthető, de ez a kezelés csak egyes esetekben mérlegelendő.

Lakossági szinten közegészségügyi intézkedések szükségesek: ennek általánosan elterjedt formája a jódozott konyhasó használata. Ha a napi jódbevitel tartósan kevesebb, mint 20 mikrogramm, súlyos jódhiány alakul ki.  Felnőttkorban a napi jódszükséglet 150 mikrogramm, mely jódozott konyhasó használatával biztosítható. A megfelelő jódellátásra a várandósság során is nagy figyelmet kell fordítani! A jódtartalmú terhességi multivitamin készítmények 150-220 mikrogramm jodidot tartalmaznak.  Erre a célra gyógyszerminőségű, forgalomban levő 100 vagy 200 mikrogrammos jodid tabletta is megfelelő.

Fontos, hogy az autoimmun (Hashimoto) pajzsmirigy gyulladásban a jód adása nem javasolt, mert gyorsíthatja, súlyosbíthatja az autoimmun folyamatot, azonban terhességben ilyen esetekben is adható jód.

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon mit okozhat a túlzott jódbevitel?

“Tartósan nagy mennyiségű jód bevitel enyhe pajzsmirigy alulműködést idézhet elő. Göbös strúma – normális működéssel vagy enyhe túlműködéssel hirtelen nagy mennyiségű jódbevitelre túlműködésűvé válhat”.  Ennek megelőzésére jódos kontrasztanyag adása (például CT, szív koszorúsér vizsgálat) előtt és után néhány napig pajzsmirigy-gátlószeres kezelés adható”- mondja a professzor.

Ref. Mezősi E Pajzsmirigybetegségek. In: Endokrin betegségek felnőttkorban. Szerk. Nagy V Endre, Medicina, 2021.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő /Doktor úr!
6 éve pajzsmirigy beteg lettem! Letrox 125mg gyógyszert szedek. Eddig mindig rendben volt az értékem viszont mostani laboreredményem 12,3mlU/l lett. Mitől lehet az emelkedett érték? Esetleg nagyobb mennyiségű gyógyszert kell szednem?
Köszönöm szépen a választ!
Szabó Ferencné

Kelemen Edina
Kelemen Edina egészségügyi asszisztens
Kedves Szabó Ferencné !
A pajzsmirigy hormon laborérték eltolódásában számos dolog befolyásoló tényező lehet. Akár egy nemrégiben lezajlott betegség. Mindenképp szakorvosi konzultáció szükséges, ismerni kell valamennyi pajzsmirigy hormon leletét, esetleg friss ultrahangra van szükség ami a gyulladást jelzi. Amennyiben segíteni tudunk kérem jelentkezzen be központunkba .

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Magas színvonal

Önöknél az ár - érték arány tökéletes összhangban van. Ezért járok Önökhöz. Eddig az összes problémámra azonnali segítséget kaptam. Az azonnali segítség adás az Önök részéről, idő és pénz megtakarítását jelenti számomra. Egészen konkrétan ezért veszem igénybe nagyon magas orvosi szolgáltatásukat. Az Önökhöz hasonló orvosi szolgáltatás és szemlélet gyakorlatilag nincs több. Nagyon bízom abban, hogy egyszer a közgyógy ellátásban is hasonló színvonal lesz egyszer.

További vélemények

Hírek

Magas ATPO normál TSH mellett-lehetséges?

Magas ATPO normál TSH mellett-lehetséges?

A pajzsmirigyzavarok diagnosztikájában nagy szerepe van a laborvizsgálatnak is, melynek során olyan értékeket néznek, mint pl. a TSH, fT3, fT4, ATPO. Sokan úgy gondolják, hogy ha az ATPO szintje emelkedett, akkor bizony a TSH is rendellenes. Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa elárulta, ez nem minden esetben van így. 

További részletek
Jódellátottság - nagy gondokat okozhat a jódhiány

Jódellátottság - nagy gondokat okozhat a jódhiány

A jód a pajzsmirigy hormonok fontos alkotója, hiánya és túlsúlya is zavart okoz a pajzsmirigy működésben- éppen ezért érdemes nagy figyelmet fordítani a megfelelő mennyiségű bevitelére. Hogy milyen hazánk jódellátottsága jelenleg, miért számít mérföldkőnek a jódozott só bevezetése, illetve, miket okoz pontosan jódhiány, arról Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.

További részletek
Metformin- ezeket érdemes tudni róla

Metformin- ezeket érdemes tudni róla

A metformin igen gyakran használt hatóanyag az IR, a prediabetes és a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében, hiszen nagyban hozzájárul az inzulin-és a vércukorszintek optimalizálásához. Hogy mi mindent érdemes róla tudni, azt dr. Koppány Viktóriától, az Endokrinközpont endokrinológusától, PCOS és inzulinrezisztencia specialistájától kérdeztük meg.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok