Ezeket tegye, ha pajzsmirigyzavarral teherbe akar esni

Ezeket tegye, ha pajzsmirigyzavarral teherbe akar esni

Dr. Békési Gábor PhD Létrehozva: 2022.04.08 Módosítva: 2022.04.08

A pajzsmirigyzavarok köztudottan jelentősen befolyásolják a teherbeesést, a terhességet. Dr. Békési Gábor PHD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ezért hasznos tanácsokat adott arra, hogy vajon miket érdemes megtenni a családalapítás érdekében. 

Gyógyszeres beállítás 

Az első és legfontosabb a pajzsmirigy hormonok szintjének normalizálása. A teherbeesés szempontjából a legideálisabb az 1 mIU/l körüli TSH érték. Ennek elérése érdekében gyógyszeres kezelésre lehet a legtöbb esetben szükség. Mind a pajzsmirigy alulműködés, mind a túlműködés negatívan befolyásolja a teherbeesés esélyét, ráadásul vetélést/koraszülést, fejlődési rendellenességeket is okozhatnak, így fontos a megfelelő pajzsmirigy hormonellátottság. Fontos, hogy az egész terhesség során ellenőriztesse az értékeit, hiszen a várandósság előrehaladtával a gyógyszer dózisa változhat (hiszen a magzat az anyától veszi el a számára szükséges hormonmennyiséget). 

Olykor előfordulhat, hogy a gyógyszeres terápia nem elég, és izotópos kezelésre, esetleg műtétre van szükség. Ezeket még a családalapítás előtt érdemes elvégeztetni a jobb kilátások reményében! 

Táplálékkiegészítők 

pajzsmirigyzavar kezelése teherbeeséshezPajzsmirigyzavarok esetén vannak olyan vitaminok és nyomelemek, melyek bevitelére érdemes hangsúlyt fektetni. Ilyen pl. a jód, a szelén, cink, vas, réz, valamint a D-vitamin is. Ezeket beviheti külön-külön, ám szedheti pl. várandós vitamin formájában is. Viszont még mielőtt el kezdene alkalmazni valamit, előtte egyeztessen endokrinológusával, ugyanis lehetnek olyan vitaminok/ásványi anyagok, melyek inkább rontanak az állapoton (pl. jódot pajzsmirigy túlműködés/autoimmun pajzsmirigybetegség esetén nem szabad szedni). 

Gluténmentes diéta 

Több tanulmány szerint is gyakran jár együtt autoimmun pajzsmirigyzavar gluténérzékenységgel. Éppen ezért több szakember javasolja, hogy azok, akik Hashimoto vagy Graves-Basedow kórban szenvednek, járjanak utána, nincs-e gluténérzékenységük, és ha van, akkor tartsanak gluténmentes diétát, hiszen ezzel javulhatnak az értékei. Az összefüggés pontos oka egyelőre rejtély az orvosok előtt is, ám többen úgy vélik, a válasz az ún. transglutaminaz II enzim (TGase II) elleni antitestekben keresendő (ezek gluténérzékenység esetén nagyobb mennyiségben vannak jelen), valamint a gliadin (ez a gluténban található fehérje) szerkezete igen hasonló a pajzsmirigyéhez. 

Nézesse meg a többi hormon szintjét 

A hormonzavarok gyakran egyszerre vannak jelen, hiszen az endokrin rendszerben minden mindennel összefügg. Így sokszor megesik, hogy ha valaki pajzsmirigyzavarral küzd, kiderül, hogy mellette jelen vannak még egyéb problémák is (leggyakrabban ösztrogéndominancia, inzulinrezisztencia, 2-es típusú diabetes, magas prolaktin szint, PCOS). Ezek mind befolyásolják a teherbeesést/terhességet, így, ha pajzsmirigyzavarral küzd, érdemes ezeket is megnézetnie- javasolja dr. Békési Gábor PHD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája. 

Mozogjon  

A pajzsmirigy alulműködés a lelassult anyagcsere miatt gyakran túlsúlyt okoz. A zsírszövet pedig egyfajta ösztrogénraktár, így könnyen ösztrogéndominanciához vezethet a súlyfelesleg- ez pedig akadályozhatja a teherbeesést. Éppen ezért érdemes nagy hangsúlyt fektetni nem csak a táplálkozásra, hanem a mozgásra is, hiszen jelentősen megkönnyíti a fogantatást az, ha megszabadul a plusz kilóktól. 

 

 

Téma szakértői

Prof. Dr. Balázs Csaba

Prof. Dr. Balázs Csaba

endokrinológus, belgyógyász, immunológus
Dr. Hernádi Balázs

Dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász
Dr. Polyák Annamária

Dr. Polyák Annamária

endokrinológus, belgyógyász, diabetológus

Orvos válaszol

Tisztelt Dr. Úr!
60 éves nő vagyok szívritmus zavarra és magasvérnyomásra szedek gyógyszert. Gyomorröntgenen voltam mellkas panaszok miatt évekkel ezelőtt ,ott kérdezte a Dr. nő hogy mikor nézettem meg a strumámat . Mivel a laboreredmények mindig jók most is TSH 0.982umol/ml(0.340-4,000) körzeti orvosom eddig nem küldött tovább.Most elmentem orvoshoz aki ultrahangra elküldött ,bár panaszaim nincsenek.UH Eredménye :Jobb lebeny mérs. nagyobb benne egy 17mm legnagyobb átmérőjű és több kisebb vegyes echoszerkezetű göb látható a bal lebeny lényegesen nem nagyobb,benne néhány echoszegény cystosus góc ábrázolódik(5-6mm).Az isthmus nem szélesebb.A nyálmirigyek szabályosak. A carotis rendszer nyaki szakasza normális lefutású tágságú.A vizsgált nyaki régióban kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem mutatható ki. Mindkét oldalon több reaktiv jellegű nyirokcsomó(10-12mm). Vélemény: Jobb oldali túlsúlyú struma nodosa. I.u Most elküldtek Aspirációs cytológiára.Szeretném megkérdezni mit jelent az ultrahang vizsgálat eredménye? Miért nem küldtek izotópos vizsgálatra Feltételezhető rosszindulatú daganat?Tele vagyok félelemmel!!!
Köszönöm szépen válaszát!

Tisztelettel:Hegedűsné

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

A pajzsmirigy göbösség nagyon gyakori jelenség. Az esetek döntő többségében a göbök jóindulatúak. Ennek ellenére a szakma szabályai szerint az 1 cm-t elérő vagy azt meghaladó göböket meg kell szúrni, és a sejteket elemezni kell. Izotóp vizsgálatra nincs szükség, mert a szúrásos vizsgálat sokkal biztosabb diagnózist ad. Ne izguljon! Minden valószínűség szerint jóindulatú göbje van.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor


Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

hozzáállás 5*

A beteghez való hozzáállással nagyon megvoltam elégedve, mind a recepciós hölgyek, mind pedig a doktor úr részéről. Köszönöm!

További vélemények

Hírek

Merseburgi triász- a Basedow-kórosak csaknem fele érintett benne

Merseburgi triász- a Basedow-kórosak csaknem fele érintett benne

A Graves-Basedow-kór egy autoimmun pajzsmirigyzavar, melynek során a szerv a kelleténél nagyobb mennyiségű pajzsmirigy hormont termel. A betegek kb. fele tapasztalja az ún. Merseburgi triászként emlegetett három tünetet. Hogy melyek ezek, és mit lehet tenni, azt dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája mondta el. 

További részletek
Lehet, hogy hormonzavar miatt stresszel annyit?

Lehet, hogy hormonzavar miatt stresszel annyit?

A hormonzavarok okozta tünetek igen széles skálán mozognak, mivel az egész szervezetünk működését befolyásolják. Hogy pontosan milyen problémákat is generálnak, az attól függ, mire is hat egy-egy adott hormon. Vannak olyanok, melyek igen súlyos gondokat okozhatnak, ám léteznek olyan endokrin betegségek is, melyek olyan általános tünetekhez vezethetnek, hogy gyakran eszében sem jut az érintettnek - van, hogy az orvosnak sem-, hogy bizony hormonzavar váltja ki a panaszt. Ilyen tünet lehet például a stressz is. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa felsorolta, mely endokrin problémák járhatnak túlzott szorongással, stresszel.

További részletek
Ezeket tegye, ha pajzsmirigyzavarral teherbe akar esni

Ezeket tegye, ha pajzsmirigyzavarral teherbe akar esni

A pajzsmirigyzavarok köztudottan jelentősen befolyásolják a teherbeesést, a terhességet. Dr. Békési Gábor PHD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ezért hasznos tanácsokat adott arra, hogy vajon miket érdemes megtenni a családalapítás érdekében. 

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok