Ezeket tegye, ha pajzsmirigyzavarral teherbe akar esni

Ezeket tegye, ha pajzsmirigyzavarral teherbe akar esni

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2022.07.07 10:31

A pajzsmirigyzavarok köztudottan jelentősen befolyásolják a teherbeesést, a terhességet. Dr. Békési Gábor PHD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ezért hasznos tanácsokat adott arra, hogy vajon miket érdemes megtenni a családalapítás érdekében. 

Gyógyszeres beállítás 

Az első és legfontosabb a pajzsmirigy hormonok szintjének normalizálása. A teherbeesés szempontjából a legideálisabb az 1 mIU/l körüli TSH érték. Ennek elérése érdekében gyógyszeres kezelésre lehet a legtöbb esetben szükség. Mind a pajzsmirigy alulműködés, mind a túlműködés negatívan befolyásolja a teherbeesés esélyét, ráadásul vetélést/koraszülést, fejlődési rendellenességeket is okozhatnak, így fontos a megfelelő pajzsmirigy hormonellátottság. Fontos, hogy az egész terhesség során ellenőriztesse az értékeit, hiszen a várandósság előrehaladtával a gyógyszer dózisa változhat (hiszen a magzat az anyától veszi el a számára szükséges hormonmennyiséget). 

Olykor előfordulhat, hogy a gyógyszeres terápia nem elég, és izotópos kezelésre, esetleg műtétre van szükség. Ezeket még a családalapítás előtt érdemes elvégeztetni a jobb kilátások reményében! 

Táplálékkiegészítők 

pajzsmirigyzavar kezelése teherbeeséshezPajzsmirigyzavarok esetén vannak olyan vitaminok és nyomelemek, melyek bevitelére érdemes hangsúlyt fektetni. Ilyen pl. a jód, a szelén, cink, vas, réz, valamint a D-vitamin is. Ezeket beviheti külön-külön, ám szedheti pl. várandós vitamin formájában is. Viszont még mielőtt el kezdene alkalmazni valamit, előtte egyeztessen endokrinológusával, ugyanis lehetnek olyan vitaminok/ásványi anyagok, melyek inkább rontanak az állapoton (pl. jódot pajzsmirigy túlműködés/autoimmun pajzsmirigybetegség esetén nem szabad szedni). 

Gluténmentes diéta 

Több tanulmány szerint is gyakran jár együtt autoimmun pajzsmirigyzavar gluténérzékenységgel. Éppen ezért több szakember javasolja, hogy azok, akik Hashimoto vagy Graves-Basedow kórban szenvednek, járjanak utána, nincs-e gluténérzékenységük, és ha van, akkor tartsanak gluténmentes diétát, hiszen ezzel javulhatnak az értékei. Az összefüggés pontos oka egyelőre rejtély az orvosok előtt is, ám többen úgy vélik, a válasz az ún. transglutaminaz II enzim (TGase II) elleni antitestekben keresendő (ezek gluténérzékenység esetén nagyobb mennyiségben vannak jelen), valamint a gliadin (ez a gluténban található fehérje) szerkezete igen hasonló a pajzsmirigyéhez. 

Nézesse meg a többi hormon szintjét 

A hormonzavarok gyakran egyszerre vannak jelen, hiszen az endokrin rendszerben minden mindennel összefügg. Így sokszor megesik, hogy ha valaki pajzsmirigyzavarral küzd, kiderül, hogy mellette jelen vannak még egyéb problémák is (leggyakrabban ösztrogéndominancia, inzulinrezisztencia, 2-es típusú diabetes, magas prolaktin szint, PCOS). Ezek mind befolyásolják a teherbeesést/terhességet, így, ha pajzsmirigyzavarral küzd, érdemes ezeket is megnézetnie- javasolja dr. Békési Gábor PHD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája. 

Mozogjon  

A pajzsmirigy alulműködés a lelassult anyagcsere miatt gyakran túlsúlyt okoz. A zsírszövet pedig egyfajta ösztrogénraktár, így könnyen ösztrogéndominanciához vezethet a súlyfelesleg- ez pedig akadályozhatja a teherbeesést. Éppen ezért érdemes nagy hangsúlyt fektetni nem csak a táplálkozásra, hanem a mozgásra is, hiszen jelentősen megkönnyíti a fogantatást az, ha megszabadul a plusz kilóktól. 

 

 

Téma szakértői

Prof. Dr. Góth Miklós PhD

Prof. Dr. Góth Miklós PhD

endokrinológus, az MTA doktora
Dr. Polyák Annamária

Dr. Polyák Annamária

endokrinológus, belgyógyász, diabetológus
Dr. Koppány Viktória

Dr. Koppány Viktória

endokrinológus, belgyógyász, klinikai farmakológus

Orvos válaszol

Tisztelt Cím ! én ugyanazt a levelet kaptam vissza amit én írtam, én kérdeztem vagyis szeretnék vlaszt kapni:
T Cim ! két hónapja derült ki, hogy pajzsmirigy túlmúködésem van. Az endokrinológus Methothyrint rendelt napi 1tabl A szedés elkezdését követően kialakult egy kp fokú exophthalmus, alsó és felső szemhéj oedémával, könnyezéssel.-ami rettenetesen zavar, bár a PM laborértékeim normalizálódtak Mi a teeendő? ( szem UH., MR vizsgálat negatív ) Tisztelettel várom a választ Üdv : DR. Hack Erzsébet családorvos, gerontológus

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Kolléganő!

Szemtünetei alapján nyilván Basedow kórról van szó. Ennek típusos jelei az Ön által leírt tünetek. A betegség javulásával a szemtünetek is enyhülnek majd. Amennyiben nem, és ez nagyon zavaró lenne, szteroid kezelés jön szóba. Ezt beszélje meg a szemész szakorvossal!

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor


Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiváló Skype konzultáció

A doktor úr nagyon segítőkész volt. A kialakult koronavírus helyzet miatt az online konzultációt választottam és igazán pozitív élmény volt számomra. Kiváló volt a Skype konzultáció, ahol lehetőségem nyílt megosztani a képernyőmet is, nem csak a kamerámat.

További vélemények

Hírek

Mi okozhat magas prolaktin-szintet a daganaton kívül?

Mi okozhat magas prolaktin-szintet a daganaton kívül?

A magas prolaktin-szint igen kellemetlen tünetekkel járhat, mint például tejcsorgás, menstruációs problémák a nőknél, merevedési zavar, ritkuló szőrzet a férfiaknál. A vér magas prolaktin-szintjét az esetek kis részében az agyalapimirigy daganata okozza, nagyobb részben azonban bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik. Mi a teendő ilyen esetben? A kérdést Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa válaszolta meg.

További részletek
Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK