Ezeket tegye, ha pajzsmirigyzavarral teherbe akar esni

Ezeket tegye, ha pajzsmirigyzavarral teherbe akar esni

Dr. Békési Gábor PhD Létrehozva: 2022.04.08 Módosítva: 2022.07.07

A pajzsmirigyzavarok köztudottan jelentősen befolyásolják a teherbeesést, a terhességet. Dr. Békési Gábor PHD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ezért hasznos tanácsokat adott arra, hogy vajon miket érdemes megtenni a családalapítás érdekében. 

Gyógyszeres beállítás 

Az első és legfontosabb a pajzsmirigy hormonok szintjének normalizálása. A teherbeesés szempontjából a legideálisabb az 1 mIU/l körüli TSH érték. Ennek elérése érdekében gyógyszeres kezelésre lehet a legtöbb esetben szükség. Mind a pajzsmirigy alulműködés, mind a túlműködés negatívan befolyásolja a teherbeesés esélyét, ráadásul vetélést/koraszülést, fejlődési rendellenességeket is okozhatnak, így fontos a megfelelő pajzsmirigy hormonellátottság. Fontos, hogy az egész terhesség során ellenőriztesse az értékeit, hiszen a várandósság előrehaladtával a gyógyszer dózisa változhat (hiszen a magzat az anyától veszi el a számára szükséges hormonmennyiséget). 

Olykor előfordulhat, hogy a gyógyszeres terápia nem elég, és izotópos kezelésre, esetleg műtétre van szükség. Ezeket még a családalapítás előtt érdemes elvégeztetni a jobb kilátások reményében! 

Táplálékkiegészítők 

pajzsmirigyzavar kezelése teherbeeséshezPajzsmirigyzavarok esetén vannak olyan vitaminok és nyomelemek, melyek bevitelére érdemes hangsúlyt fektetni. Ilyen pl. a jód, a szelén, cink, vas, réz, valamint a D-vitamin is. Ezeket beviheti külön-külön, ám szedheti pl. várandós vitamin formájában is. Viszont még mielőtt el kezdene alkalmazni valamit, előtte egyeztessen endokrinológusával, ugyanis lehetnek olyan vitaminok/ásványi anyagok, melyek inkább rontanak az állapoton (pl. jódot pajzsmirigy túlműködés/autoimmun pajzsmirigybetegség esetén nem szabad szedni). 

Gluténmentes diéta 

Több tanulmány szerint is gyakran jár együtt autoimmun pajzsmirigyzavar gluténérzékenységgel. Éppen ezért több szakember javasolja, hogy azok, akik Hashimoto vagy Graves-Basedow kórban szenvednek, járjanak utána, nincs-e gluténérzékenységük, és ha van, akkor tartsanak gluténmentes diétát, hiszen ezzel javulhatnak az értékei. Az összefüggés pontos oka egyelőre rejtély az orvosok előtt is, ám többen úgy vélik, a válasz az ún. transglutaminaz II enzim (TGase II) elleni antitestekben keresendő (ezek gluténérzékenység esetén nagyobb mennyiségben vannak jelen), valamint a gliadin (ez a gluténban található fehérje) szerkezete igen hasonló a pajzsmirigyéhez. 

Nézesse meg a többi hormon szintjét 

A hormonzavarok gyakran egyszerre vannak jelen, hiszen az endokrin rendszerben minden mindennel összefügg. Így sokszor megesik, hogy ha valaki pajzsmirigyzavarral küzd, kiderül, hogy mellette jelen vannak még egyéb problémák is (leggyakrabban ösztrogéndominancia, inzulinrezisztencia, 2-es típusú diabetes, magas prolaktin szint, PCOS). Ezek mind befolyásolják a teherbeesést/terhességet, így, ha pajzsmirigyzavarral küzd, érdemes ezeket is megnézetnie- javasolja dr. Békési Gábor PHD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája. 

Mozogjon  

A pajzsmirigy alulműködés a lelassult anyagcsere miatt gyakran túlsúlyt okoz. A zsírszövet pedig egyfajta ösztrogénraktár, így könnyen ösztrogéndominanciához vezethet a súlyfelesleg- ez pedig akadályozhatja a teherbeesést. Éppen ezért érdemes nagy hangsúlyt fektetni nem csak a táplálkozásra, hanem a mozgásra is, hiszen jelentősen megkönnyíti a fogantatást az, ha megszabadul a plusz kilóktól. 

 

 

Téma szakértői

Dr. Polyák Annamária

Dr. Polyák Annamária

endokrinológus, belgyógyász, diabetológus
Dr. Koppány Viktória

Dr. Koppány Viktória

endokrinológus, belgyógyász, klinikai farmakológus
Dr. Hernádi Balázs

Dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász

Orvos válaszol

Tisztelt Békési Professzor Úr!

Szeretném megkérdezni, hogy lehet-e pajzsmirigy alulműködés akkor, ha a TSH, T3, T4 eredmények teljesen rendben vannak, az ultrahang is. Minimálisan kisebb a pajzsmirigyem, ez okozhat bármilyen problémát?

Köszönöm a megtisztelő válaszát!
Pap Eszter Budapest

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

Ha a TSH, T3, T4 normálisak, és a pajzsmirigy UH-on kóros eltérés nem látható, akkor a pajzsmirigy alulműködés kizárható. Az, hogy kisebb méretű a pajzsmirigye, az egyéni variáció, nincs jelentősége. Érezze magát egészségesnek!

Üdvözlettel: Békési dr.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Érthető, megnyugtató

"Az előzmények türelmes meghallgatása, és a hozott labor eredményeknek számomra is érthető értékelése. Megnyugtató tájékoztatás és megfelelő információ a további vizsgálatok kérése mellett."  

További vélemények

Hírek

Mikor van szükség pajzsmirigy műtétre?

Mikor van szükség pajzsmirigy műtétre?

A pajzsmirigybetegségek legnagyobb része gyógyszeresen eredményesen kezelhető, ám vannak olyan esetek, amikor javulást csakis a műtéti beavatkozástól lehet várni. Dr. Békési Gábort, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját arról kérdeztük, vajon mikor indokolt a műtét, és mire lehet utána számítani? 

További részletek
Ez az oka annak, hogy a stressz miatt nem jön össze a baba

Ez az oka annak, hogy a stressz miatt nem jön össze a baba

Felgyorsult világban élünk- mindent akarunk, minél előbb, nagy a hajtás, a verseny, a teljesítménykényszer. Az életvitelünkhöz már szinte hozzákapcsolódik a stressz, a frusztráció, mely gyakran állandósul is. Ez azonban nem csak a pszichés egészségünkre van negatív hatással, hanem a termékenységre is- nem véletlen az, hogy egyre többen szenvednek attól, hogy hónaptól hónapra negatívat mutat a terhességi teszt. Hogy pontosan miként is függ össze a meddőség, a teherbeesési nehézségek a hormonzavarokkal, a stresszel, arról dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa beszélt. 

További részletek
Furcsa és szokatlan tünetek, melyek pajzsmirigyzavart jelezhetnek

Furcsa és szokatlan tünetek, melyek pajzsmirigyzavart jelezhetnek

Menstruációs zavarok, változások a testsúlyban, emésztési panaszok- pár tünet, melyek legtöbbször felvetik az orvosban és az érintettekben a pajzsmirigyzavar gyanúját. Igen ám, viszont vannak olyan panaszok, melyek szintén megjelenthetnek a hormonális rendellenesség esetén, ám sokan nem is gondolnak rá, hogy ezen apró szerv zavara állhat a háttérben. Hogy mely furcsa és szokatlan tünetek jelezhetnek pajzsmirigy problémát, arról dr. Skurdenka Beatrixot, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok