5 gyakori tévhit a pajzsmirigy betegségekről

5 gyakori tévhit a pajzsmirigy betegségekről

Dr. Borus Hajnal Létrehozva: 2021.02.17 Módosítva: 2021.02.17

A pajzsmirigyzavarok népbetegségnek számítanak, így szinte nincs is olyan ember, akinek az ismerősi körében ne lenne olyan, aki a szerv alul-vagy túlműködésétől, esetleg göböktől ne szenvedne. Annak ellenére, hogy igen gyakori problémáról van szó, több tévhit is kering vele kapcsolatban. Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltje ezeket oszlatja el.

A pajzsmirigy göbök rákot jeleznek, vagy idővel elrákosodnak

Aszerint, hogy a pajzsmirigy göb az úgynevezett szcintigráfiás vizsgálat során dúsítja-e vagy sem az izotópot, beszélhetünk meleg vagy hideg pajzsmirigy göbökről. Szerencsére az esetek nagy részében jóindulatú elváltozásokról van szó. Ezek a göbök gyakran járhatnak együtt hormontermelési zavarokkal, és elhelyezkedésükből, méretükből adódóan nyelési problémákat, rekedtséget is generálhatnak. Érdemes azonban tudni, hogy a göbök egy kis része (jellemzően a hideg göbök) rosszindulatúvá válhatnak. Ekkor citológiai vizsgálat indokolt, akárcsak nagy méretű göbök esetén. Hogy pontosan mi a teendő az elváltozásokkal, az függ a göbök méretétől, típusától, okozott panasztól. Van, hogy elég csak a nyomon követés, az is lehet, hogy gyógyszeres kezelés indokolt, de előfordulhat, hogy izotópos kezelésre, esetleg műtétre van szükség.

Jódot pajzsmirigy problémára

pajzsmirigybetegség tévhitekHa pajzsmirigyzavar, akkor jódot kell bevenni - ez igen gyakori tévhit (vagyis részben). Való igaz, hogy a pajzsmirigy tökéletes hormontermeléséhez a jód elengedhetetlen (egyes pajzsmirigybetegségek hátterében a jódhiány áll). Azonban vannak olyan zavarok, amikor a jód többet árt, mint használ. Ilyen, ha valaki pajzsmirigy túlműködésben szenved, de Hashimoto betegségnél sem ajánlott plusz bevitele, ugyanis azzal felerősödhetnek a gyulladásos reakciók.

Ha valaki pajzsmirigybeteg, a szemei kidüllednek

Ezeket az összetéveszthetetlenül kidülledő szemeket sokszor „bazedowos szemeknek” is mondják. Már ez is utal arra, hogy ez a szembetegség - amit endokrin ophtalmopathiának vagy endokrin orbitopthiának hívunk – a Graves-Basedow kórhoz társul. Ezen pajzsmirigybetegek mintegy 50-85% - ban jelennek meg a jellegzetes szemtünetek. A többi pajzsmirigyzavar nem jár ilyen tünetekkel.

Ha helyrejöttek az értékek, már nem kell a gyógyszer

tévhitek a pajzsmirigy betegségekrőlMíg a pajzsmirigy túlműködés esetén jelenleg három típusú terápia (műtéti, radiojód és gyógszeres kezelés) létezik, addig a pajzsmirigy alulműködés esetén gyógyszeresen pótoljuk a hiányzó hormont. Érdemes azzal tisztában lenni, hogy ez az esetek többségében élethosszig tartó kezelést jelent. Ez alól kivételt jelent néhány gyulladásos forma, melyek átmeneti hormontermelési zavarral járnak. Ilyen például a szubakut -vagy más néven de Quervain pajzsmirigygyulladás-, ami mindig meggyógyul, vagy a postpartum -vagy más néven szülés utáni pajzsmirigygyulladás-, ami a kismamák 10-12%-ánál jelenik meg a szülést követő 1 éven belül. Ezen 10-12%-nak 95%-a szintén teljesen meggyógyul. A maradék 5% azonban alulműködéses marad, és így hormonpótlásra szorul.

A TSH-ból egyedül is lehet következtetni a pajzsmirigy zavarra

A pajzsmirigy problémákra elsősorban a TSH értéke hívja fel a figyelmet. A diagnózis pontos felállításához azonban szükség van még a szabad hormonszintekre (fT3, fT4), antitest vizsgálatokra (antiTPO, antiTG, ill. TRAK - ha Basedow kórra gyanakszunk)) és UH vizsgálatra, ami a pajzsmirigy nagyságáról és szerkezetéről ad felvilágosítást- hívja fel a figyelmet dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltje.

 

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Doktornő/ Doktor Úr!

2 évvel ezelőtt derült ki, hogy autoimmun pajzsmirigy beteg vagyok. Jelenleg 50mg Letroxot szedek. Anno az endokrinológus annyit mondott, hogy próbáljak jódszegény diétát tartani. Az lenne a kérdésem, hogy a jód kerülése vonatkozik e a műtétek során használt jódra/betadine-ra is? Épp egy nőgyógyászati műtét előtt állok, és a doktor úr annyit mondott, hogy a sebet belül ezzel fogja fertőtleníteni. Szólnom kéne, hogy valami mást használjanak fertőtlenítésre?

Köszönettel:
Anna

Dr. Polyák Annamária
Dr. Polyák Annamária endokrinológus, diabetológus
Tisztelt Nagy Anna!
Igen, mindenképp szólni kellene, hogy alkalmazzanak más fertőtlenítőt.
Üdvözlettel,
Dr. Polyák Annamária

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Ügyfélközpontúság

Pontos kezdés, ügyfél központúság, segítőkézség, jó kommunikáció

További vélemények

Hírek

Nem csak a nap okozhat pigmentfoltokat, hanem hormonzavar is

Nem csak a nap okozhat pigmentfoltokat, hanem hormonzavar is

A pigmentfoltok igen zavaróak tudnak lenni, főleg akkor, ha az arcon jelentkeznek, hiszen így búcsút inthetünk az egységes bőrtónusnak. Általában a nyári időszakban jelennek meg az UV fény hatására-többek között ezért is fontos nagy figyelmet tulajdonítani a megfelelő fényvédelemnek. Azonban érdemes tudni, hogy nem csak a napfény csalogathatja elő ezeket a sötétebb foltokat, hanem bizonyos hormonális változások, hormonzavarok is. Hogy melyek ezek, azt dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa osztotta meg.

További részletek
Fontos diagnosztikai vizsgálatok pajzsmirigyzavar (és gyanúja) esetén

Fontos diagnosztikai vizsgálatok pajzsmirigyzavar (és gyanúja) esetén

Akár már diagnosztizáltak valakinél pajzsmirigy betegséget, akár csak a gyanú merült fel, vannak olyan vizsgálatok, melyek fontosak a nyomon követés, valamint a pontos diagnózis felállítása céljából. Dr. Polyák Annamáriát, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát ezekről a vizsgálatokról kérdeztük. 

További részletek
Merseburgi triász- a Basedow-kórosak csaknem fele érintett benne

Merseburgi triász- a Basedow-kórosak csaknem fele érintett benne

A Graves-Basedow-kór egy autoimmun pajzsmirigyzavar, melynek során a szerv a kelleténél nagyobb mennyiségű pajzsmirigy hormont termel. A betegek kb. fele tapasztalja az ún. Merseburgi triászként emlegetett három tünetet. Hogy melyek ezek, és mit lehet tenni, azt dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája mondta el. 

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok