5 gyakori tévhit a pajzsmirigy betegségekről

5 gyakori tévhit a pajzsmirigy betegségekről

Dr. Borus Hajnal Létrehozva: 2021.02.17 Módosítva: 2021.02.17

A pajzsmirigyzavarok népbetegségnek számítanak, így szinte nincs is olyan ember, akinek az ismerősi körében ne lenne olyan, aki a szerv alul-vagy túlműködésétől, esetleg göböktől ne szenvedne. Annak ellenére, hogy igen gyakori problémáról van szó, több tévhit is kering vele kapcsolatban. Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltje ezeket oszlatja el.

A pajzsmirigy göbök rákot jeleznek, vagy idővel elrákosodnak

Aszerint, hogy a pajzsmirigy göb az úgynevezett szcintigráfiás vizsgálat során dúsítja-e vagy sem az izotópot, beszélhetünk meleg vagy hideg pajzsmirigy göbökről. Szerencsére az esetek nagy részében jóindulatú elváltozásokról van szó. Ezek a göbök gyakran járhatnak együtt hormontermelési zavarokkal, és elhelyezkedésükből, méretükből adódóan nyelési problémákat, rekedtséget is generálhatnak. Érdemes azonban tudni, hogy a göbök egy kis része (jellemzően a hideg göbök) rosszindulatúvá válhatnak. Ekkor citológiai vizsgálat indokolt, akárcsak nagy méretű göbök esetén. Hogy pontosan mi a teendő az elváltozásokkal, az függ a göbök méretétől, típusától, okozott panasztól. Van, hogy elég csak a nyomon követés, az is lehet, hogy gyógyszeres kezelés indokolt, de előfordulhat, hogy izotópos kezelésre, esetleg műtétre van szükség.

Jódot pajzsmirigy problémára

pajzsmirigybetegség tévhitekHa pajzsmirigyzavar, akkor jódot kell bevenni - ez igen gyakori tévhit (vagyis részben). Való igaz, hogy a pajzsmirigy tökéletes hormontermeléséhez a jód elengedhetetlen (egyes pajzsmirigybetegségek hátterében a jódhiány áll). Azonban vannak olyan zavarok, amikor a jód többet árt, mint használ. Ilyen, ha valaki pajzsmirigy túlműködésben szenved, de Hashimoto betegségnél sem ajánlott plusz bevitele, ugyanis azzal felerősödhetnek a gyulladásos reakciók.

Ha valaki pajzsmirigybeteg, a szemei kidüllednek

Ezeket az összetéveszthetetlenül kidülledő szemeket sokszor „bazedowos szemeknek” is mondják. Már ez is utal arra, hogy ez a szembetegség - amit endokrin ophtalmopathiának vagy endokrin orbitopthiának hívunk – a Graves-Basedow kórhoz társul. Ezen pajzsmirigybetegek mintegy 50-85% - ban jelennek meg a jellegzetes szemtünetek. A többi pajzsmirigyzavar nem jár ilyen tünetekkel.

Ha helyrejöttek az értékek, már nem kell a gyógyszer

tévhitek a pajzsmirigy betegségekrőlMíg a pajzsmirigy túlműködés esetén jelenleg három típusú terápia (műtéti, radiojód és gyógszeres kezelés) létezik, addig a pajzsmirigy alulműködés esetén gyógyszeresen pótoljuk a hiányzó hormont. Érdemes azzal tisztában lenni, hogy ez az esetek többségében élethosszig tartó kezelést jelent. Ez alól kivételt jelent néhány gyulladásos forma, melyek átmeneti hormontermelési zavarral járnak. Ilyen például a szubakut -vagy más néven de Quervain pajzsmirigygyulladás-, ami mindig meggyógyul, vagy a postpartum -vagy más néven szülés utáni pajzsmirigygyulladás-, ami a kismamák 10-12%-ánál jelenik meg a szülést követő 1 éven belül. Ezen 10-12%-nak 95%-a szintén teljesen meggyógyul. A maradék 5% azonban alulműködéses marad, és így hormonpótlásra szorul.

A TSH-ból egyedül is lehet következtetni a pajzsmirigy zavarra

A pajzsmirigy problémákra elsősorban a TSH értéke hívja fel a figyelmet. A diagnózis pontos felállításához azonban szükség van még a szabad hormonszintekre (fT3, fT4), antitest vizsgálatokra (antiTPO, antiTG, ill. TRAK - ha Basedow kórra gyanakszunk)) és UH vizsgálatra, ami a pajzsmirigy nagyságáról és szerkezetéről ad felvilágosítást- hívja fel a figyelmet dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltje.

 

 

Téma szakértője

 • Dr. Borus Hajnal

 • Szakterületek:
  • belgyógyász, diabetológus, endokrinológus szakorvosjelölt
 • Specialitások:
  • pajzsmirigy alul- és túlműködés
  • inzulinrezisztencia
  • prediabétesz (IFG, IGT)
  • 2-es típusú cukorbetegség
  • terhességi cukorbetegség
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Véleményeket dr. Borus Hajnalról itt olvashat>>>

   

  Rendelés helye: 1024 Budapest Lövőház utca 1-5. 

  Telefonszám:  +36 70 621 2443

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

  Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

  • 1 db negatív antigén teszt vagy 14 nap tünetmentesség

Orvos válaszol

Kedves Doktornő/ Doktor Úr!

2 évvel ezelőtt derült ki, hogy autoimmun pajzsmirigy beteg vagyok. Jelenleg 50mg Letroxot szedek. Anno az endokrinológus annyit mondott, hogy próbáljak jódszegény diétát tartani. Az lenne a kérdésem, hogy a jód kerülése vonatkozik e a műtétek során használt jódra/betadine-ra is? Épp egy nőgyógyászati műtét előtt állok, és a doktor úr annyit mondott, hogy a sebet belül ezzel fogja fertőtleníteni. Szólnom kéne, hogy valami mást használjanak fertőtlenítésre?

Köszönettel:
Anna

Dr. Polyák Annamária
Dr. Polyák Annamária endokrinológus, diabetológus
Tisztelt Nagy Anna!
Igen, mindenképp szólni kellene, hogy alkalmazzanak más fertőtlenítőt.
Üdvözlettel,
Dr. Polyák Annamária

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, türelmes

A doktornő kedvessége, türelme, szakmai felkészültsége, kedvessége nagyon jó hatást tett rám. Minden kérdésemre megkaptam a válaszokat, nagyon elégedetten távoztam a rendelésről. Köszönöm.

További vélemények

Hírek

Összehasonlító táblázat a COVID-19 oltásról

Összehasonlító táblázat a COVID-19 oltásról

Gyakran felmerülő kérdés a napokban, melyik COVID-19 elleni oltás adható különféle betegséggel élőknek. Ezért készítettünk egy összehasonlító táblázatot a COVID19 oltásokról. A táblázat a jelenleg rendelkezésünkre álló hivatalos alkalmazási előírásokból származó információkat tartalmazza.

 

FONTOS! Ezek általános irányelvek, mindenkinél egyedileg az oltó orvosnak kell mérlegelnie és szakmai döntést hoznia az olthatóságról - ide értve, hogy mit jelent az adott illetőnél a "fellángolás", az "egyensúly", a "jelentős eltérés".

További részletek
Pajzsmirigyrák- a túlkezelést is el kell kerülni

Pajzsmirigyrák- a túlkezelést is el kell kerülni

Manapság egyre több pajzsmirigyrákot diagnosztizálnak, köszönhetően a több, korszerűbb szűrési módszereknek. Viszont több szakember is felhívja arra a figyelmet, hogy ezzel egyidejűleg megnőtt a túlkezelések száma is. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája a pajzsmirigyrákról és annak megfelelő terápiás módjairól beszélt.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat