Emelkedett TSH? Új irányelvek a pajzsmirigy alulműködés kezelésében

Emelkedett TSH? Új irányelvek a pajzsmirigy alulműködés kezelésében

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2023.09.01

A pajzsmirigy betegségek gyanúja esetén gyakran monitorozott hormon, a TSH emelkedett szintje korábban szinte azonnal kezelést tett szükségessé, mára ez némileg változott. Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológusa, egyetemi docens az új irányelveket ismertette.


Endokrinközpont szolgáltatásai emelkedett TSH gyógyítására:

  • Endokrinológiai szakorvosi vizit a pajzsmirigy betegség kezelésére
  • Endokrinológiai szakorvosi vizit a terhesség utáni pajzsmirigy gyulladás kezelésére
  • Labor vizsgálatok a pajzsmirigy állapotának vizsgálatára
  • Labor vizsgálat az AntiTPO szint ellenőrzésére
  • Labor vizsgálat a TSH szint ellenőrzésére
  • Dietetikai szolgáltatás a pajzsmirigy betegség kezelésére
  • Holisztikus szemléletű endokrin gyógyítás
  • Pajzsmirigy ultrahang
  • Pajzsmirigy aspirációs citológia | mintavétel és szövettan

Mit jelez az emelkedett TSH?

A pajzsmirigy a nyakon található, hormontermelő szerv. Hormonjai a T3 és a T4. Ezeknek szerteágazó anyagcsere-hatásaik vannak. Termelésüket egy az agyalapi mirigyben képződő hormon, a TSH szabályozza. Ha csökkent mértékű a pajzsmirigy hormon képzése, tehát pajzsmirigy alulműködésről van szó, akkor a TSH értéke a betegség súlyosságától függő  mértékben megemelkedik, hogy a rosszul működő pajzsmirigyet stimulálja. A normális TSH tartomány 0,55-4,78 mIU/l. Enyhébb esetekben a TSH 10 alatt mérhető, de nagymértékű alulműködéskor 50, 70 is lehet.
A pajzsmirigy alulműködés kivizsgálása endokrinológus feladata.- Régebben az volt az irányelv, hogy ha a TSH a megengedett felső érték fölött található, akkor kezelés szükséges. Ilyenkor T4-et adunk szájon át, és „becsapjuk” a TSH-t, „azt hiszi”, hogy van elég saját hormon, tehát nem szükséges, hogy ő magas legyen és stimuláljon, így beáll a normál tartományba. A T4 tartalmú készítmények (Euthyrox, Letrox, L-Thyroxin) nem gyógyszerek, hanem pótszerek, ugyanis szervezet azonos anyagról van szó, azt kapja a beteg, ami a szervezetében jelen van csak kevesebb mennyiségben. Ennek következtében érdemi mellékhatás, hozzászokás nem tapasztalható. A gyógyszerek ugyanakkor testidegen vegyületek, amik beavatkoznak a szervezet mechanizmusaiba, legtöbbjüknek több-kevesebb mellékhatása van – ismerteti dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológusa, egyetemi docens.

Külön figyelmet igényelnek a kismamák

A pajzsmirigy alulműködés legtöbbször autoimmun folyamat következménye, mely egy életen át fennáll. Az évek előre haladtával a pajzsmirigy állapota fokozatosan és folyamatosan romlik, ezért a pótszer mennyiségét időnként emelni kell. Ez azonban a beteg életminőségét nem befolyásolja. Jó beállítás esetén is az említettek miatt félévente TSH ellenőrzés szükséges.
A tsh szintje más megítélés alá esik kismamáknál.- Korábban, amennyiben a TSH a referencia tartomány felett akár a legkisebb mértékű emelkedést mutatott, elkezdtük a beteg kezelését. Újabb vizsgálatok kimutatták, hogy a TSH értéke az életkorral előre haladva lassú növekedést mutat egészséges egyéneknél is. 70-80 éves korban tapasztalt 7-es, 8-as szintek még nem indokolnak kezelést. Egész más a helyzet a terhesség esetén – hívja fel a figyelmet Békési doktor. - A magzat szellemi fejlődéséhez ugyanis megfelelő mennyiségű pajzsmirigy hormonra van szükség, tehát lényegesen alacsonyabb, de a referencia tartomány feletti TSH szintek fennállásakor is szükséges a kezelés. További megfigyelés, hogy sikertelen terhesség vagy ismételt vetélés során a TSH-t a normál tartomány alsó értékéhez kell közelíteni, tehát T4-t adunk tényleges alulműködés nélkül is. Ez javítja a terhesség esélyét, és csökkenti a vetélések kockázatát.

Milyen tünetek esetén kell orvoshoz fordulni?

A pajzsmirigy alulműködés, a pajzsmirigy hormonok hiányának vezető tünetei a következők: fáradékonyság, testsúlygyarapodás, szemöldök- és hajhullás, székrekedés, fázékonyság, koncentráló képesség csökkenés, esetleges meddőség és depresszív hangulat. A pajzsmirigy UH inhomogenitást mutat. Ezen tünetek jelentkezésekor feltétlenül indokolt a laboratóriumi vizsgálat és szükség esetén a megfelelő kezelés. Jó eredményeknél is félévenként laboratóriumi ellenőrzés szükséges. Idősebb korban az említettek szerint az endokrinológus szakma megengedőbb a kissé magasabb TSH-val szemben, sikertelen terhesség, illetve vetélés fennállásakor azonban a normális alsó határ közelében kell tartani a TSH értékét.

Forrás: Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

Téma szakértői

Dr. Skurdenka Beatrix

Dr. Skurdenka Beatrix

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Molnár Jeannette

Dr. Molnár Jeannette

endokrinológus, belgyógyász, diabetológus
Dr. Polyák Annamária

Dr. Polyák Annamária

endokrinológus, belgyógyász, diabetológus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő
29 éves nő vagyok és a közelmúltban alap pajzsmirigy laborvizsgálaton vettem részt, az értékeim a következők:
TSH: 2,57
FT3: 5,1
FT4: 9,6
A tüneteim között van a súlygyarapodás, megnövekedett arcszőrzet, hajhullás, fáradékonyság, alvászavarok. A kérdésem az lenne, hogy ezekkel az eredményekkel érdemes lenne endokrinológus segítségét kérnem vagy más irányú a panaszaim forrása?

Válaszukat előre is köszönöm!

Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Kedves Anna!

A pajzsmirigy működés rendben van, a panaszokat nem magyarázza. Más hormonok szerepe felmerül a panaszai háttérben, ezért endokrin kivizsgálása javasolt.

Üdvözlettel:

Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok