Emelkedett TSH? Új irányelvek a pajzsmirigy alulműködés kezelésében

Emelkedett TSH? Új irányelvek a pajzsmirigy alulműködés kezelésében

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2020.05.11 Módosítva: 2020.05.12

A pajzsmirigy betegségek gyanúja esetén gyakran monitorozott hormon, a TSH emelkedett szintje korábban szinte azonnal kezelést tett szükségessé, mára ez némileg változott. Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológusa, egyetemi docens az új irányelveket ismertette.

Mit jelez az emelkedett TSH?

A pajzsmirigy a nyakon található, hormontermelő szerv. Hormonjai a T3 és a T4. Ezeknek szerteágazó anyagcsere-hatásaik vannak. Termelésüket egy az agyalapi mirigyben képződő hormon, a TSH szabályozza. Ha csökkent mértékű a pajzsmirigy hormon képzése, tehát pajzsmirigy alulműködésről van szó, akkor a TSH értéke a betegség súlyosságától függő  mértékben megemelkedik, hogy a rosszul működő pajzsmirigyet stimulálja. A normális TSH tartomány 0,55-4,78 mIU/l. Enyhébb esetekben a TSH 10 alatt mérhető, de nagymértékű alulműködéskor 50, 70 is lehet.
A pajzsmirigy alulműködés kivizsgálása endokrinológus feladata.- Régebben az volt az irányelv, hogy ha a TSH a megengedett felső érték fölött található, akkor kezelés szükséges. Ilyenkor T4-et adunk szájon át, és „becsapjuk” a TSH-t, „azt hiszi”, hogy van elég saját hormon, tehát nem szükséges, hogy ő magas legyen és stimuláljon, így beáll a normál tartományba. A T4 tartalmú készítmények (Euthyrox, Letrox, L-Thyroxin) nem gyógyszerek, hanem pótszerek, ugyanis szervezet azonos anyagról van szó, azt kapja a beteg, ami a szervezetében jelen van csak kevesebb mennyiségben. Ennek következtében érdemi mellékhatás, hozzászokás nem tapasztalható. A gyógyszerek ugyanakkor testidegen vegyületek, amik beavatkoznak a szervezet mechanizmusaiba, legtöbbjüknek több-kevesebb mellékhatása van – ismerteti dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológusa, egyetemi docens.

Külön figyelmet igényelnek a kismamák

A pajzsmirigy alulműködés legtöbbször autoimmun folyamat következménye, mely egy életen át fennáll. Az évek előre haladtával a pajzsmirigy állapota fokozatosan és folyamatosan romlik, ezért a pótszer mennyiségét időnként emelni kell. Ez azonban a beteg életminőségét nem befolyásolja. Jó beállítás esetén is az említettek miatt félévente TSH ellenőrzés szükséges.
A tsh szintje más megítélés alá esik kismamáknál.- Korábban, amennyiben a TSH a referencia tartomány felett akár a legkisebb mértékű emelkedést mutatott, elkezdtük a beteg kezelését. Újabb vizsgálatok kimutatták, hogy a TSH értéke az életkorral előre haladva lassú növekedést mutat egészséges egyéneknél is. 70-80 éves korban tapasztalt 7-es, 8-as szintek még nem indokolnak kezelést. Egész más a helyzet a terhesség esetén – hívja fel a figyelmet Békési doktor. - A magzat szellemi fejlődéséhez ugyanis megfelelő mennyiségű pajzsmirigy hormonra van szükség, tehát lényegesen alacsonyabb, de a referencia tartomány feletti TSH szintek fennállásakor is szükséges a kezelés. További megfigyelés, hogy sikertelen terhesség vagy ismételt vetélés során a TSH-t a normál tartomány alsó értékéhez kell közelíteni, tehát T4-t adunk tényleges alulműködés nélkül is. Ez javítja a terhesség esélyét, és csökkenti a vetélések kockázatát.

Milyen tünetek esetén kell orvoshoz fordulni?

A pajzsmirigy alulműködés, a pajzsmirigy hormonok hiányának vezető tünetei a következők: fáradékonyság, testsúlygyarapodás, szemöldök- és hajhullás, székrekedés, fázékonyság, koncentráló képesség csökkenés, esetleges meddőség és depresszív hangulat. A pajzsmirigy UH inhomogenitást mutat. Ezen tünetek jelentkezésekor feltétlenül indokolt a laboratóriumi vizsgálat és szükség esetén a megfelelő kezelés. Jó eredményeknél is félévenként laboratóriumi ellenőrzés szükséges. Idősebb korban az említettek szerint az endokrinológus szakma megengedőbb a kissé magasabb TSH-val szemben, sikertelen terhesség, illetve vetélés fennállásakor azonban a normális alsó határ közelében kell tartani a TSH értékét.

Forrás: Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

Téma szakértői

Dr. Polyák Annamária Dr. Polyák Annamária

Dr. Polyák Annamária

belgyógyász, endokrinológus, diabetológus
Dr. Skurdenka Beatrix Dr. Skurdenka Beatrix

Dr. Skurdenka Beatrix

belgyógyász, endokrinológus
Dr. Molnár Jeannette

Dr. Molnár Jeannette

belgyógyász, endokrinológus, diabetológus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor nő/Doktor úr!
Hormo vizsgálatok során értékeim normálisak egyedül az anti tpo értékeim 1300.Az lenne a kérdésem hogy a kontroll vizsgálatomig ajánlanak e valami vitamin szedés~t illetve ajánlott e gluténérzékenység vizsgálat?
Tisztelettel:Balogh Emőke

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

Amennyiben a TSH, T3, T4, tehát a pajzsmirigy hormon termelése normális, a magas ATPO nem igényel kezelést. Elképzelhető, hogy évek múlva pajzsmirigy alulműködés alakul majd ki, ezért évente TSH ellenőrzés szükséges, hogy időben észleljük az esetleges zavart.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Hírek

PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!

PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) a terméketlenség leggyakoribb okai közé tartozik, de a szükséges orvosi kezeléssel és az életmódváltással növelhető a teherbeesés esélye. Mindkét tényező jelentőségéről dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt. 

További részletek
A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

Amikor a súlygyarapodás oka nem egyértelmű, feltétlenül fontos az endokrinológiai kivizsgálás, hiszen a hirtelen hízás mögött többek közt az agyalapi mirigy problémája is állhat. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász főorvos az összefüggésekre és a szakorvosi vizsgálat jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA