Emelkedett TSH? Új irányelvek a pajzsmirigy alulműködés kezelésében

Emelkedett TSH? Új irányelvek a pajzsmirigy alulműködés kezelésében

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2020.05.11 Módosítva: 2020.05.12

A pajzsmirigy betegségek gyanúja esetén gyakran monitorozott hormon, a TSH emelkedett szintje korábban szinte azonnal kezelést tett szükségessé, mára ez némileg változott. Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológusa, egyetemi docens az új irányelveket ismertette.

Mit jelez az emelkedett TSH?

A pajzsmirigy a nyakon található, hormontermelő szerv. Hormonjai a T3 és a T4. Ezeknek szerteágazó anyagcsere-hatásaik vannak. Termelésüket egy az agyalapi mirigyben képződő hormon, a TSH szabályozza. Ha csökkent mértékű a pajzsmirigy hormon képzése, tehát pajzsmirigy alulműködésről van szó, akkor a TSH értéke a betegség súlyosságától függő  mértékben megemelkedik, hogy a rosszul működő pajzsmirigyet stimulálja. A normális TSH tartomány 0,55-4,78 mIU/l. Enyhébb esetekben a TSH 10 alatt mérhető, de nagymértékű alulműködéskor 50, 70 is lehet.
A pajzsmirigy alulműködés kivizsgálása endokrinológus feladata.- Régebben az volt az irányelv, hogy ha a TSH a megengedett felső érték fölött található, akkor kezelés szükséges. Ilyenkor T4-et adunk szájon át, és „becsapjuk” a TSH-t, „azt hiszi”, hogy van elég saját hormon, tehát nem szükséges, hogy ő magas legyen és stimuláljon, így beáll a normál tartományba. A T4 tartalmú készítmények (Euthyrox, Letrox, L-Thyroxin) nem gyógyszerek, hanem pótszerek, ugyanis szervezet azonos anyagról van szó, azt kapja a beteg, ami a szervezetében jelen van csak kevesebb mennyiségben. Ennek következtében érdemi mellékhatás, hozzászokás nem tapasztalható. A gyógyszerek ugyanakkor testidegen vegyületek, amik beavatkoznak a szervezet mechanizmusaiba, legtöbbjüknek több-kevesebb mellékhatása van – ismerteti dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológusa, egyetemi docens.

Külön figyelmet igényelnek a kismamák

A pajzsmirigy alulműködés legtöbbször autoimmun folyamat következménye, mely egy életen át fennáll. Az évek előre haladtával a pajzsmirigy állapota fokozatosan és folyamatosan romlik, ezért a pótszer mennyiségét időnként emelni kell. Ez azonban a beteg életminőségét nem befolyásolja. Jó beállítás esetén is az említettek miatt félévente TSH ellenőrzés szükséges.
A tsh szintje más megítélés alá esik kismamáknál.- Korábban, amennyiben a TSH a referencia tartomány felett akár a legkisebb mértékű emelkedést mutatott, elkezdtük a beteg kezelését. Újabb vizsgálatok kimutatták, hogy a TSH értéke az életkorral előre haladva lassú növekedést mutat egészséges egyéneknél is. 70-80 éves korban tapasztalt 7-es, 8-as szintek még nem indokolnak kezelést. Egész más a helyzet a terhesség esetén – hívja fel a figyelmet Békési doktor. - A magzat szellemi fejlődéséhez ugyanis megfelelő mennyiségű pajzsmirigy hormonra van szükség, tehát lényegesen alacsonyabb, de a referencia tartomány feletti TSH szintek fennállásakor is szükséges a kezelés. További megfigyelés, hogy sikertelen terhesség vagy ismételt vetélés során a TSH-t a normál tartomány alsó értékéhez kell közelíteni, tehát T4-t adunk tényleges alulműködés nélkül is. Ez javítja a terhesség esélyét, és csökkenti a vetélések kockázatát.

Milyen tünetek esetén kell orvoshoz fordulni?

A pajzsmirigy alulműködés, a pajzsmirigy hormonok hiányának vezető tünetei a következők: fáradékonyság, testsúlygyarapodás, szemöldök- és hajhullás, székrekedés, fázékonyság, koncentráló képesség csökkenés, esetleges meddőség és depresszív hangulat. A pajzsmirigy UH inhomogenitást mutat. Ezen tünetek jelentkezésekor feltétlenül indokolt a laboratóriumi vizsgálat és szükség esetén a megfelelő kezelés. Jó eredményeknél is félévenként laboratóriumi ellenőrzés szükséges. Idősebb korban az említettek szerint az endokrinológus szakma megengedőbb a kissé magasabb TSH-val szemben, sikertelen terhesség, illetve vetélés fennállásakor azonban a normális alsó határ közelében kell tartani a TSH értékét.

Forrás: Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

Téma szakértői

Dr. Tar Attila PhD Dr. Tar Attila PhD

Dr. Tar Attila PhD

endokrinológus, csecsemő és gyermekgyógyász
Dr. Bérczy Judit Dr. Bérczy Judit

Dr. Bérczy Judit

belgyógyász, endokrinológus
Prof. Dr. Góth Miklós PhD

Prof. Dr. Góth Miklós PhD

endokrinológus

Orvos válaszol

Tisztelt Dr. Ur!
Autoimmun pajzsmirigybetegseggel vagyok diagnosztizalva 2 eve. Eddig az osszes hormonszint normal erteket mutatott, csak az ATPO volt magas 238 U/ml. A legutobbi vizsgalatkor a TSH magasabb volt a normal erteknel 5.73 mUl/ml, a tobbi hormon normalis szintu. A kerdesem az hogyan lehet emelkedett a TSH es normalis a FT4, FT3 egyidoben?
Ebben az esetben szukseges a hormon potlas?
Koszonom elore is valaszat!

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

Nem tudom, hogy szed-e rendszeresen valamilyen pajzsmirigy hormon pótló készítményt. Ha igen, akkor 25 mikrogrammal emelni kellene a gyógyszer adagot. Ha nem, akkor pedig el kellene kezdeni ezt a mennyiséget beszedni reggel éhgyomorra, fél órával a reggeli előtt, és utána még fél óráig ne igyon kávét. Az ATPO egy ellenanyag, amit a saját szervezete termel a pajzsmirigy ellen. Ez az autoimmun betegség lényege. A T3-T4 azért nem alacsony, mert az emelkedett TSH stimulálja több hormon termelésre a pajzsmirigyét. Mindenképpen forduljon endokrinológushoz a részletek megbeszélése érdekében!

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Fontos! Újabb cukorbetegeket érintő internetes visszaélés terjed

Fontos! Újabb cukorbetegeket érintő internetes visszaélés terjed

Ismét visszaélés történt Prof. Dr. Balázs Csaba belgyógyász, endokrinológus nevével. 2-es típusú cukorbetegek számára kínálnak ismeretlenek egy készítményt az interneten, az Endokrinközpont ismert orvosának hozzájárulása nélkül, azonban a betegeket megtévesztve az ő nevével és ajánlásával feltüntetve. Természetesen a jogi lépéseket most is megtettük, a következőkben pedig néhány fontos információt osztunk meg a cukorbetegség kezeléséről.

További részletek
A hiányzó szerotonin miatt rosszkedvű és nassol?

A hiányzó szerotonin miatt rosszkedvű és nassol?

A szerotonin, vagyis az „örömhormon” hiányát számos betegséggel hozzák összefüggésbe, például a migrénnel, depresszióval, idegi-, étkezési- és szexuális zavarokkal. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont szakorvosa az összefüggésekről beszélt. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA