Jelek, hogy szülés utáni pajzsmirigy probléma áll fenn

Jelek, hogy szülés utáni pajzsmirigy probléma áll fenn

Dr. Békési Gábor PhD Létrehozva: 2020.02.07 Módosítva: 2020.07.07

Szülés után a hatalmas hormonális változások miatt furcsa tüneteket tapasztalhatnak a kismamák. Olykor azonban előfordulhat, hogy postpartum thyreoditis okozza a kellemetlen panaszokat. Dr. Békési Gábor PHD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája azokat a jeleket ismereti, melyek fennállása esetén érdemes a hormonzavarra gyanakodni.

Postpartum thyreoditis- pajzsmirigyzavar szülés után

szülés utáni pajzsmirigyzavarA pajzsmirigy zavaroknak több típusuk is létezik, ám csupán kevés szó esik a szülés utáni pajzsmirigy problémáról, az ún. postpartum thyreoditis-ről. Ez lényegében szülés utáni pajzsmirigygyulladást takar, melynek során pajzsmirigy túlműködés és alulműködés is megfigyelhető. Oka, hogy a várandósság során az immunrendszer hatásfoka csökken - relatív immunsziszpenzió áll fenn-, hogy a félig testidegen magzat ki ne lökődjön. Azonban ez a szülést követően megszűnik, és az immunfolyamatok megkezdődnek, illetve fellángolnak. A probléma bárkinél felléphet, de nagyobb eséllyel alakul ki azoknál, akiknek a várandósság előtt is voltak pajzsmirigy zavarai, illetve akiknek családjában van pajzsmirigybeteg. Érdekesség, hogy az 1-es típusú cukorbetegek körében 3-szor gyakoribb, valamint azoknál, akik egyéb autoimmun betegségben szenvednek!

Az állapot szülést követően alakul ki, és általában túlműködésre utaló tünetekkel kezdődik, melyet felvált az alulműködés.

Tünetek, melyek jelezhetik a problémát

Szülés utáni depresszió, fokozott fáradtság

A szülést követő gyermekágyi időszakban az újdonsült édesanya a hormonok kegyetlen játékának áldozatává válhat, így nem meglepő, ha hangulatingadozásokkal küzdhet és ingerlékenység, fásultság lehet úrrá rajta. Mindezt tetézik a gyermek körüli teendők, az éjszakázás, a kialvatlanság. Problémára abban az esetben érdemes gyanakodni, ha ez az állapot súlyossá válik, kihat a mindennapokra, esetleg mindez akadályozza vagy nagyban megnehezíti a gyermek ellátását. Ezeken kívül célszerű orvost felkeresni akkor is, ha a panasz tartósnak bizonyul.

Heves szívdobogás

Akár enyhébb pánikrohamnak is gondolhatja a kismama a fellépő heves szívdobogást, mely jellemzően a kialakult pajzsmirigy túlműködés egyik tünete. Ekkor ugyanis a szervezet fokozott üzemmódra kapcsol, és ez a pulzuson, sőt, a vérnyomáson is meglátszik.

Hízás/fogyás

pajzsmirigyzavar szülés utánSzülés után a legtöbb nő egy jó darabig nem is mer a mérlegre állni, hiszen az eredeti súlyra való visszaállás nem megy egyik napról a másikra (már ha egyáltalán sikerül). Viszont, ha az illető nem szedett fel magára sokat a várandósság alatt és a szülés után is kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozást folytat, mégis hízik, az felveti a szülés utáni pajzsmirigygyulladás gyanúját. Ugyanez igaz az ellenkező esetre is, vagyis arra, amikor az anyukáról egyre csak olvadnak le a kilók (normál táplálkozás mellett). Ez ugyanis a pajzsmirigy túlműködés egyik jellemző tünete- mondja dr. Békési Gábor PHD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Mikor kell gyógyszer?

Az állapot az esetek többségében magától rendeződik (1-1,5 éven belül). A kezdeti szakaszban a túlműködés tüneteit kell kezelni (pl. béta-blokkolóval), alulműködéskor pedig a pajzsmirigyhormon pótlása szükséges. A probléma általában 1-1,5 év múlva spontán gyógyul, ám ha nem, akkor sajnos élethosszig kell alkalmazni a hormonpótlást.

Téma szakértője

  • Dr. Békési Gábor PhD

  • Szakterületek:
    • egyetemi docens, belgyógyász, endokrinológus
  • Specialitások:
    • pajzsmirigy betegségek 
      • pajzsmirigy túlműködés
      • pajzsmirigy alulműködés
    • terhesség előtt és alatt jelentkező pajzsmirigy problémák
    • ritka endokrin kórképek
    • phaeochromocytoma
    • pajzsmirigy göbök
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Véleményeket dr. Békési Gáborról itt olvashat >>>

     

    Rendelés helye: 1024 Budapest Lövőház utca 1-5. 

    Telefonszám: +36 70 621 2443

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Távkonzultáció (telefon)

    Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

    • Csak 1 db negatív PCR teszttel (168 órán belüli)

Orvos válaszol

Üdvözlöm!

Alábbi labor eredményeimmel kapcsolatban lenne kérdésem Önökhöz:
TSH 1,348 mIU/L 0,400 - 4,000
Szabad T4 10,81 pmol/L 7,75 - 15,21
Szabad T3 4,90 pmol/L 3,80 - 6,00
Anti-TPO 429,7 U/mL * 0,0 - 9,0

Az anti tpo emelkedett szintje régebb óta fennálló panasz , azonban több helyről is azt a választ kaptam, nem kezelhető.
Esetleg Önök ebben tudnak segíteni, valami módot találni arra h lejjebb vigyük az értéket? Gyógyszeres kezelést Önök tudnak erre felírni esetleg?
6 éve próbálkozunk babával, 5 lombik kezelésen vagyunk túl sikertelenül. Endometriózis miatt (4.fokú) jelenleg le van állítva a menstruáció, nem tudom ez befolyásol e bármit.

Köszönöm válaszát,
Üdvözlettel:
Ildikó

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

Pajzsmirigy hormon értékei a normál tartományban vannak. Az anti-TPO emelkedett, de ennek érdemi jelentősége nincs. Nem kell vele foglalkoznia. Nincs kapcsolatban a meddőséggel. Évente ellenőriztesse TSH, T3, T4 szintjét! Ha ezek rendben vannak, egészségesnek érezheti magát. Nincs szükség az anti-TPO csökkentésére, és nem is áll rendelkezésre ilyen irányú kezelés. Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiváló Skype konzultáció

A doktor úr nagyon segítőkész volt. A kialakult koronavírus helyzet miatt az online konzultációt választottam és igazán pozitív élmény volt számomra. Kiváló volt a Skype konzultáció, ahol lehetőségem nyílt megosztani a képernyőmet is, nem csak a kamerámat.

További vélemények

Hírek

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

A pajzsmirigy betegségek egy csoportját a szerven megjelenő göbök adják. Fontos azonban itt megjegyezni, hogy nagyon gyakori jelenségről van szó. Ha csak a tapintható göbökről beszélünk – melyek nagysága minimálisan 1 cm – akkor a lakosság kb. 6 – 8 % -a érintett. Ha az ennél kisebb göböket is számításba vesszük – ezek ultrahang vizsgálattal mutathatók ki – akkor ez a szám már 40 – 50%-ra emelkedik. Dr. Borús Hajnalt, a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltjét a pajzsmirigy göbös elváltozásairól kérdeztük. 

További részletek
A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

Mind a pajzsmirigy alulműködés, mind a PCOS népbetegségnek számít, ám azt kevesen tudják, hogy gyakran egyszerre áll fenn a két állapot. Ennek többek között az az oka, hogy a hypothyreosis gátolhatja a normál peteérést, ami ciszták kialakulásához vezethet. A témában dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt. 

További részletek
Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

A pajzsmirigyzavarok gyakori problémának számítanak, és érdemes tudni, hogy a gond sok esetben öröklődik is. Éppen ezért dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája felhívja a figyelmet az ekkor jelen lévő rizikóra a családokban. 

További részletek

Prima Medica Egészséghálózat