Jelek, hogy szülés utáni pajzsmirigy probléma áll fenn

Jelek, hogy szülés utáni pajzsmirigy probléma áll fenn

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2020.07.07

Szülés után a hatalmas hormonális változások miatt furcsa tüneteket tapasztalhatnak a kismamák. Olykor azonban előfordulhat, hogy postpartum thyreoditis okozza a kellemetlen panaszokat. Dr. Békési Gábor PHD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája azokat a jeleket ismereti, melyek fennállása esetén érdemes a hormonzavarra gyanakodni.

Postpartum thyreoditis- pajzsmirigyzavar szülés után

szülés utáni pajzsmirigyzavarA pajzsmirigy zavaroknak több típusuk is létezik, ám csupán kevés szó esik a szülés utáni pajzsmirigy problémáról, az ún. postpartum thyreoditis-ről. Ez lényegében szülés utáni pajzsmirigygyulladást takar, melynek során pajzsmirigy túlműködés és alulműködés is megfigyelhető. Oka, hogy a várandósság során az immunrendszer hatásfoka csökken - relatív immunsziszpenzió áll fenn-, hogy a félig testidegen magzat ki ne lökődjön. Azonban ez a szülést követően megszűnik, és az immunfolyamatok megkezdődnek, illetve fellángolnak. A probléma bárkinél felléphet, de nagyobb eséllyel alakul ki azoknál, akiknek a várandósság előtt is voltak pajzsmirigy zavarai, illetve akiknek családjában van pajzsmirigybeteg. Érdekesség, hogy az 1-es típusú cukorbetegek körében 3-szor gyakoribb, valamint azoknál, akik egyéb autoimmun betegségben szenvednek!

Az állapot szülést követően alakul ki, és általában túlműködésre utaló tünetekkel kezdődik, melyet felvált az alulműködés.

Tünetek, melyek jelezhetik a problémát

Szülés utáni depresszió, fokozott fáradtság

A szülést követő gyermekágyi időszakban az újdonsült édesanya a hormonok kegyetlen játékának áldozatává válhat, így nem meglepő, ha hangulatingadozásokkal küzdhet és ingerlékenység, fásultság lehet úrrá rajta. Mindezt tetézik a gyermek körüli teendők, az éjszakázás, a kialvatlanság. Problémára abban az esetben érdemes gyanakodni, ha ez az állapot súlyossá válik, kihat a mindennapokra, esetleg mindez akadályozza vagy nagyban megnehezíti a gyermek ellátását. Ezeken kívül célszerű orvost felkeresni akkor is, ha a panasz tartósnak bizonyul.

Heves szívdobogás

Akár enyhébb pánikrohamnak is gondolhatja a kismama a fellépő heves szívdobogást, mely jellemzően a kialakult pajzsmirigy túlműködés egyik tünete. Ekkor ugyanis a szervezet fokozott üzemmódra kapcsol, és ez a pulzuson, sőt, a vérnyomáson is meglátszik.

Hízás/fogyás

pajzsmirigyzavar szülés utánSzülés után a legtöbb nő egy jó darabig nem is mer a mérlegre állni, hiszen az eredeti súlyra való visszaállás nem megy egyik napról a másikra (már ha egyáltalán sikerül). Viszont, ha az illető nem szedett fel magára sokat a várandósság alatt és a szülés után is kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozást folytat, mégis hízik, az felveti a szülés utáni pajzsmirigygyulladás gyanúját. Ugyanez igaz az ellenkező esetre is, vagyis arra, amikor az anyukáról egyre csak olvadnak le a kilók (normál táplálkozás mellett). Ez ugyanis a pajzsmirigy túlműködés egyik jellemző tünete- mondja dr. Békési Gábor PHD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Mikor kell gyógyszer?

Az állapot az esetek többségében magától rendeződik (1-1,5 éven belül). A kezdeti szakaszban a túlműködés tüneteit kell kezelni (pl. béta-blokkolóval), alulműködéskor pedig a pajzsmirigyhormon pótlása szükséges. A probléma általában 1-1,5 év múlva spontán gyógyul, ám ha nem, akkor sajnos élethosszig kell alkalmazni a hormonpótlást.

Téma szakértői

Prof. Dr. Balázs Csaba

Prof. Dr. Balázs Csaba

endokrinológus, belgyógyász, immunológus
Dr. Polyák Annamária

Dr. Polyák Annamária

endokrinológus, belgyógyász, diabetológus
Dr. Koppány Viktória

Dr. Koppány Viktória

endokrinológus, belgyógyász, klinikai farmakológus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr!
Két éve küzdök szemhéj és arc dagadással.2011-ben volt egy jobb oldali mellékpajzsmirigy adenomám amit megműtöttek,kivették a pajzsmirigyemet is göbök miatt.Érdeklődni szeretnék,hogy ezeket a tüneteket okozhatja-e.
göbös pajzsmirigy?
Leletem:TSH 2,068, T4:11,86, T3:4,97, Tireoglobulin:104,25, Anti-tireoglobulin:0,9, Anti-TPO:4,2, Kalcitonin:0,59, CEA:3,3,
Köszönettel:Kati

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

A pajzsmirigy göbösség nem okoz szemhéj és arc duzzanatot. Ez a tünet a pajzsmirigy alulműködésére utal. Önnek viszont jól működik a pajzsmirigye a küldött leletek alapján. Tudnia kell, hogy az egyes leleteknek a normál értéke laboratóriumonként különböző. Leleteinek egy részét nem tudom értékelni, mert nincs ott a normál tartomány.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Érthető, megnyugtató

"Az előzmények türelmes meghallgatása, és a hozott labor eredményeknek számomra is érthető értékelése. Megnyugtató tájékoztatás és megfelelő információ a további vizsgálatok kérése mellett."  

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK