A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2023.06.01

Mind a pajzsmirigy alulműködés, mind a PCOS népbetegségnek számít, ám azt kevesen tudják, hogy gyakran egyszerre áll fenn a két állapot. Ennek többek között az az oka, hogy a hypothyreosis gátolhatja a normál peteérést, ami ciszták kialakulásához vezethet. A témában dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt. 

PCOS-sel küzd? Nézesse meg pajzsmirigy funkcióit is! 

A PCOS-t sokan kizárólag nőgyógyászati problémának tartják, pedig erős hormonális érintettsége is van. A petefészekeben létrejövő ciszták ugyanis gyakran hormonzavar miatt jönnek létre, melynek hatására nem megy végbe megfelelően a tüszőérés-és repedés-helyette keletkeznek a ciszták. Hátterében gyakran inzulinrezisztencia húzódik, melyet a 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként is ismernek. Ekkor ugyanis felborul az FSH/LH egyensúlya, ráadásul a tesztoszteron mennyisége is megemelkedik, ami komoly befolyást gyakorol a ciklusra. 

pajzsmirigy alulműködés és PCOSAzonban a PCOS-t nem csak az IR generálhatja, hanem pajzsmirigy alulműködés is. Ennek oka többrétű: egyrészt pajzsmirigy alulműködés esetén gyakran túlsúly alakul ki a lelassult anyagcsere következtében. A zsírszövet azonban ösztrogén raktárként is funkcionál, így a súlyfelesleg könnyen ösztrogén dominanciát okoz, mely komoly befolyást gyakorol a peteérésre és a tüszőrepedésre. 

Másrészt hypothyreosis esetén megnő a TRH szintje, mely megemeli a prolaktin és a TSH mennyiségét. A sok prolaktin viszont gátolja a peteérést, mivel megváltoztatja az FSH/ LH arányt, valamint fokozza a mellékvese DHEA termelődését is- ez szintén negatív hatást gyakorol ezen folyamatokra, akárcsak a magas TSH szint. 

Mindkét állapotot kezelni kell 

Mivel a két kóros állapot egymással összefügg, így, ha kiderül, hogy mindkettő jelen van, akkor nem elég csupán az egyiket kezelni, mivel akkor nem érhető el a kívánt eredmény- mondja dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája. Mind a PCOS-t, mind a pajzsmirigyzavart kezelni szükséges! Erre az életmódterápia mellett ma már igazán hatékony gyógyszerek állnak a betegek rendelkezésére, így a hormonzavarok hamar helyreállíthatóak. 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő,

Az lenne a kérdésem, hogy szedhetek-e Barátcserjét ? Pajzsmirigy alul működésre 75mg-os Letroxot szedek ,ami szépen be is állította, valamint magas az Anti-TPO: 208. Lombik programban vagyok, és olvastam, hogy a barátcserje jót tehet ilyen esetben.

Köszönöm

Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Kedves Nóra!

A barátcserje valóban jó hatású lehet, ellenjavallata nincs,nyugodtan szedheti.

Üdvözlettel:
Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK