A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2023.06.01 11:48

Mind a pajzsmirigy alulműködés, mind a PCOS népbetegségnek számít, ám azt kevesen tudják, hogy gyakran egyszerre áll fenn a két állapot. Ennek többek között az az oka, hogy a hypothyreosis gátolhatja a normál peteérést, ami ciszták kialakulásához vezethet. A témában dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt. 

PCOS-sel küzd? Nézesse meg pajzsmirigy funkcióit is! 

A PCOS-t sokan kizárólag nőgyógyászati problémának tartják, pedig erős hormonális érintettsége is van. A petefészekeben létrejövő ciszták ugyanis gyakran hormonzavar miatt jönnek létre, melynek hatására nem megy végbe megfelelően a tüszőérés-és repedés-helyette keletkeznek a ciszták. Hátterében gyakran inzulinrezisztencia húzódik, melyet a 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként is ismernek. Ekkor ugyanis felborul az FSH/LH egyensúlya, ráadásul a tesztoszteron mennyisége is megemelkedik, ami komoly befolyást gyakorol a ciklusra. 

pajzsmirigy alulműködés és PCOSAzonban a PCOS-t nem csak az IR generálhatja, hanem pajzsmirigy alulműködés is. Ennek oka többrétű: egyrészt pajzsmirigy alulműködés esetén gyakran túlsúly alakul ki a lelassult anyagcsere következtében. A zsírszövet azonban ösztrogén raktárként is funkcionál, így a súlyfelesleg könnyen ösztrogén dominanciát okoz, mely komoly befolyást gyakorol a peteérésre és a tüszőrepedésre. 

Másrészt hypothyreosis esetén megnő a TRH szintje, mely megemeli a prolaktin és a TSH mennyiségét. A sok prolaktin viszont gátolja a peteérést, mivel megváltoztatja az FSH/ LH arányt, valamint fokozza a mellékvese DHEA termelődését is- ez szintén negatív hatást gyakorol ezen folyamatokra, akárcsak a magas TSH szint. 

Mindkét állapotot kezelni kell 

Mivel a két kóros állapot egymással összefügg, így, ha kiderül, hogy mindkettő jelen van, akkor nem elég csupán az egyiket kezelni, mivel akkor nem érhető el a kívánt eredmény- mondja dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája. Mind a PCOS-t, mind a pajzsmirigyzavart kezelni szükséges! Erre az életmódterápia mellett ma már igazán hatékony gyógyszerek állnak a betegek rendelkezésére, így a hormonzavarok hamar helyreállíthatóak. 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő /Doktor úr!
6 éve pajzsmirigy beteg lettem! Letrox 125mg gyógyszert szedek. Eddig mindig rendben volt az értékem viszont mostani laboreredményem 12,3mlU/l lett. Mitől lehet az emelkedett érték? Esetleg nagyobb mennyiségű gyógyszert kell szednem?
Köszönöm szépen a választ!
Szabó Ferencné

Kelemen Edina
Kelemen Edina egészségügyi asszisztens
Kedves Szabó Ferencné !
A pajzsmirigy hormon laborérték eltolódásában számos dolog befolyásoló tényező lehet. Akár egy nemrégiben lezajlott betegség. Mindenképp szakorvosi konzultáció szükséges, ismerni kell valamennyi pajzsmirigy hormon leletét, esetleg friss ultrahangra van szükség ami a gyulladást jelzi. Amennyiben segíteni tudunk kérem jelentkezzen be központunkba .

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek
A pajzsmirigy túlműködés gyakran félreértett tünetei

A pajzsmirigy túlműködés gyakran félreértett tünetei

Ha a pajzsmirigy valamilyen ok miatt a kelleténél több hormont termel, túlműködésről beszélünk. Sokan csak a fogyás és a szapora pulzus kapcsán gondolnak erre a lehetőségre, holott a hipertireózis sokszor kevésbé egyértelmű tüneteket is okoz. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus ezekre a tünetekre, és a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK