Inzulinrezisztenciával sem lehetetlen a fogyás!

Inzulinrezisztenciával sem lehetetlen a fogyás!

Szerző: Endokrinközpont | Módosítva: 2022.10.16 01:10

Az inzulinrezisztencia okai és következményei között is beszélhetünk a túlsúlyról, amelytől nagyon nehéz megszabadulni. Sokakban felmerül a kérdés, hogyan lehet lefogyni, ha valaki Ir-rel küzd?!

Kapcsolódó cikkünk

A pajzsmirigy működészavarai, diagnosztikája, kezelése- Prima Medica szakmai nap

A Prima Medica Szakmai Napok keretein belül 2018. április 28-án került megrendezésre a pajzsmirigy betegségeire fókuszáló rendezvény, mely „A pajzsmirigy működészavarai, diagnosztikája, kezelése” címet viselte. Az akkreditált szakmai továbbképzés rengeteg embert vonzott, hiszen Magyarországon igen sok embert érint, így a szakembereknek kiemelten fontos, hogy hozzájuthassanak a betegséggel kapcsolatos pontos és friss információkhoz, eredményekhez, vizsgálati módszerekhez.

Az elhízás manapság már népbetegségnek számít, a többség mégse az egészségre gyakorolt hatása miatt foglalkozik vele, hanem a külső megjelenésre helyezi a hangsúlyt. Az inzulinrezisztencia állapotának fennállása során a kelleténél több inzulin termelődik, hogy segítse a glükóz beépülését a sejtekbe, viszont az inzulin egyik tulajdonsága, hogy segíti a zsírtartalékok képződését és hozzájárul ahhoz, hogy zsír a raktárakban is maradjon. Amíg tehát nem normalizálódik az inzulin mennyisége, a fogyás is nehézségekbe ütközik.

Tippek, a fogyáshoz


1. Diéta

Az IR kezelésének első része az életmód-terápia, amely a diétára és a mozgásra épül.  Ne a tömeg diéta lebegjen a szemünk előtt, hanem a személyre szabott táplálkozás, amelynek az alapjai:

  • a gyors/lassú felszívódású szénhidrátok megfelelő napszaki elosztása
  • a napi kalória és a CH-bevitel maximalizálása
  • a fehér liszt, finomított pékáruk kiiktatása
  • a cukor mellőzése.


2. Mozgás

A diéta önmagában kevés, a mindennapok részévé kell tenni a mozgást is. A fokozatosságra ügyelve, szakember segítségével érhető el az ideális eredmény.  A kardioedzések mellett súlyzós gyakorlatok is szükségesek a test átformálásához. Mindennapokhoz tipp:

  • lépcsőzzön lift helyett
  • gyalogoljon plusz egy megállót
  • kiránduljon a természetben


3. Gyógynövények

A gyógynövények sok betegség kiegészítő kezelésében fontos szerepet kapnak, nincs ez másként az IR esetében sem. Milyen gyógynövényt válasszunk:

  • görögszénamag: csökkenti a vércukorszintet, késlelteti a glükóz felszívódását
  • erdei szederlevél: prediabéteszes állapotokban, cukorbetegség esetén is hasznos. Bónusz, hogy menstruációs zavarok esetén is eredményes a napi egy csésze tea elfogyasztása.


4. Gyógyszerek

Ha az orvos szükségesnek véli, az életmód-terápia kiegészítéseként elrendelheti gyógyszerek szedését, mellyel a sejtek inzulinra való érzékenysége javítható.

Téma szakértője

Hírek

Stressz és hormonzavarok- nem elég egyedül a gyógyszeres kezelés

Stressz és hormonzavarok- nem elég egyedül a gyógyszeres kezelés

A stressz a mindennapi életünk szerves részét képezi, éppen ezért fontos, hogy megtanuljuk a megfelelő stresszkezelési technikák elsajátítását, hiszen, ha az idegeskedés és a feszült hangulat állandósul, akkor az nem csak a mentális egészségünkre van hatással, hanem a fizikaira is. Hogy milyen változásokat idéz elő sok stressz a hormonrendszerünkben, azt dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa magyarázta el. 

További részletek
A magas AMH érték PCOS-t is jelezhet

A magas AMH érték PCOS-t is jelezhet

Az AMH megfelelő szintje igen fontos családalapításkor, hiszen minél alacsonyabb mennyiségben van jelen, annál kevesebb az esély a fogantatásra. Ám sokan nem tudják, hogy a túl magas értéke sem kívánatos, ugyanis PCOS-t is jelezhet, ami köztudottan több úton is komoly negatív hatást gyakorol a termékenységre. A magas AMH szint és a PCOS kapcsolatáról dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.  

További részletek
Az elhízás okoz hormonzavarokat, vagy fordítva? Utánajártunk!

Az elhízás okoz hormonzavarokat, vagy fordítva? Utánajártunk!

Sokan tisztában vannak azzal, hogy az elhízás és több hormonzavar is kéz a kézben jár. Ám felmerülhet a kérdés, hogy vajon a súlyfelesleg megléte vezet az endokrin problémákhoz, vagy a hormonális állapot következménye, hogy egyre gyorsabban és több kiló csúszik fel? Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük a témában. 

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok