Inzulinrezisztenciával sem lehetetlen a fogyás!

Inzulinrezisztenciával sem lehetetlen a fogyás!

Szerző: Endokrinközpont | Létrehozva: 2022.10.10 13:50 | Módosítva: 2022.10.16 01:10

Az inzulinrezisztencia okai és következményei között is beszélhetünk a túlsúlyról, amelytől nagyon nehéz megszabadulni. Sokakban felmerül a kérdés, hogyan lehet lefogyni, ha valaki Ir-rel küzd?!

Kapcsolódó cikkünk

Lehet, hogy hormonzavar miatt stresszel annyit?

A hormonzavarok okozta tünetek igen széles skálán mozognak, mivel az egész szervezetünk működését befolyásolják. Hogy pontosan milyen problémákat is generálnak, az attól függ, mire is hat egy-egy adott hormon. Vannak olyanok, melyek igen súlyos gondokat okozhatnak, ám léteznek olyan endokrin betegségek is, melyek olyan általános tünetekhez vezethetnek, hogy gyakran eszében sem jut az érintettnek - van, hogy az orvosnak sem-, hogy bizony hormonzavar váltja ki a panaszt. Ilyen tünet lehet például a stressz is. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa felsorolta, mely endokrin problémák járhatnak túlzott szorongással, stresszel.

Az elhízás manapság már népbetegségnek számít, a többség mégse az egészségre gyakorolt hatása miatt foglalkozik vele, hanem a külső megjelenésre helyezi a hangsúlyt. Az inzulinrezisztencia állapotának fennállása során a kelleténél több inzulin termelődik, hogy segítse a glükóz beépülését a sejtekbe, viszont az inzulin egyik tulajdonsága, hogy segíti a zsírtartalékok képződését és hozzájárul ahhoz, hogy zsír a raktárakban is maradjon. Amíg tehát nem normalizálódik az inzulin mennyisége, a fogyás is nehézségekbe ütközik.

Tippek, a fogyáshoz


1. Diéta

Az IR kezelésének első része az életmód-terápia, amely a diétára és a mozgásra épül.  Ne a tömeg diéta lebegjen a szemünk előtt, hanem a személyre szabott táplálkozás, amelynek az alapjai:

  • a gyors/lassú felszívódású szénhidrátok megfelelő napszaki elosztása
  • a napi kalória és a CH-bevitel maximalizálása
  • a fehér liszt, finomított pékáruk kiiktatása
  • a cukor mellőzése.


2. Mozgás

A diéta önmagában kevés, a mindennapok részévé kell tenni a mozgást is. A fokozatosságra ügyelve, szakember segítségével érhető el az ideális eredmény.  A kardioedzések mellett súlyzós gyakorlatok is szükségesek a test átformálásához. Mindennapokhoz tipp:

  • lépcsőzzön lift helyett
  • gyalogoljon plusz egy megállót
  • kiránduljon a természetben


3. Gyógynövények

A gyógynövények sok betegség kiegészítő kezelésében fontos szerepet kapnak, nincs ez másként az IR esetében sem. Milyen gyógynövényt válasszunk:

  • görögszénamag: csökkenti a vércukorszintet, késlelteti a glükóz felszívódását
  • erdei szederlevél: prediabéteszes állapotokban, cukorbetegség esetén is hasznos. Bónusz, hogy menstruációs zavarok esetén is eredményes a napi egy csésze tea elfogyasztása.


4. Gyógyszerek

Ha az orvos szükségesnek véli, az életmód-terápia kiegészítéseként elrendelheti gyógyszerek szedését, mellyel a sejtek inzulinra való érzékenysége javítható.

Téma szakértője

Hírek

Mikor van szükség pajzsmirigy műtétre?

Mikor van szükség pajzsmirigy műtétre?

A pajzsmirigybetegségek legnagyobb része gyógyszeresen eredményesen kezelhető, ám vannak olyan esetek, amikor javulást csakis a műtéti beavatkozástól lehet várni. Dr. Békési Gábort, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját arról kérdeztük, vajon mikor indokolt a műtét, és mire lehet utána számítani? 

További részletek
Ez az oka annak, hogy a stressz miatt nem jön össze a baba

Ez az oka annak, hogy a stressz miatt nem jön össze a baba

Felgyorsult világban élünk- mindent akarunk, minél előbb, nagy a hajtás, a verseny, a teljesítménykényszer. Az életvitelünkhöz már szinte hozzákapcsolódik a stressz, a frusztráció, mely gyakran állandósul is. Ez azonban nem csak a pszichés egészségünkre van negatív hatással, hanem a termékenységre is- nem véletlen az, hogy egyre többen szenvednek attól, hogy hónaptól hónapra negatívat mutat a terhességi teszt. Hogy pontosan miként is függ össze a meddőség, a teherbeesési nehézségek a hormonzavarokkal, a stresszel, arról dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa beszélt. 

További részletek
Furcsa és szokatlan tünetek, melyek pajzsmirigyzavart jelezhetnek

Furcsa és szokatlan tünetek, melyek pajzsmirigyzavart jelezhetnek

Menstruációs zavarok, változások a testsúlyban, emésztési panaszok- pár tünet, melyek legtöbbször felvetik az orvosban és az érintettekben a pajzsmirigyzavar gyanúját. Igen ám, viszont vannak olyan panaszok, melyek szintén megjelenthetnek a hormonális rendellenesség esetén, ám sokan nem is gondolnak rá, hogy ezen apró szerv zavara állhat a háttérben. Hogy mely furcsa és szokatlan tünetek jelezhetnek pajzsmirigy problémát, arról dr. Skurdenka Beatrixot, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok