Inzulinrezisztenciával sem lehetetlen a fogyás!

Inzulinrezisztenciával sem lehetetlen a fogyás!

Szerző: Endokrinközpont | Módosítva: 2022.10.16 01:10

Az inzulinrezisztencia okai és következményei között is beszélhetünk a túlsúlyról, amelytől nagyon nehéz megszabadulni. Sokakban felmerül a kérdés, hogyan lehet lefogyni, ha valaki Ir-rel küzd?!

Kapcsolódó cikkünk

Miként birkózzak meg a pajzsmirigyzavar okozta túlsúllyal?

A pajzsmirigy alulműködés egyik vezető tünete a túlsúly, mely sok egyéb más problémát is generálhat. Sok beteg szinte végeláthatatlan harcot folytat a plusz kilók ellen, ezért megkérdeztük Dr. Békési Gábor PhD-t, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját, vajon miként lehet megszabadulni a súlyfeleslegtől akkor, ha valakinek a pajzsmirigye túl kevés hormont termel.

Az elhízás manapság már népbetegségnek számít, a többség mégse az egészségre gyakorolt hatása miatt foglalkozik vele, hanem a külső megjelenésre helyezi a hangsúlyt. Az inzulinrezisztencia állapotának fennállása során a kelleténél több inzulin termelődik, hogy segítse a glükóz beépülését a sejtekbe, viszont az inzulin egyik tulajdonsága, hogy segíti a zsírtartalékok képződését és hozzájárul ahhoz, hogy zsír a raktárakban is maradjon. Amíg tehát nem normalizálódik az inzulin mennyisége, a fogyás is nehézségekbe ütközik.

Tippek, a fogyáshoz


1. Diéta

Az IR kezelésének első része az életmód-terápia, amely a diétára és a mozgásra épül.  Ne a tömeg diéta lebegjen a szemünk előtt, hanem a személyre szabott táplálkozás, amelynek az alapjai:

  • a gyors/lassú felszívódású szénhidrátok megfelelő napszaki elosztása
  • a napi kalória és a CH-bevitel maximalizálása
  • a fehér liszt, finomított pékáruk kiiktatása
  • a cukor mellőzése.


2. Mozgás

A diéta önmagában kevés, a mindennapok részévé kell tenni a mozgást is. A fokozatosságra ügyelve, szakember segítségével érhető el az ideális eredmény.  A kardioedzések mellett súlyzós gyakorlatok is szükségesek a test átformálásához. Mindennapokhoz tipp:

  • lépcsőzzön lift helyett
  • gyalogoljon plusz egy megállót
  • kiránduljon a természetben


3. Gyógynövények

A gyógynövények sok betegség kiegészítő kezelésében fontos szerepet kapnak, nincs ez másként az IR esetében sem. Milyen gyógynövényt válasszunk:

  • görögszénamag: csökkenti a vércukorszintet, késlelteti a glükóz felszívódását
  • erdei szederlevél: prediabéteszes állapotokban, cukorbetegség esetén is hasznos. Bónusz, hogy menstruációs zavarok esetén is eredményes a napi egy csésze tea elfogyasztása.


4. Gyógyszerek

Ha az orvos szükségesnek véli, az életmód-terápia kiegészítéseként elrendelheti gyógyszerek szedését, mellyel a sejtek inzulinra való érzékenysége javítható.

Téma szakértője

Hírek

Magas ATPO normál TSH mellett-lehetséges?

Magas ATPO normál TSH mellett-lehetséges?

A pajzsmirigyzavarok diagnosztikájában nagy szerepe van a laborvizsgálatnak is, melynek során olyan értékeket néznek, mint pl. a TSH, fT3, fT4, ATPO. Sokan úgy gondolják, hogy ha az ATPO szintje emelkedett, akkor bizony a TSH is rendellenes. Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa elárulta, ez nem minden esetben van így. 

További részletek
Jódellátottság - nagy gondokat okozhat a jódhiány

Jódellátottság - nagy gondokat okozhat a jódhiány

A jód a pajzsmirigy hormonok fontos alkotója, hiánya és túlsúlya is zavart okoz a pajzsmirigy működésben- éppen ezért érdemes nagy figyelmet fordítani a megfelelő mennyiségű bevitelére. Hogy milyen hazánk jódellátottsága jelenleg, miért számít mérföldkőnek a jódozott só bevezetése, illetve, miket okoz pontosan jódhiány, arról Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.

További részletek
Metformin- ezeket érdemes tudni róla

Metformin- ezeket érdemes tudni róla

A metformin igen gyakran használt hatóanyag az IR, a prediabetes és a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében, hiszen nagyban hozzájárul az inzulin-és a vércukorszintek optimalizálásához. Hogy mi mindent érdemes róla tudni, azt dr. Koppány Viktóriától, az Endokrinközpont endokrinológusától, PCOS és inzulinrezisztencia specialistájától kérdeztük meg.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok