Inzulinrezisztenciával sem lehetetlen a fogyás!

Inzulinrezisztenciával sem lehetetlen a fogyás!

Szerző: Endokrinközpont | Módosítva: 2022.10.16 01:10

Az inzulinrezisztencia okai és következményei között is beszélhetünk a túlsúlyról, amelytől nagyon nehéz megszabadulni. Sokakban felmerül a kérdés, hogyan lehet lefogyni, ha valaki Ir-rel küzd?!

Kapcsolódó cikkünk

A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

Mind a pajzsmirigy alulműködés, mind a PCOS népbetegségnek számít, ám azt kevesen tudják, hogy gyakran egyszerre áll fenn a két állapot. Ennek többek között az az oka, hogy a hypothyreosis gátolhatja a normál peteérést, ami ciszták kialakulásához vezethet. A témában dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt. 

Az elhízás manapság már népbetegségnek számít, a többség mégse az egészségre gyakorolt hatása miatt foglalkozik vele, hanem a külső megjelenésre helyezi a hangsúlyt. Az inzulinrezisztencia állapotának fennállása során a kelleténél több inzulin termelődik, hogy segítse a glükóz beépülését a sejtekbe, viszont az inzulin egyik tulajdonsága, hogy segíti a zsírtartalékok képződését és hozzájárul ahhoz, hogy zsír a raktárakban is maradjon. Amíg tehát nem normalizálódik az inzulin mennyisége, a fogyás is nehézségekbe ütközik.

Tippek, a fogyáshoz


1. Diéta

Az IR kezelésének első része az életmód-terápia, amely a diétára és a mozgásra épül.  Ne a tömeg diéta lebegjen a szemünk előtt, hanem a személyre szabott táplálkozás, amelynek az alapjai:

  • a gyors/lassú felszívódású szénhidrátok megfelelő napszaki elosztása
  • a napi kalória és a CH-bevitel maximalizálása
  • a fehér liszt, finomított pékáruk kiiktatása
  • a cukor mellőzése.


2. Mozgás

A diéta önmagában kevés, a mindennapok részévé kell tenni a mozgást is. A fokozatosságra ügyelve, szakember segítségével érhető el az ideális eredmény.  A kardioedzések mellett súlyzós gyakorlatok is szükségesek a test átformálásához. Mindennapokhoz tipp:

  • lépcsőzzön lift helyett
  • gyalogoljon plusz egy megállót
  • kiránduljon a természetben


3. Gyógynövények

A gyógynövények sok betegség kiegészítő kezelésében fontos szerepet kapnak, nincs ez másként az IR esetében sem. Milyen gyógynövényt válasszunk:

  • görögszénamag: csökkenti a vércukorszintet, késlelteti a glükóz felszívódását
  • erdei szederlevél: prediabéteszes állapotokban, cukorbetegség esetén is hasznos. Bónusz, hogy menstruációs zavarok esetén is eredményes a napi egy csésze tea elfogyasztása.


4. Gyógyszerek

Ha az orvos szükségesnek véli, az életmód-terápia kiegészítéseként elrendelheti gyógyszerek szedését, mellyel a sejtek inzulinra való érzékenysége javítható.

Téma szakértője

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK