Szemproblémákat is okozhat a pajzsmirigyzavar

Szemproblémákat is okozhat a pajzsmirigyzavar

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2023.11.03

A pajzsmiriggyel kapcsolatos problémák panaszok széles skáláját eredményezhetik, ám sokan nem gondolnak arra, hogy elhúzódó szemészeti tünetüket a pajzsmirigy zavara is okozhatja. Pedig a mirigy túl-és alulműködése igen gyakran okoz szemészeti panaszokat, melyek megfelelő kezelés után az esetek többségében megszűnnek. Hogy pontosan milyen tüneteket okozhat a pajzsmirigy kóros hormontermelése, arról dr. Békési Gábor, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt.

Online Bejelentkezés

Mammut II 2. - 1024 BUdapest, Lövőház utca 1-5

Legyen szó pajzsmirigy alul-vagy túlműködésről, mindkét esetben jelentkezhetnek különböző szemproblémák. Ennek pontos oka máig nem tisztázott egyértelműen, ám a tudósok valószínűsítik, hogy a pajzsmirigyen és a szem környékén ugyanolyan receptorok találhatóak, mint a pajzsmirigyben, így ha a pajzsmirigy megbetegszik, akkor annak előbb-utóbb szemtünetei is lesznek. A nemzetközi szakirodalom a jelenséget TED-nek (thyroid eye disease) nevezi- melynek során a szemgödörben lévő izmok és zsírszövetek gyulladásba kerülnek, és megduzzadhatnak, ami nem csupán látászavarral jár, de külső nyomai is lehetnek (pl. bevérzések a szemen, a szemgolyó kidülledése).

Érdemes tudni, hogy a legtöbb esetben van a problémának egy aktív szakasza, amit tünetmentesség követ- éppen ezért gyakran a betegek nem kerülnek idejében a megfelelő szakemberhez.

Nem javuló szemszárazság, viszketés és szúró érzés

Pajzsmirigyzavar számos szemproblémát okozhatA szemszárazság és az ebből adódó kellemetlen problémák - pl. szúró, viszkető érzés- hátterében több minden is meghúzódhat. Gyakran a nem megfelelő szemüveg viselése, a túl sok monitornézés, környezeti ártalmak (pl. cigarettafüst) vagy allergiás reakció a kiváltó ok, ám ha a panasz még hosszú idő után sem múlik el, vagy vissza-visszatér, akkor érdemes pajzsmirigyzavarra gyanakodni - magyarázza dr. Békési Gábor, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája, aki hozzátette, leggyakrabban a pajzsmirigy túlműködéssel járó Basedow-kór okoz hasonló panaszokat. A pajzsmirigy alulműködése ugyanakkor szemhéj körüli duzzanathoz vezethet.

Megfelelő kezeléssel véget vethet a szemproblémáknak

Bár meglehet, igen kellemetlen tüneteket okoz a pajzsmirigyzavar, ám az esetek többségében az idejében megkezdett terápiával orvosolható a probléma. Ehhez azonban az kell, hogy a beteg ne nyugodjon bele kellemetlen tüneteibe, és mielőbb kerüljön a megfelelő szakemberhez. Ez nem csak az aktuálisan fennálló panaszok miatt fontos, hanem a szövődmények elkerülése céljából is, ugyanis kezelés nélkül könnyen károsodhat a szaruhártya és a szemben található idegek, valamint állandósulhat a kettős látás, és az egyéb látásproblémák is.

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK