Furcsa és szokatlan tünetek, melyek pajzsmirigyzavart jelezhetnek

Furcsa és szokatlan tünetek, melyek pajzsmirigyzavart jelezhetnek

Dr. Skurdenka Beatrix Módosítva: 2022.09.27

Menstruációs zavarok, változások a testsúlyban, emésztési panaszok- pár tünet, melyek legtöbbször felvetik az orvosban és az érintettekben a pajzsmirigyzavar gyanúját. Igen ám, viszont vannak olyan panaszok, melyek szintén megjelenthetnek a hormonális rendellenesség esetén, ám sokan nem is gondolnak rá, hogy ezen apró szerv zavara állhat a háttérben. Hogy mely furcsa és szokatlan tünetek jelezhetnek pajzsmirigy problémát, arról dr. Skurdenka Beatrixot, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

 

Fülfájás

A pajzsmirigy probléma generálta fájdalom, ha van, akkor az általában a nyakra koncentrálódik, ám előfordulhat, hogy az állkapocsban és a fülekben is érezhető. Ez gyakran a szubakut pajzsmirigygyulladás következménye, amely néhány héttel egy felső légúti fertőzés után jelentkezhet.

 

Puffadt arc

Ha gond van a pajzsmiriggyel, az ödémát is okozhat. Ennek oka egyrészt a vízvisszatartás, másrészt az, hogy a betegség miatt hialuronsav halmozódhat fel a bőr alsó rétegében. Az arc így puffadttá, az ajkak teltebbé válhatnak, az ujjak megduzzadhatnak, sőt, a nyelv is megnagyobbodhat, ami akár horkolást, alvási apnoe-t is eredményezhet.

 

Változás a szaglás- és ízérzékelésben

pajzsmirigyzavar tüneteiBár a Covid megjelenése óta ezekről a panaszokról egyből a koronavírus fertőzés jut az emberek eszébe, ám érdemes tudni, hogy pajzsmirigyzavart is jelezhet (főleg alulműködést). Megfigyelések szerint 10 pajzsmirigy alulműködésben szenvedő betegből körülbelül 4 tapasztal valamilyen szaglászavart, míg 2-ből 1 kellemetlen ízt érezhet a szájában. A betegek leggyakrabban a keserű és az édes íz érzékelésénél tapasztalnak változást, amiért valószínű, hogy a T3-T4 arányának változásai felelősek. A szaglásban történő zavarok főleg az fT3 szinthez kapcsolódik, és kevésbé függ a TSH és a T4 hormonok ingadozásától. Szerencsére azonban néhány hónapos pajzsmirigyhormonpótló terápia után az íz és a szagérzékelés visszatér (ha nem is teljesen, de nagymértékben).

 

Sárga tenyerek

A sárgás árnyalatú tenyerek szintén jelzésértékkel bírnak, ráadásul nem is egy ritka tünete a pajzsmirigygondoknak. Leggyakrabban autoimmun Hashimoto betegség áll a hátterében, mivel ekkor a béta-karotin nem képes megfelelően A-vitaminná alakulni, így annak felhalmozódása sárgás árnyalatúvá színezheti a bőrt.

 

Megfelelő kezeléssel a panaszok ellen

Szerencsére a pajzsmirigyzavarok nagy része gyorsan és egyszerűen kezelhető- mondja dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa. Ez legtöbbször gyógyszeres terápiát jelent, amikor az optimális tartományba szorítják vissza a pajzsmirigy hormonok szintjét. A kezelés megkezdése után a panaszok jellemzően elmúlnak, vagy legalább nagymértékben csökkennek. Azt azonban tudni kell, hogy a terápiát általában a betegnek élete végéig alkalmaznia kell, máskülönben a panaszok ismét megjelennek, esetleg súlyosabb szövődmények lépnek fel.

 

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Körültekintő kikérdezés

Pontos időben bejutottam a vizsgálatra. Ügyfélbarát asszisztencia. Körültekintő orvosi kérdések, nincs sürgetés.

További vélemények

Hírek

Magas ATPO normál TSH mellett-lehetséges?

Magas ATPO normál TSH mellett-lehetséges?

A pajzsmirigyzavarok diagnosztikájában nagy szerepe van a laborvizsgálatnak is, melynek során olyan értékeket néznek, mint pl. a TSH, fT3, fT4, ATPO. Sokan úgy gondolják, hogy ha az ATPO szintje emelkedett, akkor bizony a TSH is rendellenes. Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa elárulta, ez nem minden esetben van így. 

További részletek
Jódellátottság - nagy gondokat okozhat a jódhiány

Jódellátottság - nagy gondokat okozhat a jódhiány

A jód a pajzsmirigy hormonok fontos alkotója, hiánya és túlsúlya is zavart okoz a pajzsmirigy működésben- éppen ezért érdemes nagy figyelmet fordítani a megfelelő mennyiségű bevitelére. Hogy milyen hazánk jódellátottsága jelenleg, miért számít mérföldkőnek a jódozott só bevezetése, illetve, miket okoz pontosan jódhiány, arról Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.

További részletek
Metformin- ezeket érdemes tudni róla

Metformin- ezeket érdemes tudni róla

A metformin igen gyakran használt hatóanyag az IR, a prediabetes és a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében, hiszen nagyban hozzájárul az inzulin-és a vércukorszintek optimalizálásához. Hogy mi mindent érdemes róla tudni, azt dr. Koppány Viktóriától, az Endokrinközpont endokrinológusától, PCOS és inzulinrezisztencia specialistájától kérdeztük meg.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok