Furcsa és szokatlan tünetek, melyek pajzsmirigyzavart jelezhetnek

Furcsa és szokatlan tünetek, melyek pajzsmirigyzavart jelezhetnek

Dr. Skurdenka Beatrix Módosítva: 2024.01.02

Menstruációs zavarok, változások a testsúlyban, emésztési panaszok- pár tünet, melyek legtöbbször felvetik az orvosban és az érintettekben a pajzsmirigyzavar gyanúját. Igen ám, viszont vannak olyan panaszok, melyek szintén megjelenthetnek a hormonális rendellenesség esetén, ám sokan nem is gondolnak rá, hogy ezen apró szerv zavara állhat a háttérben. Hogy mely furcsa és szokatlan tünetek jelezhetnek pajzsmirigy problémát, arról dr. Skurdenka Beatrixot, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

Online Bejelentkezés

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Fülfájás

A pajzsmirigy probléma generálta fájdalom, ha van, akkor az általában a nyakra koncentrálódik, ám előfordulhat, hogy az állkapocsban és a fülekben is érezhető. Ez gyakran a szubakut pajzsmirigygyulladás következménye, amely néhány héttel egy felső légúti fertőzés után jelentkezhet.

Puffadt arc

Ha gond van a pajzsmiriggyel, az ödémát is okozhat. Ennek oka egyrészt a vízvisszatartás, másrészt az, hogy a betegség miatt hialuronsav halmozódhat fel a bőr alsó rétegében. Az arc így puffadttá, az ajkak teltebbé válhatnak, az ujjak megduzzadhatnak, sőt, a nyelv is megnagyobbodhat, ami akár horkolást, alvási apnoe-t is eredményezhet.

Változás a szaglás- és ízérzékelésben

pajzsmirigyzavar egyik tünete lehet a szaglás megváltozásaBár a Covid megjelenése óta ezekről a panaszokról egyből a koronavírus fertőzés jut az emberek eszébe, ám érdemes tudni, hogy pajzsmirigyzavart is jelezhet (főleg alulműködést). Megfigyelések szerint 10 pajzsmirigy alulműködésben szenvedő betegből körülbelül 4 tapasztal valamilyen szaglászavart, míg 2-ből 1 kellemetlen ízt érezhet a szájában. A betegek leggyakrabban a keserű és az édes íz érzékelésénél tapasztalnak változást, amiért valószínű, hogy a T3-T4 arányának változásai felelősek. A szaglásban történő zavarok főleg az fT3 szinthez kapcsolódik, és kevésbé függ a TSH és a T4 hormonok ingadozásától. Szerencsére azonban néhány hónapos pajzsmirigyhormonpótló terápia után az íz és a szagérzékelés visszatér (ha nem is teljesen, de nagymértékben).

Sárga tenyerek

A sárgás árnyalatú tenyerek szintén jelzésértékkel bírnak, ráadásul nem is egy ritka tünete a pajzsmirigygondoknak. Leggyakrabban autoimmun Hashimoto betegség áll a hátterében, mivel ekkor a béta-karotin nem képes megfelelően A-vitaminná alakulni, így annak felhalmozódása sárgás árnyalatúvá színezheti a bőrt.

Megfelelő kezeléssel a panaszok ellen

Szerencsére a pajzsmirigyzavarok nagy része gyorsan és egyszerűen kezelhető- mondja dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa. Ez legtöbbször gyógyszeres terápiát jelent, amikor az optimális tartományba szorítják vissza a pajzsmirigy hormonok szintjét. A kezelés megkezdése után a panaszok jellemzően elmúlnak, vagy legalább nagymértékben csökkennek. Azt azonban tudni kell, hogy a terápiát általában a betegnek élete végéig alkalmaznia kell, máskülönben a panaszok ismét megjelennek, esetleg súlyosabb szövődmények lépnek fel.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Hashymoto-thyreoditist diagnosztizáltak nálam 2000-ben. Évente vérvizsgálat - minden rendben, határértéken belüli leletek. UH utolsó: a jobb lebeny kp. harmadában 15 mm inhomogén, 3mm cystikus részt tartalmazó nagyobb szolid képlet is van.
Voltam endokrinológusnál - egyelőre nincs teendő.
Kérdésem: jódtartalmú gyógyvizes fürdőbe mehetek-e, kopásos ízületi problémáim vannak, ill. van-e valami határérték a gyógyvíz jódtartalmára vonatkozóan ami felett már nem lehet nálam terápiás célra használni. A Salvus vizet nem ihatom, mivel abban is van jód.
Köszönettel várom szíves válaszát:
Szakácsné Elza

Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Kedves Elza!

Jódtartalmú gyógyvizes fürdőnek nem látom akadályát.

Üdvözlettel:
Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Részletes magyarázat

Nagyon meg voltam elégedve a doktornő munkájával. Részletesen kielemezte az eredményeket, elmagyarázta a javasolt további vizsgálatokat és a felírt gyógyszer, vitaminok hatását. Köszönöm szépen!

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok