Csontritkulást is okozhat a pajzsmirigyzavar

Csontritkulást is okozhat a pajzsmirigyzavar

Szerző: Endokrinközpont | Létrehozva: 2022.10.21 00:02 | Módosítva: 2022.10.27 07:50

A pajzsmirigyzavarok tünetei nagyon változatosak, hiszen ezen szerv által termelt hormonok szintjei az egész test működésére hatással vannak. Ha valakinek valamilyen általánosnak tűnő problémája van – pl. menstruációs zavarok, hajhullás, rossz közérzet, stressz –, akkor mindenképp érdemes pajzsmirigy betegség után kutakodni.

Sokan nem gondolnák, de a csontritkulás hátterében is húzódhat pajzsmirigyzavar, alulműködés vagy túlműködés is.

Csontritkulás

A csontritkulás (osteoporosis) a csont minőségének, mennyiségének és működésének romlása, illetve csökkenése, amely sorozatos csonttöréssel jár. Elsősorban a nőket érinti a változókort követő évektől kezdődően, ám megfigyelhető, hogy az élet első 40 éve is hatással van a csontritkulás kialakulására. Időskorban a nők egy harmada, a férfiak egy hatoda szenved csontritkulás betegségben.

Csontritkulás okai

A csontritkulás számos okra vezethető vissza:

  • a túl lassú csonttermelődésre,
  • a túl gyors csontpusztulásra,
  • rossz minőségű csontok képződésére.

Csontritkulásról akkor beszélhetünk, ha a csont lebontása nagyobb mértékű, mint a csont építése. Csontritkulással párhuzamosan csökken az ösztrogén mennyisége (az ösztrogén ugyanis komoly szerepet játszik a csont épülésében). Emellett vannak még olyan állapotok és betegségek, melyek fennállása szintén megnöveli a csontritkulás esélyét (másodlagos csontritkulás). Ilyen például az anorexia, egyéb felszívódási zavarok, illetve olyan endokrinológiai problémák is, mint a mellékvesekéreg túlműködése, pajzsmirigyzavarok, mellékpajzsmirigy betegsége.

Kapcsolódó cikkünk

Nyelési nehézség- pici szerv, nagy gond

A pajzsmirigyzavaroknak több formája is van, ilyen többek között a strúma, /a pajzsmirigy diffúz megnagyobbodása /, illetve a mirigyen megjelenő göbök. Ezek fennállásának egyik jellemző tünete a nyelési nehézség. Dr. Skurdenka Beatrixot, az Endokrinközpont endokrinológusát arról kérdeztük, vajon miként szüntethető meg a zavaró panasz.

A pajzsmirigy

A pajzsmirigy a nyak elülső részén elhelyezkedő apró szerv, amelynek hátsó oldalán található a mellékpajzsmirigy. A mellékpajzsmirigy felelős a PTH (parathormon) termelődéséért, ami növeli a szervezetben előforduló kalcium szintjét, ám ugyanakkor csökkenti a foszforét. Ha csökken a szervezetben a kalcium szint, a PTH szintje megnő, és kompenzálásként a csontokból elvonja az ásványi anyagokat. Ez vezet a csontritkulás kialakulásához, a rossz minőségű csontokhoz.

A pajzsmirigy alulműködése esetén csökken a csontok újjáépülésének képessége, több pusztul el, mint amennyi termelődik a magas TSH szint miatt. Továbbá gátolja, lassítja az ásványi anyagok beépülését, ezáltal növelve a csonttörés lehetőségét is.

Hogyan csökkentheti a csontritkulás kialakulásának kockázatát:

  • Kalciumbevitel növelése
  • D-vitamin rendszeres szedése
  • Mozogjon többet, és iktasson be erőnléti edzéseket
  • Kerülje a dohányzást
  • Csökkentse az alkoholfogyasztást
  • Hanyagolja a szénsavas üdítőitalok rendszeres fogyasztását

Kezelés

Bizonyos esetekben a gyógyszeres kezelés elengedhetetlen a csontritkulás tüneteinek mérséklésére. A betegeket elsősorban kalciummal, D-vitaminnal kell kezelni, melyet kiegészíthet hormonkezelés is. Például az ösztrogénpótlás csodaszerként hat a változókoron túl lévő nők csontveszteségének megakadályozásában, lassításában. Fontos megjegyezni, hogy az ösztrogén terápia nem serkenti a csontképződést, csupán a csont felszívódását gátolja.

Téma szakértője

Hírek

Mikor van szükség pajzsmirigy műtétre?

Mikor van szükség pajzsmirigy műtétre?

A pajzsmirigybetegségek legnagyobb része gyógyszeresen eredményesen kezelhető, ám vannak olyan esetek, amikor javulást csakis a műtéti beavatkozástól lehet várni. Dr. Békési Gábort, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját arról kérdeztük, vajon mikor indokolt a műtét, és mire lehet utána számítani? 

További részletek
Ez az oka annak, hogy a stressz miatt nem jön össze a baba

Ez az oka annak, hogy a stressz miatt nem jön össze a baba

Felgyorsult világban élünk- mindent akarunk, minél előbb, nagy a hajtás, a verseny, a teljesítménykényszer. Az életvitelünkhöz már szinte hozzákapcsolódik a stressz, a frusztráció, mely gyakran állandósul is. Ez azonban nem csak a pszichés egészségünkre van negatív hatással, hanem a termékenységre is- nem véletlen az, hogy egyre többen szenvednek attól, hogy hónaptól hónapra negatívat mutat a terhességi teszt. Hogy pontosan miként is függ össze a meddőség, a teherbeesési nehézségek a hormonzavarokkal, a stresszel, arról dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa beszélt. 

További részletek
Furcsa és szokatlan tünetek, melyek pajzsmirigyzavart jelezhetnek

Furcsa és szokatlan tünetek, melyek pajzsmirigyzavart jelezhetnek

Menstruációs zavarok, változások a testsúlyban, emésztési panaszok- pár tünet, melyek legtöbbször felvetik az orvosban és az érintettekben a pajzsmirigyzavar gyanúját. Igen ám, viszont vannak olyan panaszok, melyek szintén megjelenthetnek a hormonális rendellenesség esetén, ám sokan nem is gondolnak rá, hogy ezen apró szerv zavara állhat a háttérben. Hogy mely furcsa és szokatlan tünetek jelezhetnek pajzsmirigy problémát, arról dr. Skurdenka Beatrixot, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok