Csontritkulást is okozhat a pajzsmirigyzavar

Csontritkulást is okozhat a pajzsmirigyzavar

Szerző: Endokrinközpont | Módosítva: 2022.10.27 07:50

A pajzsmirigyzavarok tünetei nagyon változatosak, hiszen ezen szerv által termelt hormonok szintjei az egész test működésére hatással vannak. Ha valakinek valamilyen általánosnak tűnő problémája van – pl. menstruációs zavarok, hajhullás, rossz közérzet, stressz –, akkor mindenképp érdemes pajzsmirigy betegség után kutakodni.

Sokan nem gondolnák, de a csontritkulás hátterében is húzódhat pajzsmirigyzavar, alulműködés vagy túlműködés is.

Csontritkulás

A csontritkulás (osteoporosis) a csont minőségének, mennyiségének és működésének romlása, illetve csökkenése, amely sorozatos csonttöréssel jár. Elsősorban a nőket érinti a változókort követő évektől kezdődően, ám megfigyelhető, hogy az élet első 40 éve is hatással van a csontritkulás kialakulására. Időskorban a nők egy harmada, a férfiak egy hatoda szenved csontritkulás betegségben.

Csontritkulás okai

A csontritkulás számos okra vezethető vissza:

  • a túl lassú csonttermelődésre,
  • a túl gyors csontpusztulásra,
  • rossz minőségű csontok képződésére.

Csontritkulásról akkor beszélhetünk, ha a csont lebontása nagyobb mértékű, mint a csont építése. Csontritkulással párhuzamosan csökken az ösztrogén mennyisége (az ösztrogén ugyanis komoly szerepet játszik a csont épülésében). Emellett vannak még olyan állapotok és betegségek, melyek fennállása szintén megnöveli a csontritkulás esélyét (másodlagos csontritkulás). Ilyen például az anorexia, egyéb felszívódási zavarok, illetve olyan endokrinológiai problémák is, mint a mellékvesekéreg túlműködése, pajzsmirigyzavarok, mellékpajzsmirigy betegsége.

Kapcsolódó cikkünk

Sokféle panaszt, betegséget okozhat a mellékpajzsmirigy zavara

A legtöbb esetben a pajzsmirigy okozta zavarokról hallani, ám a mirigy lebenyei mögött található még 4 db mellékpajzsmirigy. Hogy milyen problémákat okozhat az, ha túl sok hormont termelnek, azt dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa mondta el.

A pajzsmirigy

A pajzsmirigy a nyak elülső részén elhelyezkedő apró szerv, amelynek hátsó oldalán található a mellékpajzsmirigy. A mellékpajzsmirigy felelős a PTH (parathormon) termelődéséért, ami növeli a szervezetben előforduló kalcium szintjét, ám ugyanakkor csökkenti a foszforét. Ha csökken a szervezetben a kalcium szint, a PTH szintje megnő, és kompenzálásként a csontokból elvonja az ásványi anyagokat. Ez vezet a csontritkulás kialakulásához, a rossz minőségű csontokhoz.

A pajzsmirigy alulműködése esetén csökken a csontok újjáépülésének képessége, több pusztul el, mint amennyi termelődik a magas TSH szint miatt. Továbbá gátolja, lassítja az ásványi anyagok beépülését, ezáltal növelve a csonttörés lehetőségét is.

Hogyan csökkentheti a csontritkulás kialakulásának kockázatát:

  • Kalciumbevitel növelése
  • D-vitamin rendszeres szedése
  • Mozogjon többet, és iktasson be erőnléti edzéseket
  • Kerülje a dohányzást
  • Csökkentse az alkoholfogyasztást
  • Hanyagolja a szénsavas üdítőitalok rendszeres fogyasztását

Kezelés

Bizonyos esetekben a gyógyszeres kezelés elengedhetetlen a csontritkulás tüneteinek mérséklésére. A betegeket elsősorban kalciummal, D-vitaminnal kell kezelni, melyet kiegészíthet hormonkezelés is. Például az ösztrogénpótlás csodaszerként hat a változókoron túl lévő nők csontveszteségének megakadályozásában, lassításában. Fontos megjegyezni, hogy az ösztrogén terápia nem serkenti a csontképződést, csupán a csont felszívódását gátolja.

Téma szakértője

Hírek

Stressz és hormonzavarok- nem elég egyedül a gyógyszeres kezelés

Stressz és hormonzavarok- nem elég egyedül a gyógyszeres kezelés

A stressz a mindennapi életünk szerves részét képezi, éppen ezért fontos, hogy megtanuljuk a megfelelő stresszkezelési technikák elsajátítását, hiszen, ha az idegeskedés és a feszült hangulat állandósul, akkor az nem csak a mentális egészségünkre van hatással, hanem a fizikaira is. Hogy milyen változásokat idéz elő sok stressz a hormonrendszerünkben, azt dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa magyarázta el. 

További részletek
A magas AMH érték PCOS-t is jelezhet

A magas AMH érték PCOS-t is jelezhet

Az AMH megfelelő szintje igen fontos családalapításkor, hiszen minél alacsonyabb mennyiségben van jelen, annál kevesebb az esély a fogantatásra. Ám sokan nem tudják, hogy a túl magas értéke sem kívánatos, ugyanis PCOS-t is jelezhet, ami köztudottan több úton is komoly negatív hatást gyakorol a termékenységre. A magas AMH szint és a PCOS kapcsolatáról dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.  

További részletek
Az elhízás okoz hormonzavarokat, vagy fordítva? Utánajártunk!

Az elhízás okoz hormonzavarokat, vagy fordítva? Utánajártunk!

Sokan tisztában vannak azzal, hogy az elhízás és több hormonzavar is kéz a kézben jár. Ám felmerülhet a kérdés, hogy vajon a súlyfelesleg megléte vezet az endokrin problémákhoz, vagy a hormonális állapot következménye, hogy egyre gyorsabban és több kiló csúszik fel? Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük a témában. 

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok