Csontritkulást is okozhat a pajzsmirigyzavar

Csontritkulást is okozhat a pajzsmirigyzavar

Szerző: Endokrinközpont | Módosítva: 2022.10.27 07:50

A pajzsmirigyzavarok tünetei nagyon változatosak, hiszen ezen szerv által termelt hormonok szintjei az egész test működésére hatással vannak. Ha valakinek valamilyen általánosnak tűnő problémája van – pl. menstruációs zavarok, hajhullás, rossz közérzet, stressz –, akkor mindenképp érdemes pajzsmirigy betegség után kutakodni.

Sokan nem gondolnák, de a csontritkulás hátterében is húzódhat pajzsmirigyzavar, alulműködés vagy túlműködés is.

Csontritkulás

A csontritkulás (osteoporosis) a csont minőségének, mennyiségének és működésének romlása, illetve csökkenése, amely sorozatos csonttöréssel jár. Elsősorban a nőket érinti a változókort követő évektől kezdődően, ám megfigyelhető, hogy az élet első 40 éve is hatással van a csontritkulás kialakulására. Időskorban a nők egy harmada, a férfiak egy hatoda szenved csontritkulás betegségben.

Csontritkulás okai

A csontritkulás számos okra vezethető vissza:

  • a túl lassú csonttermelődésre,
  • a túl gyors csontpusztulásra,
  • rossz minőségű csontok képződésére.

Csontritkulásról akkor beszélhetünk, ha a csont lebontása nagyobb mértékű, mint a csont építése. Csontritkulással párhuzamosan csökken az ösztrogén mennyisége (az ösztrogén ugyanis komoly szerepet játszik a csont épülésében). Emellett vannak még olyan állapotok és betegségek, melyek fennállása szintén megnöveli a csontritkulás esélyét (másodlagos csontritkulás). Ilyen például az anorexia, egyéb felszívódási zavarok, illetve olyan endokrinológiai problémák is, mint a mellékvesekéreg túlműködése, pajzsmirigyzavarok, mellékpajzsmirigy betegsége.

Kapcsolódó cikkünk

Pajzsmirigybeteg? Ezekre figyeljen a nyáron!

A betegségek többsége reagál az évszakváltásokra, így nyáron plusz tünetek is jelentkezhetnek, ráadásul vannak olyan állapotok, melyeknél más dózisra és plusz odafigyelésre van szükség. Ilyen pl. a pajzsmirigyzavar is. Hogy mikre kell ekkor ügyelni, arra Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája adott választ.

A pajzsmirigy

A pajzsmirigy a nyak elülső részén elhelyezkedő apró szerv, amelynek hátsó oldalán található a mellékpajzsmirigy. A mellékpajzsmirigy felelős a PTH (parathormon) termelődéséért, ami növeli a szervezetben előforduló kalcium szintjét, ám ugyanakkor csökkenti a foszforét. Ha csökken a szervezetben a kalcium szint, a PTH szintje megnő, és kompenzálásként a csontokból elvonja az ásványi anyagokat. Ez vezet a csontritkulás kialakulásához, a rossz minőségű csontokhoz.

A pajzsmirigy alulműködése esetén csökken a csontok újjáépülésének képessége, több pusztul el, mint amennyi termelődik a magas TSH szint miatt. Továbbá gátolja, lassítja az ásványi anyagok beépülését, ezáltal növelve a csonttörés lehetőségét is.

Hogyan csökkentheti a csontritkulás kialakulásának kockázatát:

  • Kalciumbevitel növelése
  • D-vitamin rendszeres szedése
  • Mozogjon többet, és iktasson be erőnléti edzéseket
  • Kerülje a dohányzást
  • Csökkentse az alkoholfogyasztást
  • Hanyagolja a szénsavas üdítőitalok rendszeres fogyasztását

Kezelés

Bizonyos esetekben a gyógyszeres kezelés elengedhetetlen a csontritkulás tüneteinek mérséklésére. A betegeket elsősorban kalciummal, D-vitaminnal kell kezelni, melyet kiegészíthet hormonkezelés is. Például az ösztrogénpótlás csodaszerként hat a változókoron túl lévő nők csontveszteségének megakadályozásában, lassításában. Fontos megjegyezni, hogy az ösztrogén terápia nem serkenti a csontképződést, csupán a csont felszívódását gátolja.

Téma szakértője

Hírek

Magas ATPO normál TSH mellett-lehetséges?

Magas ATPO normál TSH mellett-lehetséges?

A pajzsmirigyzavarok diagnosztikájában nagy szerepe van a laborvizsgálatnak is, melynek során olyan értékeket néznek, mint pl. a TSH, fT3, fT4, ATPO. Sokan úgy gondolják, hogy ha az ATPO szintje emelkedett, akkor bizony a TSH is rendellenes. Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa elárulta, ez nem minden esetben van így. 

További részletek
Jódellátottság - nagy gondokat okozhat a jódhiány

Jódellátottság - nagy gondokat okozhat a jódhiány

A jód a pajzsmirigy hormonok fontos alkotója, hiánya és túlsúlya is zavart okoz a pajzsmirigy működésben- éppen ezért érdemes nagy figyelmet fordítani a megfelelő mennyiségű bevitelére. Hogy milyen hazánk jódellátottsága jelenleg, miért számít mérföldkőnek a jódozott só bevezetése, illetve, miket okoz pontosan jódhiány, arról Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.

További részletek
Metformin- ezeket érdemes tudni róla

Metformin- ezeket érdemes tudni róla

A metformin igen gyakran használt hatóanyag az IR, a prediabetes és a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében, hiszen nagyban hozzájárul az inzulin-és a vércukorszintek optimalizálásához. Hogy mi mindent érdemes róla tudni, azt dr. Koppány Viktóriától, az Endokrinközpont endokrinológusától, PCOS és inzulinrezisztencia specialistájától kérdeztük meg.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok