Csontritkulást is okozhat a pajzsmirigyzavar

Csontritkulást is okozhat a pajzsmirigyzavar

Szerző: Endokrinközpont | Módosítva: 2022.10.27 07:50

A pajzsmirigyzavarok tünetei nagyon változatosak, hiszen ezen szerv által termelt hormonok szintjei az egész test működésére hatással vannak. Ha valakinek valamilyen általánosnak tűnő problémája van – pl. menstruációs zavarok, hajhullás, rossz közérzet, stressz –, akkor mindenképp érdemes pajzsmirigy betegség után kutakodni.

Sokan nem gondolnák, de a csontritkulás hátterében is húzódhat pajzsmirigyzavar, alulműködés vagy túlműködés is.

Csontritkulás

A csontritkulás (osteoporosis) a csont minőségének, mennyiségének és működésének romlása, illetve csökkenése, amely sorozatos csonttöréssel jár. Elsősorban a nőket érinti a változókort követő évektől kezdődően, ám megfigyelhető, hogy az élet első 40 éve is hatással van a csontritkulás kialakulására. Időskorban a nők egy harmada, a férfiak egy hatoda szenved csontritkulás betegségben.

Csontritkulás okai

A csontritkulás számos okra vezethető vissza:

  • a túl lassú csonttermelődésre,
  • a túl gyors csontpusztulásra,
  • rossz minőségű csontok képződésére.

Csontritkulásról akkor beszélhetünk, ha a csont lebontása nagyobb mértékű, mint a csont építése. Csontritkulással párhuzamosan csökken az ösztrogén mennyisége (az ösztrogén ugyanis komoly szerepet játszik a csont épülésében). Emellett vannak még olyan állapotok és betegségek, melyek fennállása szintén megnöveli a csontritkulás esélyét (másodlagos csontritkulás). Ilyen például az anorexia, egyéb felszívódási zavarok, illetve olyan endokrinológiai problémák is, mint a mellékvesekéreg túlműködése, pajzsmirigyzavarok, mellékpajzsmirigy betegsége.

Kapcsolódó cikkünk

Strúma – szükséges-e műtét a leggyakoribb pajzsmirigy betegségnél?

A pajzsmirigy betegségek több, mint 90%-át teszik ki a strúmás esetek. A strúma vagy golyva eleinte teljesen tünetmentes lehet, de ahogy növekszik, többek közt nyelési nehézség, gombóc érzés, rekedtség hívhatja fel rá a figyelmet. Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, egyetemi docens arra a kérdésre adott választ, hogy mikor van szükség műtéti eljárásra a strúma kezelésében. 

A pajzsmirigy

A pajzsmirigy a nyak elülső részén elhelyezkedő apró szerv, amelynek hátsó oldalán található a mellékpajzsmirigy. A mellékpajzsmirigy felelős a PTH (parathormon) termelődéséért, ami növeli a szervezetben előforduló kalcium szintjét, ám ugyanakkor csökkenti a foszforét. Ha csökken a szervezetben a kalcium szint, a PTH szintje megnő, és kompenzálásként a csontokból elvonja az ásványi anyagokat. Ez vezet a csontritkulás kialakulásához, a rossz minőségű csontokhoz.

A pajzsmirigy alulműködése esetén csökken a csontok újjáépülésének képessége, több pusztul el, mint amennyi termelődik a magas TSH szint miatt. Továbbá gátolja, lassítja az ásványi anyagok beépülését, ezáltal növelve a csonttörés lehetőségét is.

Hogyan csökkentheti a csontritkulás kialakulásának kockázatát:

  • Kalciumbevitel növelése
  • D-vitamin rendszeres szedése
  • Mozogjon többet, és iktasson be erőnléti edzéseket
  • Kerülje a dohányzást
  • Csökkentse az alkoholfogyasztást
  • Hanyagolja a szénsavas üdítőitalok rendszeres fogyasztását

Kezelés

Bizonyos esetekben a gyógyszeres kezelés elengedhetetlen a csontritkulás tüneteinek mérséklésére. A betegeket elsősorban kalciummal, D-vitaminnal kell kezelni, melyet kiegészíthet hormonkezelés is. Például az ösztrogénpótlás csodaszerként hat a változókoron túl lévő nők csontveszteségének megakadályozásában, lassításában. Fontos megjegyezni, hogy az ösztrogén terápia nem serkenti a csontképződést, csupán a csont felszívódását gátolja.

Téma szakértője

Hírek

A pajzsmirigy túlműködés gyakran félreértett tünetei

A pajzsmirigy túlműködés gyakran félreértett tünetei

Ha a pajzsmirigy valamilyen ok miatt a kelleténél több hormont termel, túlműködésről beszélünk. Sokan csak a fogyás és a szapora pulzus kapcsán gondolnak erre a lehetőségre, holott a hipertireózis sokszor kevésbé egyértelmű tüneteket is okoz. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus ezekre a tünetekre, és a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Mi okozhat magas prolaktin-szintet a daganaton kívül?

Mi okozhat magas prolaktin-szintet a daganaton kívül?

A magas prolaktin-szint igen kellemetlen tünetekkel járhat, mint például tejcsorgás, menstruációs problémák a nőknél, merevedési zavar, ritkuló szőrzet a férfiaknál. A vér magas prolaktin-szintjét az esetek kis részében az agyalapimirigy daganata okozza, nagyobb részben azonban bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik. Mi a teendő ilyen esetben? A kérdést Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa válaszolta meg.

További részletek
Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK