Hormonzavarok diagnosztikája: ezek a legfontosabb vizsgálatok

Hormonzavarok diagnosztikája: ezek a legfontosabb vizsgálatok

Dr. Polyák Annamária Módosítva: 2022.09.05

Az endokrin rendszer zavarai igen gyakori problémának számítanak, és sokszor az igen jelentéktelennek tűnő panaszok mögött is valamilyen hormonzavar húzódik. Dr. Polyák Annamáriától, az Endokrinközpont endokrinológusától azt kérdeztük, vajon milyen vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy megtudjuk, fennáll-e nálunk valamilyen hormonális probléma, illetve, hogy milyen állapotban vannak endokrin szerveink.

Vérvétel

Talán a legfontosabb vizsgálat, hiszen a hormonjaink szintjét legtöbbször vérvétellel lehet ellenőrizni. A legtöbb hormont egyszeri vizsgálattal, bármikor lehet nézni, ám vannak olyanok, amik szintje a menstruációs ciklus, illetve nap folyamán változik (pl. kortizol, progeszteron), illetve vannak olyanok is, melyek mennyisége étkezés után megnő, így fontos jelzésértékkel bírnak (pl. glükóz). Ezek szintjét nem mindegy, mikor mérik.

Vizelet vizsgálat

Bizonyos hormonok mennyisége a vizeletből (is) kimutatható. Az ún. phaeochromocytoma –mely a mellékvesevelő katekolaminokat termelő daganata- diagnosztikájában pl. nagy szerepe vagy a 24 órás gyűjtött vizelet vizsgálatának. Ugyanez szükséges a jódszint méréséhez is, hiszen a szervezet a fel nem használt jódot így üríti ki a szervezetből. Conn szindróma gyanúja esetén is igen hasznos vizsgálat, mivel ekkor a kálium fokozatosan ürül, a natrium pedig visszatartódik.

Ultrahang

pajzsmirigy ultrahangAz ultrahang igen fontos vizsgálat a pajzsmirigyzavarok pontos diagnózisának felállításához. Általa a szerv mérete, szerkezete, alakja ellenőrizhető, fellelhetőek így a ciszták, göbök, láthatóvá válnak a gyulladásos folyamatok is. Az ultrahang nagy segítséget jelent továbbá az aspirációs citológiában, hiszen így pontosan látható, hová is kell beszúrni a tűt, így a mintavétel még pontosabbá válik.

A pajzsmirigy vizsgálata mellett a PCOS diagnosztikájában is nagy jelentőséggel bír, hiszen így látható az állapot jellegzetes ultrahang képe, a sok ciszta a petefészkekben- mondja Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa.

Képalkotó vizsgálatok

A képalkotó vizsgálatokhoz tartozik a Rtg, CT, MR. A CT-vel és az MR-rel elsősorban különböző elváltozások, daganatok jelenlétét, kiterjedését lehet megállapítani, így fontos vizsgálat a differenciáldiagnosztikában. Segítségükkel megállapítható, hogy a hormonzavart egy adott belső elválasztású mirigy daganata okozza-e, hiszen ez döntő információ a terápia meghatározásában (hiszen a daganat eltávolításával a hormonális állapot is rendeződik). Rtg elvégzése az endokrinológiai rendelésen főleg a növekedési hormon problémák esetén szokott indokolttá válni.

 

 

 

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Cím!

Előzetes véleményezést szeretnék kérni a következő értékekre:
éhgyomri glükóz: 4,4 mmol/L
120 perc glükóz: 6,6 mmol/L
Inzulin 0 perces: 3,7 mIU/L
inzulin 120 perces: 62,0 mIU/L
Kortizol 702,3 nmol/L
TSH 3,100 mIU/L
FT4 15,20 pmol/L
FT3 3,50 pmol/L
34 éves nő vagyok, 42 kiló, 168 cm magas. Letroxot szedek napi 75 egységnyit. Mozgás nincs, ülő munkát végzek. Napi 5X étkezek teljes értékű növényi étrenden (vegán), glutén-olajmentesen.
Köszönöm!

Tisztelt Kocsis Emőke!
Kérem szakorvosának mutassa meg a laborértékeit, Ő tud pontos választ adni erre a kérdésre Önnek.
Üdvözlettel,
Dr. Iványi Tibor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos

Polyák Annamária doktornő nagyon alapos és kedves volt velem a konzultáció alatt. Köszönet érte!

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok