Lehet, hogy hormonzavar miatt stresszel annyit?

Lehet, hogy hormonzavar miatt stresszel annyit?

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2023.09.26

A hormonzavarok okozta tünetek igen széles skálán mozognak, mivel az egész szervezetünk működését befolyásolják. Hogy pontosan milyen problémákat is generálnak, az attól függ, mire is hat egy-egy adott hormon. Vannak olyanok, melyek igen súlyos gondokat okozhatnak, ám léteznek olyan endokrin betegségek is, melyek olyan általános tünetekhez vezethetnek, hogy gyakran eszében sem jut az érintettnek - van, hogy az orvosnak sem-, hogy bizony hormonzavar váltja ki a panaszt. Ilyen tünet lehet például a stressz is. Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa felsorolta, mely endokrin problémák járhatnak túlzott szorongással, stresszel.

Online Bejelentkezés

Mammut II 2. - 1024 BUdapest, Lövőház utca 1-5

A hormonok a szervezet kémiai hírvivő anyagai, amelyek jeleket küldenek a test különböző részeire. Ezek felelnek számos folyamat szabályozásáért (például növekedés, anyagcsere, nemi funkciók, reprodukció, hangulat stb.). Ha a hormonok egyensúlya felborul, valamely szintje túl magassá vagy túl alacsonnyá válik, az megzavarhatja a szervezet számos folyamatát, ami különféle szövődményeket, panaszokat okozhat, beleértve a szorongást, túlzott idegeskedést is.

Bár számos oka lehet annak, hogy egy személy stresszes, szorongást tapasztal, ám ha a tünet nem kapcsolható traumához, veszteséghez, jelentős életeseményhez vagy rossz mentális egészségi állapothoz, akkor könnyen lehet, hogy hormonzavar okozza a problémát.

Hormonok, melyek nagy hatással vannak a hangulatra

Nemi hormonok

Több nemi hormon is létezik, ám az ösztrogén és a tesztoszteron ingadozó szintje az, mely a legnagyobb hatással van a hangulatra. Éppen ezért ingerlékenyebbek a nők olyan hormonális változások idején, mint például amilyen a pubertás, a menstruáció, a terhesség és a menopauza.

Az ösztrogén ugyanis nagyban befolyásolja a hangulatot- nem véletlen, hogy azokban az állapotokban, amikor az ösztrogén szintje megváltozik, az illető érzékenyebb, stresszesebb.

Általánosságban elmondható, hogy a nők több szorongást tapasztalnak, mint a férfiak. Ez nem csupán a nők más emocionális beállítottságának köszönhető, hanem az egyik hipotézis erre az, hogy az alacsony tesztoszteronszint hajlamosabbá tesz a szorongásra (nőknél lényegesen alacsonyabb van jelen a tesztoszteron). Klinikai bizonyítékok azt sugallják, hogy a tesztoszteron pozitív hatással van a szorongásra és a depresszióra mind a nőknél, mind a férfiaknál.

Stressz hormonok (kortizol, adrenalin)

A kortizol és az adrenalin mennyisége olyan helyzetekben nő meg, amikor valaki fenyegetve, veszélyben érzi magát. Ezek a stresszhormonok azért szabadulnak fel, hogy elindítsák a harcolj vagy menekülj választ. Ez igen fontos reakció, hiszen - főleg régebben- a túlélésünket szolgálta.

stressz hormonzavar miattViszont egy stresszes munkahely, rossz párkapcsolat és egyéb negatív szituáció esetén is megnő a szintjük, és ez sajnos egy idő után akár krónikussá is válhat és több szövődményt, problémát is okozhat (pl. mellékvese kimerülés, szív-és érrendszeri panaszok). Érdemes tudni, hogy ezen hormonok szintje egyéb endokrin zavarok miatt is megnőhet, így célszerű ilyen irányban is gondolkodni, ha valaki túl sokat stresszel (pl. feokromocitoma).

Pajzsmirigy hormonok

A túlműködő pajzsmirigy szintén hozzájárulhat a szorongáshoz. A hyperthyreosis ugyanis felgyorsítja a szervezet anyagcseréjét, az egész szimpatikus idegrendszer aktívabbá válik, ezáltal fokozza a stresszt. (Ezzel szemben a pajzsmirigy alulműködés inkább depressziót, lassúságot, apátiát okoz)

Egy nemrégiben készült tanulmány mindemellett azt sugallja, hogy a pajzsmirigy autoimmun gyulladása szintén jelentős szerepet játszhat a szorongásos rendellenességek kialakulásában. Egy kutatásban pl. 76 szorongásos zavarban szenvedő beteget vizsgáltak, és azt találták, hogy 71 betegnél nőtt a pajzsmirigy véráramlása, ami a pajzsmirigygyulladás jele.

Oxytocin

Egyes hormonok pozitív hatással vannak a szorongásra, és segíthetnek csökkenteni azt- ilyen például az oxytocin. Az oxytocint gyakran "szerelmi, boldogság hormonnak" nevezik, mivel az agy ezt bocsátja ki, amikor valaki ölelkezik, szoptat, szeretkezik, egyéb jó élmény éri. Fokozza a jó hangulatot, a boldogságot, csökkenti a szorongást és segíti két ember közti kötelék kialakulását, erősödését (nem véletlen, hogy szoptatás során megnő a szintje). Amennyiben túl alacsony a szintje, az idegességet, szorongást válthat ki.

Dr. Békési Gábor PHD, az Endokrinközpont endokrinológusa hozzátette, hogy szerencsére a fent említett hormonok zavarai legtöbbször könnyen gyógyíthatóak. Általában gyógyszeres kezelés indokolt, és ez nagyban csökkenti/megszűnteti a panaszokat. Olykor előfordulhat, hogy a hormonzavart műtéttel lehet orvosolni (pl. hormontermelő pajzsmirigy göb, strúma, agyalapi mirigy/ mellékvese daganata).

Téma szakértője

Orvos válaszol

Jó napot! 5 évvel ezelőtt mellekvese daganat miatt eltávolítottak a mellekvesémet. Azóta nem vagyok jól hizok, hullik a hajam feszült vagyok, depressziós……
Mit lehetne tenni? Voltam endokrinologusnal de csak szelent és cinket javasolt ami nem használ (2honaoja szedem)
Válaszát előre is köszönöm

Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Kedves Zsanett!

Nehéz a leletek ismerete nélkül konkrét választ adni, az előzményeket (mellékvese daganat) is figyelembe véve endokrinológusnál kontroll vizsgálat javasolt, részletes kivizsgálás szükséges lehet, ha eddig nem történt meg.

Üdvözlettel:
Dr Mutnéfalvy Zoltán

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok