Így hat a PCOS a nőiség megélésére

Így hat a PCOS a nőiség megélésére

Balog Melinda Módosítva: 2022.02.01

PCOS- manapság egyre több fogamzókorú nő kapja kézhez ezt a diagnózist. Az állapot okozta tünetek sajnos nagyban kihathatnak az érintett mindennapjaira, hiszen nem csak abban mutatkozhat meg, hogy nehezen- vagy egyáltalán nem- megy a teherbeesés. Ha mégis pozitívat mutat a teszt, akkor nem csak ott a félelem, hogy könnyen vetélés lehet a vége, de a libidón, sőt, a külsőn is meglátszódhat egyfajta stigmaként a zavar. Balog Melinda, a Endokrinközpont pszichológusát arról kérdeztük, vajon, hogy lehet PCOS esetén a lehető legjobban megélni a nőiséget?

Meddőség, pattanások, túlsúly, szakáll, bajusz- PCOS tünetei is lehetnek

A PCOS egy olyan komplex zavar, mely endokrinológiai és nőgyógyászati vonatkozású is egyben. Az állapot során ugyanis domináns tüsző helyett több kisebb ciszta jön létre a petefészekben. Ennek oka, hogy hormonális eltérések miatt nem megy végbe megfelelően a tüszőérés-és repedés.

Gyakran akkor derül fény a problémára, amikor az érintett leteszi a fogamzásgátlót, mert családot szeretne alapítani (a fogamzásgátlók elnyomják a panaszok nagy részét, így előtte nem mindig tűnik fel a rendellenesség). Ekkor jönnek sorra a problémák: vérzészavarok, teherbeesési nehézségek, vetélés. Ha mindez még nem lenne elég, az érintetteknek olyan kellemetlen és zavaró tünetekkel kell megküzdeniük, mint a hajhullás, túlsúly, libidócsökkenés. Mivel az állapot során a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülnek a női nemi hormonok rovására, így olyan panaszok is jelentkezhetnek, mint a fokozott szőrösödés férfiakra jellemző területeken- vagyis sötét, erős szőrszálak jelenhetnek meg a bajusz és az áll területén.

 

Látható tehát, hogy a PCOS nagy eséllyel hat negatívan a nők önbizalmára. De vajon, hogy lehet ezen túllépni? Ha betegség húzódik a háttérben, miként lehet valamit megőrizni nőiességünkből?

 

Sorozatos támadás a nőiség ellen

PCOS nőiességHa a nőket kérdezzük, vajon mitől érzik magukat nőnek, akkor általában az anyaság, a nőiességre jellemző testi jegyek, a csábítás képessége és a szexualitás, intimitás kerül fókuszba. A PCOS sajnos mindre rányomhatja a bélyegét, ami igencsak alá tudja ásni a nők önbizalmát, hiszen nem megy könnyen sem a teherbeesés, a külsőn is sokszor nyomot hagy a betegség, ráadásul a szexuális étvágy is megváltozik. Természetesen megfelelő terápiával a tünetek csökkennek/megszűnnek, ám ez egyrészt időbe telhet, másrészt hosszan elhúzódó, akár maradandó pszichés terheket róhat a betegekre.

 

Hogy lehet visszahozni az önbizalmat PCOS esetén? Hogy érezheti magát ismét nőnek egy nő?

Az, hogy egy betegség mennyire befolyásolja az énképet, függ a páciens személyiségének stabilitásától, annak sokszínűségétől és rugalmasságától, megküzdési repertoárjától. A női szerep mellett még számos egyéb területen vannak társadalmi szerepeink (munka, hivatás, barátságok, rokoni szerepek stb.). Aki több szerepben él meg elégedettséget, azt kevésbé billenti ki az egyensúlyából, ha egy szerepben nehézségei adódnak. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a nőiségben megélt nehézségek ne befolyásolnák a személy pszichés jóllétét- mondja Balog Melinda, az Endokrinközpont pszichológusa.

 

A fizikai terápia mellett a gyógyulási, tünetcsökkentési időszakban a pszichológiai konzultációk során a kliens mellett állva, őt támogatva közösen feltérképezzük a szereprepertoárját, és azokat a jellemzőket, amelyek a nőiség megéléséhez még hozzájárulnak, és amelyekre nincs hatással a PCOS. Ezeket és az egyéb szerepekben megélt pozitív élményeket igyekszünk erősíteni, míg a kliens a negatív érzéseket egy biztonságos közegben élheti meg, kerekedhet felül rajtuk. Támogatjuk őt abban, hogy sikeresen mozgósíthassa a megküzdési módjait a betegséggel szemben. Párkapcsolati téren pedig segítjük a társsal való őszinte, intim kommunikációban. Egy ilyen betegséggel való sikeres megküzdés pszichés növekedést és a párkapcsolat megerősödését, új szintre emelését is eredményezheti.

 

 

Téma szakértői

Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Dr. Koppány Viktória

Dr. Koppány Viktória

endokrinológus, belgyógyász, klinikai farmakológus
Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Dr. Mutnéfalvy Zoltán

endokrinológus, belgyógyász

Orvos válaszol

Tisztelt Koppány Viktória Doktornő!
Nem a saját,hanem a 19 éves lány unokám prblémájával fordulnék Önhöz.
Neki a legsúlyosabb PCO-ja van. Szőrös test az arc is és mellei sem alakultak ki.
Szeretném megtudni,hogy vállalná e a kezelését és,hogy reménykedhetünk e valamilyen javulásban.
Mária

Dr. Koppány Viktória
Dr. Koppány Viktória endokrinológus
Kedves Mária!

Fontos lenne látni a hormonszinteket az unokájánál és tudni milyen kezelést kap jelenleg.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Egy elégedett páciens

A pszichológus munkatársuk személyével és (meg)értő
figyelmével voltam a leginkább megelégedve. Ezúton is hálás
köszönetem Kispál Mónikának!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK