PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!

PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!

Dr. Iványi Tibor Létrehozva: 2020.05.28 Módosítva: 2020.05.28

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) a terméketlenség leggyakoribb okai közé tartozik, de a szükséges orvosi kezeléssel és az életmódváltással növelhető a teherbeesés esélye. Mindkét tényező jelentőségéről dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt. 

PCOS a meddőség mögött

A PCOS jele lehet a pattanás, a hajhullás, a teherbe esés nehézsége.Bár a policisztás ovárium szindróma elnevezés a petefészek (ovárium) betegségére utal, mégis számos egyéb eltérés is áll hátterében, ezért a tünetek is szerteágazóak. A rendszertelen vagy hiányzó peteérésen és menzeszen kívül ciszták jelenthetnek meg a petefészekben, pattanásossá válhat a bőr, megnövekedhet a szőrzet az arcon és a testen, előfordulhat hajhullás, férfias jellegű kopaszodás, emelkedhet a vér inzulinszintje és gyakori a testsúlynövekedés. Ez utóbbi azonban nem csak következmény, de kiváltó ok is lehet.
A Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című szaklap publikációja szerint a PCOS-ben szenvedő és túlsúllyal rendelkező nők jelentősen növelhetik a teherbe esés esélyét, ha megszabadulnak a súlyfeleslegtől és rendszeresen mozognak. Ez nemcsak annak az 5 millió amerikai nőnek jelenthet jó hírt, akiknél PCOS-t diagnosztizáltak, de a magyar nők érintett 5-10 százalékának is. Ez a komplex hormonális- és anyagcsere-rendellenesség ugyanis a fogamzóképes korú nőknél a leggyakoribb hormonális ok, amely meddőséghez vezethet.

Endokrinológiai kezelés és életmód segíthet

A PCOS kezelésében az életmód és az endokrinológiai segítség is fontos.Egy amerikai kutatásban 149, PCOS-sel diagnosztizált, túlsúlyos vagy elhízott nőt véletlenszerűen három csoportra osztottak. Először az egyik csoportot a gyakran alkalmazott fogamzásgátlóval kezelték, a másik csoport súlycsökkentő- és mozgásprogramban vett részt, a harmadik csoportnál kombinálták a két irányt. Mindhárom csoport négy hónapig folytatta ezt a programot, majd peteérést serkentő gyógyszerelést kaptak. 
Az eredmények azt mutatták, hogy mindegyik csoportban újból gyakran jelentkezett rendszeres ovuláció, a legtöbben pedig a második és a harmadik csoport tagjai közül tudtak teherbe esni. Ráadásul a kombinált módszerrel kezelt nőknél más előnyöket is kimutattak: jelentősen javult az inzulinszintjük és alacsonyabb lett a triglicerid szintjük is. A vizsgálat szerint a PCOS gyógyszeres kezelésének eredményességét jelentősen fokozza a diétás és életmód terápia.
- A pontos diagnózis felállításához endokrinológiai és nőgyógyászati vizsgálat egyaránt szükséges. A tünetek jellegétől függően vizsgálni lehet többek közt a szőrnövekedés, a hajhullás mértékét, a haskörfogatot, a vérnyomást, a lipidszintet és a szénhidrát anyagcserét. A betegség pontos okainak felderítése céljából a hormonértékek eltérő időszakokban történő mérésére is szükség van. A diagnózis birtokában kezdődhet a kezelés, amelynek első lépése a hormonszintek normalizálása. A terápiás mód megválasztását a panaszok és tünetek határozzák meg. Elképzelhető, hogy a beteg aktuális kezelését évekig tartó gondozás követi, amely során a terápia is módosulhat – hangsúlyozza dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. - A gyógyszeres kezelés mellett PCOS esetében is döntő jelentőségű a helyes életmód, túlsúly esetén annak leadása, csökkentése, bár a policisztás ovárium szindróma természetesen nem csak az elhízott nőket érintheti. A megfelelő diéta és rendszeres mozgás ugyanakkor mindenkinél segítheti az optimális inzulinszint elérését, a tünetek javulását, hozzájárul a meddőség kezelésének sikerességéhez, továbbá a metabolikus szindróma és a cukorbetegség kockázatának csökkenését eredményezheti. A személyre szabott, az állapotot, a célokat figyelembe vevő életmód kialakításának pedig egyik leghatékonyabb eszköze az életmód orvoslás, amelyben életmód orvos, dietetikus és mozgásterapeuta együttesen segítenek a pácienseknek.

Forrás: Budai Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

 

Téma szakértője

 • Dr. Iványi Tibor

 • Szakterületek:
  • belgyógyász, endokrinológus
 • Specialitások:
  • Pajzsmirigy betegségek

  • Mellékpajzsmirigy betegségek

  • Mellékvese betegségek

  • Agyalapi mirigy működési zavarok

  • Policisztás ovárium szindróma (PCOS)

  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Távkonzultációs lehetőség>>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői
  • Távkonzultáció (skype)

Orvos válaszol

Nagyon régota szeretnék babát már lassan 5 éve kiprobálttam mindent de semmi mitt tegyek???

Plósz Dzsenifer
Plósz Dzsenifer vezető asszisztens
Kedves Szandra!

Kevés információt adott meg azzal kapcsolatosan eddig milyen irányú kivizsgálásokat végeztek el a panaszával kapcsolatban. Járt már Nőgyógyásznál kivizsgáláson, nincs valamilyen szervi elváltozás a háttérben? Amennyiben a nőgyógyász nem talált semmilyen szervi vagy egyéb okot a háttérben, érdemes felkeresnie egy endokrinológus szakorvost is a további vizsgálatokkal kapcsolatosan.

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Mi lehet a foltos hajhullás és a hajritkulás oka?

Mi lehet a foltos hajhullás és a hajritkulás oka?

Napi hány hajszál elvesztése tekinthető még elfogadhatónak, és milyen okok miatt jelentkezhet a foltos hajhullás és/vagy a hajritkulás? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológusa.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés Prof. Dr. Balázs Csaba nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés Prof. Dr. Balázs Csaba nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel az Endokrinközpont minden cukorbeteg figyelmét.
 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA