PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!

PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!

Dr. Iványi Tibor Módosítva: 2020.05.28

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) a terméketlenség leggyakoribb okai közé tartozik, de a szükséges orvosi kezeléssel és az életmódváltással növelhető a teherbeesés esélye. Mindkét tényező jelentőségéről dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt. 

PCOS a meddőség mögött

A PCOS jele lehet a pattanás, a hajhullás, a teherbe esés nehézsége.Bár a policisztás ovárium szindróma elnevezés a petefészek (ovárium) betegségére utal, mégis számos egyéb eltérés is áll hátterében, ezért a tünetek is szerteágazóak. A rendszertelen vagy hiányzó peteérésen és menzeszen kívül ciszták jelenthetnek meg a petefészekben, pattanásossá válhat a bőr, megnövekedhet a szőrzet az arcon és a testen, előfordulhat hajhullás, férfias jellegű kopaszodás, emelkedhet a vér inzulinszintje és gyakori a testsúlynövekedés. Ez utóbbi azonban nem csak következmény, de kiváltó ok is lehet.
A Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című szaklap publikációja szerint a PCOS-ben szenvedő és túlsúllyal rendelkező nők jelentősen növelhetik a teherbe esés esélyét, ha megszabadulnak a súlyfeleslegtől és rendszeresen mozognak. Ez nemcsak annak az 5 millió amerikai nőnek jelenthet jó hírt, akiknél PCOS-t diagnosztizáltak, de a magyar nők érintett 5-10 százalékának is. Ez a komplex hormonális- és anyagcsere-rendellenesség ugyanis a fogamzóképes korú nőknél a leggyakoribb hormonális ok, amely meddőséghez vezethet.

Endokrinológiai kezelés és életmód segíthet

A PCOS kezelésében az életmód és az endokrinológiai segítség is fontos.Egy amerikai kutatásban 149, PCOS-sel diagnosztizált, túlsúlyos vagy elhízott nőt véletlenszerűen három csoportra osztottak. Először az egyik csoportot a gyakran alkalmazott fogamzásgátlóval kezelték, a másik csoport súlycsökkentő- és mozgásprogramban vett részt, a harmadik csoportnál kombinálták a két irányt. Mindhárom csoport négy hónapig folytatta ezt a programot, majd peteérést serkentő gyógyszerelést kaptak. 
Az eredmények azt mutatták, hogy mindegyik csoportban újból gyakran jelentkezett rendszeres ovuláció, a legtöbben pedig a második és a harmadik csoport tagjai közül tudtak teherbe esni. Ráadásul a kombinált módszerrel kezelt nőknél más előnyöket is kimutattak: jelentősen javult az inzulinszintjük és alacsonyabb lett a triglicerid szintjük is. A vizsgálat szerint a PCOS gyógyszeres kezelésének eredményességét jelentősen fokozza a diétás és életmód terápia.
- A pontos diagnózis felállításához endokrinológiai és nőgyógyászati vizsgálat egyaránt szükséges. A tünetek jellegétől függően vizsgálni lehet többek közt a szőrnövekedés, a hajhullás mértékét, a haskörfogatot, a vérnyomást, a lipidszintet és a szénhidrát anyagcserét. A betegség pontos okainak felderítése céljából a hormonértékek eltérő időszakokban történő mérésére is szükség van. A diagnózis birtokában kezdődhet a kezelés, amelynek első lépése a hormonszintek normalizálása. A terápiás mód megválasztását a panaszok és tünetek határozzák meg. Elképzelhető, hogy a beteg aktuális kezelését évekig tartó gondozás követi, amely során a terápia is módosulhat – hangsúlyozza dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. - A gyógyszeres kezelés mellett PCOS esetében is döntő jelentőségű a helyes életmód, túlsúly esetén annak leadása, csökkentése, bár a policisztás ovárium szindróma természetesen nem csak az elhízott nőket érintheti. A megfelelő diéta és rendszeres mozgás ugyanakkor mindenkinél segítheti az optimális inzulinszint elérését, a tünetek javulását, hozzájárul a meddőség kezelésének sikerességéhez, továbbá a metabolikus szindróma és a cukorbetegség kockázatának csökkenését eredményezheti. A személyre szabott, az állapotot, a célokat figyelembe vevő életmód kialakításának pedig egyik leghatékonyabb eszköze az életmód orvoslás, amelyben életmód orvos, dietetikus és mozgásterapeuta együttesen segítenek a pácienseknek.

Forrás: Budai Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

 

Téma szakértői

Karády András

Karády András

mozgásterapeuta
Dr. Bérczy Judit

Dr. Bérczy Judit

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Margitai Barnabás

Dr. Margitai Barnabás

nőgyógyász, életmód orvos

Orvos válaszol

Mind a két alkarom foltos, felső része világosabb alsó része sötétebb közte meg foltok vannak. Mitől lehet? Pajzsmirigy alul működésem van, be van állítva gyógyszeresen.

Tisztelt Bozsonyik Julianna!
Személyes konzultáció nélkül nehéz megmondani, hiszen akár bőrgyógyászati de hematológiai probléma is állhat a háttérben.
Üdvözlettel,
Dr. Iványi Tibor

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek
A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A hormonális egyensúly felborulása miatt kialakuló policisztás ovárium szindróma, a PCOS szerteágazó és nagyon kellemetlen tünetekkel járhat. Éppen ezért fontos, hogy ezt az összetett kórképet kezelni, gondozni kell akár éveken át, hogy ne károsítsa a női működést, a termékenységet! Ehhez azonban dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, klinikai farmakológus szerint az orvosi kezelés mellett a páciens aktív együttműködése is szükséges.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok