PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!

PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!

Dr. Iványi Tibor Létrehozva: 2020.05.28 Módosítva: 2020.05.28

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) a terméketlenség leggyakoribb okai közé tartozik, de a szükséges orvosi kezeléssel és az életmódváltással növelhető a teherbeesés esélye. Mindkét tényező jelentőségéről dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt. 

PCOS a meddőség mögött

A PCOS jele lehet a pattanás, a hajhullás, a teherbe esés nehézsége.Bár a policisztás ovárium szindróma elnevezés a petefészek (ovárium) betegségére utal, mégis számos egyéb eltérés is áll hátterében, ezért a tünetek is szerteágazóak. A rendszertelen vagy hiányzó peteérésen és menzeszen kívül ciszták jelenthetnek meg a petefészekben, pattanásossá válhat a bőr, megnövekedhet a szőrzet az arcon és a testen, előfordulhat hajhullás, férfias jellegű kopaszodás, emelkedhet a vér inzulinszintje és gyakori a testsúlynövekedés. Ez utóbbi azonban nem csak következmény, de kiváltó ok is lehet.
A Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című szaklap publikációja szerint a PCOS-ben szenvedő és túlsúllyal rendelkező nők jelentősen növelhetik a teherbe esés esélyét, ha megszabadulnak a súlyfeleslegtől és rendszeresen mozognak. Ez nemcsak annak az 5 millió amerikai nőnek jelenthet jó hírt, akiknél PCOS-t diagnosztizáltak, de a magyar nők érintett 5-10 százalékának is. Ez a komplex hormonális- és anyagcsere-rendellenesség ugyanis a fogamzóképes korú nőknél a leggyakoribb hormonális ok, amely meddőséghez vezethet.

Endokrinológiai kezelés és életmód segíthet

A PCOS kezelésében az életmód és az endokrinológiai segítség is fontos.Egy amerikai kutatásban 149, PCOS-sel diagnosztizált, túlsúlyos vagy elhízott nőt véletlenszerűen három csoportra osztottak. Először az egyik csoportot a gyakran alkalmazott fogamzásgátlóval kezelték, a másik csoport súlycsökkentő- és mozgásprogramban vett részt, a harmadik csoportnál kombinálták a két irányt. Mindhárom csoport négy hónapig folytatta ezt a programot, majd peteérést serkentő gyógyszerelést kaptak. 
Az eredmények azt mutatták, hogy mindegyik csoportban újból gyakran jelentkezett rendszeres ovuláció, a legtöbben pedig a második és a harmadik csoport tagjai közül tudtak teherbe esni. Ráadásul a kombinált módszerrel kezelt nőknél más előnyöket is kimutattak: jelentősen javult az inzulinszintjük és alacsonyabb lett a triglicerid szintjük is. A vizsgálat szerint a PCOS gyógyszeres kezelésének eredményességét jelentősen fokozza a diétás és életmód terápia.
- A pontos diagnózis felállításához endokrinológiai és nőgyógyászati vizsgálat egyaránt szükséges. A tünetek jellegétől függően vizsgálni lehet többek közt a szőrnövekedés, a hajhullás mértékét, a haskörfogatot, a vérnyomást, a lipidszintet és a szénhidrát anyagcserét. A betegség pontos okainak felderítése céljából a hormonértékek eltérő időszakokban történő mérésére is szükség van. A diagnózis birtokában kezdődhet a kezelés, amelynek első lépése a hormonszintek normalizálása. A terápiás mód megválasztását a panaszok és tünetek határozzák meg. Elképzelhető, hogy a beteg aktuális kezelését évekig tartó gondozás követi, amely során a terápia is módosulhat – hangsúlyozza dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. - A gyógyszeres kezelés mellett PCOS esetében is döntő jelentőségű a helyes életmód, túlsúly esetén annak leadása, csökkentése, bár a policisztás ovárium szindróma természetesen nem csak az elhízott nőket érintheti. A megfelelő diéta és rendszeres mozgás ugyanakkor mindenkinél segítheti az optimális inzulinszint elérését, a tünetek javulását, hozzájárul a meddőség kezelésének sikerességéhez, továbbá a metabolikus szindróma és a cukorbetegség kockázatának csökkenését eredményezheti. A személyre szabott, az állapotot, a célokat figyelembe vevő életmód kialakításának pedig egyik leghatékonyabb eszköze az életmód orvoslás, amelyben életmód orvos, dietetikus és mozgásterapeuta együttesen segítenek a pácienseknek.

Forrás: Budai Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

 

Téma szakértője

 • Dr. Iványi Tibor

 • Szakterületek:
  • belgyógyász, endokrinológus
 • Specialitások:
  • Agyalapi mirigy működési zavarok

  • Policisztás ovárium szindróma (PCOS)

  • Pajzsmirigy betegségek

  • Mellékpajzsmirigy betegségek

  • Mellékvese betegségek

  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Véleményeket dr. Iványi Tiborról itt olvashat >>> 

   

  Rendelés helye: 1024 Budapest Lövőház utca 1-5. 

  Telefonszám: +36 70 431 9728

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői
  • Távkonzultáció (telefon, skype)

  Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

  • Csak 1 db negatív PCR teszttel

Orvos válaszol

Mind a két alkarom foltos, felső része világosabb alsó része sötétebb közte meg foltok vannak. Mitől lehet? Pajzsmirigy alul működésem van, be van állítva gyógyszeresen.

Dr. Iványi Tibor
Dr. Iványi Tibor belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Bozsonyik Julianna!
Személyes konzultáció nélkül nehéz megmondani, hiszen akár bőrgyógyászati de hematológiai probléma is állhat a háttérben.
Üdvözlettel,
Dr. Iványi Tibor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Precíz

Mivel már sok orvosnál jártam sikertelenük, ezért félve mentem el a doktor úr rendelésére. Már látom, hogy jól döntöttem és végre megoldást találtam a problémámra. Szívből ajánlom!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Így hat a PCOS a nőiség megélésére

Így hat a PCOS a nőiség megélésére

PCOS- manapság egyre több fogamzókorú nő kapja kézhez ezt a diagnózist. Az állapot okozta tünetek sajnos nagyban kihathatnak az érintett mindennapjaira, hiszen nem csak abban mutatkozhat meg, hogy nehezen- vagy egyáltalán nem- megy a teherbeesés. Ha mégis pozitívat mutat a teszt, akkor nem csak ott a félelem, hogy könnyen vetélés lehet a vége, de a libidón, sőt, a külsőn is meglátszódhat egyfajta stigmaként a zavar. Balog Melinda, a Endokrinközpont pszichológusát arról kérdeztük, vajon, hogy lehet PCOS esetén a lehető legjobban megélni a nőiséget?

További részletek
Göbök a pajzsmirigyen- vajon elrákosodhat?

Göbök a pajzsmirigyen- vajon elrákosodhat?

A pajzsmirigyen viszonylag gyakran jelennek meg göbök, melyek sokszor maguk után vonják a szerv hormontermelési zavarát. Ezek a göbök az esetek többségében jóindulatúak, ám nem árt figyelemmel kísérni őket. Hogy elrákosodhatnak-e, azt dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa mondta el. 

További részletek
Állandóan szomjas? Conn-szindróma is okozhatja

Állandóan szomjas? Conn-szindróma is okozhatja

A fokozott szomjúság oka legtöbbször átmeneti, melyet okozhat túlságosan sós, fűszeres ételek fogyasztása, dehidratáció, testmozgás, meleg idő is. Ám ha tartósan úgy veszi észre, hogy folyton csak inna, az a cukorbetegség mellett egy másik kóros állapotot, ún. Conn-szindrómát is jelezhet. Hogy mit kell tudni róla, azt dr. Békési Gábortól, a Budai Endokrinközpont endokrinológusától kérdeztük meg.  

További részletek

Prima Medica Egészséghálózat