Így segíthet az endokrinológus a gyermekvállalás tervezésekor

Így segíthet az endokrinológus a gyermekvállalás tervezésekor

Dr. Egyed-Fekete Ágnes Létrehozva: 2020.04.20 Módosítva: 2020.04.20

A koronavírus járvány ideje alatt felértékelődhet a család szerepe, sok pár dönt most úgy, hogy elérkezett a gyermekvállalás ideje. Dr. Egyed-Fekete Ágnes, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológusa és anyagcsere betegségek specialistája a fogantatás előtt végiggondolandó lépésekre hívta fel a figyelmet, valamint arról beszélt, hogyan segíthet ebben az időszakban az endokrinológus – nem csak sikertelenség esetén.

Mit tegyünk, ha eldöntöttük: gyereket szeretnénk?

Az első és alapvető teendő, hogy 3-6 hónappal a tervezett fogantatás előtt az esetleg alkalmazott fogamzásgátló tabletta használata abbahagyandó, vagy a méhen belüli eszköz (IUD, spirál) eltávolítandó. Érdemes átgondolni az életmódunkat is, egyre kevesebb feldolgozott élelmiszert, készételt, alkoholt fogyasztani, és minél több friss zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, fehér húst, halat beilleszteni az étrendbe.
A várandóssághoz életmódtanácsokat és kivizsgálást is végezhet endokrinológus.Akik korábban nem mozogtak, még most, a járvány idején is beiktathatnak egy kis otthoni tornát, átmozgatást, egy-egy tempós sétát – a megfelelő óvintézkedések mellett. A cél heti legalább 150 percnyi közepes intenzitású fizikai aktivitás. Túlsúly, vagy elhízás esetén a felkészülés időszakában érdemes elérni az ideális testsúlyt. Gyakori, hogy a túlsúly mögött hormonális- és anyagcserezavar áll, így csak endokrinológus szakszerű közreműködésével lehetséges az ideális testsúly elérése. Személyre szabott fogyókúrás életmód és mozgásprogram összeállításában is segít az endokrinológus. Nyilvánvaló, hogy a dohányzást is érdemes abbahagyni, hiszen a káros vegyi anyagok veszélyeztetik mind az anyát, mind a magzatot.
Aki eddig nem monitorozta a ciklusát (a vérzés első napját kell feljegyezni), annak ideje elkezdeni, hiszen így egyrészt a legtermékenyebb időszak, az ovuláció időpontja is meghatározható, másrészt kivizsgálásnál, probléma esetén ez fontos adat lehet az orvosnak. Termékenységet támogató vitamin szedése ajánlható. Ugyanígy ajánlott utánanézni a folsav készítményeknek, ugyanis a várandós nőknek nagyjából kétszer annyi, kb. 400 μg/nap folsav szükséges, mint a nem várandósoknak, elsősorban a velőcsőzáródási rendellenességek megelőzése miatt. Napi 2000 IU (nemzetközi egység) D vitamin bevitele is ajánlott egész év folyamán.

Nem jön össze? Ilyen hormonális okai lehetnek

- Fontos tisztában lenni azzal, hogy meddőségről csak akkor beszélhetünk, ha egy év védekezés nélküli házasélet után sem jön létre a terhesség – hangsúlyozza dr. Egyed-Fekete Ágnes, az Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológus szakorvosa. – Természetes azonban, hogy sok pár már néhány hónap sikertelenség után is szorongani kezd és elkezd a lehetséges akadályok után kutatni. Ebben a helyzetben még a távkonzultáció során is sok fontos kérdés tisztázódhat. Az endokrinológiai szakorvosi vizsgálat alapján javasolt hormon- és ultrahang vizsgálatok szükség esetén a koronavírus járvány időszaka alatt is megtörténhetnek. A kikérdezés során igyekszünk minden lehetséges szempontot végigvenni, a páciens életkorától, testalkatától, életmódjától kezdve, az előzetes betegségeken át a lehetséges hormonális problémákig.

A leggyakoribb hormonális problémák, amelyek megakadályozhatják a teherbeesést

 • A várandósság gátja gyakran pajzsmirigybetegség: alulműködés (hypothyreosis), túlműködés (hyperthyreosis). Ideális, ha a fogantatáskor a TSH szintje 1-2,5 mIU/l közötti (ezt egyszerű laborvizsgálattal lehet ellenőrizni). Ha ettől a tartománytól eltér az eredmény, akkor az mindenképp kivizsgálandó, esetleg gyógyszer adására is szükség lehet. A pontos diagnózishoz az agyalapi mirigyben termelődő TSH ill. a pajzsmirigy hormonok (szabad T3, szabad T4) és a pajzsmirigy ellen termelt antitestek (ATPO, aTG, TRAK) meghatározása indokolt – ahogyan az endokrinológus elrendeli. (Ismert tény, hogy a halmozott vetélések hátterében is gyakran pajzsmirigy betegség áll.) 
 • A terhességet számos hormonális ok akadályozhatja.l Számos esetben az elvégzett hormonális kivizsgálás szénhidrát anyagcserezavart vagy inzulinrezisztenciát (IR) jelez. Ha erre gyanakszunk, a cukorterhelés során nem csak a szérum glükóz szintjét kell figyelembe venni, hanem a szérum inzulin mennyiségét is.  IR esetén a cukorértékek általában a normál tartományon belül vannak, miközben az inzulin szint sokszorosára is emelkedhet. Erre utalhat az emelkedett HOMA index (reggeli szérum glükóz és inzulin szintből képzett arányszám) is. 
 • Amennyiben egy év után sem jön össze kívánt várandósság, alaposabb kivizsgálás szükséges. Az agyalapi mirigy hormonok (LH, FSH, prolaktin) mellett a petefészkek által termelt hormonok (ösztradiol, tesztoszteron) és mellékvesék által termelt androgén hormonok szintjét is ellenőrizni kell. 
 • Polycystás ovárium szindróma gyakran áll sikertelen teherbeesés mögött.  A fokozott szőrnövekedés (típusos helyeken: arc, áll, nyak, mellkas, combok, kar), pattanások megjelenése, a menstruációs ciklus rendellenességei (megnyúlt ciklus, ritka menzesz – oligomenorrhea, raromenorrhea, anovulatio) esetén merül fel kórokként. Amennyiben a részletes endokrinológiai szakvizsgálat PCOS-t igazol, a felállított személyre szabott kezelési terv (gyógyszeres-, életmód- és mozgásterápia) alapján a termékenység endokrinológus közreműködésével jó eséllyel visszaállítható. 
 • Endokrinológus szakorvos tud választ adni arra is, hogy az egyes hormonális eltérések szerepelhetnek-e nehezített teherbeesés kórokaként. Emelkedett prolaktinszint mögött akár stresszhelyzet, akár agyalapi mirigy betegség, akár pajzsmirigy alulműködés, inzulinrezisztencia vagy gyógyszer mellékhatás állhat.
 • Ugyancsak vizsgálni érdemes az AMH szintet (Anti Müllerian Hormon), amely a petefészkek működésére, a női termékenységre utal. PCOS (policisztás ovárium szindróma) esetén az AMH szintje emelkedett, petefészek kimerülés esetén az AMH szint alacsony.

Így segíthet a várandósságra való felkészülésben az endokrinológus

Összefoglalva, a tervezett gyermekvállalás előtt kb. fél-egy évvel érdemes elvégeztetni egy általános kivizsgálást is, belgyógyászati rutin labor vizsgálattal, TSH szint ellenőrzéssel, hasi- és pajzsmirigy ultrahanggal, mert így fény derülhet az esetleges problémákra, amelyek kezelése fontos a teherbeeséshez. Külön érdemes a férfi partner figyelmét is felhívni arra, hogy neki is ajánlatos bizonyos változtatásokat eszközölni, hiszen az egészséges fogantatás legalább annyira a férfin, mint a nőn múlik. A férfiaknak is ajánlatos egészségesen táplálkozni, napi 2000 IU D vitamint bevinni, mozogni, lemondani a dohányzásról, mértékkel fogyasztani az alkoholt és részt venni egy általános belgyógyászati kivizsgáláson, TSH ellenőrzésen, illetve probléma esetén speciális urológiai, andrológiai, endokrinológiai vizsgálatokon.

- A várandósságra való felkészülés, illetve az esetleges problémákkal való megküzdés igen sok feladatot adhat a párnak, amelyek tisztázására, a megfelelő út kijelölésére nagyszerű lehetőséget adhat a jelenlegi helyzetben is kivitelezhető endokrinológiai szakorvosi távkonzultáció – hangsúlyozza Egyed - Fekete doktornő. – Az endokrinológiai szakorvosi vizsgálat alapján javasolt hormon- és ultrahang vizsgálatok szükség esetén akár még a koronavírus járvány időszaka alatt is megtörténhetnek. A képalkotó vizsgálatok, valamint laboratóriumi mintavétel során alkalmazott eljárásend, fertőtlenítő eljárások, illetve a használt védőfelszerelések hozzájárulnak a COVID 19 betegséget okozó új típusú koronavírus átvitel kockázatának csökkentéséhez.  Érdemes kihasználni az időt a gondos felkészülésre, előkészítésre.

Forrás: Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

 

 

 

Téma szakértője

 • Dr. Egyed-Fekete Ágnes

 • Szakterületek:
  • endokrinológia és anyagcsere betegségek szakorvosa, szonográfus
 • Specialitások:
  • szakorvosi vizit keretében végzett pajzsmirigy UH
  • pajzsmirigy alulműködés, túlműködés (Hashimoto, Basedow kór)
  • PCOS, IR
  • meddőség (női, férfi)
  • túlsúly, elhízás
  • várandósság alatti endokrinológiai gondozás
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Véleményeket dr. Egyed-Fekete Ágnesről itt olvashat>>>

   

  Rendelés helye: 1147 Budapest, Csömöri út 18.

  Telefonszám: +3630-434-17-44

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői
  • Távkonzultáció (telefon)

  Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

  • Csak 1 db negatív PCR vagy antigén teszttel (48 órán belüli)

Orvos válaszol

Jó napot. Azért írok mert nem rég csináltak egy verkepet ahol a tsh szintem 4.06 volt a háziorvosom azt mondta tökéletes, de nekem a tünetek többsége megvan a pm alulmüködéshez és nagyon hizok pedig keveset eszek . Tényleg jó ez az érték ?
Előre köszönöm válaszát.

Plósz Dzsenifer
Plósz Dzsenifer vezető asszisztens
Kedves Márti!
Leletértékelésre sajnos ezen a felületen nincs lehetőség, mindenképp szakorvosi konzultációt javaslunk. Időpontot foglalni a https://www.endokrinkozpont.hu/munkatarsaink oldalon vagy a +36 70 431 9728
+36 70 638 8493 számokon tud.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Meggyőző szakértelem

Megfelelő volt az ügyfélfogadás a recepción, a Doktornő hozzáállása tetszett, szakértelme meggyőző volt.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Keze is árulkodhat a pajzsmirigye állapotáról

Keze is árulkodhat a pajzsmirigye állapotáról

A pajzsmirigyzavarok számtalan tünetben megnyilvánulhatnak, melyek lehetnek jelentősek és kevésbé jelentősek. Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa a szerv hormontermelési problémáinak kezekre gyakorolt hatásait ismerteti.

További részletek
Alulműködik a pajzsmirigye, mégis túlműködésre utaló tünetei vannak?

Alulműködik a pajzsmirigye, mégis túlműködésre utaló tünetei vannak?

A pajzsmirigy alulműködés hatékony terápiája a gyógyszeres kezelés, mely során pótolják a hiányzó hormonokat. Ennek hatására az alulműködésre utaló kellemetlen tünetek megszűnnek, az értékek normál tartományba kerülnek. Igen ám, de előfordulhat, hogy a beteg egyszer csak túlműködésre jellemző panaszokat tapasztal. Ennek okáról dr. Békési Gábor PhD-t, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját kérdeztük.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat