Így segíthet az endokrinológus a gyermekvállalás tervezésekor

Így segíthet az endokrinológus a gyermekvállalás tervezésekor

Dr. Egyed-Fekete Ágnes Módosítva: 2020.04.20 12:39

A koronavírus járvány ideje alatt felértékelődhet a család szerepe, sok pár dönt most úgy, hogy elérkezett a gyermekvállalás ideje. Dr. Egyed-Fekete Ágnes, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológusa és anyagcsere betegségek specialistája a fogantatás előtt végiggondolandó lépésekre hívta fel a figyelmet, valamint arról beszélt, hogyan segíthet ebben az időszakban az endokrinológus – nem csak sikertelenség esetén.

Mit tegyünk, ha eldöntöttük: gyereket szeretnénk?

Az első és alapvető teendő, hogy 3-6 hónappal a tervezett fogantatás előtt az esetleg alkalmazott fogamzásgátló tabletta használata abbahagyandó, vagy a méhen belüli eszköz (IUD, spirál) eltávolítandó. Érdemes átgondolni az életmódunkat is, egyre kevesebb feldolgozott élelmiszert, készételt, alkoholt fogyasztani, és minél több friss zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, fehér húst, halat beilleszteni az étrendbe.
A várandóssághoz életmódtanácsokat és kivizsgálást is végezhet endokrinológus.Akik korábban nem mozogtak, még most, a járvány idején is beiktathatnak egy kis otthoni tornát, átmozgatást, egy-egy tempós sétát – a megfelelő óvintézkedések mellett. A cél heti legalább 150 percnyi közepes intenzitású fizikai aktivitás. Túlsúly, vagy elhízás esetén a felkészülés időszakában érdemes elérni az ideális testsúlyt. Gyakori, hogy a túlsúly mögött hormonális- és anyagcserezavar áll, így csak endokrinológus szakszerű közreműködésével lehetséges az ideális testsúly elérése. Személyre szabott fogyókúrás életmód és mozgásprogram összeállításában is segít az endokrinológus. Nyilvánvaló, hogy a dohányzást is érdemes abbahagyni, hiszen a káros vegyi anyagok veszélyeztetik mind az anyát, mind a magzatot.
Aki eddig nem monitorozta a ciklusát (a vérzés első napját kell feljegyezni), annak ideje elkezdeni, hiszen így egyrészt a legtermékenyebb időszak, az ovuláció időpontja is meghatározható, másrészt kivizsgálásnál, probléma esetén ez fontos adat lehet az orvosnak. Termékenységet támogató vitamin szedése ajánlható. Ugyanígy ajánlott utánanézni a folsav készítményeknek, ugyanis a várandós nőknek nagyjából kétszer annyi, kb. 400 μg/nap folsav szükséges, mint a nem várandósoknak, elsősorban a velőcsőzáródási rendellenességek megelőzése miatt. Napi 2000 IU (nemzetközi egység) D vitamin bevitele is ajánlott egész év folyamán.

Nem jön össze? Ilyen hormonális okai lehetnek

- Fontos tisztában lenni azzal, hogy meddőségről csak akkor beszélhetünk, ha egy év védekezés nélküli házasélet után sem jön létre a terhesség – hangsúlyozza dr. Egyed-Fekete Ágnes, az Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológus szakorvosa. – Természetes azonban, hogy sok pár már néhány hónap sikertelenség után is szorongani kezd és elkezd a lehetséges akadályok után kutatni. Ebben a helyzetben még a távkonzultáció során is sok fontos kérdés tisztázódhat. Az endokrinológiai szakorvosi vizsgálat alapján javasolt hormon- és ultrahang vizsgálatok szükség esetén a koronavírus járvány időszaka alatt is megtörténhetnek. A kikérdezés során igyekszünk minden lehetséges szempontot végigvenni, a páciens életkorától, testalkatától, életmódjától kezdve, az előzetes betegségeken át a lehetséges hormonális problémákig.

A leggyakoribb hormonális problémák, amelyek megakadályozhatják a teherbeesést

  • A várandósság gátja gyakran pajzsmirigybetegség: alulműködés (hypothyreosis), túlműködés (hyperthyreosis). Ideális, ha a fogantatáskor a TSH szintje 1-2,5 mIU/l közötti (ezt egyszerű laborvizsgálattal lehet ellenőrizni). Ha ettől a tartománytól eltér az eredmény, akkor az mindenképp kivizsgálandó, esetleg gyógyszer adására is szükség lehet. A pontos diagnózishoz az agyalapi mirigyben termelődő TSH ill. a pajzsmirigy hormonok (szabad T3, szabad T4) és a pajzsmirigy ellen termelt antitestek (ATPO, aTG, TRAK) meghatározása indokolt – ahogyan az endokrinológus elrendeli. (Ismert tény, hogy a halmozott vetélések hátterében is gyakran pajzsmirigy betegség áll.) 
  • A terhességet számos hormonális ok akadályozhatja.l Számos esetben az elvégzett hormonális kivizsgálás szénhidrát anyagcserezavart vagy inzulinrezisztenciát (IR) jelez. Ha erre gyanakszunk, a cukorterhelés során nem csak a szérum glükóz szintjét kell figyelembe venni, hanem a szérum inzulin mennyiségét is.  IR esetén a cukorértékek általában a normál tartományon belül vannak, miközben az inzulin szint sokszorosára is emelkedhet. Erre utalhat az emelkedett HOMA index (reggeli szérum glükóz és inzulin szintből képzett arányszám) is. 
  • Amennyiben egy év után sem jön össze kívánt várandósság, alaposabb kivizsgálás szükséges. Az agyalapi mirigy hormonok (LH, FSH, prolaktin) mellett a petefészkek által termelt hormonok (ösztradiol, tesztoszteron) és mellékvesék által termelt androgén hormonok szintjét is ellenőrizni kell. 
  • Polycystás ovárium szindróma gyakran áll sikertelen teherbeesés mögött.  A fokozott szőrnövekedés (típusos helyeken: arc, áll, nyak, mellkas, combok, kar), pattanások megjelenése, a menstruációs ciklus rendellenességei (megnyúlt ciklus, ritka menzesz – oligomenorrhea, raromenorrhea, anovulatio) esetén merül fel kórokként. Amennyiben a részletes endokrinológiai szakvizsgálat PCOS-t igazol, a felállított személyre szabott kezelési terv (gyógyszeres-, életmód- és mozgásterápia) alapján a termékenység endokrinológus közreműködésével jó eséllyel visszaállítható. 
  • Endokrinológus szakorvos tud választ adni arra is, hogy az egyes hormonális eltérések szerepelhetnek-e nehezített teherbeesés kórokaként. Emelkedett prolaktinszint mögött akár stresszhelyzet, akár agyalapi mirigy betegség, akár pajzsmirigy alulműködés, inzulinrezisztencia vagy gyógyszer mellékhatás állhat.
  • Ugyancsak vizsgálni érdemes az AMH szintet (Anti Müllerian Hormon), amely a petefészkek működésére, a női termékenységre utal. PCOS (policisztás ovárium szindróma) esetén az AMH szintje emelkedett, petefészek kimerülés esetén az AMH szint alacsony.

Így segíthet a várandósságra való felkészülésben az endokrinológus

Összefoglalva, a tervezett gyermekvállalás előtt kb. fél-egy évvel érdemes elvégeztetni egy általános kivizsgálást is, belgyógyászati rutin labor vizsgálattal, TSH szint ellenőrzéssel, hasi- és pajzsmirigy ultrahanggal, mert így fény derülhet az esetleges problémákra, amelyek kezelése fontos a teherbeeséshez. Külön érdemes a férfi partner figyelmét is felhívni arra, hogy neki is ajánlatos bizonyos változtatásokat eszközölni, hiszen az egészséges fogantatás legalább annyira a férfin, mint a nőn múlik. A férfiaknak is ajánlatos egészségesen táplálkozni, napi 2000 IU D vitamint bevinni, mozogni, lemondani a dohányzásról, mértékkel fogyasztani az alkoholt és részt venni egy általános belgyógyászati kivizsgáláson, TSH ellenőrzésen, illetve probléma esetén speciális urológiai, andrológiai, endokrinológiai vizsgálatokon.

- A várandósságra való felkészülés, illetve az esetleges problémákkal való megküzdés igen sok feladatot adhat a párnak, amelyek tisztázására, a megfelelő út kijelölésére nagyszerű lehetőséget adhat a jelenlegi helyzetben is kivitelezhető endokrinológiai szakorvosi távkonzultáció – hangsúlyozza Egyed - Fekete doktornő. – Az endokrinológiai szakorvosi vizsgálat alapján javasolt hormon- és ultrahang vizsgálatok szükség esetén akár még a koronavírus járvány időszaka alatt is megtörténhetnek. A képalkotó vizsgálatok, valamint laboratóriumi mintavétel során alkalmazott eljárásend, fertőtlenítő eljárások, illetve a használt védőfelszerelések hozzájárulnak a COVID 19 betegséget okozó új típusú koronavírus átvitel kockázatának csökkentéséhez.  Érdemes kihasználni az időt a gondos felkészülésre, előkészítésre.

Forrás: Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

 

 

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor/Doktornő!

1hete kaptam meg az inzulin vizsgálatok eredményeit, melyeket a meddőségi specialistám kért. Ő a leleteket látva elküldött, hogy keressek fel egy endokrinológust mivel inzulinrezisztenciám van és vélhetőleg ez okozza a meddőségemet. (1éve nem volt vérzésem sem, 24éves vagyok) Felkerestem a körzeti endokrinológust és a beküldött leleteimet látva azt válaszolta nem kell elmennem rendelésre mert nem vagyok inzulinrezisztens éljek ugyanúgy ahogy eddig. Mivel már másfél éve nem esek teherbe és nem jöttek még mindig rá miért ezért kicsit rosszul érint már ha elzavarnak még mielőtt megvizsgálnának. Egy véleményt szeretnék csak kérni, a leleteimet értékelve, hogy keressek magánúton egy másik endokrinológust vagy tényleg nem kell vele foglalkoznom?

Az értékeim:

Éhgyomori glükóz: 5,4
Glükóz 60perc: 4,2
Glükóz 120perc: 6,7

Inzulin: 10,2
Inzulin 60perc: 21,1
Inzulin 120perc: 67,5
HOMA index: 2,45

Progeszteron: 1,93

Köszönettel és Tisztelettel: Lea

Kelemen Edina
Kelemen Edina egészségügyi asszisztens
Kedves Lea!
Eredmény kiértékelésre sajnos ezen a felületen nincs lehetőség, mindenképp szakorvosi konzultáció szükséges. Központunkba a +3670-431-97-28-as telefonszámon tud bejelentkezni, vagy akár honlapon keresztül is foglalhat időpontot, leginkább Dr. Kollár Rékát javasoljuk.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Emberséges


Nagyon tetszett a pontos időpont tartás. Az orvos emberiességi modora, szaktudása

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK