PCOS is állhat a depresszió és a fásultság mögött

PCOS is állhat a depresszió és a fásultság mögött

Dr. Koppány Viktória Módosítva: 2023.09.04

A PCOS gyakori probléma, melyet főleg a fogamzókorú nőknél diagnosztizálnak. Tünetei igen szerteágazóak, és sokszor hétköznapiak, így nem mindig figyelnek fel rá. Mivel hormonális zavarról van szó, a hangulatot is befolyásolhatja, sőt, a legfrissebb tanulmányok szerint nem ritkán kiderül, hogy a depresszió és a fásultság mögött PCOS áll. A témában dr. Koppány Viktóriát, az Endokrinközpont PCOS specialistáját kérdeztük.

Online Bejelentkezés

Mammut II. - 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5.

Gyakran kéz a kézben jár a PCOS és a depresszió

A PCOS, vagyis a policisztás ovárium szindróma, melynek során – többek között- inzulinrezisztencia és a férfi hormonok túlsúlya diagnosztizálható. Tünetei között legtöbbször az elhízás, a fokozott szőrnövekedés és a pattanásos bőr szerepel, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy ez a kór nagyon sok esetben depresszióval is társul.

Ennek oka nem csupán magában a betegségben keresendő. A változások, amiket a nők testében előidéz, sajnos akár súlyos önértékelési problémákat is eredményezhet. A fogyásra való képtelenség, az állandóak megjelenő pattanások, valamint az arcot is csúfító szőrösödés ugyanis olyan mentális gödörbe taszítja a betegeket, ami csak tovább ront az állapoton- tették közzé a Columbia Egyetem tudósai, akik azt is megfigyelték, hogy a PCOS-ben szenvedő betegek közt ezért gyakrabban diagnosztizálnak depressziót.

PCOS tünetei

  • elhízás
  • fokozott szőrnövekedés
  • hajhullás
  • menstruációs zavarok
  • meddőség

Érdemes tudni, hogy a tünetek nem mindenkinél jelentkeznek, így lappangva is kialakulhat a probléma!

Jöjjön ki a gödörből, és kezeltesse problémáját

A petefészekben kialakult ciszták jelenlétét nőgyógyászati ultrahanggal vizsgálják, míg mögöttes betegségét, az inzulinrezisztenciát vérvétellel lehet kimutatni. Ekkor ugyanis a férfi nemi hormonok túlsúlya miatt nem következik be tüszőrepedés, így ciszták maradhatnak hátra. A diagnózishoz szükséges vizsgálatok nem fájdalmasak, és gyorsan fényt derítenek a problémákra, így ha valamelyik kellemetlen tünetet tapasztalja magán, illetve menstruációs zavarokkal, esetleg meddőséggel küzd, akkor mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis kezeletlen esetben a probléma a depresszió mellett 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet- figyelmeztet dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont PCOS specialistája.

Maga a PCOS gyógyítása  legtöbbször gyógyszeres kúrával kezelhető, melyet rendszeres mozgás és diéta egészít ki. Sok esetben a fogamzásgátló szedése megszűnteti a tüneteket, így gyakran írják fel a panaszok enyhítésére (ám hátulütője, hogy a problémára sokszor csak akkor derül fény, amikor a nő leteszi a tablettát).

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Szakorvos!

2 es típusú cukorbeteg vagyok folyamatosan szedem a merckformint illetve Victósiát,
az elmúlt években fokozatosan azt érzem hogy a szervezetem fáradt.
kimerült vagyok a teljesítőképességem szinte nulla, folyamatosan aludnék Reggel fáradtan ébredek, éjjelente rosszul alszom és állandó fáradtság van rajtam.
szellemi és fizikai egyaránt. Fizikai munkát végezni nem tudok, a lakást kiporszívózásakor fájdalmas fáradtság tör rám, este mar nyolckor agyban vagyok.
Érdeklődni szeretnék hogy ezt okozhatja el a mellékvese működésének zavara és ha igen ezt miként lehet kivizsgálni.

Dr. Koppány Viktória
Dr. Koppány Viktória endokrinológus
Kedves Annamária!
Meg lehet nézni a mellékvese működést, reggel éhgyomorra cortisol szint méréssel.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden kérdésemre választ kaptam

Nagyon kellemes és nyugodt volt a légkör, figyelmesek és segítőkészek voltak az ott dolgozók. Nem maradt bennem kétely, mert minden kérdésemre választ kaptam. Csak pozitívumokról tudok beszámolni. 

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK