A PCOS nem csak a termékenységre, de a szív-és érrendszerre is hat

A PCOS nem csak a termékenységre, de a szív-és érrendszerre is hat

Dr. Mutnéfalvy Zoltán Módosítva: 2023.06.12

A PCOS igen gyakori probléma, mely egyre több nőt érint. Az állapot kapcsán leginkább a meddőség és a 2-es típusú cukorbetegség kerül szóba, ám a szív-és érrendszert is ugyanúgy veszélyezteti. Hogy miként is függ össze a PCOS a szívproblémákkal, arról dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük. 

A PCOS az egyik leggyakoribb endokrin- nőgyógyászati rendellenesség, mely a meddőség és az anovulációs ciklusok egyik vezető oka, és hátterében általában IR (inzulinrezisztencia) áll.  Az állapotot ovulációs diszfunkció, az androgén hormonok nagy mennyisége, a magas inzulinszint és a petefészkekben megjelenő ciszták kombinációja jellemzi. PCOS esetén ugyanis az FSH/LH arány felborulása és a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülése miatt nincs megrepedni kész domináns tüsző, hanem helyette több kisebb-nagyobb ciszta keletkezik.  

A PCOS gyakori szövődményei 

A PCOS szövődményei kapcsán a legtöbb szó a meddőségről és a 2-es típusú cukorbetegségről esik, pedig az állapot nem pusztán a reproduktív részeket érinti. A PCOS ezeken kívül még olyan betegségeket és kóros állapotokat generálhat, mint a méhtestrák, az alváspi apnoe, a metabolikus szindróma, továbbá közvetve a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát is nagyban növeli. 

A PCOS-ben szenvedő nők nagyobb valószínűséggel túlsúlyosak, cukorbetegek és magas a vérnyomásuk –mondja az endokrinológus- mindez pedig jócskán megnöveli a szív-és érrendszeri problémák esélyét.  

PCOS és szívbetegségA PCOS tehát önmagában nem okoz szívbetegséget, ám jelentős hozzájáruló tényező lehet. A PCOS ugyanis gyakran metabolikus szindrómával jár együtt, ami olyan állapot, amelyet hasi elhízás, magas vérnyomás, inzulinrezisztencia, magas triglicerid-és koleszterinszint jellemez. Ezek külön-külön is, együttesen pedig sokszorosan megnövelik a komolyabb szív-és érrendszeri problémák fellépésének esélyét. Bizonyos vizsgálatok szerint a PCOS-ben szenvedő nőknél akár 11-szer nagyobb valószínűséggel alakul ki metabolikus szindróma, így fontos odafigyelni rá! 

Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy azoknak, akik PCOS-ben szenvednek, jellemzően emelkedett a koleszterin-és a trigliceridszintjük. A kóros mennyiségű “rossz” koleszterin miatt ún. plakkok rakódnak le az erekben, így az állapot érelmeszesedéshez, érszűkülethez, valamint magasvérnyomáshoz vezethet. 

A megfelelő kezeléssel elkerülheti a szövődményeket 

Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa szerint az állapot kezelésének és a szívbetegségek megelőzésének kulcsmozzanata a megfelelő életmód követése és a súlyfelesleg leadása. Ehhez a betegnek személyre szabott diétát kell követnie (lehetőleg dietetikus által összeállított), valamint rendszeres mozgást kell beiktatnia. Amennyiben indokolt, gyógyszeres (metformin) kezelés is szükségessé válhat- így az inzulinszint optimalizálható, a hormonháztartás javítható és a testsúly is csökkenthető. Ezekkel nem csupán a PCOS kezelhető, de a metabolikus szindróma is javul, a koleszterinszint és a vérnyomás mérséklődik, így a szív-és érrendszeri betegségek esélye is csökken. 

 

Ezek az életmódbeli változtatások szükségesek a PCOS és a szívbetegségek ellen 

 

  • Étkezzen megfelelően (csökkentse a finomított szénhidrátok bevitelét, használjon alternatív édesítőszereket, fogyasszon sok rostot, növényi zsírforrást) 

  • Mozogjon rendszeresen (heti 150 perc) 

  • Szabaduljon meg a súlyfeleslegtől 

  • Csökkentse a stresszt 

  • Szedjen D-vitamint 

  • Szokjon le a dohányzásról 

Téma szakértői

Dr. Bérczy Judit

Dr. Bérczy Judit

endokrinológus, belgyógyász
Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Dr. Kollár Réka

Dr. Kollár Réka

endokrinológus, belgyógyász

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!
Az eredményeim a következők:
Éhgyomri vércukor 0 : 5,3 mmol/L
60 perc: 9,7 ; a 120 perces: 8 mmol/L
Éhgyomri inzulin 0: 17,10 mikroU/ml
60 perces:201,9 ; 120 perces: 232,10.
Homa2 index:2,2
Az lenne a kérdésem,hogy az eredményeim alapján fennáll-e inzulinrezisztencia?
Hasimoto pajzsmirigy beteg vagyok,hasi hizásom és elég száraz a böröm.

Dr. Koppány Viktória
Dr. Koppány Viktória endokrinológus
Tisztelt Varga Enikő!
Sajnos nyilvános felületen nincs lehetőség labor leletek kiértékelésére, kérem jelentkezzen be egy konzultációra.
Üdvözlettel,
Dr. Koppány Viktória

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Stressz és hormonzavarok- nem elég egyedül a gyógyszeres kezelés

Stressz és hormonzavarok- nem elég egyedül a gyógyszeres kezelés

A stressz a mindennapi életünk szerves részét képezi, éppen ezért fontos, hogy megtanuljuk a megfelelő stresszkezelési technikák elsajátítását, hiszen, ha az idegeskedés és a feszült hangulat állandósul, akkor az nem csak a mentális egészségünkre van hatással, hanem a fizikaira is. Hogy milyen változásokat idéz elő sok stressz a hormonrendszerünkben, azt dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa magyarázta el. 

További részletek
A magas AMH érték PCOS-t is jelezhet

A magas AMH érték PCOS-t is jelezhet

Az AMH megfelelő szintje igen fontos családalapításkor, hiszen minél alacsonyabb mennyiségben van jelen, annál kevesebb az esély a fogantatásra. Ám sokan nem tudják, hogy a túl magas értéke sem kívánatos, ugyanis PCOS-t is jelezhet, ami köztudottan több úton is komoly negatív hatást gyakorol a termékenységre. A magas AMH szint és a PCOS kapcsolatáról dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.  

További részletek
Az elhízás okoz hormonzavarokat, vagy fordítva? Utánajártunk!

Az elhízás okoz hormonzavarokat, vagy fordítva? Utánajártunk!

Sokan tisztában vannak azzal, hogy az elhízás és több hormonzavar is kéz a kézben jár. Ám felmerülhet a kérdés, hogy vajon a súlyfelesleg megléte vezet az endokrin problémákhoz, vagy a hormonális állapot következménye, hogy egyre gyorsabban és több kiló csúszik fel? Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük a témában. 

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok