A PCOS nem csak a termékenységre, de a szív-és érrendszerre is hat

A PCOS nem csak a termékenységre, de a szív-és érrendszerre is hat

Dr. Mutnéfalvy Zoltán Módosítva: 2023.06.12 08:21

A PCOS igen gyakori probléma, mely egyre több nőt érint. Az állapot kapcsán leginkább a meddőség és a 2-es típusú cukorbetegség kerül szóba, ám a szív-és érrendszert is ugyanúgy veszélyezteti. Hogy miként is függ össze a PCOS a szívproblémákkal, arról dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük. 

A PCOS az egyik leggyakoribb endokrin- nőgyógyászati rendellenesség, mely a meddőség és az anovulációs ciklusok egyik vezető oka, és hátterében általában IR (inzulinrezisztencia) áll.  Az állapotot ovulációs diszfunkció, az androgén hormonok nagy mennyisége, a magas inzulinszint és a petefészkekben megjelenő ciszták kombinációja jellemzi. PCOS esetén ugyanis az FSH/LH arány felborulása és a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülése miatt nincs megrepedni kész domináns tüsző, hanem helyette több kisebb-nagyobb ciszta keletkezik.  

A PCOS gyakori szövődményei 

A PCOS szövődményei kapcsán a legtöbb szó a meddőségről és a 2-es típusú cukorbetegségről esik, pedig az állapot nem pusztán a reproduktív részeket érinti. A PCOS ezeken kívül még olyan betegségeket és kóros állapotokat generálhat, mint a méhtestrák, az alváspi apnoe, a metabolikus szindróma, továbbá közvetve a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát is nagyban növeli. 

A PCOS-ben szenvedő nők nagyobb valószínűséggel túlsúlyosak, cukorbetegek és magas a vérnyomásuk –mondja az endokrinológus- mindez pedig jócskán megnöveli a szív-és érrendszeri problémák esélyét.  

PCOS és szívbetegségA PCOS tehát önmagában nem okoz szívbetegséget, ám jelentős hozzájáruló tényező lehet. A PCOS ugyanis gyakran metabolikus szindrómával jár együtt, ami olyan állapot, amelyet hasi elhízás, magas vérnyomás, inzulinrezisztencia, magas triglicerid-és koleszterinszint jellemez. Ezek külön-külön is, együttesen pedig sokszorosan megnövelik a komolyabb szív-és érrendszeri problémák fellépésének esélyét. Bizonyos vizsgálatok szerint a PCOS-ben szenvedő nőknél akár 11-szer nagyobb valószínűséggel alakul ki metabolikus szindróma, így fontos odafigyelni rá! 

Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy azoknak, akik PCOS-ben szenvednek, jellemzően emelkedett a koleszterin-és a trigliceridszintjük. A kóros mennyiségű “rossz” koleszterin miatt ún. plakkok rakódnak le az erekben, így az állapot érelmeszesedéshez, érszűkülethez, valamint magasvérnyomáshoz vezethet. 

A megfelelő kezeléssel elkerülheti a szövődményeket 

Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa szerint az állapot kezelésének és a szívbetegségek megelőzésének kulcsmozzanata a megfelelő életmód követése és a súlyfelesleg leadása. Ehhez a betegnek személyre szabott diétát kell követnie (lehetőleg dietetikus által összeállított), valamint rendszeres mozgást kell beiktatnia. Amennyiben indokolt, gyógyszeres (metformin) kezelés is szükségessé válhat- így az inzulinszint optimalizálható, a hormonháztartás javítható és a testsúly is csökkenthető. Ezekkel nem csupán a PCOS kezelhető, de a metabolikus szindróma is javul, a koleszterinszint és a vérnyomás mérséklődik, így a szív-és érrendszeri betegségek esélye is csökken. 

 

Ezek az életmódbeli változtatások szükségesek a PCOS és a szívbetegségek ellen 

 

  • Étkezzen megfelelően (csökkentse a finomított szénhidrátok bevitelét, használjon alternatív édesítőszereket, fogyasszon sok rostot, növényi zsírforrást) 

  • Mozogjon rendszeresen (heti 150 perc) 

  • Szabaduljon meg a súlyfeleslegtől 

  • Csökkentse a stresszt 

  • Szedjen D-vitamint 

  • Szokjon le a dohányzásról 

Téma szakértői

Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Dr. Koppány Viktória

Dr. Koppány Viktória

endokrinológus, belgyógyász, klinikai farmakológus
Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr/nő!

Szeretném megkérdezni a véleményük az alábbi eredménnyel kapcsolatban. Van-e esetleg további teendő?
Éhgyomri vércukor:5,4 mmol/l
60 perces:8,9mmol/l
90 perces:8,6mmol/l
120 perces: 7,6mmol/l
Inzulin éhgyomri:8,1 uIU/ml
60 perces:77,43 uIU/ml
90 perces: 91,9 uIU/ml
120 perces: 100,68 uIU/ml

GGT 80 U/L

Pajzsmirigy értékek :
TSH 1,286 uIU/ml
FT3 5,22 pmol/l
FT4 11,7 pmol/l
Anti-TPO 0,2 IU/ml
Köszönöm előre is a segítséget.

Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Kedves Beáta!

A pajzsmirigy értékei rendben vannak, a cukorterhelése azonban inzulin rezisztencia igazolódott.
Ennek életmódi és esetleg gyógyszeres kezelése is szóba jöhet .

Amennyiben ezzel kapcsolatban segíteni tudunk, kérem keresse központunkat bizalommal.

Üdvözlettel:
Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Mi okozhat magas prolaktin-szintet a daganaton kívül?

Mi okozhat magas prolaktin-szintet a daganaton kívül?

A magas prolaktin-szint igen kellemetlen tünetekkel járhat, mint például tejcsorgás, menstruációs problémák a nőknél, merevedési zavar, ritkuló szőrzet a férfiaknál. A vér magas prolaktin-szintjét az esetek kis részében az agyalapimirigy daganata okozza, nagyobb részben azonban bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik. Mi a teendő ilyen esetben? A kérdést Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa válaszolta meg.

További részletek
Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK