A PCOS nem csak a termékenységre, de a szív-és érrendszerre is hat

A PCOS nem csak a termékenységre, de a szív-és érrendszerre is hat

Dr. Mutnéfalvy Zoltán Módosítva: 2023.06.12 08:21

A PCOS igen gyakori probléma, mely egyre több nőt érint. Az állapot kapcsán leginkább a meddőség és a 2-es típusú cukorbetegség kerül szóba, ám a szív-és érrendszert is ugyanúgy veszélyezteti. Hogy miként is függ össze a PCOS a szívproblémákkal, arról dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük. 

A PCOS az egyik leggyakoribb endokrin- nőgyógyászati rendellenesség, mely a meddőség és az anovulációs ciklusok egyik vezető oka, és hátterében általában IR (inzulinrezisztencia) áll.  Az állapotot ovulációs diszfunkció, az androgén hormonok nagy mennyisége, a magas inzulinszint és a petefészkekben megjelenő ciszták kombinációja jellemzi. PCOS esetén ugyanis az FSH/LH arány felborulása és a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülése miatt nincs megrepedni kész domináns tüsző, hanem helyette több kisebb-nagyobb ciszta keletkezik.  

A PCOS gyakori szövődményei 

A PCOS szövődményei kapcsán a legtöbb szó a meddőségről és a 2-es típusú cukorbetegségről esik, pedig az állapot nem pusztán a reproduktív részeket érinti. A PCOS ezeken kívül még olyan betegségeket és kóros állapotokat generálhat, mint a méhtestrák, az alváspi apnoe, a metabolikus szindróma, továbbá közvetve a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát is nagyban növeli. 

A PCOS-ben szenvedő nők nagyobb valószínűséggel túlsúlyosak, cukorbetegek és magas a vérnyomásuk –mondja az endokrinológus- mindez pedig jócskán megnöveli a szív-és érrendszeri problémák esélyét.  

PCOS és szívbetegségA PCOS tehát önmagában nem okoz szívbetegséget, ám jelentős hozzájáruló tényező lehet. A PCOS ugyanis gyakran metabolikus szindrómával jár együtt, ami olyan állapot, amelyet hasi elhízás, magas vérnyomás, inzulinrezisztencia, magas triglicerid-és koleszterinszint jellemez. Ezek külön-külön is, együttesen pedig sokszorosan megnövelik a komolyabb szív-és érrendszeri problémák fellépésének esélyét. Bizonyos vizsgálatok szerint a PCOS-ben szenvedő nőknél akár 11-szer nagyobb valószínűséggel alakul ki metabolikus szindróma, így fontos odafigyelni rá! 

Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy azoknak, akik PCOS-ben szenvednek, jellemzően emelkedett a koleszterin-és a trigliceridszintjük. A kóros mennyiségű “rossz” koleszterin miatt ún. plakkok rakódnak le az erekben, így az állapot érelmeszesedéshez, érszűkülethez, valamint magasvérnyomáshoz vezethet. 

A megfelelő kezeléssel elkerülheti a szövődményeket 

Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa szerint az állapot kezelésének és a szívbetegségek megelőzésének kulcsmozzanata a megfelelő életmód követése és a súlyfelesleg leadása. Ehhez a betegnek személyre szabott diétát kell követnie (lehetőleg dietetikus által összeállított), valamint rendszeres mozgást kell beiktatnia. Amennyiben indokolt, gyógyszeres (metformin) kezelés is szükségessé válhat- így az inzulinszint optimalizálható, a hormonháztartás javítható és a testsúly is csökkenthető. Ezekkel nem csupán a PCOS kezelhető, de a metabolikus szindróma is javul, a koleszterinszint és a vérnyomás mérséklődik, így a szív-és érrendszeri betegségek esélye is csökken. 

 

Ezek az életmódbeli változtatások szükségesek a PCOS és a szívbetegségek ellen 

 

  • Étkezzen megfelelően (csökkentse a finomított szénhidrátok bevitelét, használjon alternatív édesítőszereket, fogyasszon sok rostot, növényi zsírforrást) 

  • Mozogjon rendszeresen (heti 150 perc) 

  • Szabaduljon meg a súlyfeleslegtől 

  • Csökkentse a stresszt 

  • Szedjen D-vitamint 

  • Szokjon le a dohányzásról 

Téma szakértői

Dr. Bérczy Judit

Dr. Bérczy Judit

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Dr. Mutnéfalvy Zoltán

endokrinológus, belgyógyász
Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

OGTT vizsgálat során a következő eredmények születtek:

Glükóz- 0': 5,6
30': 5,6
60': 5,0
90': 5,4
120': 4,2

Inzulin- 0': 8,82
30': 40,67
60': 37,07
90': 34,19
120': 14,05
HOMA index: 2,2
HgbA1C (IFCC): 35 mmol/mol
HgbA1C: 5,4%

PCOS irányába folyamatban vannak a vizsgálatok, a betegségre jellemző klinikai tünetekkel és panaszokkal rendelkezem (hajhullás, a petefészkeken UH-os képen látható ciszták, férfias jellegű szőrzet jelenléte az az arcon, hízás).
A terheléses cukorvizsgálat eredményei alapján IR gyanúja is felmerülhet?

Válaszukat és segítségüket előre is hálásan köszönöm!

Tisztelettel:
KA

Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Kedves Adrienn!

A vizsgálat eredménye alapján jelentős inzulin rezisztencia nem igazolható. Szénhidrát szegény étrend és rendszeres kardio jellegű testmozgás azonban a panaszok miatt és a felmerülő PCOS-re tekintettel is indokolt.

Üdvözlettel:
Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK