A magas AMH érték PCOS-t is jelezhet

A magas AMH érték PCOS-t is jelezhet

Dr. Mutnéfalvy Zoltán Módosítva: 2023.08.16 15:06

Az AMH megfelelő szintje igen fontos családalapításkor, hiszen minél alacsonyabb mennyiségben van jelen, annál kevesebb az esély a fogantatásra. Ám sokan nem tudják, hogy a túl magas értéke sem kívánatos, ugyanis PCOS-t is jelezhet, ami köztudottan több úton is komoly negatív hatást gyakorol a termékenységre. A magas AMH szint és a PCOS kapcsolatáról dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.  

Mi az az AMH? 

A petefészkekben termelődő AMH -antimullerian hormon- kulcsszerepet játszik a nemi szervek kialakulásában, valamint hasznos információkat nyújt a reproduktív egészségi állapotról, mivel a petefészkek belsejében lévő tüszők termelik. Megfelelő fogamzókészség esetén magasabb az AMH szint, ami azt jelenti, hogy a petefészkek nagyobb petesejtellátással rendelkeznek. A nőknél az AMH szintje serdülőkorban kezd emelkedni, és 25 éves kor körül éri el a maximumát. Ezt követően, az évek múlásával az AMH szintje egyre csökken, majd a menopauza során már nincs is jelen mérhető mennyiségben. 

Érdemes tudni, hogy az AMH szintjének mérése bár meg tudja mondani a petefészkek tartalékának mértékét, de azt nem, hogy a petesejtek milyen minőségűek- így nem lehet a segítségével konkrétan megjósolni, hogy mennyi a teherbeesés esélye.  

 

Nem csak az alacsony, de a túl magas AMH szint is probléma 

Sokan úgy gondolják, hogy ha valakinek igazán magas az AMH szintje, akkor ő biztosan “szuper termékeny”. Azonban ez nem feltétlenül van így, ugyanis, ha a referenciatartományhoz képest magasabb az AMH értéke, akkor a háttérben a meddőség egyik leggyakoribb oka, a PCOS (policisztás ovárium szindróma) is meghúzódhat. Ezen kívül ritkábban, de előfordulhat, hogy a magas AMH szintet egy rosszindulatú daganat, a petefészek granulosasejtes tumora okozza.  

AMH és PCOSAz AMH érték PCOS esetén jelentősen emelkedett (4 ng/ml feletti). Ilyenkor sok apró tüsző van jelen, ám domináns, repedésre kész tüsző nem alakul ki a férfi nemi hormonok túlsúlya miatt. Ez felborítja az FSH/LH egyensúlyát, így nem tud végbe menni normál tüszőérés és ovuláció. A túl sok AMH ráadásul lassítja és megakadályozza a tüszők korai érését, mivel gátolja petefészkek receptorainak az FSH-ra való érzékenységét, mely a tüszőérést serkentené. 

 

Az AMH magas szintjének jelentősége van IVF (lombik) kezelés során is, hiszen, ha magas az AMH érték, azt jelentheti, hogy nagyobb eséllyel reagál majd az illető a termékenységi kezelésekre- ám veszélye, hogy nagyobb lehet ekkor a petefészek hiperstimulációs szindróma (OHSS) kockázata, ami súlyos esetben egy életveszélyes állapot, így ekkor fokozott ellenőrzés indokolt! 

 

A PCOS kezelése normalizálja az AMH szintet is 

A PCOS egy igen összetett betegség, így kezelése több pilléren nyugszik és több orvosi szakág összehangolt munkáját igényli: a hatékony terápiához szükség van endokrinológusra, nőgyógyászra, valamint dietetikusra, esetleg mozgásterapeutára is. Nagyon fontos ekkor a megfelelő életmód követése (személyre szabott diéta+mozgás), a túlsúly leadása, ami mellett gyógyszeres kezelés is indokolt lehet- mondja dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa. A terápia hatására az AMH értéke normalizálódik, a ciklus/ovuláció rendeződik, és ezáltal a fogantatás esélye is lényegesen megnő. 

Téma szakértői

Prof. Dr. Balázs Csaba

Prof. Dr. Balázs Csaba

endokrinológus, belgyógyász, immunológus
Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Dr. Kollár Réka

Dr. Kollár Réka

endokrinológus, belgyógyász

Orvos válaszol

Nagyon régota szeretnék babát már lassan 5 éve kiprobálttam mindent de semmi mitt tegyek???

Kedves Szandra!

Kevés információt adott meg azzal kapcsolatosan eddig milyen irányú kivizsgálásokat végeztek el a panaszával kapcsolatban. Járt már Nőgyógyásznál kivizsgáláson, nincs valamilyen szervi elváltozás a háttérben? Amennyiben a nőgyógyász nem talált semmilyen szervi vagy egyéb okot a háttérben, érdemes felkeresnie egy endokrinológus szakorvost is a további vizsgálatokkal kapcsolatosan.

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Mi okozhat magas prolaktin-szintet a daganaton kívül?

Mi okozhat magas prolaktin-szintet a daganaton kívül?

A magas prolaktin-szint igen kellemetlen tünetekkel járhat, mint például tejcsorgás, menstruációs problémák a nőknél, merevedési zavar, ritkuló szőrzet a férfiaknál. A vér magas prolaktin-szintjét az esetek kis részében az agyalapimirigy daganata okozza, nagyobb részben azonban bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik. Mi a teendő ilyen esetben? A kérdést Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa válaszolta meg.

További részletek
Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK