A magas AMH érték PCOS-t is jelezhet

A magas AMH érték PCOS-t is jelezhet

Dr. Mutnéfalvy Zoltán Módosítva: 2023.08.16 15:06

Az AMH megfelelő szintje igen fontos családalapításkor, hiszen minél alacsonyabb mennyiségben van jelen, annál kevesebb az esély a fogantatásra. Ám sokan nem tudják, hogy a túl magas értéke sem kívánatos, ugyanis PCOS-t is jelezhet, ami köztudottan több úton is komoly negatív hatást gyakorol a termékenységre. A magas AMH szint és a PCOS kapcsolatáról dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.  

Mi az az AMH? 

A petefészkekben termelődő AMH -antimullerian hormon- kulcsszerepet játszik a nemi szervek kialakulásában, valamint hasznos információkat nyújt a reproduktív egészségi állapotról, mivel a petefészkek belsejében lévő tüszők termelik. Megfelelő fogamzókészség esetén magasabb az AMH szint, ami azt jelenti, hogy a petefészkek nagyobb petesejtellátással rendelkeznek. A nőknél az AMH szintje serdülőkorban kezd emelkedni, és 25 éves kor körül éri el a maximumát. Ezt követően, az évek múlásával az AMH szintje egyre csökken, majd a menopauza során már nincs is jelen mérhető mennyiségben. 

Érdemes tudni, hogy az AMH szintjének mérése bár meg tudja mondani a petefészkek tartalékának mértékét, de azt nem, hogy a petesejtek milyen minőségűek- így nem lehet a segítségével konkrétan megjósolni, hogy mennyi a teherbeesés esélye.  

 

Nem csak az alacsony, de a túl magas AMH szint is probléma 

Sokan úgy gondolják, hogy ha valakinek igazán magas az AMH szintje, akkor ő biztosan “szuper termékeny”. Azonban ez nem feltétlenül van így, ugyanis, ha a referenciatartományhoz képest magasabb az AMH értéke, akkor a háttérben a meddőség egyik leggyakoribb oka, a PCOS (policisztás ovárium szindróma) is meghúzódhat. Ezen kívül ritkábban, de előfordulhat, hogy a magas AMH szintet egy rosszindulatú daganat, a petefészek granulosasejtes tumora okozza.  

AMH és PCOSAz AMH érték PCOS esetén jelentősen emelkedett (4 ng/ml feletti). Ilyenkor sok apró tüsző van jelen, ám domináns, repedésre kész tüsző nem alakul ki a férfi nemi hormonok túlsúlya miatt. Ez felborítja az FSH/LH egyensúlyát, így nem tud végbe menni normál tüszőérés és ovuláció. A túl sok AMH ráadásul lassítja és megakadályozza a tüszők korai érését, mivel gátolja petefészkek receptorainak az FSH-ra való érzékenységét, mely a tüszőérést serkentené. 

 

Az AMH magas szintjének jelentősége van IVF (lombik) kezelés során is, hiszen, ha magas az AMH érték, azt jelentheti, hogy nagyobb eséllyel reagál majd az illető a termékenységi kezelésekre- ám veszélye, hogy nagyobb lehet ekkor a petefészek hiperstimulációs szindróma (OHSS) kockázata, ami súlyos esetben egy életveszélyes állapot, így ekkor fokozott ellenőrzés indokolt! 

 

A PCOS kezelése normalizálja az AMH szintet is 

A PCOS egy igen összetett betegség, így kezelése több pilléren nyugszik és több orvosi szakág összehangolt munkáját igényli: a hatékony terápiához szükség van endokrinológusra, nőgyógyászra, valamint dietetikusra, esetleg mozgásterapeutára is. Nagyon fontos ekkor a megfelelő életmód követése (személyre szabott diéta+mozgás), a túlsúly leadása, ami mellett gyógyszeres kezelés is indokolt lehet- mondja dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa. A terápia hatására az AMH értéke normalizálódik, a ciklus/ovuláció rendeződik, és ezáltal a fogantatás esélye is lényegesen megnő. 

Téma szakértői

Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Dr. Kollár Réka

Dr. Kollár Réka

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Dr. Mutnéfalvy Zoltán

endokrinológus, belgyógyász

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

OGTT vizsgálat során a következő eredmények születtek:

Glükóz- 0': 5,6
30': 5,6
60': 5,0
90': 5,4
120': 4,2

Inzulin- 0': 8,82
30': 40,67
60': 37,07
90': 34,19
120': 14,05
HOMA index: 2,2
HgbA1C (IFCC): 35 mmol/mol
HgbA1C: 5,4%

PCOS irányába folyamatban vannak a vizsgálatok, a betegségre jellemző klinikai tünetekkel és panaszokkal rendelkezem (hajhullás, a petefészkeken UH-os képen látható ciszták, férfias jellegű szőrzet jelenléte az az arcon, hízás).
A terheléses cukorvizsgálat eredményei alapján IR gyanúja is felmerülhet?

Válaszukat és segítségüket előre is hálásan köszönöm!

Tisztelettel:
KA

Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Kedves Adrienn!

A vizsgálat eredménye alapján jelentős inzulin rezisztencia nem igazolható. Szénhidrát szegény étrend és rendszeres kardio jellegű testmozgás azonban a panaszok miatt és a felmerülő PCOS-re tekintettel is indokolt.

Üdvözlettel:
Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK