A magas AMH érték PCOS-t is jelezhet

A magas AMH érték PCOS-t is jelezhet

Dr. Mutnéfalvy Zoltán Módosítva: 2023.08.16

Az AMH megfelelő szintje igen fontos családalapításkor, hiszen minél alacsonyabb mennyiségben van jelen, annál kevesebb az esély a fogantatásra. Ám sokan nem tudják, hogy a túl magas értéke sem kívánatos, ugyanis PCOS-t is jelezhet, ami köztudottan több úton is komoly negatív hatást gyakorol a termékenységre. A magas AMH szint és a PCOS kapcsolatáról dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.  

Mi az az AMH? 

A petefészkekben termelődő AMH -antimullerian hormon- kulcsszerepet játszik a nemi szervek kialakulásában, valamint hasznos információkat nyújt a reproduktív egészségi állapotról, mivel a petefészkek belsejében lévő tüszők termelik. Megfelelő fogamzókészség esetén magasabb az AMH szint, ami azt jelenti, hogy a petefészkek nagyobb petesejtellátással rendelkeznek. A nőknél az AMH szintje serdülőkorban kezd emelkedni, és 25 éves kor körül éri el a maximumát. Ezt követően, az évek múlásával az AMH szintje egyre csökken, majd a menopauza során már nincs is jelen mérhető mennyiségben. 

Érdemes tudni, hogy az AMH szintjének mérése bár meg tudja mondani a petefészkek tartalékának mértékét, de azt nem, hogy a petesejtek milyen minőségűek- így nem lehet a segítségével konkrétan megjósolni, hogy mennyi a teherbeesés esélye.  

 

Nem csak az alacsony, de a túl magas AMH szint is probléma 

Sokan úgy gondolják, hogy ha valakinek igazán magas az AMH szintje, akkor ő biztosan “szuper termékeny”. Azonban ez nem feltétlenül van így, ugyanis, ha a referenciatartományhoz képest magasabb az AMH értéke, akkor a háttérben a meddőség egyik leggyakoribb oka, a PCOS (policisztás ovárium szindróma) is meghúzódhat. Ezen kívül ritkábban, de előfordulhat, hogy a magas AMH szintet egy rosszindulatú daganat, a petefészek granulosasejtes tumora okozza.  

AMH és PCOSAz AMH érték PCOS esetén jelentősen emelkedett (4 ng/ml feletti). Ilyenkor sok apró tüsző van jelen, ám domináns, repedésre kész tüsző nem alakul ki a férfi nemi hormonok túlsúlya miatt. Ez felborítja az FSH/LH egyensúlyát, így nem tud végbe menni normál tüszőérés és ovuláció. A túl sok AMH ráadásul lassítja és megakadályozza a tüszők korai érését, mivel gátolja petefészkek receptorainak az FSH-ra való érzékenységét, mely a tüszőérést serkentené. 

 

Az AMH magas szintjének jelentősége van IVF (lombik) kezelés során is, hiszen, ha magas az AMH érték, azt jelentheti, hogy nagyobb eséllyel reagál majd az illető a termékenységi kezelésekre- ám veszélye, hogy nagyobb lehet ekkor a petefészek hiperstimulációs szindróma (OHSS) kockázata, ami súlyos esetben egy életveszélyes állapot, így ekkor fokozott ellenőrzés indokolt! 

 

A PCOS kezelése normalizálja az AMH szintet is 

A PCOS egy igen összetett betegség, így kezelése több pilléren nyugszik és több orvosi szakág összehangolt munkáját igényli: a hatékony terápiához szükség van endokrinológusra, nőgyógyászra, valamint dietetikusra, esetleg mozgásterapeutára is. Nagyon fontos ekkor a megfelelő életmód követése (személyre szabott diéta+mozgás), a túlsúly leadása, ami mellett gyógyszeres kezelés is indokolt lehet- mondja dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa. A terápia hatására az AMH értéke normalizálódik, a ciklus/ovuláció rendeződik, és ezáltal a fogantatás esélye is lényegesen megnő. 

Téma szakértői

Prof. Dr. Balázs Csaba

Prof. Dr. Balázs Csaba

endokrinológus, belgyógyász, immunológus
Dr. Kollár Réka

Dr. Kollár Réka

endokrinológus, belgyógyász
Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc

Orvos válaszol

Tisztelt Koppány Viktória Doktornő!
Nem a saját,hanem a 19 éves lány unokám prblémájával fordulnék Önhöz.
Neki a legsúlyosabb PCO-ja van. Szőrös test az arc is és mellei sem alakultak ki.
Szeretném megtudni,hogy vállalná e a kezelését és,hogy reménykedhetünk e valamilyen javulásban.
Mária

Dr. Koppány Viktória
Dr. Koppány Viktória endokrinológus
Kedves Mária!

Fontos lenne látni a hormonszinteket az unokájánál és tudni milyen kezelést kap jelenleg.

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek
A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A hormonális egyensúly felborulása miatt kialakuló policisztás ovárium szindróma, a PCOS szerteágazó és nagyon kellemetlen tünetekkel járhat. Éppen ezért fontos, hogy ezt az összetett kórképet kezelni, gondozni kell akár éveken át, hogy ne károsítsa a női működést, a termékenységet! Ehhez azonban dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, klinikai farmakológus szerint az orvosi kezelés mellett a páciens aktív együttműködése is szükséges.

További részletek
Túlsúly, meddőség? Lehet, hogy prolaktin túltermelődés okozza?

Túlsúly, meddőség? Lehet, hogy prolaktin túltermelődés okozza?

Az agyalapi mirigy által termelt prolaktin hormon többek közt a tejelválasztásért és a terhesség támogatásáért felelős. Ha azonban nem terhesség vagy szoptatás miatt emelkedik meg a szintje, sok probléma forrása lehet. A prolaktin túltermelődés ugyanis menstruációs zavarokat, meddőséget, vetélést, indokolatlan tejcsorgást, mellfeszülést, fejfájást, fáradtságot, depressziót és súlygyarapodást is okozhat. Dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont főorvos endokrinológusa, belgyógyász az összetett kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok