Az inzulinrezisztencia a férfiaknál is okozhat meddőséget

Az inzulinrezisztencia a férfiaknál is okozhat meddőséget

Dr. Koppány Viktória Módosítva: 2023.07.10 08:27

Az inzulinrezisztencia és a meddőség leggyakrabban a nők kapcsán kerül szóba, hiszen az IR komoly hatást gyakorol a női nemi hormonokra és a menstruációra. Azonban a túl magas inzulinszint a férfiaknál is generálhat termékenységi problémákat, így érdemes esetükben is felhívni rá a figyelmet. Hogy mégis miért okozhat az inzulinrezisztencia meddőséget a férfiaknál, azt dr. Koppány Viktóriától, az Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistájától kérdeztük meg.

Inzulinrezisztencia a cukorbetegség előfutára

Az inzulinrezisztencia egy olyan állapot, amikor a sejtek nem reagálnak megfelelően a hasnyálmirigy által termelt inzulinra (vagyis rezisztensek rá), így a glükóz kevésbé képes beépülni a sejtekbe. Emiatt a szervezet nem tudja felhasználni a vércukrot energiaforrásként, ezért éhezni kezd. Kompenzálásként a hasnyálmirigy még több és több inzulint termel. Viszont túl sok ideig a hasnyálmirigy nem képen a fokozott inzulin termelésre, így kifárad, és a glükóz mennyisége olyannyira megemelkedik, hogy végül kialakul a 2-es típusú cukorbetegég.

Amennyiben valaki inzulinrezisztenciában (IR) szenved, az az esetek többségében súlygyarapodást tapasztal. A felesleges glükóz ugyanis zsírként raktározódik el- főleg a has körül (centrális elhízás). Sajnos a súlygyarapodás csak fokozza az inzulinrezisztenciát, és egy ördögi kör alakul ki, melyet igen nehéz megtörni.

Férfi meddőség és az IR kapcsolata

férfi meddőség és IRMíg régebben főleg a nőknél alakultak ki termékenységi problémák, ma már csaknem ugyanannyi férfi küzd meddőséggel mint nő. A férfi meddőségnek számos oka lehet, melyek lehetnek fizikai és hormonális eredetűek is. A spermiumok minőségét számos tényező befolyásolja, többek között az étrend, a fizikai aktivitás, az alvás minősége és a stressz. Érdemes tudni, hogy ezek a tényezők azonban jelenetős szerepet játszanak az inzulinrezisztencia kialakulásában is.

És hogy miért is okozhat termékenységi problémákat az IR? Ez több okra vezethető vissza. A sperma minősége, a környezeti hatások és az inzulinrezisztencia már több tanulmány szerint is komolyan összefügg egymással.

“A férfiak inzulinrezisztenciája gyakran összefügg az ún. metabolikus szindrómával és az elhízással, mely nagyban rontja a spermiumok minőségét. A probléma gyulladást is okozhat az egész szervezetben, ami hatással lehet a reproduktív rendszerre, különösen a petefészkek és a herék működésére, így a probléma a nemi hormonok egyensúlyának felborulásához vezethet. Mivel az IR gyulladást is okozhat a szervezetben, csökkenthet a nemi hormonkötő globulin (SHBG) szintje, és ez negatív hatással van a férfi nemi hormonok szekréciójára, és tovább súlyosbítja az elhízást is”- mondja dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája.

A felsoroltak következtében a férfiak spermaképe romolhat (csökkenhet a spermiumok mennyisége/minősége/mozgékonysága), ráadásul a IR-rel küzdő férfiaknál lényegesen gyakrabban lépnek fel erekciós zavarok is (melyben gyakran a magas inzulinszint miatt fellépő metabolikus szindróma is szerepet játszik).

Kezeléssel a férfiak termékenysége javítható

Látható tehát, hogy az inzulinrezisztencia - és a hozzá kapcsolódó elhízás- több fronton is támadást indít a termékenység, családalapítás ellen. Szerencsére az állapot megfelelő terápiával kezelhető. Ehhez azonban elengedhetetlen a megfelelő, személyre szabott életmód követése (diéta, mozgás), mely az IR elsőszámú kezelési módszere. A betegnek speciális, dietetikus által összeállított étrendet szükséges követnie, mellyel csökkenthető az inzulin-és a vércukorszint és fokozható az inzulinérzékenység. A diéta első hallásra bonyolultnak tűnhet, így érdemes dietetikus segítségét kérni, aki hasznos tanácsokkal szolgál az optimális étrendet illetően! Emellett fontos ügyelni a rendszeres testmozgásra is, mellyel nem csak a hormonszintek normalizálhatók, de ezáltal a súlyfeleslegtől is megszabadulhat a beteg, nem beszélve a mentális egészségre gyakorolt pozitív hatásairól! Előfordulhat, hogy ezeket gyógyszeres terápiával szükséges kiegészíteni az inzulinérzékenység fokozása érdekében. Amennyiben az inzulin-és a vércukorszintek az optimális tartományba kerültek, valamint a túlsúlyától is megszabadult a beteg, úgy a termékenység nagyban javul.

 

 

Téma szakértői

Dr. Koppány Viktória

Dr. Koppány Viktória

endokrinológus, belgyógyász, klinikai farmakológus
Dr. Lőrincz Ildikó

Dr. Lőrincz Ildikó

endokrinológus, szülész-nőgyógyász
Dr. Hernádi Balázs

Dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász

Orvos válaszol

Jónapot kívánok érdeklődni szeretnék hogy mikortól mondható ki az inzulinrezisztencia?
Nekem a 120 perces inzulinom :38,0
A 60perces inzulinom 55, 5
Ez mit jelent?

Kelemen Edina
Kelemen Edina egészségügyi asszisztens
Kedves Barbara!
Kérdésében szakorvos tud segíteni, akihez időpontot a https://www.endokrinkozpont.hu/munkatarsaink oldalon, vagy a +36 70 409 3141-as számon tud. Leletértékelésben sajnos ezen a felületen segíteni nem tudunk.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Hatalmas szaktudás

Dr. Koppány Viktóriával teljes mértékben meg voltam elégedve, nagyon alapos, a szakmai tudása is óriási!

További vélemények

Hírek

Mi okozhat magas prolaktin-szintet a daganaton kívül?

Mi okozhat magas prolaktin-szintet a daganaton kívül?

A magas prolaktin-szint igen kellemetlen tünetekkel járhat, mint például tejcsorgás, menstruációs problémák a nőknél, merevedési zavar, ritkuló szőrzet a férfiaknál. A vér magas prolaktin-szintjét az esetek kis részében az agyalapimirigy daganata okozza, nagyobb részben azonban bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik. Mi a teendő ilyen esetben? A kérdést Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa válaszolta meg.

További részletek
Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK