Az inzulinrezisztencia a férfiaknál is okozhat meddőséget

Az inzulinrezisztencia a férfiaknál is okozhat meddőséget

Dr. Koppány Viktória Módosítva: 2023.07.10

Az inzulinrezisztencia és a meddőség leggyakrabban a nők kapcsán kerül szóba, hiszen az IR komoly hatást gyakorol a női nemi hormonokra és a menstruációra. Azonban a túl magas inzulinszint a férfiaknál is generálhat termékenységi problémákat, így érdemes esetükben is felhívni rá a figyelmet. Hogy mégis miért okozhat az inzulinrezisztencia meddőséget a férfiaknál, azt dr. Koppány Viktóriától, az Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistájától kérdeztük meg.

Inzulinrezisztencia a cukorbetegség előfutára

Az inzulinrezisztencia egy olyan állapot, amikor a sejtek nem reagálnak megfelelően a hasnyálmirigy által termelt inzulinra (vagyis rezisztensek rá), így a glükóz kevésbé képes beépülni a sejtekbe. Emiatt a szervezet nem tudja felhasználni a vércukrot energiaforrásként, ezért éhezni kezd. Kompenzálásként a hasnyálmirigy még több és több inzulint termel. Viszont túl sok ideig a hasnyálmirigy nem képen a fokozott inzulin termelésre, így kifárad, és a glükóz mennyisége olyannyira megemelkedik, hogy végül kialakul a 2-es típusú cukorbetegég.

Amennyiben valaki inzulinrezisztenciában (IR) szenved, az az esetek többségében súlygyarapodást tapasztal. A felesleges glükóz ugyanis zsírként raktározódik el- főleg a has körül (centrális elhízás). Sajnos a súlygyarapodás csak fokozza az inzulinrezisztenciát, és egy ördögi kör alakul ki, melyet igen nehéz megtörni.

Férfi meddőség és az IR kapcsolata

férfi meddőség és IRMíg régebben főleg a nőknél alakultak ki termékenységi problémák, ma már csaknem ugyanannyi férfi küzd meddőséggel mint nő. A férfi meddőségnek számos oka lehet, melyek lehetnek fizikai és hormonális eredetűek is. A spermiumok minőségét számos tényező befolyásolja, többek között az étrend, a fizikai aktivitás, az alvás minősége és a stressz. Érdemes tudni, hogy ezek a tényezők azonban jelenetős szerepet játszanak az inzulinrezisztencia kialakulásában is.

És hogy miért is okozhat termékenységi problémákat az IR? Ez több okra vezethető vissza. A sperma minősége, a környezeti hatások és az inzulinrezisztencia már több tanulmány szerint is komolyan összefügg egymással.

“A férfiak inzulinrezisztenciája gyakran összefügg az ún. metabolikus szindrómával és az elhízással, mely nagyban rontja a spermiumok minőségét. A probléma gyulladást is okozhat az egész szervezetben, ami hatással lehet a reproduktív rendszerre, különösen a petefészkek és a herék működésére, így a probléma a nemi hormonok egyensúlyának felborulásához vezethet. Mivel az IR gyulladást is okozhat a szervezetben, csökkenthet a nemi hormonkötő globulin (SHBG) szintje, és ez negatív hatással van a férfi nemi hormonok szekréciójára, és tovább súlyosbítja az elhízást is”- mondja dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája.

A felsoroltak következtében a férfiak spermaképe romolhat (csökkenhet a spermiumok mennyisége/minősége/mozgékonysága), ráadásul a IR-rel küzdő férfiaknál lényegesen gyakrabban lépnek fel erekciós zavarok is (melyben gyakran a magas inzulinszint miatt fellépő metabolikus szindróma is szerepet játszik).

Kezeléssel a férfiak termékenysége javítható

Látható tehát, hogy az inzulinrezisztencia - és a hozzá kapcsolódó elhízás- több fronton is támadást indít a termékenység, családalapítás ellen. Szerencsére az állapot megfelelő terápiával kezelhető. Ehhez azonban elengedhetetlen a megfelelő, személyre szabott életmód követése (diéta, mozgás), mely az IR elsőszámú kezelési módszere. A betegnek speciális, dietetikus által összeállított étrendet szükséges követnie, mellyel csökkenthető az inzulin-és a vércukorszint és fokozható az inzulinérzékenység. A diéta első hallásra bonyolultnak tűnhet, így érdemes dietetikus segítségét kérni, aki hasznos tanácsokkal szolgál az optimális étrendet illetően! Emellett fontos ügyelni a rendszeres testmozgásra is, mellyel nem csak a hormonszintek normalizálhatók, de ezáltal a súlyfeleslegtől is megszabadulhat a beteg, nem beszélve a mentális egészségre gyakorolt pozitív hatásairól! Előfordulhat, hogy ezeket gyógyszeres terápiával szükséges kiegészíteni az inzulinérzékenység fokozása érdekében. Amennyiben az inzulin-és a vércukorszintek az optimális tartományba kerültek, valamint a túlsúlyától is megszabadult a beteg, úgy a termékenység nagyban javul.

 

 

Téma szakértői

Ressely-Szarvas Veronika

Ressely-Szarvas Veronika

dietetikus
Dr. Bérczy Judit

Dr. Bérczy Judit

endokrinológus, belgyógyász
Prof. Dr. Balázs Csaba

Prof. Dr. Balázs Csaba

endokrinológus, belgyógyász, immunológus

Orvos válaszol

Jónapot kívánok érdeklődni szeretnék hogy mikortól mondható ki az inzulinrezisztencia?
Nekem a 120 perces inzulinom :38,0
A 60perces inzulinom 55, 5
Ez mit jelent?

Kelemen Edina
Kelemen Edina egészségügyi asszisztens
Kedves Barbara!
Kérdésében szakorvos tud segíteni, akihez időpontot a https://www.endokrinkozpont.hu/munkatarsaink oldalon, vagy a +36 70 409 3141-as számon tud. Leletértékelésben sajnos ezen a felületen segíteni nem tudunk.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves és felkészült

Igazából nem ragadnék ki egyetlen dolgot sem. Nagyon elégedett vagyok magával a "páciens követéssel", hogy rugalmasan próbáltak igazodni az igen gyorsan változó elfoglaltsághoz, hogy készséggel segítettek először megtalálni pontosan a rendelőt, hogy kedvesen és udvariasan fogadtak, hogy Doktornő hatékonysága mellett igen kedves és felkészült, sok-sok mindent mondhatnék. Szolgáltatásuk messzemenően pozitív irányban túlmutat még a magán egészségügyi rendszeren is. Őszinte tisztelettel gratulálok hozzá!

További vélemények

Hírek

Stressz és hormonzavarok- nem elég egyedül a gyógyszeres kezelés

Stressz és hormonzavarok- nem elég egyedül a gyógyszeres kezelés

A stressz a mindennapi életünk szerves részét képezi, éppen ezért fontos, hogy megtanuljuk a megfelelő stresszkezelési technikák elsajátítását, hiszen, ha az idegeskedés és a feszült hangulat állandósul, akkor az nem csak a mentális egészségünkre van hatással, hanem a fizikaira is. Hogy milyen változásokat idéz elő sok stressz a hormonrendszerünkben, azt dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa magyarázta el. 

További részletek
A magas AMH érték PCOS-t is jelezhet

A magas AMH érték PCOS-t is jelezhet

Az AMH megfelelő szintje igen fontos családalapításkor, hiszen minél alacsonyabb mennyiségben van jelen, annál kevesebb az esély a fogantatásra. Ám sokan nem tudják, hogy a túl magas értéke sem kívánatos, ugyanis PCOS-t is jelezhet, ami köztudottan több úton is komoly negatív hatást gyakorol a termékenységre. A magas AMH szint és a PCOS kapcsolatáról dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.  

További részletek
Az elhízás okoz hormonzavarokat, vagy fordítva? Utánajártunk!

Az elhízás okoz hormonzavarokat, vagy fordítva? Utánajártunk!

Sokan tisztában vannak azzal, hogy az elhízás és több hormonzavar is kéz a kézben jár. Ám felmerülhet a kérdés, hogy vajon a súlyfelesleg megléte vezet az endokrin problémákhoz, vagy a hormonális állapot következménye, hogy egyre gyorsabban és több kiló csúszik fel? Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük a témában. 

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok