Metformin- ezeket érdemes tudni róla

Metformin- ezeket érdemes tudni róla

Dr. Koppány Viktória Módosítva: 2023.09.29

A metformin igen gyakran használt hatóanyag az IR, a prediabetes és a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében, hiszen nagyban hozzájárul az inzulin-és a vércukorszintek optimalizálásához. Hogy mi mindent érdemes róla tudni, azt dr. Koppány Viktóriától, az Endokrinközpont endokrinológusától, PCOS és inzulinrezisztencia specialistájától kérdeztük meg.

Hogyan fejti ki a hatását a metformin?

A biguanidok nevű gyógyszerosztályba tartozó metformin nem befolyásolja közvetlenül az inzulin kiválasztását, hanem csökkenti a máj által a vérbe bocsátott cukor mennyiségét, valamint növeli az inzulinra való érzékenységet (azaz csökkenti az inzulinrezisztenciát). A legtöbb 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő mája a normál glükózmennyiség kb. háromszorosát termeli, ám tanulmányok kimutatták, hogy a metformin több mint egyharmadával csökkentheti ezt az arányt. A metformin mindezeken kívül fokozza a glükóz felhasználást az izmokban, valamint a szénhidrátok felszívódását lassítva megakadályozza, hogy az étkezések után a vércukorszint  hirtelen túlságosan megemelkedjen.

Milyen betegségekre, kóros állapotokra használják a metformint?

A metformint leggyakrabban 2-es típusú cukorbetegség (ekkor az első vonalbeli terápia) prediabetes, IR (inzulinrezisztencia), valamint PCOS esetén használják. Nagyon fontos, hogy 1-es típusú diabetes esetén csakis az inzulin adása jöhet számításba! Jó oldala, hogy 2-es típus esetén bátran alkalmazható inzulinnal is, ha szükséges.

Milyen előnyei vannak a metforminnak?

metforminA metformin amellett, hogy segít optimalizálni az inzulin-és a vércukorszinteket, számos előnnyel bír. Lényegesen csökkenti a hipoglikémia fellépésének esélyét, segít a fogyásban, szabályozza a menstruációs ciklust (PCOS esetén ez nagy előny) csökkenti a demencia, valamint a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát, továbbá lassítja az öregedést- mondja dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont endokrinológusa, PCOS és inzulinrezisztencia specialistája.

Milyen mellékhatásai lehetnek?

Egyeseknél metformin kezdetben olyan kellemetlen mellékhatások okozhat, mint az émelygés, hányinger, hányás, emésztési panaszok, hasfájás, hasmenés. Ezek meglehetősen gyakoriak, amikor először kezdi el valaki szedni a metformint, ám jó hír, hogy legtöbbször a panaszok időn belül elmúlnak. Ha alacsony dózissal kezdi, és fokozatosan növeli az adagot az sokat segíthet a panaszok ellen, valamint a metformin étellel történő bevétele is csökkentheti ezeket a mellékhatásokat. Amennyiben nem múlnak el, úgy szóljon orvosának, aki valószínű, hogy akkor más készítményt ajánlj.

Nagyon ritka, ám súlyos mellékhatása a tejsav acidózis (főleg vese-és májbetegeknél), mely a szervezet sav-bázis egyensúlyának felborulásával jár.

Lehet terhesség alatt metformint szedni?

Bár az amerikai ajánlások megengedik a metformin terhesség során való alkalmazását, Magyarországon azonban nem javasolják egyelőre. Azt viszont érdemes hozzátenni, hogy a kérdésben megoszlanak a vélemények (főleg, mert több tanulmány szerint is a PCOS-ben szenvedőknél a metformin jelentősen csökkenti a vetélés kockázatát). Várandósság alatt IR esetén szigorú életmódterápiát szükséges alkalmazni, vagyis személyre szabott diétát kell követni rendszeres testmozgással kombinálva.

 

Téma szakértői

Dr. Borus Hajnal

Dr. Borus Hajnal

belgyógyász, diabetológus, endokrinológus
Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Dr. Lőrincz Ildikó

Dr. Lőrincz Ildikó

endokrinológus, szülész-nőgyógyász

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Úr,

a minap kézhez kapott OGTT vizsgálatom eredménye a következő:

Glükóz (éhgyomri,0 perces vércukor) - plazma 4.2 mmol/L
Glükóz, 60 perc - plazma 7.4 mmol/L
Glükóz, 120 perc - plazma 3.1 mmol/L
Inzulin 3.3 3.0 - 25.0 mIU/L
Inzulin, 60 perc 87.2 mIU/L
Inzulin, 120 perc 12.2 mIU/L
Inzulin rezisztencia (HOMA index) 0.61

A fentiek alapján előfordulhat, hogy inzulin-rezisztens vagyok?

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm



Dr. Koppány Viktória
Dr. Koppány Viktória endokrinológus
Kedves Judit!
Kérem jelentkezzen be szakorvoshoz, sajnos laborleleteket csak konzultáció keretén belül van lehetőség kiértékelni.
Üdvözlettel,
Dr. Koppány Viktória

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Tökéletesen felkészült

Dr. Koppány Viktória személyében egy szakmailag tökéletesen felkészült, rendkívüli empátiával rendelkező orvos személyét ismerhettem meg. A találkozásunk rendkívül megnyugtató volt számomra és határozottan bízom abban, hogy a betegségem miatt okozott probléma az Ő segítségével rendbe jön.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK