Metformin- ezeket érdemes tudni róla

Metformin- ezeket érdemes tudni róla

Dr. Koppány Viktória Módosítva: 2023.09.29 14:18

A metformin igen gyakran használt hatóanyag az IR, a prediabetes és a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében, hiszen nagyban hozzájárul az inzulin-és a vércukorszintek optimalizálásához. Hogy mi mindent érdemes róla tudni, azt dr. Koppány Viktóriától, az Endokrinközpont endokrinológusától, PCOS és inzulinrezisztencia specialistájától kérdeztük meg.

Hogyan fejti ki a hatását a metformin?

A biguanidok nevű gyógyszerosztályba tartozó metformin nem befolyásolja közvetlenül az inzulin kiválasztását, hanem csökkenti a máj által a vérbe bocsátott cukor mennyiségét, valamint növeli az inzulinra való érzékenységet (azaz csökkenti az inzulinrezisztenciát). A legtöbb 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő mája a normál glükózmennyiség kb. háromszorosát termeli, ám tanulmányok kimutatták, hogy a metformin több mint egyharmadával csökkentheti ezt az arányt. A metformin mindezeken kívül fokozza a glükóz felhasználást az izmokban, valamint a szénhidrátok felszívódását lassítva megakadályozza, hogy az étkezések után a vércukorszint  hirtelen túlságosan megemelkedjen.

Milyen betegségekre, kóros állapotokra használják a metformint?

A metformint leggyakrabban 2-es típusú cukorbetegség (ekkor az első vonalbeli terápia) prediabetes, IR (inzulinrezisztencia), valamint PCOS esetén használják. Nagyon fontos, hogy 1-es típusú diabetes esetén csakis az inzulin adása jöhet számításba! Jó oldala, hogy 2-es típus esetén bátran alkalmazható inzulinnal is, ha szükséges.

Milyen előnyei vannak a metforminnak?

metforminA metformin amellett, hogy segít optimalizálni az inzulin-és a vércukorszinteket, számos előnnyel bír. Lényegesen csökkenti a hipoglikémia fellépésének esélyét, segít a fogyásban, szabályozza a menstruációs ciklust (PCOS esetén ez nagy előny) csökkenti a demencia, valamint a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát, továbbá lassítja az öregedést- mondja dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont endokrinológusa, PCOS és inzulinrezisztencia specialistája.

Milyen mellékhatásai lehetnek?

Egyeseknél metformin kezdetben olyan kellemetlen mellékhatások okozhat, mint az émelygés, hányinger, hányás, emésztési panaszok, hasfájás, hasmenés. Ezek meglehetősen gyakoriak, amikor először kezdi el valaki szedni a metformint, ám jó hír, hogy legtöbbször a panaszok időn belül elmúlnak. Ha alacsony dózissal kezdi, és fokozatosan növeli az adagot az sokat segíthet a panaszok ellen, valamint a metformin étellel történő bevétele is csökkentheti ezeket a mellékhatásokat. Amennyiben nem múlnak el, úgy szóljon orvosának, aki valószínű, hogy akkor más készítményt ajánlj.

Nagyon ritka, ám súlyos mellékhatása a tejsav acidózis (főleg vese-és májbetegeknél), mely a szervezet sav-bázis egyensúlyának felborulásával jár.

Lehet terhesség alatt metformint szedni?

Bár az amerikai ajánlások megengedik a metformin terhesség során való alkalmazását, Magyarországon azonban nem javasolják egyelőre. Azt viszont érdemes hozzátenni, hogy a kérdésben megoszlanak a vélemények (főleg, mert több tanulmány szerint is a PCOS-ben szenvedőknél a metformin jelentősen csökkenti a vetélés kockázatát). Várandósság alatt IR esetén szigorú életmódterápiát szükséges alkalmazni, vagyis személyre szabott diétát kell követni rendszeres testmozgással kombinálva.

 

Téma szakértői

Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Dr. Kollár Réka

Dr. Kollár Réka

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Bérczy Judit

Dr. Bérczy Judit

endokrinológus, belgyógyász

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!
Az eredményeim a következők:
Éhgyomri vércukor 0 : 5,3 mmol/L
60 perc: 9,7 ; a 120 perces: 8 mmol/L
Éhgyomri inzulin 0: 17,10 mikroU/ml
60 perces:201,9 ; 120 perces: 232,10.
Homa2 index:2,2
Az lenne a kérdésem,hogy az eredményeim alapján fennáll-e inzulinrezisztencia?
Hasimoto pajzsmirigy beteg vagyok,hasi hizásom és elég száraz a böröm.

Dr. Koppány Viktória
Dr. Koppány Viktória endokrinológus
Tisztelt Varga Enikő!
Sajnos nyilvános felületen nincs lehetőség labor leletek kiértékelésére, kérem jelentkezzen be egy konzultációra.
Üdvözlettel,
Dr. Koppány Viktória

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Mosolygós, laza

Dr. Koppány Viktória doktornő nagyon kedves, segítőkész. Mindig mosolyog és nagyon laza. Nem a tipikus "orvos-páciens" kapcsolatot alakítja ki, nagyon közvetlen és barátságos.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A pajzsmirigy túlműködés gyakran félreértett tünetei

A pajzsmirigy túlműködés gyakran félreértett tünetei

Ha a pajzsmirigy valamilyen ok miatt a kelleténél több hormont termel, túlműködésről beszélünk. Sokan csak a fogyás és a szapora pulzus kapcsán gondolnak erre a lehetőségre, holott a hipertireózis sokszor kevésbé egyértelmű tüneteket is okoz. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus ezekre a tünetekre, és a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Mi okozhat magas prolaktin-szintet a daganaton kívül?

Mi okozhat magas prolaktin-szintet a daganaton kívül?

A magas prolaktin-szint igen kellemetlen tünetekkel járhat, mint például tejcsorgás, menstruációs problémák a nőknél, merevedési zavar, ritkuló szőrzet a férfiaknál. A vér magas prolaktin-szintjét az esetek kis részében az agyalapimirigy daganata okozza, nagyobb részben azonban bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik. Mi a teendő ilyen esetben? A kérdést Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa válaszolta meg.

További részletek
Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK