Metformin- ezeket érdemes tudni róla

Metformin- ezeket érdemes tudni róla

Dr. Koppány Viktória Módosítva: 2023.02.27

A metformin igen gyakran használt hatóanyag az IR, a prediabetes és a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében, hiszen nagyban hozzájárul az inzulin-és a vércukorszintek optimalizálásához. Hogy mi mindent érdemes róla tudni, azt dr. Koppány Viktóriától, az Endokrinközpont endokrinológusától, PCOS és inzulinrezisztencia specialistájától kérdeztük meg.

Hogyan fejti ki a hatását a metformin?

A biguanidok nevű gyógyszerosztályba tartozó metformin nem befolyásolja közvetlenül az inzulin kiválasztását, hanem csökkenti a máj által a vérbe bocsátott cukor mennyiségét, valamint növeli az inzulinra való érzékenységet (azaz csökkenti az inzulinrezisztenciát). A legtöbb 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő mája a normál glükózmennyiség kb. háromszorosát termeli, ám tanulmányok kimutatták, hogy a metformin több mint egyharmadával csökkentheti ezt az arányt. A metformin mindezeken kívül fokozza a glükóz felhasználást az izmokban, valamint a szénhidrátok felszívódását lassítva megakadályozza, hogy az étkezések után a vércukorszint  hirtelen túlságosan megemelkedjen.

Milyen betegségekre, kóros állapotokra használják a metformint?

A metformint leggyakrabban 2-es típusú cukorbetegség (ekkor az első vonalbeli terápia) prediabetes, IR (inzulinrezisztencia), valamint PCOS esetén használják. Nagyon fontos, hogy 1-es típusú diabetes esetén csakis az inzulin adása jöhet számításba! Jó oldala, hogy 2-es típus esetén bátran alkalmazható inzulinnal is, ha szükséges.

Milyen előnyei vannak a metforminnak?

metforminA metformin amellett, hogy segít optimalizálni az inzulin-és a vércukorszinteket, számos előnnyel bír. Lényegesen csökkenti a hipoglikémia fellépésének esélyét, segít a fogyásban, szabályozza a menstruációs ciklust (PCOS esetén ez nagy előny) csökkenti a demencia, valamint a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát, továbbá lassítja az öregedést- mondja dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont endokrinológusa, PCOS és inzulinrezisztencia specialistája.

Milyen mellékhatásai lehetnek?

Egyeseknél metformin kezdetben olyan kellemetlen mellékhatások okozhat, mint az émelygés, hányinger, hányás, emésztési panaszok, hasfájás, hasmenés. Ezek meglehetősen gyakoriak, amikor először kezdi el valaki szedni a metformint, ám jó hír, hogy legtöbbször a panaszok időn belül elmúlnak. Ha alacsony dózissal kezdi, és fokozatosan növeli az adagot az sokat segíthet a panaszok ellen, valamint a metformin étellel történő bevétele is csökkentheti ezeket a mellékhatásokat. Amennyiben nem múlnak el, úgy szóljon orvosának, aki valószínű, hogy akkor más készítményt ajánlj.

Nagyon ritka, ám súlyos mellékhatása a tejsav acidózis (főleg vese-és májbetegeknél), mely a szervezet sav-bázis egyensúlyának felborulásával jár.

Lehet terhesség alatt metformint szedni?

Bár az amerikai ajánlások megengedik a metformin terhesség során való alkalmazását, Magyarországon azonban nem javasolják egyelőre. Azt viszont érdemes hozzátenni, hogy a kérdésben megoszlanak a vélemények (főleg, mert több tanulmány szerint is a PCOS-ben szenvedőknél a metformin jelentősen csökkenti a vetélés kockázatát). Várandósság alatt IR esetén szigorú életmódterápiát szükséges alkalmazni, vagyis személyre szabott diétát kell követni rendszeres testmozgással kombinálva.

 

Téma szakértői

Ressely-Szarvas Veronika

Ressely-Szarvas Veronika

dietetikus
Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Dr. Koppány Viktória

Dr. Koppány Viktória

endokrinológus, belgyógyász, klinikai farmakológus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!
Az eredményeim a következők:
Éhgyomri vércukor 0 : 5,3 mmol/L
60 perc: 9,7 ; a 120 perces: 8 mmol/L
Éhgyomri inzulin 0: 17,10 mikroU/ml
60 perces:201,9 ; 120 perces: 232,10.
Homa2 index:2,2
Az lenne a kérdésem,hogy az eredményeim alapján fennáll-e inzulinrezisztencia?
Hasimoto pajzsmirigy beteg vagyok,hasi hizásom és elég száraz a böröm.

Dr. Koppány Viktória
Dr. Koppány Viktória endokrinológus
Tisztelt Varga Enikő!
Sajnos nyilvános felületen nincs lehetőség labor leletek kiértékelésére, kérem jelentkezzen be egy konzultációra.
Üdvözlettel,
Dr. Koppány Viktória

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Mosolygós, laza

Dr. Koppány Viktória doktornő nagyon kedves, segítőkész. Mindig mosolyog és nagyon laza. Nem a tipikus "orvos-páciens" kapcsolatot alakítja ki, nagyon közvetlen és barátságos.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Stressz és hormonzavarok- nem elég egyedül a gyógyszeres kezelés

Stressz és hormonzavarok- nem elég egyedül a gyógyszeres kezelés

A stressz a mindennapi életünk szerves részét képezi, éppen ezért fontos, hogy megtanuljuk a megfelelő stresszkezelési technikák elsajátítását, hiszen, ha az idegeskedés és a feszült hangulat állandósul, akkor az nem csak a mentális egészségünkre van hatással, hanem a fizikaira is. Hogy milyen változásokat idéz elő sok stressz a hormonrendszerünkben, azt dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa magyarázta el. 

További részletek
A magas AMH érték PCOS-t is jelezhet

A magas AMH érték PCOS-t is jelezhet

Az AMH megfelelő szintje igen fontos családalapításkor, hiszen minél alacsonyabb mennyiségben van jelen, annál kevesebb az esély a fogantatásra. Ám sokan nem tudják, hogy a túl magas értéke sem kívánatos, ugyanis PCOS-t is jelezhet, ami köztudottan több úton is komoly negatív hatást gyakorol a termékenységre. A magas AMH szint és a PCOS kapcsolatáról dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.  

További részletek
Az elhízás okoz hormonzavarokat, vagy fordítva? Utánajártunk!

Az elhízás okoz hormonzavarokat, vagy fordítva? Utánajártunk!

Sokan tisztában vannak azzal, hogy az elhízás és több hormonzavar is kéz a kézben jár. Ám felmerülhet a kérdés, hogy vajon a súlyfelesleg megléte vezet az endokrin problémákhoz, vagy a hormonális állapot következménye, hogy egyre gyorsabban és több kiló csúszik fel? Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük a témában. 

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok