A pajzsmirigy betegségek hatása a spermaképre

A pajzsmirigy betegségek hatása a spermaképre

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2023.05.16

A pajzsmirigy betegségek igen negatív hatással vannak a családalapításra, hiszen mindkét nem esetén olyan folyamatokat generálnak, melyek nagyban rontják a fogamzókészséget. Hogy miként befolyásolja a férfiak spermaképét a pajzsmirigy alul-és túlműködés, azt dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája osztotta meg.                                                                                                                

A férfi meddőségnek számos oka lehet: belgyógyászati problémáktól kezdve a pszichés zavarokon és az anatómiai problémákon át hormonzavarokig sok minden. Éppen ezért széleskörű kivizsgálást igényel az esetükben is az, ha a nő képtelen teherbe esni. Bár a pajzsmirigy betegséget gyakran női problémának tekintik, ugyanúgy érintheti a férfiakat is, ráadásul kezelés nélkül esetükben is meddőséghez vezethet.  A pajzsmirigyhormonok ugyanis kulcsfontosságú szerepet játszanak a reproduktív funkciók szabályozásában.   

Pajzsmirigy betegségek és a férfi termékenység 

Tanulmányok azt mutatják, hogy a férfiak nem megfelelő pajzsmirigyhormon szintje igencsak rossz hatással van a spermaképre: a hyperthyreosis (pajzsmirigy túlműködés) általában csökkent spermiumszámmal, rossz morfológiával és nem megfelelő mozgékonysággal jár, míg a hypothyreosis (pajzsmirigy alulműködés) alacsony spermiumszámot, rossz spermium minőséget, csökkent herefunkciót és merevedési zavarokat eredményezhet. 

A pajzsmirigyhormonok tehát alapvetően szabályozzák a spermaképet, méghozzá főleg a tesztoszteronszint befolyásolásával. Az elegendő mennyiségű tesztoszteron elősegíti a spermatogenezist, így nem megfelelő mennyisége esetén a spermaképződésbe hiba csúszik. 

 

Fontos hormonok szintjét befolyásolja a pajzsmirigy betegsége 

A férfiak megfelelő termékenységét három fontos hormon szabályozza: tesztoszteron, LH, FSH. Ezek mind elengedhetetlenek a spermiumképzéshez. Normál esetben ezen hormonok egyensúlyban vannak, így, ha valamely szintje elcsúszik, úgy borul a többié is. Érdemes tudni, hogy a pajzsmirigy hormonok nagyban befolyásolják ezeket a hormonokat, és mind a túl sok, mind a túl kevés pajzsmirigy hormon kibillenti az optimális tartományból azokat. 

Vetélést is okozhat a rossz spermakép 

Fontos tudni, hogy a rossz spermakép nem csak meddőséget okozhat a férfiaknál, hanem akár a nőnél vetélést is! Hiszen, ha összejön a fogantatás, a nem megfelelő minőségű spermium miatt előfordulhat, hogy a megtermékenyített petesejt genetikai hibás lesz, ami pedig a legtöbb esetben vetéléshez vezet.  

  

Férfiaknál a pajzsmirigy alulműködés a következőket eredményezheti: 

  • Csökken a nemi hormonkötő globulin (SHBG) szintje, amely befolyásolja az aktív nemi hormonok szintjét 

  • Alacsony tesztoszteronszintet eredményez, ami csökkenti a libidót és a spermiumtermelést 

  • Alacsony LH/FSH szintet generál 

pajzsmirigyzavar hatása a spermaképreA férfiaknál a pajzsmirigy túlműködés a következőkkel járhat: 

  • Zavar a spermatogenezisben 

  • Magas SHBG szint 

  • Túl magas tesztoszteronszint 

  • Túl magas LH/FSH szint 

 

A pajzsmirigy betegség kezelésével a legtöbb esetben visszaállítható a termékenység 

 

Amennyiben kiderül, hogy a rossz spermakép mögött pajzsmirigy betegség áll, úgy a legtöbbször a kezelés hatására az esetleges merevedési zavar megszűnik, a libidó helyreáll és a spermakép is nagyban javul- mondja dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája. Pajzsmirigy alulműködés esetén a terápia a hiányzó hormonok pótlásából áll, míg túlműködés esetén olyan kezelésre van szükség, mellyel gátolni lehet a túl sok pajzsmirigy hormon képződését. Ezt általában gyógyszeres terápiával el is lehet érni, ritkábban műtéti beavatkozást igényel, amikor eltávolítják a pajzsmirigyet vagy annak csupán egy részét. 

Téma szakértői

Prof. Dr. Balázs Csaba

Prof. Dr. Balázs Csaba

endokrinológus, belgyógyász, immunológus
Dr. Békési Gábor PhD

Dr. Békési Gábor PhD

endokrinológus, belgyógyász, egyetemi docens
Dr. Hernádi Balázs

Dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász

Orvos válaszol

Tisztelt Dr. Ur!/Drno!

Autoimmun pajzsmirigy alulmukodesem van, 30 eves vagyok, hormont nem szedek, az antiTpo is lement 40 re.
Egy honapja megis nehezen nyelek, a fura az , hogy delutantol gomboc erzesem van a torkomban ami estere erosodik....igy megy minden nap. Neha az etel is megakad. Mivel a gyulladas nagyon enyhe, azt is kizarom, hogy idegi alapon lenne, akkor megis mi befolyasolja, talan nem megfelelo a hormonszint es ez befolyasolja a simaizmokat?
Az ertekeim: fT3 : 5,74 pmol/L
fT4: 14,29 pmol/L
TSH: valtozo, legutobb 4,1230 mUI/L

Ezek mind referencia erteken beluliek. Okozhat e ilyen jellegu problemat ez az ertek? Kezelni kellene?
Koszonettel, K.Cs.

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

Ha nem szed pajzsmirigy hormont, akkor az említett értékek alapján nincs pajzsmirigy alulműködése. A gombócérzés és a nyelési nehezítettség hátterében esetleg megnagyobbodott pajzsmirigy (struma) állhat. Pajzsmirigy ultrahang és izotóp vizsgálat (pajzsmirigy szcintigráfia) szükséges a kérdés eldöntéséhez.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

kedves és érthető

Nagyon tetszett, hogy pontosan a megadott időpontban hívtak be, Dr, Békési Gábor nagyon kedves volt, érthetően magyarázott, és ez az ügyfélszolgálatra is érvényes, most volram itt először, és nagyon megvagyok elégedve 

További vélemények

Hírek

Pajzsmirigybetegsége lehet? Ezekkel a vizsgálatokkal kideríthető!

Pajzsmirigybetegsége lehet? Ezekkel a vizsgálatokkal kideríthető!

A pajzsmirigybetegségek számos szerv működésére kedvezőtlenül hathatnak. A tünetekből nem mindig egyértelmű, hogy pajzsmirigyproblémák állnak-e a háttérben, ezért is nélkülözhetetlen sokszor a pajzsmirigy vizsgálata, amire többféle módszer létezik. A pajzsmirigybetegségek diagnosztikájáról dr. Békési Gábor, PHD, endokrinológus, belgyógyász, egyetemi docens, az Endokrinközpont pajzsmirigybetegségek specialistája ad tájékoztatást.

További részletek
Stressz és hormonzavarok- nem elég egyedül a gyógyszeres kezelés

Stressz és hormonzavarok- nem elég egyedül a gyógyszeres kezelés

A stressz a mindennapi életünk szerves részét képezi, éppen ezért fontos, hogy megtanuljuk a megfelelő stresszkezelési technikák elsajátítását, hiszen, ha az idegeskedés és a feszült hangulat állandósul, akkor az nem csak a mentális egészségünkre van hatással, hanem a fizikaira is. Hogy milyen változásokat idéz elő sok stressz a hormonrendszerünkben, azt dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa magyarázta el. 

További részletek
A magas AMH érték PCOS-t is jelezhet

A magas AMH érték PCOS-t is jelezhet

Az AMH megfelelő szintje igen fontos családalapításkor, hiszen minél alacsonyabb mennyiségben van jelen, annál kevesebb az esély a fogantatásra. Ám sokan nem tudják, hogy a túl magas értéke sem kívánatos, ugyanis PCOS-t is jelezhet, ami köztudottan több úton is komoly negatív hatást gyakorol a termékenységre. A magas AMH szint és a PCOS kapcsolatáról dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.  

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok