A pajzsmirigy betegségek hatása a spermaképre

A pajzsmirigy betegségek hatása a spermaképre

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2023.05.16

A pajzsmirigy betegségek igen negatív hatással vannak a családalapításra, hiszen mindkét nem esetén olyan folyamatokat generálnak, melyek nagyban rontják a fogamzókészséget. Hogy miként befolyásolja a férfiak spermaképét a pajzsmirigy alul-és túlműködés, azt dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája osztotta meg.                                                                                                                

A férfi meddőségnek számos oka lehet: belgyógyászati problémáktól kezdve a pszichés zavarokon és az anatómiai problémákon át hormonzavarokig sok minden. Éppen ezért széleskörű kivizsgálást igényel az esetükben is az, ha a nő képtelen teherbe esni. Bár a pajzsmirigy betegséget gyakran női problémának tekintik, ugyanúgy érintheti a férfiakat is, ráadásul kezelés nélkül esetükben is meddőséghez vezethet.  A pajzsmirigyhormonok ugyanis kulcsfontosságú szerepet játszanak a reproduktív funkciók szabályozásában.   

Pajzsmirigy betegségek és a férfi termékenység 

Tanulmányok azt mutatják, hogy a férfiak nem megfelelő pajzsmirigyhormon szintje igencsak rossz hatással van a spermaképre: a hyperthyreosis (pajzsmirigy túlműködés) általában csökkent spermiumszámmal, rossz morfológiával és nem megfelelő mozgékonysággal jár, míg a hypothyreosis (pajzsmirigy alulműködés) alacsony spermiumszámot, rossz spermium minőséget, csökkent herefunkciót és merevedési zavarokat eredményezhet. 

A pajzsmirigyhormonok tehát alapvetően szabályozzák a spermaképet, méghozzá főleg a tesztoszteronszint befolyásolásával. Az elegendő mennyiségű tesztoszteron elősegíti a spermatogenezist, így nem megfelelő mennyisége esetén a spermaképződésbe hiba csúszik. 

 

Fontos hormonok szintjét befolyásolja a pajzsmirigy betegsége 

A férfiak megfelelő termékenységét három fontos hormon szabályozza: tesztoszteron, LH, FSH. Ezek mind elengedhetetlenek a spermiumképzéshez. Normál esetben ezen hormonok egyensúlyban vannak, így, ha valamely szintje elcsúszik, úgy borul a többié is. Érdemes tudni, hogy a pajzsmirigy hormonok nagyban befolyásolják ezeket a hormonokat, és mind a túl sok, mind a túl kevés pajzsmirigy hormon kibillenti az optimális tartományból azokat. 

Vetélést is okozhat a rossz spermakép 

Fontos tudni, hogy a rossz spermakép nem csak meddőséget okozhat a férfiaknál, hanem akár a nőnél vetélést is! Hiszen, ha összejön a fogantatás, a nem megfelelő minőségű spermium miatt előfordulhat, hogy a megtermékenyített petesejt genetikai hibás lesz, ami pedig a legtöbb esetben vetéléshez vezet.  

  

Férfiaknál a pajzsmirigy alulműködés a következőket eredményezheti: 

  • Csökken a nemi hormonkötő globulin (SHBG) szintje, amely befolyásolja az aktív nemi hormonok szintjét 

  • Alacsony tesztoszteronszintet eredményez, ami csökkenti a libidót és a spermiumtermelést 

  • Alacsony LH/FSH szintet generál 

pajzsmirigyzavar hatása a spermaképreA férfiaknál a pajzsmirigy túlműködés a következőkkel járhat: 

  • Zavar a spermatogenezisben 

  • Magas SHBG szint 

  • Túl magas tesztoszteronszint 

  • Túl magas LH/FSH szint 

 

A pajzsmirigy betegség kezelésével a legtöbb esetben visszaállítható a termékenység 

 

Amennyiben kiderül, hogy a rossz spermakép mögött pajzsmirigy betegség áll, úgy a legtöbbször a kezelés hatására az esetleges merevedési zavar megszűnik, a libidó helyreáll és a spermakép is nagyban javul- mondja dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája. Pajzsmirigy alulműködés esetén a terápia a hiányzó hormonok pótlásából áll, míg túlműködés esetén olyan kezelésre van szükség, mellyel gátolni lehet a túl sok pajzsmirigy hormon képződését. Ezt általában gyógyszeres terápiával el is lehet érni, ritkábban műtéti beavatkozást igényel, amikor eltávolítják a pajzsmirigyet vagy annak csupán egy részét. 

Téma szakértői

Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Dr. Mutnéfalvy Zoltán

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Békési Gábor PhD

Dr. Békési Gábor PhD

endokrinológus, belgyógyász, egyetemi docens
Dr. Polyák Annamária

Dr. Polyák Annamária

endokrinológus, belgyógyász, diabetológus

Orvos válaszol

Tisztelt Endokrinológia!
Kérdésem TSH (6,2) miatt a háziorvosom L Thyroxin tablettát írt fel, napi 50 mg-ot. A T3 é T4 értékek normális tartományban voltak. Azóta a TSH 1,7-re csökkent. A kérdésem lényege: nem kellett volna pajzsmirigy UH-ra is elküldenie a háziorvosnak? A tünetem egyébként fáradékonyság és kis mértékű hízás volt, azóta már fogytam is.
Köszönettel:
M. Anna (válasz e-mail: [email protected])

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

Tünetei megfelelnek a pajzsmirigy alulműködés jeleinek. A komplett kivizsgáláshoz valóban hozzátartozik az UH vizsgálat is. A kezeléssel egyetértek annál is inkább, mivel sikerült fogyást elérni.



Üdvözlettel: Békési Dr.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nyugalmat sugárzó

dr. Békési Gábor nyugalmat árasztó szaktudásával nagyon meg voltam elégedve

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK