Ólmos fáradtságot érez étkezések után? IR is okozhatja

Ólmos fáradtságot érez étkezések után? IR is okozhatja

Dr. Skurdenka Beatrix Módosítva: 2023.10.30 09:27

Szinte mindenki számára ismerős, hogy egy bőséges lakmározás után álmosság, fáradtság lesz rajta úrrá, és fellép az ún. “kajakóma”. Ez egyszer-egyszer előfordulhat, ám ha gyakran jelentkezik, akkor dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa azt tanácsolja, érdemes utánajárni, mi is okozza a problémát, ugyanis nagyon gyakran IR (inzulinrezisztencia) áll a hátterében. 

Online Bejelentkezés

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Inzulin, vércukor és energia 

Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon, melynek szerepe, hogy a vércukrot a sejtekbe juttassa. Ha ez megfelelően történik, akkor a sejtek “jól laknak”, a szervezet energiához jut. Amennyiben az inzulin mennyisége alacsony, illetve, ha a sejtek érzéketlenné válnak rá, akkor ez nem történik meg. Ezért van az, hogy a –kezeletlen- cukorbetegség, illetve prediabetes, inzulinrezisztencia esetén a betegek igen fáradékonyak, hiszen nem jó az energiafelhasználásuk. 

“Az inzulinrezisztencia az az állapot, amikor a sejtek rezisztenssé, azaz érzéketlenné válnak az inzulinra. Kezdetben ezért a hasnyálmirigy egyre több és több inzulint kezd el termelni, mivel úgy érzékeli, nincs elegendő mennyiségben jelen a hormon. Ám bármennyire is sok az inzulin, szerepét nem tudja megfelelően betölteni. Mivel a vércukor ekkor nem tud beépülni, a sejtek éhezni kezdenek, aminek következtében nem lesz elegendő energia. Az anyagcsere és a többi élettani folyamat lelassul, álmossá, fáradékonnyá válunk”- magyarázza az endokrinológus. 

IR-t jelezhet, ha evés után álmossá válunk 

Az, ha evés után álmossá válunk, olykor megeshet, főleg akkor, ha hosszú idő után nagyobb adagot fogyasztunk szénhidrátból és fehérjéből. Ráadásul evés után az emésztés fokozása miatt az agy helyett az emésztőrendszerbe több vér áramlik, így álmosabbnak érezhetjük magunkat. 

IR és álmosság“Inzulinrezisztencia esetén gyakori panasz, hogy az étkezések után 1-2 órával ólmos fáradtság, álmosság lép fel- főleg akkor, ha gyors felszívódású szénhidrátot fogyasztott az illető nagyobb mennyiségben. Ekkor ugyanis hirtelen megnő a vércukor szintje, majd ellensúlyozásként az inzulin mennyisége is magasabb lesz, aminek következtében a glükózszint hirtelen leesik. Emiatt az álmosság lesz úrrá rajtunk, valamint mellette cukoréhség is felléphet, mivel így jelzi a szervezet, hogy energiára lenne szüksége.” 

OGTT vizsgálattal bizonyosodjon meg inzulin szintjéről is 

Amennyiben gyakran tapasztalja ezt a panaszt, érdemes terheléses vércukor vizsgálatra mennie (OGTT), ahol ellenőrzik az inzulin szinteket is a vércukor mellett. Inzulinrezisztencia esetén előfordulhat, hogy csak az inzulin mennyisége csúszik ki a referencia tartományból, a glükózé nem- ennek ellenére az IR jelen van, és ha nem kerül kezelésre, úgy hamarosan a vércukor szintje is kicsúszik a referenciatartományból, sőt, rossz esetben akár 2-es típusú cukorbetegség is kialakulhat- figyelmeztet dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa. 

Az IR kezelésének alapja az életmódváltás, mely személyre szabott diétát és rendszeres testmozgást foglal magában, melyet jó, ha megfelelő stresszkezelés elsajátítása is kiegészít. Nagyon fontos szempont a testsúly csökkentése is a terápiában! Ha az orvos úgy ítéli meg, akkor gyógyszeres kezelésre is szükség lehet, mellyel fokozható az inzulin érzékenysége. 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Jónapot kívánok érdeklődni szeretnék hogy mikortól mondható ki az inzulinrezisztencia?
Nekem a 120 perces inzulinom :38,0
A 60perces inzulinom 55, 5
Ez mit jelent?

Kelemen Edina
Kelemen Edina egészségügyi asszisztens
Kedves Barbara!
Kérdésében szakorvos tud segíteni, akihez időpontot a https://www.endokrinkozpont.hu/munkatarsaink oldalon, vagy a +36 70 409 3141-as számon tud. Leletértékelésben sajnos ezen a felületen segíteni nem tudunk.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagy szakértelem

Meg voltam elégedve az orvossal és a recepciós lánnyal is. Az orvost régebbről ismertem így tudtam mire számíthatok, nagy szakértelemmel állt hozzá mindenhez. A recepciós lány (Betti vagy Detti ha jól emlékszem a nevére) pedig felhívott hogy ott hagytam a papírjaimat a rendelőben, megbeszéltük hogy félre teszi míg visszaérünk.

További vélemények

Hírek

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek
A pajzsmirigy túlműködés gyakran félreértett tünetei

A pajzsmirigy túlműködés gyakran félreértett tünetei

Ha a pajzsmirigy valamilyen ok miatt a kelleténél több hormont termel, túlműködésről beszélünk. Sokan csak a fogyás és a szapora pulzus kapcsán gondolnak erre a lehetőségre, holott a hipertireózis sokszor kevésbé egyértelmű tüneteket is okoz. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus ezekre a tünetekre, és a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK