Ólmos fáradtságot érez étkezések után? IR is okozhatja

Ólmos fáradtságot érez étkezések után? IR is okozhatja

Dr. Skurdenka Beatrix Módosítva: 2023.10.30 09:27

Szinte mindenki számára ismerős, hogy egy bőséges lakmározás után álmosság, fáradtság lesz rajta úrrá, és fellép az ún. “kajakóma”. Ez egyszer-egyszer előfordulhat, ám ha gyakran jelentkezik, akkor dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa azt tanácsolja, érdemes utánajárni, mi is okozza a problémát, ugyanis nagyon gyakran IR (inzulinrezisztencia) áll a hátterében. 

Online Bejelentkezés

Dr. Skurdenka Beatrix

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Inzulin, vércukor és energia 

Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon, melynek szerepe, hogy a vércukrot a sejtekbe juttassa. Ha ez megfelelően történik, akkor a sejtek “jól laknak”, a szervezet energiához jut. Amennyiben az inzulin mennyisége alacsony, illetve, ha a sejtek érzéketlenné válnak rá, akkor ez nem történik meg. Ezért van az, hogy a –kezeletlen- cukorbetegség, illetve prediabetes, inzulinrezisztencia esetén a betegek igen fáradékonyak, hiszen nem jó az energiafelhasználásuk. 

“Az inzulinrezisztencia az az állapot, amikor a sejtek rezisztenssé, azaz érzéketlenné válnak az inzulinra. Kezdetben ezért a hasnyálmirigy egyre több és több inzulint kezd el termelni, mivel úgy érzékeli, nincs elegendő mennyiségben jelen a hormon. Ám bármennyire is sok az inzulin, szerepét nem tudja megfelelően betölteni. Mivel a vércukor ekkor nem tud beépülni, a sejtek éhezni kezdenek, aminek következtében nem lesz elegendő energia. Az anyagcsere és a többi élettani folyamat lelassul, álmossá, fáradékonnyá válunk”- magyarázza az endokrinológus. 

IR-t jelezhet, ha evés után álmossá válunk 

Az, ha evés után álmossá válunk, olykor megeshet, főleg akkor, ha hosszú idő után nagyobb adagot fogyasztunk szénhidrátból és fehérjéből. Ráadásul evés után az emésztés fokozása miatt az agy helyett az emésztőrendszerbe több vér áramlik, így álmosabbnak érezhetjük magunkat. 

IR és álmosság“Inzulinrezisztencia esetén gyakori panasz, hogy az étkezések után 1-2 órával ólmos fáradtság, álmosság lép fel- főleg akkor, ha gyors felszívódású szénhidrátot fogyasztott az illető nagyobb mennyiségben. Ekkor ugyanis hirtelen megnő a vércukor szintje, majd ellensúlyozásként az inzulin mennyisége is magasabb lesz, aminek következtében a glükózszint hirtelen leesik. Emiatt az álmosság lesz úrrá rajtunk, valamint mellette cukoréhség is felléphet, mivel így jelzi a szervezet, hogy energiára lenne szüksége.” 

OGTT vizsgálattal bizonyosodjon meg inzulin szintjéről is 

Amennyiben gyakran tapasztalja ezt a panaszt, érdemes terheléses vércukor vizsgálatra mennie (OGTT), ahol ellenőrzik az inzulin szinteket is a vércukor mellett. Inzulinrezisztencia esetén előfordulhat, hogy csak az inzulin mennyisége csúszik ki a referencia tartományból, a glükózé nem- ennek ellenére az IR jelen van, és ha nem kerül kezelésre, úgy hamarosan a vércukor szintje is kicsúszik a referenciatartományból, sőt, rossz esetben akár 2-es típusú cukorbetegség is kialakulhat- figyelmeztet dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa. 

Az IR kezelésének alapja az életmódváltás, mely személyre szabott diétát és rendszeres testmozgást foglal magában, melyet jó, ha megfelelő stresszkezelés elsajátítása is kiegészít. Nagyon fontos szempont a testsúly csökkentése is a terápiában! Ha az orvos úgy ítéli meg, akkor gyógyszeres kezelésre is szükség lehet, mellyel fokozható az inzulin érzékenysége. 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr/nő!

Szeretném megkérdezni a véleményük az alábbi eredménnyel kapcsolatban. Van-e esetleg további teendő?
Éhgyomri vércukor:5,4 mmol/l
60 perces:8,9mmol/l
90 perces:8,6mmol/l
120 perces: 7,6mmol/l
Inzulin éhgyomri:8,1 uIU/ml
60 perces:77,43 uIU/ml
90 perces: 91,9 uIU/ml
120 perces: 100,68 uIU/ml

GGT 80 U/L

Pajzsmirigy értékek :
TSH 1,286 uIU/ml
FT3 5,22 pmol/l
FT4 11,7 pmol/l
Anti-TPO 0,2 IU/ml
Köszönöm előre is a segítséget.

Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Kedves Beáta!

A pajzsmirigy értékei rendben vannak, a cukorterhelése azonban inzulin rezisztencia igazolódott.
Ennek életmódi és esetleg gyógyszeres kezelése is szóba jöhet .

Amennyiben ezzel kapcsolatban segíteni tudunk, kérem keresse központunkat bizalommal.

Üdvözlettel:
Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden kérdésre körültekintően, érthetően választ kaptam

A szolgáltatással nagyon elégedett vagyok. A szakember kedvessége, hozzáállása kiemelkedő. Minden kérdésre körültekintően, érthetően és türelemmel válaszolt. A továbbiakban is szívesen veszem szolgáltatásait, ajánlom ismerőseimnek, barátaimnak is. 

További vélemények

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK