Az IR pszichés tüneteket is okozhat

Az IR pszichés tüneteket is okozhat

Dr. Bérczy Judit Módosítva: 2022.11.29

A népbetegségnek számító inzulinrezisztencia (IR) gyakran rejtve marad, mivel a tüneteket sokszor másnak tulajdonítják. Leginkább menstruációs zavarok, meddőség és túlsúly kivizsgálása kapcsán gondolnak a problémára, pedig igen gyakori, amikor az állandó stressz és feszült hangulat hívja fel rá a figyelmet. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa az IR pszichés tüneteiről beszélt.

A bezártság és IR

Az elmúlt időszakot nagyban meghatározta a koronavírus járvány, ami valamilyen mértékben mindenkit megviselt. Sokan kedvetlenek, motiválatlanok, esetleg ingerlékenyek lettek. Azt viszont érdemes tudni, hogy a közérzetben, hangulatban bekövetkezett változásokért a magas inzulinszint is okolható, főleg, ha tartósnak bizonyul.
 
A sok stressz és a karantén miatt sokan egyre többen nyúltak egészségtelen ételekhez, melyet csak tetéz a mozgáshiány, ami még nagyobb méreteket öltött, mint korábban. Mindez sajnos megannyi betegség és kóros állapot melegágya... a szénhidrát anyagcsere zavaroké, így az inzulinrezisztenciáé is.
 

A kedvünkre is rányomja a bélyegét

IR pszichés tüneteiA magas inzunlinszint a hangulatunkat is befolyásolja, mivel hormonális eltolódásokat okoz (ez fordítva is így van, bizonyos hormonzavarok megnövelik az IR esélyét). Mivel az állapot túlsúlyt eredményezhet (és fordítva), ezért ösztrogéndominancia lép fel, illetve, ha már jelen van, akkor az még jelentősebbé válik, mivel a zsír raktározza az ösztrogént- tehát ha gyarapodik a testsúly, nő az ösztrogén szintje is és romlik az inzulin érzékenysége. Emellett megnő a tesztoszteron szintje, az FSH/LH aránya felborul, továbbá a prolaktin szintje is megnő.
 
Ezek a hormonális diszfunkciók jelentős befolyást gyakorolnak a hangulatunkra, melyet csak tetéz az IR miatt kialakult túlsúly, sötét szőrszálak, arcbőr zsírosodása, aknék. Ezek már eleve rányomják a hangulatunkra a bélyeget, ám a hormon eltolódások miatt is kialakulhat (illetve súlyosbodhat) depresszió, az illető stresszesebbé, ingerlékenyebbé, motiválatlanná válhat - mondja dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa.
 

A falási rohamok is a magas inzulin számlájára írhatók

IR hatása hangulatraHa valaki rosszabb hangulatban van, úgy többször nyúl péksütemények, cukrok és egyéb nassolnivalók után. Amennyiben valamilyen gyors felszívódású szénhidrátot fogyasztunk, a glükóz szintje hirtelen megemelkedik, melynek hatására több inzulin kerül a vérbe ellensúlyozásként (ami IR esetén eleve magasabb a kelleténél). Azonban ezt hirtelen vércukorszint-esés követ, melynek egyik jele a fokozott éhségérzet, falási rohamok. Gyakran előfordulhat IR esetén, hogy ilyenkor cukoréhség lép fel, mivel a szervezet így próbálja kompenzálni a lecsökkent glükóz szintet.
 

Előzze meg a cukorbetegséget

Amennyiben vérvétel útján kiderül a magasabb inzulinszint, úgy a kezelést mielőbb meg kell kezdeni, hogy elkerülhetővé váljon az állapot romlása, esetleg a 2-es típusú diabétesz kialakulása. Az orvos ilyenkor személyre szabott életmódterápiát javasol, melynek során dietetikus összeállítja a beteg számára legideálisabb étrendet, valamint felhívja a figyelmet a rendszeres testmozgás fontosságára. Amennyiben ez nem bizonyul elegendőnek, úgy gyógyszeres terápia is javasolt.

Téma szakértője

  • Dr. Bérczy Judit

  • Szakterületek:
    • endokrinológus, belgyógyász
  • Specialitások:
    • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
    • elhízás kezelése
    • meddőség
    • mellékvese betegségek
    • holisztikus szemléletű gyógyítás 

     

    Véleményeket Dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype) - kontroll vizit keretein belül
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

     

    Rendelés helye: Széna tér

    Telefonszám: +36 30 141 4242 

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!

Májusban készülünk a 3. lombik beavatkozásra, a napokban voltam vérvételen ahol cukor+inzulin valamint pajzsmirigy hormonokat nézettem meg.
A következő eredményeket kaptam.
Glükóz 4,9 mmol/L 3,5 - 6,1
TSH 2,840 mlU/L 0,400 - 4,000
Szabad T4 9,46 pmol/L 7,90 - 14,40
Szabad T3 3,91 pmol/L 3,80 - 6,00
Glükóz terhelés 120\' 4,8mmol/L 3,1 - 7,5
Inzulin 5,8 mlU/L 1,9 - 23,0
Inzulin terhelés 120\' 29,8 mlU/L

Korábban is a TSH értékem a 3,0-4,0 között volt amire az első lombiknál kaptam is gyógyszert a másodiknál nem.
Kérdeseim:
1. Ön szerint a TSH értéket 2 alá kell-e vinni hogy a baba sikerüljön?
2. a mért inzulin értékek rendben vannak-e?

Válaszát előre is köszönöm:
Tisztelettel: Spinyhért Beáta


Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Kérdező!
A TSH érték igen 2 alattinak kell lenni, az inzulin rezisztencia vizsgálat kiértékelése egyéni konzultációt igényel, mert az ön esetében a 120 perces érték nem megfelelő, szívesen fogadom a rendelésemen.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Biztonságot keltő

"A hagyományos medicinával ellentétben nem a félelemkeltésen alapult a konzultáció. Körültekintő és biztonságot keltő volt a doktornő véleménye."

További vélemények

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok