Az IR pszichés tüneteket is okozhat

Az IR pszichés tüneteket is okozhat

Dr. Bérczy Judit Módosítva: 2022.11.29 12:51

A népbetegségnek számító inzulinrezisztencia (IR) gyakran rejtve marad, mivel a tüneteket sokszor másnak tulajdonítják. Leginkább menstruációs zavarok, meddőség és túlsúly kivizsgálása kapcsán gondolnak a problémára, pedig igen gyakori, amikor az állandó stressz és feszült hangulat hívja fel rá a figyelmet. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa az IR pszichés tüneteiről beszélt.

A bezártság és IR

Az elmúlt időszakot nagyban meghatározta a koronavírus járvány, ami valamilyen mértékben mindenkit megviselt. Sokan kedvetlenek, motiválatlanok, esetleg ingerlékenyek lettek. Azt viszont érdemes tudni, hogy a közérzetben, hangulatban bekövetkezett változásokért a magas inzulinszint is okolható, főleg, ha tartósnak bizonyul.
 
A sok stressz és a karantén miatt sokan egyre többen nyúltak egészségtelen ételekhez, melyet csak tetéz a mozgáshiány, ami még nagyobb méreteket öltött, mint korábban. Mindez sajnos megannyi betegség és kóros állapot melegágya... a szénhidrát anyagcsere zavaroké, így az inzulinrezisztenciáé is.
 

A kedvünkre is rányomja a bélyegét

IR pszichés tüneteiA magas inzunlinszint a hangulatunkat is befolyásolja, mivel hormonális eltolódásokat okoz (ez fordítva is így van, bizonyos hormonzavarok megnövelik az IR esélyét). Mivel az állapot túlsúlyt eredményezhet (és fordítva), ezért ösztrogéndominancia lép fel, illetve, ha már jelen van, akkor az még jelentősebbé válik, mivel a zsír raktározza az ösztrogént- tehát ha gyarapodik a testsúly, nő az ösztrogén szintje is és romlik az inzulin érzékenysége. Emellett megnő a tesztoszteron szintje, az FSH/LH aránya felborul, továbbá a prolaktin szintje is megnő.
 
Ezek a hormonális diszfunkciók jelentős befolyást gyakorolnak a hangulatunkra, melyet csak tetéz az IR miatt kialakult túlsúly, sötét szőrszálak, arcbőr zsírosodása, aknék. Ezek már eleve rányomják a hangulatunkra a bélyeget, ám a hormon eltolódások miatt is kialakulhat (illetve súlyosbodhat) depresszió, az illető stresszesebbé, ingerlékenyebbé, motiválatlanná válhat - mondja dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa.
 

A falási rohamok is a magas inzulin számlájára írhatók

IR hatása hangulatraHa valaki rosszabb hangulatban van, úgy többször nyúl péksütemények, cukrok és egyéb nassolnivalók után. Amennyiben valamilyen gyors felszívódású szénhidrátot fogyasztunk, a glükóz szintje hirtelen megemelkedik, melynek hatására több inzulin kerül a vérbe ellensúlyozásként (ami IR esetén eleve magasabb a kelleténél). Azonban ezt hirtelen vércukorszint-esés követ, melynek egyik jele a fokozott éhségérzet, falási rohamok. Gyakran előfordulhat IR esetén, hogy ilyenkor cukoréhség lép fel, mivel a szervezet így próbálja kompenzálni a lecsökkent glükóz szintet.
 

Előzze meg a cukorbetegséget

Amennyiben vérvétel útján kiderül a magasabb inzulinszint, úgy a kezelést mielőbb meg kell kezdeni, hogy elkerülhetővé váljon az állapot romlása, esetleg a 2-es típusú diabétesz kialakulása. Az orvos ilyenkor személyre szabott életmódterápiát javasol, melynek során dietetikus összeállítja a beteg számára legideálisabb étrendet, valamint felhívja a figyelmet a rendszeres testmozgás fontosságára. Amennyiben ez nem bizonyul elegendőnek, úgy gyógyszeres terápia is javasolt.

Téma szakértője

 • Dr. Bérczy Judit

 • Szakterületek:
  • endokrinológus, belgyógyász
 • Specialitások:
  • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
  • elhízás kezelése
  • meddőség
  • mellékvese betegségek
  • holisztikus szemléletű gyógyítás 

   

  Véleményeket Dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • távkonzultáció (skype) - kontroll vizit keretein belül
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • kizárólag magyar nyelvű ellátás

   

  Rendelés helye: Széna tér

  Telefonszám: +36 30 141 4242 

   

  Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Azt olvasom az interneten, hogy Hashimoto thyreoiditis esetén tejtermék fogyasztása csökkenti a gyógyszer hatását, de az orvosom ezt nem említette (külföldön élek).
Én eddig minden reggel vagy zabkását vagy kefíres müzlit reggeliztem, ezek szerint ezzel fel kell hagyjak? Javasol speciális diétát a Hashimoto thyreoiditis-hoz?
Válaszát előre is köszönöm,
Éva

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedttves Éva!
A tej fogyasztás pajzsmirigy betegségek esetén nem ajánlott.
Igy a reggeli tejes zabkása semmiféleképpen nem.
A feldolgozott fermentált tejtermékek mértékkel( kefír, joghurt, túró sajt) fogyasztható.
A glutamátos ízfokozók( E620-628) teljesen kiiktatni.
A cukor, sok édesség sem kedvező.
Speciálisabb kiegészítő tanácsokat a rendelésemen meglévő spesiális diagnosztikai vizsgálat alapján szoktam megtenni.
A Bio-szelén 50 mg reggel egy tabletta is segít még.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Problémáimra sikeres terápiát állított föl

"Visszajáró betegként bizalommal fordulhatok a Doktornőhöz. Problémáimra sikeres terápiát állított föl. Stílusa, hangneme velem megfelelő. Elégedett vagyok vele."

További vélemények

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK