Hibák, melyeket IR-esként elkövethet

Hibák, melyeket IR-esként elkövethet

Dr. Borus Hajnal Módosítva: 2022.11.29

Az inzulinrezisztencia (IR) korunk egyik népbetegsége, és egyre több emberről derül ki, hogy őt is sújtja a kóros állapot, melyet a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának tartanak. Kezelésének alapja az életmódváltás, melyet kiegészíthet gyógyszeres terápia is. Dr. Borus Hajnal, az Endokrinközpont diabetológusa összeszedte azokat a hibákat, melyeket leggyakrabban elkövetnek azok, akik IR-rel küzdenek.

Csak a gyógyszertől várják a megoldást

Igen sokan vannak azok, akik - bármilyen betegségről is legyen szó- egyedül a gyógyszeres kezelésben hisznek, ettől várják a gyógyulást. Pedig az IR erősen az életmóddal összefüggő állapot, ezért elsőszámú kezelési módszere az életmód terápia, mely személyre szabott diétát, rendszeres testmozgást, valamint stresszkezelést foglal magában. Éppen ezért a gyógyszer csupán kiegészítés, így nem lehet egyedül a tablettákra hagyatkozni, ugyanis a megfelelő táplálkozás és sportolás nélkül nem lehet maximális eredmény elérni.

Nem figyelnek a rejtett cukrokra

inzulinrezisztens hibákAzt minden IR-es tudja, hogy a cukor teljesen tiltólistás. Cukor azonban sok olyan élelmiszerben is megtalálható, amiről esetleg nem is gondolnánk (pl. salátaöntetek, szószok, készételek, gyümölcslevek). Ezért mindig alaposan olvassuk el az élelmiszereken az összetevők listáját, de legjobb, ha ételeinket magunk készítjük el alapélelmiszerekből!

Nem mozognak

Mint már említettük, az IR kezeléséhez szükséges életmód terápia több részből tevődik össze: A megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás a terápia részét kell, hogy képezze.  Hiányában nem lehet teljes az eredmény, hiszen mozgással nem csak a súlyfölöslegtől szabadulhat meg, hanem általa javul a sejtek inzulin-érzékenysége, csökken a koleszterinszint, valamint a hangulatra is igen pozitív hatást gyakorol. Így mozgásra nem csak a súlyfelesleggel rendelkezőknek van szüksége.

Időszakos kontroll

hibák, IRFontos az időszakos kontrollokon való részvétel, hogy tükröt tartsunk magunk elé, és ha gond van, akkor a diabetológus, dietetikus, mozgás terapeuta tovább segítsen minket- mondja dr. Borus Hajnal, az Endokrinközpont diabetológusa.

Gyógyulás után visszatérnek a régi életvitelhez

Amennyiben valaki végre eléri a kívánt célt - vagyis normál keretek közé szorultak az értékek, a tünetek javultak/megszűntek-, még nem jelenti azt, hogy vissza is térhet a korábbi életformájához. Ekkor ugyanis nagyon gyorsan újra megemelkednek az inzulin szintek, és ismét romlani fog az állapota. Éppen ezért a gyógyuláshoz vezető életmódot továbbra is folytatni kell!

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor/Doktornő!

1hete kaptam meg az inzulin vizsgálatok eredményeit, melyeket a meddőségi specialistám kért. Ő a leleteket látva elküldött, hogy keressek fel egy endokrinológust mivel inzulinrezisztenciám van és vélhetőleg ez okozza a meddőségemet. (1éve nem volt vérzésem sem, 24éves vagyok) Felkerestem a körzeti endokrinológust és a beküldött leleteimet látva azt válaszolta nem kell elmennem rendelésre mert nem vagyok inzulinrezisztens éljek ugyanúgy ahogy eddig. Mivel már másfél éve nem esek teherbe és nem jöttek még mindig rá miért ezért kicsit rosszul érint már ha elzavarnak még mielőtt megvizsgálnának. Egy véleményt szeretnék csak kérni, a leleteimet értékelve, hogy keressek magánúton egy másik endokrinológust vagy tényleg nem kell vele foglalkoznom?

Az értékeim:

Éhgyomori glükóz: 5,4
Glükóz 60perc: 4,2
Glükóz 120perc: 6,7

Inzulin: 10,2
Inzulin 60perc: 21,1
Inzulin 120perc: 67,5
HOMA index: 2,45

Progeszteron: 1,93

Köszönettel és Tisztelettel: Lea

Kelemen Edina
Kelemen Edina egészségügyi asszisztens
Kedves Lea!
Eredmény kiértékelésre sajnos ezen a felületen nincs lehetőség, mindenképp szakorvosi konzultáció szükséges. Központunkba a +3670-431-97-28-as telefonszámon tud bejelentkezni, vagy akár honlapon keresztül is foglalhat időpontot, leginkább Dr. Kollár Rékát javasoljuk.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximális minőség

Rövid időn belül időponthoz jutottam. Az ellátás során az ember maximálisan azt a minőséget kapja amire számít. A szakorvossal is tökéletesen meg voltam elégedve, ajánlottam is már az ismeretségi körömben hasonló problémával küzdőknek.

További vélemények

Hírek

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek
A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A hormonális egyensúly felborulása miatt kialakuló policisztás ovárium szindróma, a PCOS szerteágazó és nagyon kellemetlen tünetekkel járhat. Éppen ezért fontos, hogy ezt az összetett kórképet kezelni, gondozni kell akár éveken át, hogy ne károsítsa a női működést, a termékenységet! Ehhez azonban dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, klinikai farmakológus szerint az orvosi kezelés mellett a páciens aktív együttműködése is szükséges.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok