Hibák, melyeket IR-esként elkövethet

Hibák, melyeket IR-esként elkövethet

Dr. Borus Hajnal Módosítva: 2022.11.29

Az inzulinrezisztencia (IR) korunk egyik népbetegsége, és egyre több emberről derül ki, hogy őt is sújtja a kóros állapot, melyet a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának tartanak. Kezelésének alapja az életmódváltás, melyet kiegészíthet gyógyszeres terápia is. Dr. Borus Hajnal, az Endokrinközpont diabetológusa összeszedte azokat a hibákat, melyeket leggyakrabban elkövetnek azok, akik IR-rel küzdenek.

Csak a gyógyszertől várják a megoldást

Igen sokan vannak azok, akik - bármilyen betegségről is legyen szó- egyedül a gyógyszeres kezelésben hisznek, ettől várják a gyógyulást. Pedig az IR erősen az életmóddal összefüggő állapot, ezért elsőszámú kezelési módszere az életmód terápia, mely személyre szabott diétát, rendszeres testmozgást, valamint stresszkezelést foglal magában. Éppen ezért a gyógyszer csupán kiegészítés, így nem lehet egyedül a tablettákra hagyatkozni, ugyanis a megfelelő táplálkozás és sportolás nélkül nem lehet maximális eredmény elérni.

Nem figyelnek a rejtett cukrokra

inzulinrezisztens hibákAzt minden IR-es tudja, hogy a cukor teljesen tiltólistás. Cukor azonban sok olyan élelmiszerben is megtalálható, amiről esetleg nem is gondolnánk (pl. salátaöntetek, szószok, készételek, gyümölcslevek). Ezért mindig alaposan olvassuk el az élelmiszereken az összetevők listáját, de legjobb, ha ételeinket magunk készítjük el alapélelmiszerekből!

Nem mozognak

Mint már említettük, az IR kezeléséhez szükséges életmód terápia több részből tevődik össze: A megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás a terápia részét kell, hogy képezze.  Hiányában nem lehet teljes az eredmény, hiszen mozgással nem csak a súlyfölöslegtől szabadulhat meg, hanem általa javul a sejtek inzulin-érzékenysége, csökken a koleszterinszint, valamint a hangulatra is igen pozitív hatást gyakorol. Így mozgásra nem csak a súlyfelesleggel rendelkezőknek van szüksége.

Időszakos kontroll

hibák, IRFontos az időszakos kontrollokon való részvétel, hogy tükröt tartsunk magunk elé, és ha gond van, akkor a diabetológus, dietetikus, mozgás terapeuta tovább segítsen minket- mondja dr. Borus Hajnal, az Endokrinközpont diabetológusa.

Gyógyulás után visszatérnek a régi életvitelhez

Amennyiben valaki végre eléri a kívánt célt - vagyis normál keretek közé szorultak az értékek, a tünetek javultak/megszűntek-, még nem jelenti azt, hogy vissza is térhet a korábbi életformájához. Ekkor ugyanis nagyon gyorsan újra megemelkednek az inzulin szintek, és ismét romlani fog az állapota. Éppen ezért a gyógyuláshoz vezető életmódot továbbra is folytatni kell!

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr/nő!

Szeretném megkérdezni a véleményük az alábbi eredménnyel kapcsolatban. Van-e esetleg további teendő?
Éhgyomri vércukor:5,4 mmol/l
60 perces:8,9mmol/l
90 perces:8,6mmol/l
120 perces: 7,6mmol/l
Inzulin éhgyomri:8,1 uIU/ml
60 perces:77,43 uIU/ml
90 perces: 91,9 uIU/ml
120 perces: 100,68 uIU/ml

GGT 80 U/L

Pajzsmirigy értékek :
TSH 1,286 uIU/ml
FT3 5,22 pmol/l
FT4 11,7 pmol/l
Anti-TPO 0,2 IU/ml
Köszönöm előre is a segítséget.

Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Kedves Beáta!

A pajzsmirigy értékei rendben vannak, a cukorterhelése azonban inzulin rezisztencia igazolódott.
Ennek életmódi és esetleg gyógyszeres kezelése is szóba jöhet .

Amennyiben ezzel kapcsolatban segíteni tudunk, kérem keresse központunkat bizalommal.

Üdvözlettel:
Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, türelmes

A doktornő kedvessége, türelme, szakmai felkészültsége, kedvessége nagyon jó hatást tett rám. Minden kérdésemre megkaptam a válaszokat, nagyon elégedetten távoztam a rendelésről. Köszönöm.

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK