Hibák, melyeket IR-esként elkövethet

Hibák, melyeket IR-esként elkövethet

Dr. Borus Hajnal Létrehozva: 2019.07.08 Módosítva: 2019.07.08

Az inzulinrezisztencia (IR) korunk egyik népbetegsége, és egyre több emberről derül ki, hogy őt is sújtja a kóros állapot, melyet a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának tartanak. Kezelésének alapja az életmódváltás, melyet kiegészíthet gyógyszeres terápia is. Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa összeszedte azokat a hibákat, melyeket leggyakrabban elkövetnek azok, akik IR-rel küzdenek.

Csak a gyógyszertől várják a megoldást

Igen sokan vannak azok, akik - bármilyen betegségről is legyen szó- egyedül a gyógyszeres kezelésben hisznek, ettől várják a gyógyulást. Pedig az IR erősen az életmóddal összefüggő állapot, ezért elsőszámú kezelési módszere az életmód terápia, mely személyre szabott diétát, rendszeres testmozgást, valamint stresszkezelést foglal magában. Éppen ezért a gyógyszer csupán kiegészítés, így nem lehet egyedül a tablettákra hagyatkozni, ugyanis a megfelelő táplálkozás és sportolás nélkül nem lehet maximális eredmény elérni.

Nem figyelnek a rejtett cukrokra

inzulinrezisztens hibákAzt minden IR-es tudja, hogy a cukor teljesen tiltólistás. Cukor azonban sok olyan élelmiszerben is megtalálható, amiről esetleg nem is gondolnánk (pl. salátaöntetek, szószok, készételek, gyümölcslevek). Ezért mindig alaposan olvassuk el az élelmiszereken az összetevők listáját, de legjobb, ha ételeinket magunk készítjük el alapélelmiszerekből!

Nem mozognak

Mint már említettük, az IR kezeléséhez szükséges életmód terápia több részből tevődik össze: A megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás a terápia részét kell, hogy képezze.  Hiányában nem lehet teljes az eredmény, hiszen mozgással nem csak a súlyfölöslegtől szabadulhat meg, hanem általa javul a sejtek inzulin-érzékenysége, csökken a koleszterinszint, valamint a hangulatra is igen pozitív hatást gyakorol. Így mozgásra nem csak a súlyfelesleggel rendelkezőknek van szüksége.

Időszakos kontroll

hibák, IRFontos az időszakos kontrollokon való részvétel, hogy tükröt tartsunk magunk elé, és ha gond van, akkor a diabetológus, dietetikus, mozgás terapeuta tovább segítsen minket- mondja dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa.

Gyógyulás után visszatérnek a régi életvitelhez

Amennyiben valaki végre eléri a kívánt célt - vagyis normál keretek közé szorultak az értékek, a tünetek javultak/megszűntek-, még nem jelenti azt, hogy vissza is térhet a korábbi életformájához. Ekkor ugyanis nagyon gyorsan újra megemelkednek az inzulin szintek, és ismét romlani fog az állapota. Éppen ezért a gyógyuláshoz vezető életmódot továbbra is folytatni kell!

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt

Lehetek IR-es tünetek nélkül?

A HOMA index fontos, de nem mérvadó az IR diagnózisához

A férfiakat is érintheti az inzulinrezisztencia!

 

Bejelentkezés  kivizsgálásra:

Endokrinközpont

+36 70 431 9728

gyermek endokrinológia

Téma szakértője

 • Dr. Borus Hajnal

 • Szakterületek:
  • belgyógyász, diabetológus
 • Specialitások:
  • inzulinrezisztencia
  • prediabétesz (IFG, IGT)
  • 2-es típusú cukorbetegség
  • terhességi cukorbetegség

Orvos válaszol

Kérem Önöket hogy sziveskedjenek küldeni részemre "inzulin rezisztencia" étrendet!
Köszönettel:Fürdős Antalné

Plósz Dzsenifer
Plósz Dzsenifer
Kedves Fürdős Antalné!

Az étkezési tanácsokkal kapcsolatban Dietetikus tud Önnek segítséget nyújtani személyre szabottan. Ő tud Önnek étrendet összeállítani, saját igényeihez, egyéb betegségeihez, életviteléhez igazodva.

Üdvözlettel:
Plósz Jennifer

Kapcsolódó oldalak

Hírek

3 jel, ami pajzsmirigy daganatra utalhat

3 jel, ami pajzsmirigy daganatra utalhat

A pajzsmirigy daganatos megbetegedéseinek száma növekvő tendenciát mutat, ezért érdemes tisztában lenni a figyelemfelhívó tünetekkel. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ezeket a panaszokat osztotta meg.

További részletek
Ezekre figyeljen, ha pajzsmirigybetegként vitaminokat szed

Ezekre figyeljen, ha pajzsmirigybetegként vitaminokat szed

A pajzsmirigyzavarok igen gyakoriak, így nem csoda, hogy ma már több vitamin és táplálékkiegészítő létezik, melyek az orvosi kezelés támogatását segítik (rossz esetben annak helyettesítését). Dr. Bérczy Judit , a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa elmondta, mi mindenre kell figyelni, ha valaki pajzsmirigyzavarra vitaminokat és ásványi anyagokat szeretne szedni.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA