A férfiakat is érintheti az inzulinrezisztencia!

A férfiakat is érintheti az inzulinrezisztencia!

Dr. Koppány Viktória Módosítva: 2023.09.29

Az inzulinrezisztencia elsősorban a szülés előtt álló, túlsúllyal rendelkező hölgyeknél gyakori, azonban érintheti a vékonyabb hölgyeket, sőt, a férfiakat is! Igen, az erősebb nemre is jellemző lehet az IR, amennyiben túlsúlyos az illető. Dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistáját kérdeztük.

 

Öröklődhet a sejtek ellenállása az inzulin iránt: amennyiben a szülők, nagyszülők között van időskori cukorbeteg, akkor nagyobb valószínűséggel alakulhat ki inzulinrezisztencia (IR) a gyermekek, unokák körében. Sajnos egyre gyakoribb a stressz, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozási szokások miatt kialakuló inzulinrezisztencia, és nem csupán a nőknél – mondja dr. Koppány Viktória.

Az IR háttere

A hasnyálmirigy által termelt, a sejtek cukorfelhasználását segítő inzulint nem ismerik fel a sejtek, nem kötik meg, így nem képes az inzulin a hatását kifejteni. A rezisztencia eredménye pedig az lesz, hogy a sejtek nem tudják a cukrot a vérből felvenni, így az felhalmozódik. Ennek következménye, hogy a sejteknek az energiát más forrásból kell beszerezniük, a vérben pedig felesleges cukor okoz problémákat.

inzulinrezisztencia, ir, étkezés, életmódváltás, ir kezelés, dr. koppány viktória, endokrinközpontAz inzulinrezisztencia tünetei nagyon változatosak, amennyiben 2-3 jellemző tünetet ön is észlel, ne habozzon, szakorvosi kivizsgálás szükséges!

  • Idegességet, remegést tapasztal cukros ételek elfogyasztása után kis idővel.
  • Falánkabb, mint valaha.
  • Gyakori önnél az éjszakai felébredés, alvás közben izzadékony.
  • Amennyiben nem tud időben étkezni, akkor idegesség, koncentrációs zavar jelentkezik.
  • Étkezés után 1-2 órával fáradtság, koncentrációs zavar, szapora szívverés alakul ki.

Leginkább a férfiakra jellemző tünet a kopaszodás (bár nőknél sem ritka); előfordulhat az erősebb nemnél merevedési zavar, impotencia, a spermamennyiség csökkenése; hasi elhízás, az úgynevezett „sörhas”.
Van azonban arra is eset, hogy teljesen tünetmentes az inzulinrezisztencia! – figyelmeztet a Budai Endokrinközpont orvosa.

Miért fontos figyelni a tünetekre?

A férfiak hajlamosak nem észrevenni a jelentkező problémákat, a fáradtságnak tulajdonítják, a kórral járó tünetnek tekintik, azonban komoly bajra hívják fel a figyelmet: az IR kezeletlen esetben ugyanis nem csak 2-es típusú cukorbetegséggel járhat – nevezik a cukorbetegség előszobájának is az inzulinrezisztenciát –, hanem akár bekövetkezhet hirtelen szívhalál. Az IR ráadásul a férfi meddőség egyik oka is lehet, sikertelen családtervezés esetén szükséges a pár férfi tagját is megvizsgálni.

Gyanú esetén cukorterheléses laborvizsgálat készül, megnézik a vércukor értékeket és az inzulinszinteket is. Ha beigazolódik az IR, mindenképpen életmódváltás szükséges: egészséges táplálkozás, személyre szabott étrenddeldietetikus közreműködésével, valamint fontos a pulzus-kontrollált mozgásformák beiktatása – ebben mozgásterapeuta segít. A gyógyszeres terápia alkalmazásáról endokrinológus szakorvos dönt.

Forrás: Budai Endokrinközpont

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Koppány Viktória Doktornő!
Nem a saját,hanem a 19 éves lány unokám prblémájával fordulnék Önhöz.
Neki a legsúlyosabb PCO-ja van. Szőrös test az arc is és mellei sem alakultak ki.
Szeretném megtudni,hogy vállalná e a kezelését és,hogy reménykedhetünk e valamilyen javulásban.
Mária

Dr. Koppány Viktória
Dr. Koppány Viktória endokrinológus
Kedves Mária!

Fontos lenne látni a hormonszinteket az unokájánál és tudni milyen kezelést kap jelenleg.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Lenyűgözött

A doktornő szakmai hozzáértése, és emellett a humoros, emberi páciens "kezelése" lenyűgöző.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok