A HOMA index fontos, de nem mérvadó az IR diagnózisához

A HOMA index fontos, de nem mérvadó az IR diagnózisához

Dr. Koppány Viktória Módosítva: 2023.09.29

Az inzulinrezisztencia diagnózisához szükség van a terheléses glükóz és inzulin szintek mellet az ún. HOMA index-re is. Ez utóbbi azonban sokaknál némi fejtörést okoz, ugyanis egyedül a kapott értékből még nem lehet egyértelműen következtetni az IR fennállására. A témáról dr. Koppány Viktóriát, az Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistáját kérdeztük.

Mi az a HOMA index?

Amennyiben valakinél felmerül az inzulinrezisztencia gyanúja, úgy szükséges ellenőriztetni a terheléses vércukor és inzulin értékeit. A labor eredményeket tartalmazó leleten ezek mellett fellelhető az ún. HOMA index is. (Megállapításához az éhgyomi vércukor és az éhgyomi inzulin értékét kell összeszorozni, majd azt elosztani 22,5-tel). Az érték alapján megállapítható az IR gyanúja, hiszen 2 felett már mindenképp fellelhető a hajlam, ám a diagnózishoz kevés (általában 4 felett mondják ki az IR-t).

Hogy miért nem elég egyedül a HOMA index-et nézni? Ennek magyarázata, hogy ez csupán az éhomi glükóz és inzulin szintet nézi, a terheléses értékeket nem. Ebből kiindulva könnyen elképzelhető, hogy az illetőnek a referencia tartományon belül van a HOMA index értéke, mégis fennáll nála az inzulinrezisztencia. De ennek ellenkezője is igaz, vagyis ha valakinél 2 feletti, az még nem jelenti a kóros állapot meglétét- magyarázza dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája.

Mégis mi kell az IR diagnózisának felállításához?

Az inzulinrezisztencia diagnózisához több tényezőt is figyelembe kell venni. Fontos szerepe van ugyanis a laborértékek mellett a fennálló tüneteknek is, így azokon semmiképp sem szabad átsiklani. A diagnózishoz tehát szükség van az éhomi, a 60 és a 90 perces vércukor és inzulin értékekre, a HOMA index-re és a tünetekre is. Ezek alapján mondható ki egyértelműen az IR megléte.

Az IR gyakori tüneteiAz inzulinrezisztencia tünetei és a HOMA

  • menstruációs zavar
  • meddőség
  • fokozott szőrnövekedés férfiakra jellemző területeken
  • hajhullás
  • zsíros, pattanásos bőr
  • túlsúly (elsősorban hasi elhízás)
  • fáradékonyság

Életmódváltás és gyógyszer kell a gyógyuláshoz

Az inzulinrezisztencia kezelésében nagy szerepet játszik a személyre szabott diéta és mozgásprogram, ezért a beteg lehetőleg vegye igénybe dietetikus és személyi edző segítségét is– főleg a kezdeti időszakban, amíg elsajátíthatja a számára ideális táplálkozást és edzést. Emellett orvosi javallatra bizonyos ideig gyógyszeres terápiára is szükség lehet, mellyel növelhető a sejtek inzulin érzékenysége. Amennyiben a paciens az előírásokat betartja, úgy nem csak az állapottal együtt járó kellemetlen tünetektől szabadulhat meg, de a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását is megelőzheti.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Szakorvos!

2 es típusú cukorbeteg vagyok folyamatosan szedem a merckformint illetve Victósiát,
az elmúlt években fokozatosan azt érzem hogy a szervezetem fáradt.
kimerült vagyok a teljesítőképességem szinte nulla, folyamatosan aludnék Reggel fáradtan ébredek, éjjelente rosszul alszom és állandó fáradtság van rajtam.
szellemi és fizikai egyaránt. Fizikai munkát végezni nem tudok, a lakást kiporszívózásakor fájdalmas fáradtság tör rám, este mar nyolckor agyban vagyok.
Érdeklődni szeretnék hogy ezt okozhatja el a mellékvese működésének zavara és ha igen ezt miként lehet kivizsgálni.

Dr. Koppány Viktória
Dr. Koppány Viktória endokrinológus
Kedves Annamária!
Meg lehet nézni a mellékvese működést, reggel éhgyomorra cortisol szint méréssel.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szuper megoldás a távkonzultáció

Nagyon elégedett vagyok. Örülök, hogy az Endokrinközpontot választottam. Dr. Koppány Viktória doktornőre ajánlás alapján esett a választásom. Nagyon kedves, körültekintő és segítőkész volt. Türelmes, minden kérdésemre kielégítő választ és iránymutatást kaptam. Kifejezetten tetszett a jelenleg kialakult vírus helyzet miatti rugalmasságuk, hogy felajánlották a távkonzultációt, mely szuper megoldás volt részemre. Az asszisztens kolléganővel a konzultáció előtt és után is többször beszéltem telefonon és emailen is, aki nagyon segítőkész és kedves volt.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok