Mikortól számít kórosnak az inzulin és a vércukor érték?

Mikortól számít kórosnak az inzulin és a vércukor érték?

Dr. Bérczy Judit Módosítva: 2024.04.23 14:43

Az inzulinrezisztencia kifejezés lassan beépül a köztudatba, de sokan még mindig nem tudják, pontosan miről is van szó, mikor beszélünk IR-ről, és mikor cukorbetegségről.

Mivel ez a betegség igen sok embert érint, ráadásul jellemzően nem egymagában jelentkezik, így dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa összegzi, miben is áll maga a betegség, és milyen értékeket tekintünk kórosnak a vizsgálatok során.


Endokrinközpont szolgáltatásai IR és cukorbetegség kezelésére:

  • Endokrinológiai szakorvosi vizit
  • Cukorterhelés 2-3-4-5-6 pontos, inzulin szintekkel
  • Labor vizsgálatok
  • Dietetikai szolgáltatás
  • Mozgásterápia

IR vagy cukorbetegség

A cukorbetegség ma már nem ismeretlen igazán senki előtt sem, hiszen találkozhatunk vele lépten-nyomon. Ennek egyik oka, hogy a táplálkozásunk nem megfelelő, ráadásul a mozgásszegény életmód, és az örökletes és szerzett betegségek is hozzájárulhatnak a kialakulásához. Cukorbetegség esetén a hasnyálmirigy inzulintermelése szenved hibától. A betegség kialakulhat inzulin hiány, vagy rezisztencia miatt is. előbbi esetben nem termel elegendő – vagy semennyi – inzulint a hasnyálmirigy, míg utóbbi esetben egyes sejtek nem képesek megfelelő mennyiségű cukrot felvenni, mivel inzulinérzékenységük csökken.

Az inzulinrezisztencia, mint betegség tulajdonképpen tekinthető a cukorbetegség előszobájának is, de még nem az. Ebben az esetben az inzulintermelés megvan, a hasnyálmirigy dolgozik, de a sejtek inzulin érzékenysége romlik, így nem jutnak elegendő cukorhoz, vagyis éheznek. Hogy a szervezet kompenzálja a problémát, a hasnyálmirigy inzulintermelése fokozódik, így ugyan a sejtek fel tudják venni a magfelelő mennyiségű cukrot, de hosszabb távon ez már gondokat okoz. Az idővel ugyanis a hasnyálmirigy kimerül, az inzulintermelés lelassul, így pedig az IR cukorbetegségbe fordul. 

Online Bejelentkezés

Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Mammut II. - 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5.

Tünetek

Egyes esetekben az IR tünetei nem feltűnőek, éppen ezért sokszor a betegek nem is gondolnak arra, hogy problémájuk szervi eredetű. Ilyenek a túlsúly, és a folyamatos sikertelen fogyókúrák, a rohamszerű álmosság, ami étkezések után 2-3 órával jelentkezik, illetve például a hirtelen édesség éhség. Más tünetek jobban felismerhetők, mint a bőrön jelentkező sötét, szemölcsös elváltozások, a rendszertelen menzesz, hajhullás, problémás bőr, és a teherbeesés elmaradása és az indokolatlan testsúly gyarapodás. Ám sajnos ezek a tünetek egy sor más betegséghez is tartozhatnak, így az IR felismerése igen nehéz.

Abban az esetben, ha a tüneteket észleli, érdemes orvoshoz fordulni, aki vércukor terheléses vizsgálatát írhatja elő. Ebben az esetben éhgyomorra glükóz szirupot kell fogyasztani, mely után vért vesznek több alkalommal is (0, 60, és 120 perces időintervallumokban), majd az értékek alapján a szakember diagnosztizálhatja a betegséget.inzulinrezisztencia vizsgálat, endokrinkozpont

Mik a jó, és mik a problémás értékek?

A laboreredményeket természetesen a betegek maguk is át szokták nézni, és sokszor jutnak téves megállapításokra. Fontos tudni, hogy minden adat, amit az értékeléshez használnak egy ajánlás, vagyis nagyátlagban igaz. Ám minden beteg egyedi, és más kórképeik, egyedi jellemzőik az értékeket befolyásolhatják, vagyis a kiértékelés minden esetben a szakember feladata.

A vizsgálatot reggel és és legkésőbb 10h-i indítással, éhgyomorra kell elvégezni, előzetes (minimum 10 órán keresztüli) koplalást követően. A terhelést megelőző 3 napon keresztül korlátozás nélküli, de legalább 150 gramm szénhidrátot tartalmazó étrend tartása szükséges. A vizsgálatot megelőző napokban a terhelendő személynek átlagos fizikai tevékenységet kell végeznie. A vizsgálatot nyugalmi körülmények között, dohányzás és fizikai aktivitás mellőzésével kell lebonyolítani.

Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa elmondta, hogy a WHO adatai alapján a vércukor éhgyomri értéke (0’VC) 3.9- 6 mmol/l közötti értékek esetén normális. Abban az esetben, ha a 0’vc 6,1 és 7 közé esik, akkor felmerülhet IR, illetve az IGT (csökkent glukóz tolerancia) lehetősége. Ha az érték 7 mmol/l, vagy a feletti, akkor (természetesen nem egy mérés alapján) részletes kivizsgálás is szükséges cukorbetegség irányába.

A vércukor adatok mellett az inzulinértékek is mérvadóak, az ezek alapján számolt arányok döntőek az IR szempontjából. Az éhomi inzulinszint (0’INS) akkor kóros, ha 25 µU/ml feletti, míg a 120 perces érték 45 µU/ml felett jelez problémát.

A két adat – vagyis a vércukor, és az inzulinszint – képletbe helyezve megadja a HOMA – Indexet, ehhez mindenképpen az éhomi értékekre van szükség: éhomi vc X éhomi INS/22,5. Ezt az adatot akkor tekinthetjük kórósnak, ha az eredmény 4.4 feletti. Amennyiben az érték 2,5-4,0 közötti, akkor a 0 perces inzulin érték 2,5-szerese már az inzulinrezisztencia fenn álltát támogatja.

Az adatokat laikusként is láthatjuk, ám azokból következtetéseket levonni elhamarkodott döntés lenne. Ezek az adatok ugyanis vezérfonalak, mellettük több tényező is befolyásolhatja a végleges diagnózist, így a kiértékelést mindenképpen bízzuk szakemberre!

Téma szakértője

  • Dr. Bérczy Judit

  • Szakterületek:
    • endokrinológus, belgyógyász
  • Specialitások:
    • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
    • elhízás kezelése
    • meddőség
    • mellékvese betegségek
    • holisztikus szemléletű gyógyítás 

     

    Véleményeket Dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype) - kontroll vizit keretein belül
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

     

    Rendelés helye: Széna tér

    Telefonszám: +36 30 141 4242 

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!

Májusban készülünk a 3. lombik beavatkozásra, a napokban voltam vérvételen ahol cukor+inzulin valamint pajzsmirigy hormonokat nézettem meg.
A következő eredményeket kaptam.
Glükóz 4,9 mmol/L 3,5 - 6,1
TSH 2,840 mlU/L 0,400 - 4,000
Szabad T4 9,46 pmol/L 7,90 - 14,40
Szabad T3 3,91 pmol/L 3,80 - 6,00
Glükóz terhelés 120\' 4,8mmol/L 3,1 - 7,5
Inzulin 5,8 mlU/L 1,9 - 23,0
Inzulin terhelés 120\' 29,8 mlU/L

Korábban is a TSH értékem a 3,0-4,0 között volt amire az első lombiknál kaptam is gyógyszert a másodiknál nem.
Kérdeseim:
1. Ön szerint a TSH értéket 2 alá kell-e vinni hogy a baba sikerüljön?
2. a mért inzulin értékek rendben vannak-e?

Válaszát előre is köszönöm:
Tisztelettel: Spinyhért Beáta


Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Kérdező!
A TSH érték igen 2 alattinak kell lenni, az inzulin rezisztencia vizsgálat kiértékelése egyéni konzultációt igényel, mert az ön esetében a 120 perces érték nem megfelelő, szívesen fogadom a rendelésemen.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiváló kezekben van az egészségem

"A doktornő végig odafigyelt rám, minden apró részletre odafigyelt, kedves volt és türelmes. A felállított kezelési terv megnyugtat, biztonságban érzem magam és hálás vagyok, mert érzem és tudom, hogy kiváló kezekben van az egészségem."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK