Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Hírek

Lehetek IR-es tünetek nélkül?

Dr. Koppány Viktória
Dr. Koppány Viktória
Létrehozva: 2019.02.19 20:40 Módosítva: 2019.02.20 11:03
2019-02-20 11:03:40.558916 Lifestyle
Fulorrgegekozpont.hu

Lehetek IR-es tünetek nélkül?

Az inzulinrezisztencia igen gyakori problémának számít napjainkban, melyért elsősorban a helytelen életmód tehető felelőssé. Bár léteznek igen tipikus tünetei, ennek ellenére előfordulhat, hogy különösebb panaszok mellett is jelen van a kóros állapot. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistájának véleménye a témában.

Nem divatbetegség, hanem kezelendő állapot

Az inzulinrezisztencia főleg az utóbbi években kapott nagyobb hangsúlyt, előtte elsősorban a kóros vércukor értékekkel foglalkoztak. Az orvostudomány fejlődésének hála azonban már a 2-es típus cukorbetegséget - és az IGT-t, IFG-t- megelőző inzulinrezisztencia veszélyét és terápiáját is hangsúlyozzák, ugyanis számtalan tünet és szövődmény mögött fellelhető az állapot. Sokan sajnos egyfajta divatbetegségként aposztrofálják, mivel igen sok embernél diagnosztizálják, azonban ez csak azt mutatja, hogy bizony népbetegséggé nőtte ki magát.

Az inzulinrezisztencia a kóros vércukorértékekkel foglalkozikNagy veszélye, hogy megfelelő terápia nélkül könnyen 2-es típusú cukorbetegséggé fajulhat, mivel a hasnyálmirigy előbb-utóbb kifárad a túl sok inzulin termelésében, a glükóz mennyiségét így már nem képes kompenzálni. Gyakori szövődménye az inzulinrezisztenciának továbbá a PCOS és a meddőség, mivel a peteérés ekkor zavart szenved, a férfi nemi hormonok szintje megemelkedik, az LH/FSH egyensúly felborul. Sokan ezért meddőségi kivizsgálás során jönnek rá a problémára.

Nem mindig jár tünetekkel

Az inzulinrezisztencia főbb tünetei a túlsúly, pattanásos, zsíros bőr, fokozott szőrnövekedés férfiakra jellemző területeken (bajusz, áll), hajhullás, menstruációs zavarok. Sokan úgy gondolják, ha ezen panaszok nem jelentkeznek, úgy nem áll fenn náluk a kóros inzulinszint. Pedig igen gyakori, amikor az állapot tünetszegény, így csakis erre alapozni nem szerencsés, főleg akkor, ha az illető családalapítás előtt áll, és a várt pozitív teszt elmarad.  Éppen ezért érdemes - különösen akkor, ha a családban előfordult már cukorbetegség- OGTT vizsgálaton részt venni, ahol megvizsgálják a 0,60 és a 120 perces inzulin értékeket is és glükóz sintje mellett- mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája.

Mikor érdemes IR vizsgálaton részt venni?

  • Milyen tünetek esetén érdemes ir vizsgálaton részt venniTünetek esetén
  • Családban előforduló diabetes
  • Családalapítás előtt
  • Meddőségi kivizsgálás esetén
  • Vetélés

 

Diéta, mozgás, gyógyszer

Az inzulinrezisztencia terápiája 3 lábon áll: személyre szabott diéta, mozgás és szükség esetén gyógyszer. Nagyon fontos, hogy a kezelés minden esetben személyre szabott legyen, nincs egységes séma, mely mindenkinél beválik. Figyelembe kell ugyanis venni többek között a beteg életkorát, BMI-jét, egyéb betegségeit, ételintolleranciáit stb. Amennyiben az értékek normalizálódnak, úgy a gyógyszeres terápia elhagyható, ám a diétára és a rendszeres testmozgásra a páciensnek már élete végéig ügyelnie kell.

 

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kivizsgálásra:

Endokrinközpont

+36 70 431 9728

gyermek endokrinológia

 

Orvos válaszol

Orvos válaszol - Eszter Németh

alvási probléma

Tisztelt doktor úr/nő!

Két és fél éve diagnosztizáltak nál.Hashimotót,synthroxint szedek (75mg)
A pajzsmirigy értékeim normális,sőt optimális tartományvan vannak,kivéve az antiTPo-t,de az is viszonylag jó egy hónapja 93 volt. Viszont közel egy éve alvási pro lémák jelentkeztek nálam,nem tudok hat óránal többet aludni,ami sjanos nekem nagyon kevés,ezért sokszor nagyon fáradt vagyok. Mivel a hajnlai forgolódás elég idegesítő, elsőként lelki vonalon,stresszcsökkentéssel és esetleges lelki gondjaim feltárásával kezdtem,mediáltam, jártam masszázsra,igyekeztrm minél jobban kikapcsolni. De semmi nem segített. Aztán el keztem orvosokhoz járni, égül ételintoleranci teszten találtak néhány ételt,amivel gondom van. Ezeket kizártam az étrendemből,ekkor csölkent le az antiTpo-m,de az alvási gondom megmaradt.
Nemrégiben találkoztam valakivel,akia synthroxin szedését követően szi tén álmatlanság gyötörte. Lehetségesnek tartja,hogy ez a gyógyszer okozza az alvási problémámat? Találkozott ilyen mellékhatással a parixisában?
E felvestétől függetlenül, lehetséges,hogy endokrin gond okozza az alvási gondjaimat? Mellékvesémet megnézték,elvileg rendben,de figyelmeztettek hogy a kialvatlanság nem a mellékvese barátja,és mindenképpen változtassak rajta,mert biztosan lesz mellékvíse gondom,ha így folytatom.

Válaszát előre is köszönöm! Eszter
Kedves Eszter!
A készitmèny lecserélésének nincs akadálya. A TSH normális maradjon.
Alvászavara hátterében nem csak hormonális, hanem egyéb lelki vagy testi bajok is állhatnak.

Üdvözlettel.
Dr. Koppány Viktória

Páciensek mondták

Hihetetlen szaktudás

Koppány doktornő több éves problémámat oldotta meg 10 perc alatt...Hihetetlen a szakmai hozzáértése... A recepciós hölgy aki ma vért vett tőlem nagyon kedves és pontos volt,a szokásos 6-8 szúrás helyett,elsőre megoldotta! Köszönöm mindkettejüknek!

További vélemények

Kapcsolódó videók


Visszalépés az előző oldalra...

Munkatársaink
Hírek
Hibák, melyeket IR-esként elkövethet

Hibák, melyeket IR-esként elkövethet

Az inzulinrezisztencia (IR) korunk egyik népbetegsége, és egyre több emberről derül ki, hogy őt is sújtja a kóros állapot, melyet a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának tartanak. Kezelésének alapja az életmódváltás, melyet kiegészíthet gyógyszeres terápia is. Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa összeszedte azokat a hibákat, melyeket leggyakrabban elkövetnek azok, akik IR-rel küzdenek.

további részletek »
Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

A pajzsmirigyzavarokat az esetek többségében gyógyszeres úton kezelik, melyet a betegnek általában élete végéig alkalmaznia kell. Viszont a terápiát remekül kiegészíthetik bizonyos gyógynövények is, amik segítségével hamarabb jobb közérzet érhető el, ráadásul a gyógyszer dózisát is csökkenthetik. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa ezek közül emelt ki párat. 

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!