Lehetek IR-es tünetek nélkül?

Lehetek IR-es tünetek nélkül?

Dr. Koppány Viktória Létrehozva: 2019.02.19 Módosítva: 2019.02.20

Az inzulinrezisztencia igen gyakori problémának számít napjainkban, melyért elsősorban a helytelen életmód tehető felelőssé. Bár léteznek igen tipikus tünetei, ennek ellenére előfordulhat, hogy különösebb panaszok mellett is jelen van a kóros állapot. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistájának véleménye a témában.

Nem divatbetegség, hanem kezelendő állapot

Az inzulinrezisztencia főleg az utóbbi években kapott nagyobb hangsúlyt, előtte elsősorban a kóros vércukor értékekkel foglalkoztak. Az orvostudomány fejlődésének hála azonban már a 2-es típus cukorbetegséget - és az IGT-t, IFG-t- megelőző inzulinrezisztencia veszélyét és terápiáját is hangsúlyozzák, ugyanis számtalan tünet és szövődmény mögött fellelhető az állapot. Sokan sajnos egyfajta divatbetegségként aposztrofálják, mivel igen sok embernél diagnosztizálják, azonban ez csak azt mutatja, hogy bizony népbetegséggé nőtte ki magát.

Az inzulinrezisztencia a kóros vércukorértékekkel foglalkozikNagy veszélye, hogy megfelelő terápia nélkül könnyen 2-es típusú cukorbetegséggé fajulhat, mivel a hasnyálmirigy előbb-utóbb kifárad a túl sok inzulin termelésében, a glükóz mennyiségét így már nem képes kompenzálni. Gyakori szövődménye az inzulinrezisztenciának továbbá a PCOS és a meddőség, mivel a peteérés ekkor zavart szenved, a férfi nemi hormonok szintje megemelkedik, az LH/FSH egyensúly felborul. Sokan ezért meddőségi kivizsgálás során jönnek rá a problémára.

Nem mindig jár tünetekkel

Az inzulinrezisztencia főbb tünetei a túlsúly, pattanásos, zsíros bőr, fokozott szőrnövekedés férfiakra jellemző területeken (bajusz, áll), hajhullás, menstruációs zavarok. Sokan úgy gondolják, ha ezen panaszok nem jelentkeznek, úgy nem áll fenn náluk a kóros inzulinszint. Pedig igen gyakori, amikor az állapot tünetszegény, így csakis erre alapozni nem szerencsés, főleg akkor, ha az illető családalapítás előtt áll, és a várt pozitív teszt elmarad.  Éppen ezért érdemes - különösen akkor, ha a családban előfordult már cukorbetegség- OGTT vizsgálaton részt venni, ahol megvizsgálják a 0,60 és a 120 perces inzulin értékeket is és glükóz sintje mellett- mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája.

Mikor érdemes IR vizsgálaton részt venni?

  • Milyen tünetek esetén érdemes ir vizsgálaton részt venniTünetek esetén
  • Családban előforduló diabetes
  • Családalapítás előtt
  • Meddőségi kivizsgálás esetén
  • Vetélés

 

Diéta, mozgás, gyógyszer

Az inzulinrezisztencia terápiája 3 lábon áll: személyre szabott diéta, mozgás és szükség esetén gyógyszer. Nagyon fontos, hogy a kezelés minden esetben személyre szabott legyen, nincs egységes séma, mely mindenkinél beválik. Figyelembe kell ugyanis venni többek között a beteg életkorát, BMI-jét, egyéb betegségeit, ételintolleranciáit stb. Amennyiben az értékek normalizálódnak, úgy a gyógyszeres terápia elhagyható, ám a diétára és a rendszeres testmozgásra a páciensnek már élete végéig ügyelnie kell.

 

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kivizsgálásra:

Endokrinközpont

+36 70 431 9728

gyermek endokrinológia

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!

11,5 hetes kismama vagyok, lombik után, ikrekkel. 3x3 bromocriptint szedek hyperprolactinaemia miatt, de sajnos most nem tudom, hogy hogyan és mikor kellene leállítani. Sajnos az endokrinológusommal jelenleg összetűzésbe keveredtem így nem tudom kit kérdezhetnék. Muszáj lesz másikat keresnem. Ha tudnának tanácsot adni, nagyon hálás lennék.

Előre köszönöm szépen a választ.
Üdvözlettel: Ivánné Éva

Dr. Koppány Viktória
Dr. Koppány Viktória endokrinológus
Kedves Ivánné Éva, a Bromocriptint a 12-13 hétre hagyjuk el, fokozatosan leépítve, kivéve! ha makroadenoma, vagyis nagymèretű agyalapi mirigy duzzanat, daganat okozza a magas prolaktin szintet.
Biztos, hogy napi 9 Bromocriptint kell szednie?? Mekkora volt az a prolaktin szint? Történt sella MR?
Üdvözlettel,
Koppány Viktória dr.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Hatalmas szaktudás

Dr. Koppány Viktóriával teljes mértékben meg voltam elégedve, nagyon alapos, a szakmai tudása is óriási!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Nem csak a nap okozhat pigmentfoltokat, hanem hormonzavar is

Nem csak a nap okozhat pigmentfoltokat, hanem hormonzavar is

A pigmentfoltok igen zavaróak tudnak lenni, főleg akkor, ha az arcon jelentkeznek, hiszen így búcsút inthetünk az egységes bőrtónusnak. Általában a nyári időszakban jelennek meg az UV fény hatására-többek között ezért is fontos nagy figyelmet tulajdonítani a megfelelő fényvédelemnek. Azonban érdemes tudni, hogy nem csak a napfény csalogathatja elő ezeket a sötétebb foltokat, hanem bizonyos hormonális változások, hormonzavarok is. Hogy melyek ezek, azt dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa osztotta meg.

További részletek
Fontos diagnosztikai vizsgálatok pajzsmirigyzavar (és gyanúja) esetén

Fontos diagnosztikai vizsgálatok pajzsmirigyzavar (és gyanúja) esetén

Akár már diagnosztizáltak valakinél pajzsmirigy betegséget, akár csak a gyanú merült fel, vannak olyan vizsgálatok, melyek fontosak a nyomon követés, valamint a pontos diagnózis felállítása céljából. Dr. Polyák Annamáriát, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát ezekről a vizsgálatokról kérdeztük. 

További részletek
Merseburgi triász- a Basedow-kórosak csaknem fele érintett benne

Merseburgi triász- a Basedow-kórosak csaknem fele érintett benne

A Graves-Basedow-kór egy autoimmun pajzsmirigyzavar, melynek során a szerv a kelleténél nagyobb mennyiségű pajzsmirigy hormont termel. A betegek kb. fele tapasztalja az ún. Merseburgi triászként emlegetett három tünetet. Hogy melyek ezek, és mit lehet tenni, azt dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája mondta el. 

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok