Lehetek IR-es tünetek nélkül?

Lehetek IR-es tünetek nélkül?

Dr. Koppány Viktória Létrehozva: 2019.02.19 Módosítva: 2019.02.20

Az inzulinrezisztencia igen gyakori problémának számít napjainkban, melyért elsősorban a helytelen életmód tehető felelőssé. Bár léteznek igen tipikus tünetei, ennek ellenére előfordulhat, hogy különösebb panaszok mellett is jelen van a kóros állapot. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistájának véleménye a témában.

Nem divatbetegség, hanem kezelendő állapot

Az inzulinrezisztencia főleg az utóbbi években kapott nagyobb hangsúlyt, előtte elsősorban a kóros vércukor értékekkel foglalkoztak. Az orvostudomány fejlődésének hála azonban már a 2-es típus cukorbetegséget - és az IGT-t, IFG-t- megelőző inzulinrezisztencia veszélyét és terápiáját is hangsúlyozzák, ugyanis számtalan tünet és szövődmény mögött fellelhető az állapot. Sokan sajnos egyfajta divatbetegségként aposztrofálják, mivel igen sok embernél diagnosztizálják, azonban ez csak azt mutatja, hogy bizony népbetegséggé nőtte ki magát.

Az inzulinrezisztencia a kóros vércukorértékekkel foglalkozikNagy veszélye, hogy megfelelő terápia nélkül könnyen 2-es típusú cukorbetegséggé fajulhat, mivel a hasnyálmirigy előbb-utóbb kifárad a túl sok inzulin termelésében, a glükóz mennyiségét így már nem képes kompenzálni. Gyakori szövődménye az inzulinrezisztenciának továbbá a PCOS és a meddőség, mivel a peteérés ekkor zavart szenved, a férfi nemi hormonok szintje megemelkedik, az LH/FSH egyensúly felborul. Sokan ezért meddőségi kivizsgálás során jönnek rá a problémára.

Nem mindig jár tünetekkel

Az inzulinrezisztencia főbb tünetei a túlsúly, pattanásos, zsíros bőr, fokozott szőrnövekedés férfiakra jellemző területeken (bajusz, áll), hajhullás, menstruációs zavarok. Sokan úgy gondolják, ha ezen panaszok nem jelentkeznek, úgy nem áll fenn náluk a kóros inzulinszint. Pedig igen gyakori, amikor az állapot tünetszegény, így csakis erre alapozni nem szerencsés, főleg akkor, ha az illető családalapítás előtt áll, és a várt pozitív teszt elmarad.  Éppen ezért érdemes - különösen akkor, ha a családban előfordult már cukorbetegség- OGTT vizsgálaton részt venni, ahol megvizsgálják a 0,60 és a 120 perces inzulin értékeket is és glükóz sintje mellett- mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája.

Mikor érdemes IR vizsgálaton részt venni?

  • Milyen tünetek esetén érdemes ir vizsgálaton részt venniTünetek esetén
  • Családban előforduló diabetes
  • Családalapítás előtt
  • Meddőségi kivizsgálás esetén
  • Vetélés

 

Diéta, mozgás, gyógyszer

Az inzulinrezisztencia terápiája 3 lábon áll: személyre szabott diéta, mozgás és szükség esetén gyógyszer. Nagyon fontos, hogy a kezelés minden esetben személyre szabott legyen, nincs egységes séma, mely mindenkinél beválik. Figyelembe kell ugyanis venni többek között a beteg életkorát, BMI-jét, egyéb betegségeit, ételintolleranciáit stb. Amennyiben az értékek normalizálódnak, úgy a gyógyszeres terápia elhagyható, ám a diétára és a rendszeres testmozgásra a páciensnek már élete végéig ügyelnie kell.

 

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kivizsgálásra:

Endokrinközpont

+36 70 431 9728

gyermek endokrinológia

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Szakorvos!

2 es típusú cukorbeteg vagyok folyamatosan szedem a merckformint illetve Victósiát,
az elmúlt években fokozatosan azt érzem hogy a szervezetem fáradt.
kimerült vagyok a teljesítőképességem szinte nulla, folyamatosan aludnék Reggel fáradtan ébredek, éjjelente rosszul alszom és állandó fáradtság van rajtam.
szellemi és fizikai egyaránt. Fizikai munkát végezni nem tudok, a lakást kiporszívózásakor fájdalmas fáradtság tör rám, este mar nyolckor agyban vagyok.
Érdeklődni szeretnék hogy ezt okozhatja el a mellékvese működésének zavara és ha igen ezt miként lehet kivizsgálni.

Dr. Koppány Viktória
Dr. Koppány Viktória endokrinológus
Kedves Annamária!
Meg lehet nézni a mellékvese működést, reggel éhgyomorra cortisol szint méréssel.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden kérdésemre választ kaptam

Nagyon kellemes és nyugodt volt a légkör, figyelmesek és segítőkészek voltak az ott dolgozók. Nem maradt bennem kétely, mert minden kérdésemre választ kaptam. Csak pozitívumokról tudok beszámolni. 

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Mi lehet a T4 érték eltérésének oka?

Mi lehet a T4 érték eltérésének oka?

A T4, vagyis a tiroxin hormon az anyagcsere szabályozójaként működik, és szerepet játszik az izomfunkcióban, az emésztésben és a csontok egészségének megőrzésében is. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus főorvos azokra a tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyek esetén fontos a T4 hormon szintjének ellenőrzése.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés Prof. Békési Gábor PhD nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés Prof. Békési Gábor PhD nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel az Endokrinközpont minden páciens figyelmét.
 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA