Keveset mozog? Így hat a vércukor és az inzulin szintjére

Keveset mozog? Így hat a vércukor és az inzulin szintjére

Dr. Koppány Viktória Létrehozva: 2020.06.08 Módosítva: 2020.06.08

Sokan a home office vagy más ok miatt sokkal többet ülnek és kevesebbet mozognak, mint korábban tették. Ez pedig mind az inzulinrezisztencia, mind a cukorbetegség egyik rizikófaktora lehet, a már diagnosztizált betegeknél pedig ronthat az állapoton. Dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, klinikai farmakológus az összefüggésekről és a megoldási lehetőségekről beszélt.

Miért olyan fontos a mozgás – még a négy fal közt is?

A fizikai aktivitás során az izmok a cukrokat használják tápanyagként, a rendszeres mozgás pedig segít, hogy a szervezet hatékonyabban használhassa fel az inzulint. Ezek a hatások együttesen csökkentik a vércukorszintet, ráadásul minél pontosabban felépített az edzés, annál hosszabban tart a hatás. Tény és való, hogy cukorbetegeknek először érdemes szakorvos tanácsát kérni a fizikai aktivitásra vonatkozóan, amelyre később már egy mozgásterapeuta teljes edzéstervet alapozhat. Ha egy cukorbeteg soha nem mozgott korábban, fontos lehet egy megelőző komplett állapotfelmérés. Annak pedig, aki a biztonsága miatt aggódik, esetleg az ún. „hipózástól”, a vércukorszint hirtelen leesésétől fél, megnyugtatható lehet, ha a járvány levonulta után csatlakozik egy speciálisan képzett szakember, mozgásterapeuta vezetésével zajló „inzulinérzékenységet növelő" csoportos foglalkozáshoz.  Addig pedig – főként a már diagnosztizált IR- és cukorbetegeknek – nagyon hasznos és fontos lehet a szakorvossal folytatott távkonzultáció.
A mozgás része az inzulinrezisztencia kezelésének.A mozgás ugyanis az inzulinrezisztenseknek sem elengedhető, hiszen náluk az egyik leggyakoribb hiba, hogy csak a gyógyszerektől várják a javulást, az életmódjukon pedig nem változtatnak. Erre pedig az otthon tartózkodás még inkább hajlamosít. Sajnos ez esetben nem lesz számottevő javulás – még akár gyógyszerrel sem, hiszen az inzulinrezisztencia terápiájának fő pillére a személyre szabott diéta és a rendszeres mozgás. Amennyiben a beteg odafigyel az étkezésére és a fizikai aktivitásra, de mégse jön a pozitív fordulat, úgy az életmód átvizsgálása lehet indokolt szakorvos, életmódorvos, dietetikus és mozgásterapeuta bevonásával.

Mit mozogjunk?

Eddig úgy élt a köztudatban, hogy csakis a kardioedzésnek van kiemelkedő szerepe a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében, kezelésében. Az ilyen típusú mozgástól azonban sokan tartanak, különösen azok, akik túlsúllyal, magas vérnyomással vagy mozgásszervi betegséggel küzdenek. Éppen ezért jó tudni, hogy lehetséges más alternatíva is.
A cukorbetegség és inzulinrezisztencia kezelésében az életmód is fontos.A Louisiana State University System kutatásai szerint az izomfejlesztő edzések is jó hatásúak, a kardio- és a rezisztenciaedzés kombinációjának pedig még pozitívabb hatása van a már kialakult cukorbetegségre, mint a külön-külön végzett mozgásformának. A kutatásban 262, 2. típusú diabétesz-beteg egy 9 hónapos programban vett részt, 73-an izomfejlesztést végeztek, 72-en aerob edzést folytattak, 76-an a kombinált program részesei voltak, az inaktív kontrollcsoportot 42 személy alkotta. Az eredmények a kombinált edzések hatékonyságát igazolták. A passzív cukorbetegeknél ugyanis nem csökkent a hemoglobin A1c szint (ezt az összetevőt rendszeresen ellenőrzik diabetes mellitus esetén), hozzájuk képest minden csoport fejlődést mutatott, leginkább a kombinált edzést végzők. Sőt, míg az inaktívak 39 %-ának volt szüksége hipoglikémiás gyógykezelésre, addig az aerob módon mozgóknak 22 %-a, a rezisztenciaedzést végzőknek  32 %-a és a kombinált edzést folytatóknak csupán 18 %-a igényelt gyógyszerelést.
- Mindezek fényében azt tanácsolnám a cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek, hogy még ezekben a nehéz hetekben is mozogjanak mindennap. Ha eddig nem végeztek komolyabb tréninget, legalább lépcsőzzenek egy keveset, végezzenek guggolásokat, vagy kímélő, otthoni tornát legalább napi 30 percig – hangsúlyozza dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, klinikai farmakológus. – Külön figyelmet érdemes fordítani arra, hogy a home office idején is legalább óránként álljanak fel a székből, sétáljanak a szobában, mozgassák át magukat. Mindemellett pedig igyekezzenek ellenállni a folyamatos nassolás kockázatának, tartsák magukat a beállított étrendhez. Akinek pedig már kezelt betegként kérdése van, bizonytalan valamiben, éljen bátran a távkonzultáció lehetőségével.

Forrás: Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

 

Téma szakértői

Dr. Bérczy Judit Dr. Bérczy Judit

Dr. Bérczy Judit

belgyógyász, endokrinológus
Varga Dóra Varga Dóra

Varga Dóra

dietetikus, Oklevles táplálkozástudományi Szakember MSc
Dr. Turi Zsuzsanna Dr. Turi Zsuzsanna

Dr. Turi Zsuzsanna

szülész-nőgyógyász, diabetológus

Orvos válaszol

Jo estet kivanok!Batyamnak 2 eve volt szivmutetje.Akkor azt mondtak neki hogy a cukor nem lehet neki magasabb mint 10.Sajnos par napja 19 es 23 kozott i gadozik neki.Doktorno inzulinra allitotta .Nagyon ellene van mert nem inkabb venne be a tablettait mint szurni magat.Kerdesem az lenne hogy vissza lehet allitani gyogyszerre ha dieta mellett a cukorszintje normalizalodik?Mennyi ido utan kezdi az inzulin a hatasat?Koszonom a valaszat.

Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Kedves Katalin !

Nagyon fontos hogy a szénhidrát anyagcsere egyensúlyban legyen, különösen a bátyja esetében mivel szívműtéte volt. Végig kell azt gondolni hogy ha eddig rendben volt a vércukra, most mi okozhatta a hirtelen emelkedést. Ilyen magas értékek esetében csak inzulin kezelés kerülhet szóba. Néhány nap alatt kell rendeződni a vércukor értékeknek. Ezt heteken keresztül kell folytatni és az eredmények tükrében lehet tanácsot adni a további kezelésre. Gyógyszerre akkor lehet majd visszaállítani esetleg, ha tartósan jók a vércukor értékei és kiderült az oka az emelkedésnek. Fontos a diéta pontos betartása, a rendszeres önkontroll.

Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Fontos! Újabb cukorbetegeket érintő internetes visszaélés terjed

Fontos! Újabb cukorbetegeket érintő internetes visszaélés terjed

Ismét visszaélés történt Prof. Dr. Balázs Csaba belgyógyász, endokrinológus nevével. 2-es típusú cukorbetegek számára kínálnak ismeretlenek egy készítményt az interneten, az Endokrinközpont ismert orvosának hozzájárulása nélkül, azonban a betegeket megtévesztve az ő nevével és ajánlásával feltüntetve. Természetesen a jogi lépéseket most is megtettük, a következőkben pedig néhány fontos információt osztunk meg a cukorbetegség kezeléséről.

További részletek
A hiányzó szerotonin miatt rosszkedvű és nassol?

A hiányzó szerotonin miatt rosszkedvű és nassol?

A szerotonin, vagyis az „örömhormon” hiányát számos betegséggel hozzák összefüggésbe, például a migrénnel, depresszióval, idegi-, étkezési- és szexuális zavarokkal. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont szakorvosa az összefüggésekről beszélt. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA