IR-rel kezelnek, mégsem javulnak a tüneteim-miért?

IR-rel kezelnek, mégsem javulnak a tüneteim-miért?

Dr. Borus Hajnal Létrehozva: 2019.11.05 Módosítva: 2019.11.06

Az inzulinrezisztencia tünetei gyakran igen zavarók, hiszen az egész megjelenésre hatással vannak. Ugyanis a túlsúlyt, a gyulladt pattanásokat, az arcon megjelenő szőrszálakat nem, vagy csak nagyon körülményesen lehet eltüntetni. A terápia azonban a panaszok csökkenését, megszűnését ígéri. De mi van akkor, ha a várt eredmény elmarad? Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa erre ad választ.

Az IR tünetei

Az inzulinrezisztencia során a férfi nemi hormonok túlsúlya miatt a nőkön is férfias jegyek jelenhetnek meg. Ennek mértéke attól függ, mennyire emelkedett meg a tesztoszteron szintje. Ilyen tünetek pl. a zsíros, pattanásos bőr, centrális típusú elhízás, hajhullás, arcon lévő erős, sötét szőrszálak megjelenése, menstruációs panaszok, meddőség.

Megfelelő kezeléssel a tünetek jelentősen javulnak, esetleg meg is szűnhetnek. Vannak azonban esetek, amikor a várt hatás elmarad, pedig a kezelés már megkezdődött.

A hatás elmaradásának lehetséges okai

Idő

Legyen türelemmel! A panaszok javulásához kell egy kis idő. A tünetek csökkenése akkor várható, ha mérséklődik a vérben az inzulinszint, azaz csökken a sejtek inzulinrezisztenciája.

Rossz dózis

IR tünet nem szűnikAz IR terápiájának elsőszámú kezelési módja az életmódterápia (diéta, mozgás, stresszkezelés), előfordulhat, hogy ezt gyógyszeres kezeléssel kell kiegészíteni. Amennyiben a tünetek, illetve az értékek nem, vagy nem az elvárt mértékben javulnak (fontos, hogy az értékeket és a tüneteket egységesen kezeljük), úgy a gyógyszeres kezelés megkezdésére, illetve dózisemelésre lehet szükség.

Csak gyógyszert szed, az életmódváltás elmarad

Nagyon gyakori hiba, hogy a beteg egyedül a gyógyszerektől várja a javulást, az életmódján pedig nem változtat. Sajnos ez esetben nem lesz számottevő javulás, hiszen az inzulinrezisztencia terápiájának fő pillére a személyre szabott diéta és a rendszeres mozgás. Amennyiben odafigyel az étkezésére és arra, hogy sportoljon, de mégse jön a pozitív fordulat, úgy az életmódterápia átvizsgálása lehet indokolt orvos, életmódorvos és dietetikus bevonásával.

Más hormonzavarok fennállása

Sajnos sokaknál megfigyelhető, hogy az IR mellett más hormonzavarral is küzdenek (pl. pajzsmirigy alulműködés, magas prolaktinszint, ösztrogéndominancia). Ezen hormonzavarok tünetei megegyezhetnek az IR okozta panaszokkal. Ezért érdemes egyéb hormonzavar után kutakodni, ha a tünetek nem javulnak, hiszen, ha más kóros állapot is jelen van, azt is kezelni szükséges - mondja dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa.

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

A TSH-mat folyamatosan figyeljük, mert mintegy 15 éve pajzsmirigy alul-működéssel kezelnek. Múlt héten voltam vizsgálatom, és a Glükóz terhelés 0’ 4,9 mmol/L; Glükóz terhelés 120' 4,2 mmol/L; Inzulin 0 perces 3,9 mIU/L; Inzulin terhelés 120' 39,8 mIU/L, és a HOMA-IR 0,9 - 4,4
Ez alapján a lelet alapján IR-m van, és az életmódomon változtatni kellene?

Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Kedves Bori Laura!

Az elküldött laboratóriumi értékei sem cukorbetegségre sem inzulin rezisztenciára nem utalnak.Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Empatikus

Legjobban a doktornő empatiája, figyelme, segítőkészsége ragadott meg. A szakorvosi hozzáállása bizalmat keltett.

További vélemények

Hírek

Mi lehet a foltos hajhullás és a hajritkulás oka?

Mi lehet a foltos hajhullás és a hajritkulás oka?

Napi hány hajszál elvesztése tekinthető még elfogadhatónak, és milyen okok miatt jelentkezhet a foltos hajhullás és/vagy a hajritkulás? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológusa.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés Prof. Dr. Balázs Csaba nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés Prof. Dr. Balázs Csaba nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel az Endokrinközpont minden cukorbeteg figyelmét.
 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA