IR-rel kezelnek, mégsem javulnak a tüneteim-miért?

IR-rel kezelnek, mégsem javulnak a tüneteim-miért?

Dr. Borus Hajnal Módosítva: 2023.07.03 12:41

Az inzulinrezisztencia tünetei gyakran igen zavaróak, hiszen az egész megjelenésre hatással vannak. Ugyanis a túlsúlyt, a gyulladt pattanásokat, az arcon megjelenő szőrszálakat nem, vagy csak nagyon körülményesen lehet eltüntetni. A terápia azonban a panaszok csökkenését, megszűnését ígéri. De mi van akkor, ha a várt eredmény elmarad? Dr. Borus Hajnal, az Endokrinközpont diabetológusa, endokrinológusa erre ad választ.

Az IR tünetei

Az inzulinrezisztencia során a férfi nemi hormonok túlsúlya miatt a nőkön is férfias jegyek jelenhetnek meg. Ennek mértéke attól függ, mennyire emelkedett meg a tesztoszteron szintje. Ilyen tünetek pl. a zsíros, pattanásos bőr, centrális típusú elhízás, hajhullás, arcon lévő erős, sötét szőrszálak megjelenése, menstruációs panaszok, meddőség.

Megfelelő kezeléssel a tünetek jelentősen javulnak, esetleg meg is szűnhetnek. Vannak azonban esetek, amikor a várt hatás elmarad, pedig a kezelés már megkezdődött.

A hatás elmaradásának lehetséges okai

Idő

Inzulinrezisztencia esetén fontos az életmódváltásLegyen türelemmel! A panaszok javulásához kell egy kis idő. A tünetek csökkenése akkor várható, ha mérséklődik a vérben az inzulinszint, azaz csökken a sejtek inzulinrezisztenciája.

Rossz dózis

Az IR terápiájának elsőszámú kezelési módja az életmódterápia (diéta, mozgás, stresszkezelés), előfordulhat, hogy ezt gyógyszeres kezeléssel kell kiegészíteni. Amennyiben a tünetek, illetve az értékek nem, vagy nem az elvárt mértékben javulnak (fontos, hogy az értékeket és a tüneteket egységesen kezeljük), úgy a gyógyszeres kezelés megkezdésére, illetve dózisemelésre lehet szükség.

Csak gyógyszert szed, az életmódváltás elmarad

Nagyon gyakori hiba, hogy a beteg egyedül a gyógyszerektől várja a javulást, az életmódján pedig nem változtat. Sajnos ez esetben nem lesz számottevő javulás, hiszen az inzulinrezisztencia terápiájának fő pillére a személyre szabott diéta és a rendszeres mozgás. Amennyiben odafigyel az étkezésére és arra, hogy sportoljon, de mégse jön a pozitív fordulat, úgy az életmódterápia átvizsgálása lehet indokolt orvos, életmódorvos és dietetikus bevonásával.

Más hormonzavarok fennállása

Sajnos sokaknál megfigyelhető, hogy az IR mellett más hormonzavarral is küzdenek (pl. pajzsmirigy alulműködés, magas prolaktinszint, ösztrogéndominancia). Ezen hormonzavarok tünetei megegyezhetnek az IR okozta panaszokkal. Ezért érdemes egyéb hormonzavar után kutakodni, ha a tünetek nem javulnak, hiszen, ha más kóros állapot is jelen van, azt is kezelni szükséges - mondja Dr. Borus Hajnal, az Endokrinközpont diabetológusa, endokrinológusa.

Téma szakértője

 • Dr. Borus Hajnal

 • Szakterületek:
  • endokrinológus, belgyógyász, diabetológus
 • Specialitások:
  • holisztikus szemléletű gyógyítás
  • pajzsmirigy alul- és túlműködés
  • inzulinrezisztencia (IR)
  • prediabétesz 
  • gesztációs diabétesz
  • 2-es típusú cukorbetegség

   

  Véleményeket Dr. Borus Hajnalról itt olvashat>>>

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

   

  Rendelés helye: Mammut II. 5.em.

  Telefonszám:  +36 70 621 2443

   

  Online bejelentkezés

   

Orvos válaszol

Jónapot kívánok érdeklődni szeretnék hogy mikortól mondható ki az inzulinrezisztencia?
Nekem a 120 perces inzulinom :38,0
A 60perces inzulinom 55, 5
Ez mit jelent?

Kelemen Edina
Kelemen Edina egészségügyi asszisztens
Kedves Barbara!
Kérdésében szakorvos tud segíteni, akihez időpontot a https://www.endokrinkozpont.hu/munkatarsaink oldalon, vagy a +36 70 409 3141-as számon tud. Leletértékelésben sajnos ezen a felületen segíteni nem tudunk.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, türelmes

A doktornő kedvessége, türelme, szakmai felkészültsége, kedvessége nagyon jó hatást tett rám. Minden kérdésemre megkaptam a válaszokat, nagyon elégedetten távoztam a rendelésről. Köszönöm.

További vélemények

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK