Panaszt okoz a metformin! Mit tegyek?

Panaszt okoz a metformin! Mit tegyek?

Dr. Borus Hajnal Módosítva: 2023.09.29

A cukorbetegség és a prediabetes terápiájában fontos szerepet tölt be a metformin. Sokszor hallani, azonban, hogy a páciens érzékenyen reagál a készítményre; emésztési panaszokat, hányást, hasmenést okoz. Ilyenkor mit lehet tenni? Más készítményre van szükség? Esetleg lassabb dózisemelésre? A kérdéseket dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa válaszolja meg.

Mikor ajánlott a metformin?

metformin mellékhatásaA metformin a prediabetes-es állapotok (IR, IGT, IFG), valamint a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére szolgáló orális készítmény, mely az inzulinhatást fokozók csoportjába tartozik. Segítségével csökken a glükóz szint, mivel csökkenti a máj cukor kibocsátását, továbbá növeli a sejtek inzulinérzékenysége, így csökkenti az inzulinrezisztenciát. A szénhidrátok felszívódását lassítva, megakadályozza, hogy az étkezések után a vércukorszint túlságosan megemelkedjen (az élelmiszerek glikémiás indexére természetesen metformin szedése mellett is ügyelni kell). Nagy előnye, hogy alkalmazásával nagyon kicsi a hipoglikémia esélye, ráadásul a fogyásban is segít, ami sok beteg esetében egy igen fontos szempont.

Ha az életmódterápia önmagában nem elegendő, elsőként általában a metformint ajánlja a szakorvos. A metformin más antidiabetikumokkal (még a GLP1-analógokkal és az inzulinnal is) jól kombinálható.

Emésztési panaszokat okozhat

Sajnos, ahogy a legtöbb gyógyszernek, úgy a metforminnak is lehetnek kellemetlen mellékhatásai, főleg a terápia megkezdésekor. Mellékhatásként leggyakrabban gyomor-bélrendszeri panaszok jelentkezhetnek, mint pl. émelygés, puffadás, hányás, hasmenés. (legsúlyosabb mellékhatása a tejsav acidózis, ami szerencsére nagyon ritka). Amennyiben emésztési panaszokat tapasztal, több megoldás közül is lehet választani.

  • metformin emésztési panaszokElnyújtott hatású (XR) típusú metformin készítményt alkalmaz
  • A dózist lassan, fokozatosan emeli, hogy a szervezet hozzá tudjon szokni a gyógyszerhez
  • Egyeztessen orvosával, ha a metforminnal egyidejűleg más gyógyszert is szed, ugyanis ezek kölcsönhatása is nem várt panaszokat okozhat
  • Nagyon ritkán előfordul, hogy hosszútávon is panaszt okoz a készítmény, ilyenkor orvosa más gyógyszert fog ajánlani.

 

Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa szerint ezek a tanácsok legtöbbször segítenek megoldani a problémát, így hamar megszűnnek a kellemetlen panaszok.

 

Forrás: Budai Endokrinközpont

www.endokrinközpont.hu

Téma szakértője

Orvos válaszol

T.Cim! Èrdeklôdni szeretnèk, hogy a Letrox 50 es mellett èhgyomorra beszedhetõ e gyomorbevonó tabletta? Ugyanis erõs antibiotikumot kell szednem most kèt hètig. Köszönöm vàlaszukat.

Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Kedves Márta!

A gyomorbevonó előtt legalább fél órával vegye be a Letroxot, különben nem fog felszívódni.

Üdvözlettel,
Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Empatikus

Legjobban a doktornő empatiája, figyelme, segítőkészsége ragadott meg. A szakorvosi hozzáállása bizalmat keltett.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK