A cirkadián ritmus felborulása IR-hez is vezethet

A cirkadián ritmus felborulása IR-hez is vezethet

Dr. Borus Hajnal Módosítva: 2019.11.06

Az IR kialakulásában több tényező is közrejátszik. Arról azonban általában kevés szó esik, hogy a cirkadián ritmus hogyan befolyásolja az inzulinszintet. Dr. Borús Hajnallal, a Budai Endokrinközpont diabetológusával beszélgettünk erről a témáról.

Mi is az a cirkadián ritmus?

A cirkadián ritmust a köznyelv leginkább napi biológiai órának hívja, ami kb. 24 órás (cirkadián latin jelentése: „körülbelül 1 napos”) ciklus. A legismertebb cirkadián ritmus az alvás és az ébrenlét fázisa. De több hormon kibocsátása vagy a testhőmérsékletünk ingadozása is cirkadián ritmus szerint változik.
A körfolyamat karmestere a tobozmirigyben termelődő melatonin hormon. Ennek mennyisége napközben elenyésző, szürkület után kezd nőni a szintje, és megfelelő mennyiségben olyan biokémiai folyamatokat indít el, melyek hozzájárulnak a nyugodt, pihentető alváshoz. Érdemes tudni, hogy a cirkadián ritmust külső tényezők is befolyásolják (pl. fény, stressz, étkezés, mozgás, zaj stb).

Amikor felborul a ritmus

IR és cirkadian ritmusMinden embernél vannak olyan időszakok, amikor felborul a ritmus. Amennyiben ez csak ritkán fordul elő, úgy csak rövidtávú hatásai vannak, viszont ha rendszeressé válik, akkor a cirkadián ritmusban zavar keletkezik, ami nem csak fáradtsághoz és pszichés problémákhoz vezethet, de ekkor bizonyítottan megnő a magas vérnyomás, a daganatos betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a prediabéteszes állapotok esélye is. Tehát a cirkadián ritmus jelentősége sokkal nagyobb az egészség szempontjából, mint ahogy azt régebben gondolták.

Sajnos azt mondhatjuk, hogy a fejlett országokban élő emberek többsége helytelen életmódot folytat, és ez bizony hatással van a cirkadián ritmusra is. Mivel az ember alapból be van programozva egy bizonyos alvás- ébrenlét ritmusra, ezért nagy veszélynek vannak kitéve a krónikus stresszben élők, illetve az éjszakai műszakban (is) dolgozók.

Cirkadián ritmus zavara és az IR

Testünk biológiai órája szoros összhangban áll az étkezésekkel is, sőt, tanulmányok szerint nem csak az hat rá, hogy mit, de az is, hogy mikor eszünk. Ebből kiindulva nem is olyan meglepő, hogy a cirkadián ritmus és az inzulin szintje bizony komoly szinkronban vannak. Sőt, amerikai kutatók szerint a hasnyálmirigynek (ahol az inzulin termelődik), külön biológiai órája is van!

A tudósok ugyanis rávilágítottak arra, hogy az inzulintermelést végző béta-sejtek 24 óránként fényt bocsátanak ki magukból (erről egy különleges képalkotó módszerrel videófelvételt is készítettek), így tehát az inzulintermelést is egy 24 órás ciklusú óra szabályozza.

Már régóta ismeretes tény, hogy az inzulinra való érzékenység is napszaki ingadozást mutat, vagyis reggel és este a sejtek kevésbé érzékenyek az inzulinra, mint napközben (ezért nem jó gyorsan felszívódó szénhidrátokat fogyasztani ezekben az időszakokban).

Alvászavar, kortizol, cukorbetegség

cirkadian ritmus és IR kapcsolataA cirkadián ritmus felborulása miatt egyéb hormonális változások is végbemennek. Ekkor megnő a kortizol szintje is (amit stresszhormonként is szokás emlegetni), és ez hatással van az inzulin-és a vércukorszintre is, ráadásul, ha több a kortizol és stresszesebb az illető, úgy hajlamosabb egészségtelen ételekhez nyúlni, ami még inkább megnöveli az IR és a 2-es típusú cukorbetegség esélyét.

Mit tehetünk?

Érdemes figyelembe venni az inzulinérzékenység napszaki ingadozását: tudjuk, hogy a sejtek inzulinrezisztenciája reggel és este a legnagyobb így, ha tehetjük, a reggeli és az esti órákban kerüljük a gyorsan felszívódó szénhidrátokat! Mellőzzük az ipari cukor, valamint a fehér lisztből készült pékáruk fogyasztását, és gyümölcsöt is csak a tízórai és az uzsonna közötti időben együnk! Folyadékként lehetőleg vizet igyunk, mivel az üdítők, gyümölcslevek nagyon megemelik a vércukorszintet. A nagy mennyiségű fruktóz fogyasztása ráadásul szerepet játszhat a máj elzsírosodásában is. Mindezeken kívül, ha tehetjük, lefekvés előtt 3-4 órával már ne együnk- tanácsolja dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa.

A szakértő hozzátette, hogy igen fontos a pihentető, jó alvás. Teremtsük meg ennek feltételeit! Lefekvés előtt szellőztessünk ki, sötétítsünk be és ne fűtsük túl a szobát! A mobiltelefont vigyük ki a hálószobából vagy kapcsoljuk ki, illetve állítsuk repülőgép üzemmódba! Mivel az ún. kék fény csökkenti a melatonin termelést, ezért közvetlen lefekvés előtt már ne nézzünk TV-t, vagy egyéb elektronikus eszköz képernyőjét / kijelzőjét! Ha tehetjük, ne este 10 óra után feküdjünk le, és legyen meg a 8 óra pihentető, regeneráló alvás.

Szükség esetén, amikor már kialakult az IR és nem elég az életmódterápia (személyre szabott diéta és mozgás) kiegészítő terápiaként gyógyszer szedése is indokolt lehet. Amennyiben az érintett a stresszkezelést nem tudja egyedül megoldani, úgy érdemes pszichológust is bevonni a terápiába, mivel a tartós stressz az egész hormonrendszerre negatív hatást gyakorol!

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!
Az eredményeim a következők:
Éhgyomri vércukor 0 : 5,3 mmol/L
60 perc: 9,7 ; a 120 perces: 8 mmol/L
Éhgyomri inzulin 0: 17,10 mikroU/ml
60 perces:201,9 ; 120 perces: 232,10.
Homa2 index:2,2
Az lenne a kérdésem,hogy az eredményeim alapján fennáll-e inzulinrezisztencia?
Hasimoto pajzsmirigy beteg vagyok,hasi hizásom és elég száraz a böröm.

Dr. Koppány Viktória
Dr. Koppány Viktória endokrinológus
Tisztelt Varga Enikő!
Sajnos nyilvános felületen nincs lehetőség labor leletek kiértékelésére, kérem jelentkezzen be egy konzultációra.
Üdvözlettel,
Dr. Koppány Viktória

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Empatikus

Legjobban a doktornő empatiája, figyelme, segítőkészsége ragadott meg. A szakorvosi hozzáállása bizalmat keltett.

További vélemények

Hírek

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek
A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A hormonális egyensúly felborulása miatt kialakuló policisztás ovárium szindróma, a PCOS szerteágazó és nagyon kellemetlen tünetekkel járhat. Éppen ezért fontos, hogy ezt az összetett kórképet kezelni, gondozni kell akár éveken át, hogy ne károsítsa a női működést, a termékenységet! Ehhez azonban dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, klinikai farmakológus szerint az orvosi kezelés mellett a páciens aktív együttműködése is szükséges.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok