Gyakori betegségek, melyek mögött hormonzavar is húzódhat

Gyakori betegségek, melyek mögött hormonzavar is húzódhat

Dr. Polyák Annamária Módosítva: 2019.03.27

A hormonzavarokra gyakran nem derül fény, hiszen tüneteiket sokszor másnak tulajdonítják. Pedig a hormonok igen sok mindent befolyásolnak szervezetünkben, és több betegség, tünet mögött is azok zavarait is érdemes keresni. Hogy legtöbbször milyen állapot hátterében lehet valamilyen endokrin probléma, arról dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.

Másodlagos betegségek

A legtöbb betegségnek létezik elsődleges és másodlagos formája, attól függően, hogy kialakulásukat esetleg más betegség provokálta-e. Amennyiben igen, úgy másodlagos, azaz secunder állapotról beszélünk, melynek kezeléséhez elengedhetetlen az alap kórnak a terápiája.

Igen gyakori, amikor egy-egy betegség mögött valamilyen hormonzavar húzódik, pl. pajzsmirigyzavar, inzulinrezisztencia vagy mellékvese betegség. Lássuk, mi mindent is okozhatnak ezek a kóros állapotok.

Szívproblémák, magas pulzus, magas vérnyomás

hormonzavar, betegségA szív-és vérnyomásproblémák legtöbbször kardiológiai gondot feltételeznek, így a betegek értelemszerűen a kardiológushoz kerülnek, aki az adott problémára való gyógyszerrel kezeli is a beteget. Viszont érdemes tudni, hogy legyen szó magas vérnyomásról, szívritmuszavarról vagy szapora pulzusról, mindent okozhatja pajzsmirigy túlműködés is. Nagyon fontos, hogy a beteg alapos kivizsgálás alá essen, hiszen ha az adott kardiológiai probléma másodlagos formájával állunk szemben, úgy kulcsfontosságú az alap betegség - ez esetben a pajzsmirigy túlműködés- kezelése. Ugyanis ha a normál tartományba áll vissza a pajzsmirigy hormonok ( T3, T4) szintje, úgy az általa okozott betegségek is rendeződnek.

Pszichés zavarok- stressz, idegesség, depresszió

Manapság szinte minden második ember valamilyen pszichés zavarral küzd, melyek közül a leggyakoribb a depresszió. A hosszan tartó, letargikus hangulat és a motiválatlanságot kedélyjavítókkal, a fokozott stresszt és az abból adódó pszichés problémákat, állandó nyugtalanságot pedig nyugtatókkal próbálják meg orvosolni. Természetesen vannak olyan esetek, amikor antidepresszánsokra szükség van, ám előtte érdemes lehet ellenőriztetni több hormonnak is a szintjét, mivel pár endokrin zavar is okozhat komoly változásokat a hangulatban. Az inzulinrezisztencia, pajzsmirigyzavarok (alulműködés depressziót, túlműködése nyugtalanságot), mind komoly hatást gyakorolnak a hangulatra- mondja dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

Alvási apnoe

hormonzavar betegségek mögöttA horkolással, légzéskimaradással járó alvási apnoe-t érdemes komolyan venni, ugyanis nem csak felszínes alvást, de komoly szív-és érrendszeri szövődményeket is okozhat, mivel -többek között- vérnyomásemelő hatással bír. Bár alapvetően gégészeti a probléma, de mellette célszerű pajzsmirigy megnagyobbodás és egyéb pajzsmirigyzavar után is kutatni, hiszen a strúma már önmagában is mechanikus akadályt jelent a normál, szabad levegőáramlásnak, ráadásul a pajzsmirigy alulműködéssel gyakran együtt járó elhízás szintén fokozza a horkolást.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kivizsgálásra:

Endokrinközpont

+36 70 431 9728

gyermek endokrinológia

Téma szakértője

Orvos válaszol

Jónapot kívánok érdeklődni szeretnék hogy mikortól mondható ki az inzulinrezisztencia?
Nekem a 120 perces inzulinom :38,0
A 60perces inzulinom 55, 5
Ez mit jelent?

Kelemen Edina
Kelemen Edina egészségügyi asszisztens
Kedves Barbara!
Kérdésében szakorvos tud segíteni, akihez időpontot a https://www.endokrinkozpont.hu/munkatarsaink oldalon, vagy a +36 70 409 3141-as számon tud. Leletértékelésben sajnos ezen a felületen segíteni nem tudunk.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakértő

Végre olyan orvoshoz kerültem, aki ért ahhoz is, hogyan kell a beteggel beszélni. Pozitív csalódás volt!

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok