Súlyos betegséget jelezhet a fokozott izzadás és a szapora pulzus

Súlyos betegséget jelezhet a fokozott izzadás és a szapora pulzus

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2017.12.15
A fokozott verejtékezés, fejfájás és a heves szívdobogás megannyi probléma tüneteként felléphet: húzódhat mögötte pl. szívbetegség, hipertónia, pajzsmirigyzavar vagy akár pánikroham is. Sajnos azonban a tünetegyüttes egy ritka, ám súlyos betegségre is felhívhatja a figyelmet: a mellékvesevelő daganatára. Hogy mit érdemes tudni az állapotról, azt dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa ismertette.

A mellékvesevelő szerepe

A mellékvesevelő a belső elválasztású mirigyek egyike, melynek igen meghatározó szerep jut az ideg-és a hormonrendszer közti kapocs kialakításában.  Adrenalint, noradrenalint és dopamint termel (katekolaminok), amik a stresszhelyzetekhez való alkalmazkodást, a megfelelő keringést és a hőháztartást biztosítják, de ugyanúgy hatással vannak a légzésre, simaizmokra és az anyagcserére is.

Phaeochromocytoma, a mellékvesevelő daganata

Ritka, ám súlyos betegség az ún. phaeochromocytoma, ami a mellékvesevelő daganatát jelenti. Ennek során fokozott hormontermelés figyelhető meg. Sajnos a diagnózist igen nehéz felállítani, mivel tüneteit tekintve könnyű más problémákkal összetéveszteni. Jellemzően ugyanis heves szívdobogást, magas vérnyomást, fejfájást, fokozott verejtékezést, sápadtságot, émelygést, gyengeséget produkál, így gyakran pajzsmirigy túlműködésre, magas vérnyomás betegségre, szívbetegségre, pánikrohamra gyanakodnak az orvosok.

További lehetséges tünetek:

  • csökkent glükóztolerancia
  • remegés
  • láz
  • kiporosodás

Hogy bebizonyosodjon a probléma fennállása, ahhoz laboratóriumi vizsgálatokra van szükség.

A phaeochromocytoma diagnosztikájában a legérzékenyebb és legfajlagosabb laboratóriumi módszer, a metanephrin és normetanephrin meghatározás, vérplazmából és/vagy 24 órás gyűjtött vizeletből. Hasznos lehet továbbá a katekolaminok (dopamin, noradrenalin, adrenalin) plazma koncentrációjának mérése is. Utána képalkotó vizsgálatokra van szükség- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

Gyógyítható a betegség?

Amennyiben bebizonyosodik a mellékvesevelő daganat megléte, úgy mindenképp műtéti beavatkozásra van szükség, egyedül a gyógyszeres terápia az inoperábilis betegeknél jöhet számításba. Szerencsére a daganat eltávolítása teljes gyógyulást hozhat (kivétel, ha áttéteket képzett), ám a mielőbbi kezelés azért fontos, mert az idő folyamán a betegség súlyos szövődményeket okozhat!

További híreink>>>

Téma szakértői

Dr. Bérczy Judit

Dr. Bérczy Judit

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Polyák Annamária

Dr. Polyák Annamária

endokrinológus, belgyógyász, diabetológus
Dr. Molnár Jeannette

Dr. Molnár Jeannette

endokrinológus, belgyógyász, diabetológus

Orvos válaszol

Tisztelt Dr. Ur!
Autoimmun pajzsmirigybetegseggel vagyok diagnosztizalva 2 eve. Eddig az osszes hormonszint normal erteket mutatott, csak az ATPO volt magas 238 U/ml. A legutobbi vizsgalatkor a TSH magasabb volt a normal erteknel 5.73 mUl/ml, a tobbi hormon normalis szintu. A kerdesem az hogyan lehet emelkedett a TSH es normalis a FT4, FT3 egyidoben?
Ebben az esetben szukseges a hormon potlas?
Koszonom elore is valaszat!

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

Nem tudom, hogy szed-e rendszeresen valamilyen pajzsmirigy hormon pótló készítményt. Ha igen, akkor 25 mikrogrammal emelni kellene a gyógyszer adagot. Ha nem, akkor pedig el kellene kezdeni ezt a mennyiséget beszedni reggel éhgyomorra, fél órával a reggeli előtt, és utána még fél óráig ne igyon kávét. Az ATPO egy ellenanyag, amit a saját szervezete termel a pajzsmirigy ellen. Ez az autoimmun betegség lényege. A T3-T4 azért nem alacsony, mert az emelkedett TSH stimulálja több hormon termelésre a pajzsmirigyét. Mindenképpen forduljon endokrinológushoz a részletek megbeszélése érdekében!

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nyugalmat sugárzó

dr. Békési Gábor nyugalmat árasztó szaktudásával nagyon meg voltam elégedve

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK